Το τρίχορδο μου (από "Ταξίμι"-Θεσ/νίκη)

Χαιρετώ την όμορφη παρέα!
Παρακολουθώ το forum αρκετό καιρό χωρίς να συμμετέχω όμως ενεργά, καθότι σχετικά “νέος” στο κόσμο του ρεμπέτικου. Πολλά συγχαρητήρια από καρδιάς σε όλους για τη φανταστική αυτή πηγή γνώσεων και το πεδίο ωφέλιμων συζητήσεων.

Στο θέμα τώρα… Στις αρχές του χρόνου άρχισα να ενδιαφέρομαι για αγορά τριχόρδου και μέσα από εσάς έψαξα & γνώρισα διαφορους οργανοποιούς στη πόλη μου (Θεσσαλονίκη). Τους επισκέφθηκα, συζητήσαμε, είδα οργανάκια τους κτλ. Έτσι γνώρισα και τα αδέρφια Κοτσέ (“Ταξίμι”) . Αφού κατέληξα στα συμπεράσματά μου και στο τι ακριβώς θέλω να φτιάξω, αποφάσισα να παραγγείλω το όργανο στα παιδιά. Πολύ εξυπηρετικοί, συνεννοήσιμοι, ανοιχτοί σε “ιδιαιτερότητες” και ερωτήσεις με κέρδισαν με τη δουλειά τους και την ευγένεια τους.

Αναφορικά με το όργανο, είναι σχετικά λιτό σε διακόσμηση χωρίς πολύπλοκα σχέδια και περικοκλάδες στο καπάκι κτλ. Το σκάφος έχει το κλασικό σχήμα του τριχόρδου και είμαστε αρκετά τυχεροί που βρήκαμε το ξύλο που επιθυμούσαμε, σχετικά εύκολα (Παλίσανδρος Σάντος Βραζιλίας-Rosewood Santos). Το καπάκι είναι κέδρος, οι φιγούρες σ’ αυτό από παλίσανδρο & κελεμπέκι και 3 μικρές φιγούρες από όστρακο γύρω από τη τρύπα. Το μανίκι είναι από μαόνι και οι κόντρες από bubinga (τριανταφυλλιά) & μαόνι (διαφορετικό είδος από το άλλο). Η ταστιέρα είναι από έβενο και έχει φιγούρες από μικρές “κλάρες” φτιαγμένες από κελεμπέκι. Επίσης, τα κορδόνια που χρησιμοποιήθηκαν είναι ξύλινα και όχι πλαστικά. Θα χρησιμοποιηθεί ματ βερνίκι σε όλο το όργανο και τέλος, εφόσον δεν θα μπει ποτέ μαγνήτης, είπα στα παιδιά να κάνουν ένα φάλτσο κόψιμο στο τελείωμα της ταστιέρας.

Ελπίζω να το έχω σύντομα (αυτή η αναμονή με σκοτώνει… “γλυκά”!), οπότε θα ακολουθήσουν και ενδεικτικές φωτογραφίες.

Καλή συνέχεια!

Καταρχήν ζητώ συγνώμη για τη μεγάλη καθυστέρηση στην ενημέρωση του θέματος.

Το όργανο το παρέλαβα μετά απο λίγο καιρό και όντως ήταν αυτό που ήθελα και είχα στο μυαλό μου και απο ηχητικής άποψης αλλά και απο ποιοτικής & αισθητικής. Έστω και καθυστερημένα, τους ευχαριστώ πάρα πολύ κι απο εδώ!

Μερικές φωτογραφίες:

Bouzouki1.jpgBouzouki12.jpg

Bouzouki8.jpgBouzouki6.jpgBouzouki4.jpg

Πανέμορφο , περιμένουμε ηχητικο
Το Σαντος ( Pau Ferro) το πρότεινε ο κατασκευαστής η εσένα σου άρεσε ως ξύλο ;

Καλορίζικο φίλε μου! Είναι απο τα πιο όμορφα όργανα που έχω δεί τελευταία!

