Περί ηχογραφήσεων

Γεια χαρά σε ολους.
Μπορει καποιος να μου πει τι χρειαζεται για να ηχογραφησω στον υπολογιστη κανενα τραγουδακι με το μπουζουκι μου?
Εχω ενα pentium 4 στα 3GHz και 768 μνημη την οποια θα την κανω 1G.
Ευχαριστω.

Και με τις μισές δυνατότητες από αυτές που αναφέρεις, μπορείς μια χαρά να ηχογραφήσεις. Το ισχυρό pc δε χρειάζεται στην ηχογράφηση, αλλά στην επεξεργασία του ηχογραφηθέντος αρχείου. Μια χαρά είσαι.

Προφανως θελει καποια καρτα ηχου και κανενα προγραμματακι.
εχεις να προτεινεις κατι?δεν εχω ιδεα απο αυτα.

Adobe Audition, απλό και εύκολο.Κάρτα ήχου δεν χρειάζεσαι γιατί αν κατάλαβα καλά, το μπουζούκι σου θα γράφεις, δεν θα κάνεις ενορχήστρωση, σωστά?

μια π.χ. καλή εξωτερική κάρτα ηχου και ένα καλούτσικο μικρόφωνο θα σε βοηθήσουν να έχεις ήχο, ή τελοσπάντων να ακούς το μπουζούκι σου.

Το Adobe audition, πραγματικά επαγγελματικό, κοστίζει γύρω στα 487 ευρουδάκια. Κάτι φτηνότερο, κανείς;

Για ηχογραφήσεις από εξωτερική πηγή με υποτυπώδη εργαλεία επεξεργασίας, πολύ καλό είναι και το Nero WaveEditor που συμπεριλαμβάνεται σε όλες τις εκδόσεις του Nero. Είναι πολύ “ελαφρύ” σαν πρόγραμμα και αποθηκεύει απ’ ευθείας σε wav ή mp3.

Αν θέλεις πρόγραμμα (software) εγγραφής και επεξεργασίας, δωρεάν, είναι καταπληκτικό, επαγγελματικού σχεδόν επιπέδου, πολύ φιλικό και απολύτως δωρεάν, το Audacity. Βρές το στην διεύθυνση: http://audacity.sourceforge.net/download/
Το χρησιμοποιώ αρκετό καιρό και δεν το αλλάζω με τίποτα. Χρησιμοποιείς την κάρτα ήχου του υπολογιστή σου και την είσοδο Line-in. Μέχρις εδώ, ΟΛΑ ΤΣΑΜΠΑ!
Τώρα, αν δεν σου φτάνει αυτή, λόγω ταχύτητας δεδομένων καμμιά φορά μπορεί να “στολάρει”, να κολλήσει δηλαδή επειδή χρησιμοποιεί τον ίδιον επεξεργαστή με το PC και να βγάλει φύσημα που σπάει τύμπανα, μπορείς να πάρεις κάποιο USB Audio Interphase, που είναι σχετικά φθηνά, ξεκινούν από 80 €, ή καμμιά πρόσθετη κάρτα ήχου. Άν θέλεις κάτι καλύτερο, πρέπει να κοιτάξεις για Firewire Audio Interphase, είναι γρηγορότερα και πολύ πιό αξιόπιστα (και ακριβότερα).

Αντί για κάρτα ήχου θα σου πρότεινα ένα μιχεράκι (της Behringer είναι φτηνά - από 60 ευρώ βρίσκεις - και καλά για ερασιτεχνική χρήση) http://www.artsound.gr/catalog/product_info.php?cPath=137&products_id=5500 (το 1002 FX έχει και 100 εφφέ)
και να το συνδέσεις στο line in της υπάρχουσας κάρτας ήχου. Μπορείς να ηχογραφήσεις 2 μικρόφωνα και 2 όργανα συγχρόνως, συν … στερεοφωνικά, διαλέγοντας κάποιο από τα προγράμματα που σου πρότειναν ήδη και που τα θεωρώ κι εγώ αξιόπιστα αφού τα έχω δουλέψει και τα δύο.
Άντε και καλές πενιές και καλές ηχογραφήσεις

Πέτρο, συμφωνώ απόλυτα. Έχω το 1222FX με το δικό του USB audio interphase και είναι εξαιρετικό. Πάντως και σκέτο το μιξεράκι, κάνει μιά χαρά δουλειά.

