Ηχογράφηση σε υπολογιστή

Γειά σας θα ήθελα την βοήθεια σας σε κάτι…συνδέω το μπουζούκι στο στο στερεοφωνικό κ ακούγεται κ από τα 2 ηχεία όταν το συνδέω στον υπολογιστή μου όμως για να το ηχογραφήσω ακούγεται μόνο το 1 ηχείο.τι μπορώ να κάνω?Αν πάρω μια κονσόλα(μίκτη)κ συνδέσω το στερεοφωνικό μου στον μίκτη συνδέσω και το μπουζούκι κ την έξοδο του μίκτη την στείλω στο pc θα ακούγεται και από τα 2 ηχεία το μπουζούκι?

κατ αρχήν για να μην μπείς στο κόπο να κάνεις περιτά έξοδα δωσε μου διευκρινήσεις.

  1. Οταν συνδεεις το μπουζούκι στο pc λογικά βάζεις ένα αντάπτορα στο καλώδιο του μπουζουκιού που apo μεγάλο καρφί το βγάζει σε μικρό για να χωράει στο mic input .Υπάρχουν αντάπτορες που είναι μονοφωνικοί οπότε εκει ισως ειναι το πρωτο σου πρόβλημα
    2)οταν λες να ηχογραφήσεις σε Pc …εχεις κάποιο προγραμμα που ηχογραφεί? π.χ cubase-nuendo-sonar κ.τ.λ ( αν εχεις τετοιο πρόγραμμα τότε ειναι λογικό οτι στο βγάζει μονοφωνικό το όργανο γιατι χωρις κάρτα ηχου και μόνο απο την υποδοχή για μικρόφωνο δεχεται μονοφωνικό σήμα.βεβαια οταν κάνεις την εγγραφή και βγαλεις το αποτελεσμα σου π.χ σε mp3 τοτε η παραγωγή θα ειναι στερεοφωνική.
    αυτα προς το παρών βλέπουμε και κάνουμε…[COLOR=“Grey”]

Έχω ασχοληθεί αρκετά με το θέμα ηχογράφηση και Η/Υ και από τους μέχρι τώρα πειραματισμούς μου κατέληξα στα εξής: Καταρχήν πρέπει να αναρωτηθείς πόσο ποιοτική δουλειά θες να κάνεις. Αν θες κάτι το οποίο θα μπορείς σαν αποτέλεσμα να το ακούς όχι μόνο εσύ αλλά και οι άλλοι ευχάριστα ή π.χ να μεταφέρεις την ηχογράφηση σου στο mp3 του αυτοκινήτου σου και να ακούς πραγματικό ήχο, τότε θα χρειαστείς κάτι παραπάνω απο την απλή κάρτα ήχου του υπολογιστή σου + το αντίστοιχο software. Με ένα budget γύρω στα 150? (ή και λιγότερα) μπορείς να αγοράσεις μια εξωτερική κάρτα ήχου (usb) στην οποία θα μπορείς να συνδέεις ταυτόχρονα μικρόφωνο και ένα μουσικό όργανο (ή και περισσότερα ανάλογα τις δυνατότητες της κάρτας). Συνήθως οι κάρτες αυτές συνοδεύονται απο το αντίστοιχο επαγγελματικό software το οποίο σου δίνει μεγάλη ευελιξία στο να ηχογραφήσεις ότι θές όπως το θες. Π.χ μπορείς να ηχογραφήσεις μπουζούκι μονοφωνικά στο αριστερό κανάλι, κιθάρα μονοφωνικά στο δεξιό ή μπουζούκι και κιθάρα στερεοφωνικά κ.ο.κ. Απο εκεί και πέρα αν θές φυσικό ήχο μπουζουκιού τότε απαιτείται η αγορά ενός πυκνωτικού μικροφώνου (απο 50? περίπου και πάνω). Με τον παραπάνω εξοπλισμό μπορείς να κάνεις ό,τι είδους ηχογράφηση θες με πολύ ποιοτικό ήχο. Καλή επιτυχία!