Πολυ ομορφο οργανο οντως! Καλες πενιες φιλε μου! Ποσο κοστισε;

Δεν εχει απαγορευτει το κόψιμο του παλισανδρου Βραζιλιας;
αυτο δεν είναι ή δε καταλαβα καλα;

Δεν είναι παλλισανδρος το Σαντος
καποιοι το ονομάζουν παλλισανδρο λόγω της παρεμφερής. εξωτερικη εμφάνισης του. Δεν ανήκει στην οικογένεια παλλισανδρων
Οι ιδιότητες του όμως κυρίως οι τονικες είναι πολυ χαμηλότερες απο αυτές του πραγματικού παλλισανδρου ακόμα και απο αυτές του. ιινδικου
Το Σαντος δίνει ενα dry tone, αντίθετα με το παλλισανδρο που δίνει πιο μπάσο, γλυκό και ζεστό ηχοχρωμα

επισης είναι πιο βαρύ και πιο οιλυ απο τους παλλισανδρους. Δύσκολο σχετικά στην επεξεργασία πολυ σκληρό ξύλο.

α μαλιστα
ειναι πολυ ομορφο ξυλο παντως

Ωραία δουλειά, να το χαίρεσαι και καλές πενιές.

ΥΓ Ηχητικό δείγμα επιβάλλεται!

Καλοπαιχτο φιλε!!!
Το οργανο ειναι πολυ ομορφο.βγαζει μια αρχοντια…αντε αντε μην καθεσαι…δωσε μας ηχο:019:

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 20:45 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 20:43 —

παρα πολυ καλο!!! καλοπαιχτο!!!

Το οργανο ειναι χαρμα οφθαλμων σε εμφανιση! Καλοπαιχτο και καλο-ταξιδο!!!

Δεν γνωριζω εαν ειναι η ιδεα μου, η ηχογραφηση, η το οργανο να ειναι ακομα καινουργιο και απαιχτο, αλλα οι μεσαιες μου ακουγονται θαμπες και η ολη τονικοτητα καπως φλατ.
Ισως παιζουν και καποιο ρολο στον ηχο τα ξυλα του ηχειου που το κανουν να ακουγεται “dry”.
Μπορει και να ειναι η ιδεα μου, γουστα ειναι αυτα… οποτε Κλεων μη λαμβανεις υποψη σου το τι γραφω.

Τα παραπανω δεν τα λεω για να δισφημισω τους οργανοποιους του συγκεκριμενου οργανου. Εχουν αποδειξει στο παρελθον οτι κατασκευαζουν οργανα με παρα πολυ καλο ηχο.

Σας ευχαριστώ πολύ όλους!
Όντως, όσο το βλέπω & το ακούω κι εγώ μ’αρέσει όλο και πιο πολύ!

Σχετικά με το ξύλο (παλίσανδρος σάντος βραζιλίας) που ρώτησε ο φίλος, όντως έχει απαγορευτεί η κοπή του πριν μερικά χρόνια αλλά όσοι έχουν κομμάτια μπορούν και τα χρησιμοποιούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κάνει ακόμη πιο δύσκολη την εύρεση τέτοιου ξύλου (έχει επιρροή και στην τιμή του) αλλά και πιο “σπάνιο” το όργανο (τρόπος του λέγειν). Η αλήθεια είναι ότι το χρώμα στη πραγματικότητα είναι ένα κλικ πιο σκούρο (σοκολατί?) από ότι στις φωτογραφίες (μάλλον άνοιξε λόγω φλας).
Η επιλογή του προέκυψε μετά απο συζήτηση με τα παιδιά γύρω από τα ξύλα του σκάφους, την ηχητική χροιά που αποδίδει η χρήση τους και στο πως το φανταζόμουν εγώ. Οπότε αφού μου έδειξαν αρκετά ξύλα το επέλεξα σε συνδυασμό με καπάκι κέδρο αν και ήξερα εξ αρχής ότι το όργανο θα βγει “μεσσαίο” και θα υστερεί σε πρίμα σε σχέση με το έλατο και ιδού το αποτέλεσμα.

Σε ευχαριστώ πολύ! Το όργανο μου κόστισε 1.300?.

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 09:03 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 09:01 —
[FONT=verdana]Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω κι απο εδώ το Γιάννη Κλέοντα που έπαιξε για χάρη μου το μπουζουκάκι, μιας κι εγώ είμαι ακόμη “μαθητής” (καλά λένε “μάθε γέρο γράμματα…”).
Τα videos έγιναν σχετικά βεβιασμένα με φωτ/κή μηχανή οπότε υστερούν αρκετά σε εικόνα/ήχο και ίσως αδικείται και ο Κλέοντας στην απόδοση. Παρόλα αυτά, πήρατε ενα δείγμα.

Σας ευχαριστώ και πάλι και εύχομαι καλές πενιές σε όλους![/FONT]