Σημερα μου εστειλε ο αδερφος μου το λαπτοπ του για να του κανω καποιες αναβαθμισεις σε κατι γνωστους και ειδα οτι εχει περασμενο μεσα το qubase αν το ξερετε.ειχε επεισης μεσα στο πακετο και μια εξωτερικη καρτα ηχου.ο αδερφος μου ειναι πληκτρας και κανει κατι ηχογραφησεις μεσα.
οι εξωτερικες καρτες ειναι για ολα τα οργανα ιδιες?
Στο μεταξυ και ο brother δεν εχει ιδεα απλα πληρωσε του δειξανε πως να τα δουλευει και παλευει και αυτος.
-Παντως παιδια ευχαριστω για τις προτασεις σας.

Γεια χαρά στη παρέα!

-Υπάρχει καμμιά καλή πρόταση γιά καλή εξωτερική κάρτα ήχου (firewire ή USB), που να διαθέτει και 3-4 κανάλια;

Μια και είμαι σχετικός λόγω επαγγέλματος (ηλεκτρονικός), αλλά και ερασιτέχνης μουσικός θα ήθελα να ενημερώσω τα μέλη που δεν έχουν τη σχετική εμπειρία για να επιλέξουν ότι προτιμούν
Ηχογράφηση με όργανα και φωνή, μπορεί να γίνει ακόμε και σε σύστημα HiFi που διαθέτει deck κασέτας. Αν υπάρχει και δεύτερο deck κασέτας, μπορεί να προστεθεί αργότερα και άλλο όργανο ή φωνή. (Προϋπόθεση να υπάρχει και μίκτης συνδεδεμένος κατάλληλα. Κάποια έξοδος (προτιμητέα του μίκτη) μπορεί να συνδεθεί στο line in του υπολογιστή, ώστε να γίνει ψηφιοποίηση.
Προγράμματα κατάλληλα για αυτή τη δουλειά είναι αρκετά. Θα αναφέρω μερικά που έχουν αναφέρει και άλλοι συμφορουμίτες. Το πιο απλό που το έχει όποιος έχει το Nero, είναι το wave editor, με πολλές δυνατότητες για την κατηγορία του (παραπάνα έχει αναφερθεί). Το Soundforge studio της Sony, το Qubase SX (δεν το προτιμώ ιδιαίτερα, γιατί προσωπικά μου κολάει), το Adobe audition (νεότερη έκδοση του Cool edit pro). Τα προγράμματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ηχογράφηση (πολυκάναλη εκτός του wave editor), αρκεί να συνδεθεί ένα απλό μιξεράκι στην είσοδο line in. Η εγγραφή μπορεί να είναι ένα κανάλι κάθε φορά (μονοφωνικό ή στερεοφωνικό) και αφου ηχογραφηθούν σε διάφορα κανάλια τα επιθυμητά όργανα και οι φωνές, γίνεται η τελική επεξεργασία και το mastering (τελικό αποτέλεσμα στερεοφωνικό) με επιλογές έντασης και ποσοστού συμμετοχής του κάθε καναλιού στο τελικό αποτέλεσμα.
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να πω ότι βρίσκω αρκετά απλούστερο και αξιόπιστο στη χρήση, ένα digital recorder (ψηφιακός εγγραφέας). Να εξηγήσω τι είναι (για όσους δεν γνωρίζουν) Είναι ένα mixer με 2, 4, 8 ή 16 εισόδους (ανάλογα με το κόστος) για όργανα ή μικρόφωνα. Για να μιλήσω πιο συγκεκριμένα, τέτοιοι εγγραφείς 8κάναλοι είναι το TASCAM 2488 MKII HARD DISC RECORDING και το KORG D888. Διαθέτουν και τα δύο σκληρό δίσκο 80Gb και σύγχρονη ηχογράφηση μέχρι και 8 όργανα ή μικρόφωνα. 8κανάλια ταυτόχρονης ηχογράφησης. Αυτά διατηρούνται στο δίσκο σαν 8 ανεξάρτητα μονοφωνικά κανάλια. Μπορεί να προστεθούν και επιπλέον κανάλια με παραπάνω ηχογραφήσεις. Τα ανεξάρτητα κανάλια μπορούν να μεταφερθούν στον υπολογιστή μέσω USB για επεξεργασία σε κάποιο από τα προαναφερθέντα προγράμματα. Τα δύο όμως αυτά συστήματα έχουν τη δυνατότητα mastering (επεξεργασίας ήχου μετά την ηχογράφηση και εγγραφή τελικού αποτελέσματος στερεοφωνικά σε ένα αρχείο wav. ο Tascam ειδικά έχει ενσωματωμένο CD recorder και μπορεί να γράψει το αποτέλεσμα σε CD (αν και κατά τη γνώμη μου καθυστερεί πάρα πολύ). Με το Korg η μεταφορά γίνεται μέσω USB στο υπολογιστή και εγγραφή του αποτελέσματος στο CD recorder του υπολογιστή. Χαρακτηριστικό πλεονέκτημα του Tascam είναι η δρομολόγηση των εισόδων σε κανάλι εγγραφής μέσω κομβίων, ενώ στο korg πρέπει να γίνει αλλαγή εισόδου τοποθετώντας το βίσμα σε άλλη είσοδο. Θεωρώ πολύ πιο εύχρηστο και γρήγορο το μιξάρισμα για το τελικό αποτέλεσμα που γίνεται με τα faders, τα equaliser, τα κομβία παν και FX των συστημάτων. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα δύο είτε σαν πρωτεύουσες έιτε σαν δευτερεύουσες κονσόλες, για ζωντανή ηχογράφηση με διάρκεια 6 ωρών.
Η συμβουλή μου είναι, σε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με την ηχογράφηση, καλό είναι να επιλέξει κάποιο από τα δύο αυτά συστήματα (υπάρχουν και ακριβότερα) ή και φθηνότερα 4κάναλα ή 2κάναλα. Αν υπάρχει οποιαδήποτε απορία, ευχαρίστως θα απαντήσω αν μπορώ να τη λύσω.