Αν το μόνο σου πρόβλημα είναι ότι δεν ακούγεται ο ήχος και στα δύο ηχεία, το μόνο που θέλεις είναι να φτιάξεις ένα καλώδιο που από τη μία είναι μονοφωνικό και το συνδέεις στο μπουζούκι και από την άλλη στερεοφωνικό, με τα δύο κανάλια βραχυκυκλωμένα μεταξύ τους. (όχι με τη γη). Το στερεοφωνικό βίσμα μπαίνει στο Line in του υπολογιστή.
Τώρα αν θέλεις να ηχογραφείς και φωνή, μπορείς να πάρεις ένα μικρό μίκτη 2 έως 4 εισόδων, στις εισόδους του οποίου θα συνδέσεις το μπουζούκι και το μικρόφωνο, και τις εξόδους του στο Line in του PC σου. Σε καμία περίπτωση δε χρειάζεσαι το στερεοφωνικό σου.
Η γνώμη μου είναι αν θέλεις να ασχοληθείς με ηχογραφήσεις να πάρεις το ZOOM H2 που χρησιμοποιώ κι εγώ με πολύ καλά αποτελέσματα. Σχετικά φτηνό και αξιόπιστο. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και σαν μίκτη για το PC σου (audio interface) αλλά και για ηχογράφηση με τα δύο μικρόφωνα που έχει. Στερεοφωνική ή τετρακαναλική ηχογράφηση, με ρεύμα ή με μπαταρίες. Ιδανικό για ηχογραφήσεις σε ταβέρνες με την παρέα.
Πληροφορίες εδώ:
http://www.thomann.de/gb/zoom_h2_bundle_mit_4_gb_sdcard.htm

Θα εφαρμόσω ένα από τα 3 κ θα σας ενειμερώσω!!! Σας ευχαριστώ!!!

Παρακαλω θελω να μου πειτε τη γνωμη σας,
α)σχετικα με βιντεοσκοπηση απο τη καμερα του υπολογιστη μου (η οποια σαφως ειναι μια απλη και συνηθισμενη χωρις πολλα -αλλωστε δε με ενδιαφερει τοσο αυτο) αλλα ηχογραφηση με αυτο το μικροφωνο που ειναι απολυτως και ακριβως για υπολογιστη καθως συνδεεται με usb.http://www.musicorama.gr/eshop/product_info.php?products_id=6791
Αντικαθιστα πλεον το μικροφωνακι της πλακας του pc και αν ναι,θα εχω ικανοποιητικο ηχητικο αποτελεσμα ή απαιτειται καποιο προγραμμα?

β) Ενδιαφερομαι επισης να ηχογραφησω το παιξιμο που επανω σε τραγουδια που εχουν midi μορφη και ουσιαστικα μου δινουν τη δυνατοτητα να αποδωσω ενα πιο γεματο αποτελεσμα…πως θα γινει? πρεπει να παρω ηχογραφητη δικαναλο (τουλαχιστον) οπου αρχικα θα καταγραψω το midi και επανω στη συνεχεια θα συνοδευσω και καταγραψω το δικο μου οργανο?

Ευχαριστω…

Γεια σε όλους ήρθε η ώρα να αγοράσω το μικρόφωνο και είμαι ανάμεσα σε 2 το akg 1000s και το behringer c3 θέλω την γνώμη σας.Θα το χρειαστώ μόνο για ηχογράφηση στο σπίτι δηλαδή 100 τραγούδια ας πούμε.Τι να διαλέξω?Επειδή στην τιμή υπάρχει μεγάλη διαφορά θα έχω και στο αποτέλεσμα τόσο μεγάλη διαφορά?Μήπως υπάρχει κάτι καλύτερο σε αυτά τα χρήματα?

Όσο το ψάχνω βρίσκω και άλλα με καλές κριτικές π.χ. AKG Perception 170 και akg perception 120.Κάθε γνώμη δεκτή
Ξέχασα να σας πω ότι έχω αγοράσει την κάρτα ήχου LEXICOM ALPHA 70 euro και σκέφτομαι αν αξίζει να δώσω πολλά χρήματα για μικρόφωνο
|[TABLE=“width: 100%”]
|
[TR]
[TD=“align: left”]||

[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Εάν θέλεις οικονομικές σχετικά λύσεις χωρίς να θυσιάσεις το ελάχιστο σε ποιότητα, τότε τα μικρόφωνα της AKG που αναφέρεις είναι εξαιρετική επιλογή. Το behringer C1 το χρησιμοποίησα στα πρώτα βήματα των ηχογραφήσεων μου και ήμουν ενθουσιασμένος με το αποτέλεσμα αν σκεφτείς οτι το μικρόφωνο ήταν αξίας 35-40? (αν θυμάμαι καλα). Πρίν λίγο καιρό αναβάθμισα τον εξοπλισμό με τα AKG perception 120 (για φωνητικά κυρίως) και 170 (για εγγραφή οργάνων) και πραγματικά το αποτέλεσμα με δικαίωσε πλήρως μιας και η διαφορά είναι χαοτική προς το καλύτερο - τουλάχιστον στα δικά μου αυτιά. Τα προτείνω ανεπιφύλαχτα για home studio.

Αν έχεις τη δυνατότητα το AKG 1000s είναι μια επένδυση που θα σε καλύψει και μελλοντικά για τη χρήση αυτή. Μια καλή μέση λύση είναι και το Rode M3.

Και ναι αξίζει να επενδύσεις σε ένα μικρόφωνο. Φαντάσου την κάρτα ήχου σαν το εγκέφαλο, τα ηχεία σαν το στόμα και το μικρόφωνο σαν το αυτί. Αν το αυτί δεν ακούει καλά, αυτό που θα επεξεργαστεί ο εγκέφαλος και θα αναπαράγει το στόμα δεν πρόκειται να είναι ικανοποιητικό…

Σας ευχαριστώ πολύ για τις άμεσες απαντήσεις μάλλον θα καταλήξω στην μέση λύση akg 170 η rode m3 ποιο πολύ προς akg το βλέπω όμως μακάρι δυστυχώς αυτην την εποχή είναι δύσκολο να φτάσω στα 140 που έχει το c1000s.Αν έχει όμως τόσο μεγάλη διαφορα στην ποιότητα του ήχου σε σχέση με τα άλλα 2 να κάνω υπομονή και να πάρω το c1000s.

Μια φτηνή και αξιόπιστη λύση είναι αυτή
Προσωπική ηχογράφηση με 3 τέτοια μικρόφωνα

Αν θέλουμε να κυριολεκτούμε, σε πλαίσια οικιακού studio, διαφορές μεταξύ 170 και c1000 δεν πρόκειται να γίνουν εμφανείς. Είναι τόσοι οι παράγοντες “σφάλματος” σε μια εγγραφή που γίνεται σε ένα οικιακό δωμάτιο που πραγματικά δεν αξίζει τον κόπο να δώσεις περισσότερα χρήματα. Έκτός βέβαια αν μιλάμε για ένα καλά οργανωμένο home studio, με τo minimum των απαιτούμενων προδιαγραφών, οπότε και η συζήτηση αλλάζει…

ΥΓ. Προσωπική εμπειρία: Ό,τι μικρόφωνο και αν χρησιμοποιήσεις, χωρίς καλά monitor ηχεία δεν θα ακούσεις αυτό που έγραψες…

Θα πω για τον εξοπλισμό που χρησιμοποιώ στο γραφείο του σπιτιού μου (που αναγκαστικά μετατρέπεται σε home studio όταν θέλω να ηχογραφήσω ή δοκιμάσω κάτι). Το τονίζω αυτό, καθότι η διαμόρφωση του χώρου καθώς και τα αντικείμενα που υπάρχουν σε αυτό επηρεάζουν δραματικά τον ήχο.

  1. Σύγχρονο pc ή laptop (ακόμα και ένα λαπτοπ των 300? κάνει άνετα πλέον την δουλειά)
  2. Μονιτορ ηχεία Yamaha hs-50 ( 250-300? το ζευγάρι)
  3. Κάρτα ήχου Steinberg UR-22 (120 - 140?)
  4. Μικρόφωνα AKG Perception 120 για φωνητικα και όργανα και AKG Perception 170 για ηχογράφηση οργάνων (120? και 80? αντίστοιχα).
  5. Pop filter (15-30?)

Με τον συγκεκριμένο εξοπλισμό, λίγο μελέτη και εξοικείωση με το ανάλογο software, έχω κάνει - τηρουμένων των αναλογιών - εξαιρετικές ηχογραφήσεις (σύμφωνα με φίλο μου επαγγελματιά ηχολήπτη). Καποιες απο αυτές είναι ανεβασμένες στο blog μου. Οπωσδήποτε όμως δεν υπάρχει ταβάνι στο όλο εγχείρημα και το κόστος του εξοπλίσμού μπορεί να εκτοξευθεί στα ύψη ανάλογα με τις επιλογες και τις απαιτήσεις του καθενός. Τα συγκεκριμένα όμως θεωρώ οτι είναι υπεραρκετά για ερασιτέχνες - χομπίστες σαν και εμένα.

Οι συμβουλές του @mih7mit5 είναι πολύ καλές για ένα οικονομικό home studio. Από κει και πέρα το θέμα είναι κυρίως οικονομικό.Αν έχεις σκοπό να ξεπεράσεις/ φτάσεις τα 1.200? (χωρίς laptop) σίγουρα θα μπορέσω να προτείνω άλλες λύσεις… Οτιδήποτε ενδιάμεσο δεν αξίζει αναφοράς.

Φιλικά,

Πέτρος

Παιδιά για πολύ βασικά πράγματα, μόλις σήμερα άνοιξα το πακέτο και δοκίμασα υποτυπωδώς το SAMSON STUDIO GT PRO BUNDLE το οποίο περιέχει αυτοενισχυόμενα ηχεία με ενσωματωμένη κάρτα ήχου και μικρόφωνο. Πήρα χώρια ζευγάρι ακουστικά, όλα μαζί κόστισαν λίγο λιγότερο από 200 ευρώ. Οι πρώτες εντυπώσεις μου εξαιρετικά θετικές…

Αν θέλει κάποιος κάτι καλύτερο ποιοτικώς τότε βάζει το χέρι στην τσεπούλα και πηγαίνει σε εναν επαγγελματικό χώρο ηχογραφησης (που ελληνιστί το λένε recording studio) ,εκεί που υπάρχουν άτομα που γνωρίζουν τί και πως το κάνουν και που εσύ και Χ εσύ με τα καλύτερα μηχανήματα που θα σε δώσουν δε θα το καταφέρεις ποτέ…γιατί τα ράσα δεν κάνουν τον παπά…

μετα τιμής

Ν. Ρ.