PeVen, ευχαριστώ για τις πληροφορίες και το κόπο που έκανες να μας τις γράψεις!

Εγώ προσανατολίζομαι σε κάτι μικρότερο (2κάναλο, 4κάναλο) και φυσικά φθηνότερο.

Απορίες έχω αρκετές.
Μισογνωρίζω το cool edit pro 2.0 και μιά που έχω ήδη ξεκινήσει με αυτό στο Πισί, θέλω να συνεχίσω και στο λάπτοπ.
-Αν κάνω μια τετρακάναλη ηχογράφηση (π.χ. 3 όργανα, 1 φωνή) με 4κάναλο digital recorder, θα μου εμφανίζει/αναγνωρίζει 4 διαφορετικά κανάλια στο cool edit ή εξαρτάται (από πρόγραμμα - recorder);

γιατι καποιος που θελει να ασχολιθει με rec να αγορασει την κονσολα με 24 καναλια και να μην δουλεψει τα καναλια του μεσα απο το cubase? αυτα τα μαραφέτια ειναι για recorder live πχ μια συναυλια δε καταλαβαίνω γιατι να παρει καποιος ενα τετοιο μηχανημα σπιτι ?
εγώ πχ θα ηθελα μια κονσολιτσα ισα για να πειραζω τεμπο , play / delay κατι τετοιο http://www.musicorama.gr/eshop/product_info.php?cPath=2_21_2101&products_id=4377 αλλα δε ξερω αν μπορεις να ρυ8μιζεις τα vsti με κατι τετοιο και να τα κανεις save απευθείας στο nuendo με μια τετοια κονσολα ή πως θα μπορουσε να συνδεθεί αυτό το πραγμα με μια καρτα usb την emu px και το cubase και τι διαχείρηση μπορεις να κανεις μεσα απο την κονσολα? η μηπως τωρα με τα απειρα vsti ολα αυτα ειναι ψιλοαχρηστα , θα μπορουσα να βολευτώ με καποια κονσολα απλη?
πχ http://www.musicorama.gr/eshop/product_info.php?cPath=2_21_2101&products_id=3789

Κατεβάστε μιά έκδοση δωρεάν του Audacity ή του Free Audio Editor (βρείτε τα το στο Google), για εγγραφή και επεξεργασία. Πολύ καλό Audio Interphase και φθηνό είναι το Tascam 122L (Πλαίσιο, Dolphin, Thomann).

Δεν θυμάμαι αν είναι πολυκάναλο το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το Adobe audition πάντως είναι, καθώς και το Qubase και Βεβαίως θα αναγνωρίζουν τα 4 κανάλια. Αν πάρεις τελικά digital recorder με δυνατότητα mastering, δε χρειάζεσαι τέτοιο πρόγραμμα, αφού το mastering, γίνεται πολύ πιο εύκολα και γρήγορα στο digital recorder. Το πρόγραμμα το χρειάζεσαι όταν δεν έχεις digital recorder, αλλά digital mixer, που θα γράφει στο δίσκο του PC τα κανάλια. Το mastering λοιπόν, μπορείς να το κάνεις πιο εύκολα και πιο γρήγορα στο digital recorder (δεν χρειάζεσαι το cool edit pro) και το αρχείο σου μεταφέρεται στο PC σαν wav. Από εκεί μπορείς να το μετατρέψεις σε mp3 με κάποιο utility όπως το Advanced mp3 converter.

Αυτό τελικά θέλω, να γράφω στο Λάπτοπ μέσω του προγράμματος. Επειδή όμως η ποιότητα της κάρτας ήχου στο Λάπτοπ δεν είναι καλή, χρειάζομαι μία εξωτερική κάρτα ήχου.
Τώρα μπορώ να κάνω και την ερώτηση καλύτερα…:slight_smile:

Πρέπει να πάρω δύο συσκευές (εξωτερική κάρτα ήχου και μίκτη) ή τα βρίσκω και τα δυό σε μία συσκευή;

Οι κοινές κάρτες ήχου (εσωτερικές ή εξωτερικές), απ’ όσο ξέρω τουλάχιστον, έχουν Mic in (είσοδο μικροφώνου)που συνδέονται τα μικρόφωνα για PC (με Jack που παρέχει και τροφοδοσία στο μικρόφωνο μέσω του υπολογιστή), Line in είσοδο στερεοφωνική, για να συνδέσεις με στερεοφωνικό jack την έξοδο κάποιου μίκτη, έξοδο speakers για τα ηχεία, και μερικές φορές και Line out μεταβλητής λειτουργείας μέσω software. Για να κάνεις ηχογράφηση μόνο από τη κάρτα ήχου, ΠΟΥ θα συνδέσεις το όργανο? Εκτός και αν ηχογραφήσεις φωνή και όργανο, από το μικρόφωνο του PC.
Εκα των πραγμάτων ένας μίκτης έστω και δύο εισόδων, είναι απαραίτητος. Συνδέοντας την έξοδό του στο line in του laptop, μπορεί να διαπιστώσεις ότι δεν χρειάζεσαι εξωτερική κάρτα ήχου. Αν δε μείνεις ικανοποιημένος με τη ποιότητα, παίρνεις και μια κάρτα ήχου usb, στης οποίας το line in θα συνδέσεις το μίκτη.

Οι διαφορές έχουν να κάνουν με το είδος του οργάνου που θέλεις να ηχογραφήσεις και κατά συνέπεια οι είσοδοι θα πρέπει να έχουν τα κατάλληλα χαρακτηριστικά (δες παρακάτω). Αν για παράδειγμα όλα τα όργανα θα ηχογραφούνται “ακουστικά” (δηλαδή μέσω μικροφώνου) τότε το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια είσοδος μικροφώνου, στην οποία θα συνδέσεις το μικρόφωνο με το οποίο θα γίνεται η ηχογράφηση.

Τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Την εξωτερική κάρτα ήχου την χρειαζόμαστε για να πραγματοποιήσουμε την ηχογράφηση. Δηλαδή για να μετατρέψουμε το ακουστικό σήμα σε ψηφιακό προκειμένου να το έχουμε στον υπολογιστή μας. Χρειαζόμαστε λοιπόν μια κάρτα ήχου με τόσες εισόδους, όσα και τα όργανα που ηχογραφούμε ταυτόχρονα (αν θέλουμε φυσικά να έχουμε το κάθε όργανο σε ξεχωριστό κανάλι για περαιτέρω επεξεργασία).

Για την περίπτωση π.χ. που θέλουμε να ηχογραφούμε το μπουζούκι μας σε ξεχωριστό κανάλι και ταυτόχρονα την φωνή μας (σε άλλο κανάλι), χρειαζόμαστε μια κάρτα που να έχει δύο εισόδους. Πάνω στην πρώτη μας ηχογράφηση, φυσικά μπορούμε εκ των υστέρων να ηχογραφήσουμε όσες επιπλέον φορές θέλουμε (σε καινούργια κανάλια κάθε φορά) και ο μόνος περιορισμός είναι ότι θα πρέπει να ηχογραφούμε δύο κανάλια την φορά. Φυσικά κάθε φορά μπορούμε να ακούμε όποια από τα κανάλια επιθυμούμε, από εκείνα που ηχογραφήσαμε μέχρις εκείνη την στιγμή και τα νέα που ηχογραφούμε.

Για την αναπαραγωγή των πολλών διαφορετικών καναλιών που ηχογραφήσαμε ΔΕΝ χρειαζόμαστε εξωτερική κονσόλα, αφού χρησιμοποιούμε την ιδεατή (virtual) κονσόλα που υπάρχει στο πρόγραμμα ηχογράφησης που χρησιμοποιούμε (αυτή άλλωστε είναι και η μεγάλη ευκολία του home studio). Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να συνδέσουμε την έξοδο “line out” της κάρτας ήχου, στον ενισχυτή μας για να ακούμε από τα ηχεία μας (μπορούμε να ακούμε και μόνο μέσα από τα ακουστικά). Τα σύγχρονα προγράμματα ηχογράφησης έχουν μια πολύ μεγάλη βιβλιοθήκη από plug-in εφφέ, delay, reverb, equalizer, compressor, de-esser και ότι άλλο φανταστεί ο νους μας για την επεξεργασία των καναλιών που ηχογραφήσαμε.

Συμπέρασμα.
Για την ηχογράφηση στον υπολογιστή μας θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και την ενσωματωμένη κάρτα ήχου που υπάρχει σε όλα τα PC. Όμως για το οικιακό μας στούντιο, χρειαζόμαστε μια όσο το δυνατό ποιοτικά καλύτερη κάρτα ήχου. Νομίζω ότι δεν υπάρχει κάρτα εξωτερική που να μην έχει μια ή και δύο εισόδους. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε επιπλέον είναι αν έχει τις ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥΣ. Με τον όρο κατάλληλες αναφέρομαι στο είδος της πηγής που ηχογραφούμε (π.χ μπουζούκι με μικρόφωνο ή ηχογράφηση ηλεκτρικής κιθάρας που γίνεται απευθείας από την κιθάρα ή τον ενισχυτή γιατί σε αυτή την περίπτωση η είσοδος του μικροφώνου δεν μας κάνει). Επίσης πρέπει να λάβουμε υπόψη και το είδος του μικροφώνου που χρησιμοποιούμε (π.χ. τα πυκνωτικά μικρόφωνα χρειάζονται τροφοδοσία phantom +48V).

Συγγνώμη για το μακροσκελές του μηνύματος, αλλά ελπίζω να βοήθησα κάπως.