Λοιπόν, ορίστε μερικές προτάσεις:

  1. Κάρτα ήχου: MOTU 4 Pre Hybrid ή πιό οικονομικά Steinberg UR44
  2. Μονιτορ: 2x Yamaha HS 7 ή HS 8 ανάλογα με το μέγεθος του χώρου σου
  3. Μικρόφωνο(α): Αν θες ένα για φωνή και όργανο Rode NT1-A
    Για ξεχωριστά Rode M5 MP (για όργανο) και Sennheiser MK4 (για φωνή)
  4. Καλώδια σύνδεσης και λοιπά αξεσουάρ (π.χ. pop filter, βάσεις ηχείων/ μικροφώνου)

Ανάλογα με το ποια λύση προτιμάει κάποιος και τις οικονομικές δυνατότητες του καθενός όλα περίπου 800-1300?. Πρόκειται για ένα πακέτο όπου όλα τα κομμάτια της αλυσίδας είναι συγκρίσιμων δυνατοτήτων και προσφέρουν ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα, ξεφεύγοντας από ένα οικιακό studio επιπέδου αρχαρίων. Πάντα μια αλυσίδα είναι τόσο καλή όσο ο πιό αδύναμος κρίκος της.

Τονίζω βέβαια ότι και οι λύσεις που αναφέρθηκαν πριν καλύπτουν τις απαιτήσεις περιστασιακής ενασχόλησης για τους περισσότερους από μας. Αν όμως κάποιος θέλει να ξεφύγει από το επίπεδο αυτό και να έχει εξοπλισμό που θα καλύψει παραπάνω απαιτήσεις (κυρίως σε ποιότητα ήχου) και εντατικότερη ενασχόληση σε βάθος χρόνου, τότε τα παραπάνω είναι μια καλή επιλογή.

Αντιπροσωπευτικά ηχοδείγματα είναι δύσκολο να υποδείξω, γιατί υπάρχουν πάντα παράμετροι απόκλισης (π.χ. χώρος, μικρόφωνο εγγραφής), οπότε και τα αποτελέσματα έχουν αποκλίσεις. Όμως σίγουρα θα βρεις κάποια δείγματα στο youtube. Για κάποια από αυτά έχω εμπειρία μέσω φίλων/ συναδέλφων μουσικών που κάνουν δικές τους παραγωγές και έχει περάσει αρκετός εξοπλισμός από τα χέρια τους. Κάποια άλλα είναι καθιερωμένα στο χώρο και έχουν περάσει και από τα δικά μου.

Να διευκρυνίσω ότι ο ίδιος δεν έχω home studio. Για τις δικές μου εγγραφές, ως αρχάριος στο μπουζούκι, χρησιμοποιώ απλά ένα Zoom H-1 και μία κάμερα Nikon P7700. Όμως αυτά είναι καθαρά για προσωπική χρήση και κανένα video στο youtube…

Δες πχ. εδώ μια επαγγελματική σύγκριση τριών πολύ διαδεδομένων monitor υπό τις ίδιες συνθήκες
//youtu.be/riXAOTRdTNA

Και αυτό είναι ένα από τα κομμάτια τις αλυσίδας. Για περαιτέρω λεπτομέρειες καλό θα ήταν να κάνεις και μια έρευνα σε κάποιο σχετικό φόρουμ.

Μοιάζει να κάνει καλή δουλειά. Έχω γράψει κάποια καναλάκια, αλλά δεν έχω μιξάρει. Με καθυστερεί ότι δεν γνωρίζω πολύ καλά το πρόγραμμα και ότι δεν έχω χρόνο. Μόλις τελειώσω αυτό που ετοιμάζω, θα το ανεβάσω για να δείτε τον ήχο.

Μέχρι τότε, δείτε όσοι ενδιαφέρεστε αυτό το demo/παρουσίαση. Μια εικόνα την έχεις.
Γενικά οι κριτικές στο γιουτιούμπ μπορούν να βοηθήσουν, αρκεί να είναι κάμποσες και να δεις όλες τις σοβαρές παρουσιάσεις.

Έφτιαξα ένα demo 100% φυσικού ήχου, χωρίς καθόλου εφέ, καθόλου εκουαλάιζερ, όλα σκέτα μόνο ρύθμιση της στάθμης.

Ακούστε το στο εδώ.