Site Σπουρδαλάκη

Πριν απο οτιδήποτε θα ηθελα να απολογηθώ για την καθυστερησητης απάντησης μου , αλλα ήμουν Θεσσαλονικήκαι γυρισα μόλις χθες το βράδυ.

Με έκπληξη είδα πολλά σχόλια σχετικά μετα γνωστά ηχητικά δείγματα των μπουζουκιών που ανέβηκαν τις τελευταίες μέρες στηνιστοσελίδα μας. Θέλω να διευκρινήσω ότιη ηχογράφηση έγινε με απολύτως flat στάθμες και θα ήθελα την συμβουλή οποιοδήποτε εμπειρότερου ώστε το ακουστικό δείγμα να είναι απόλυτα φυσικό.Δηλαδή δε θα ήθελα να χρησιμοποιήσω κανένα εφέ που θα μπορούσε να εξωραίσει τον ήχο γιατί θα ήταν παραποίηση άραπαραπλάνηση.
Το μοναδικό ζητούμενο είναι να έχω ένα ακουστικό δείγμα τοόποιο να αντιστοιχεί στην φυσική πραγματικότητα. Απο τεχνικά μέσα δενξέρω πολλά, απο όσο φαίνεται και πάσα προσφορά θα είναι ευπρόσδεκτή.

Σχετικάμε το τρίξιμο (που τόσο πολύ απασχόλησε)δε θέλω να απαντήσω εφόσον είναι αδύνατονα αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας.Επικαλούμε όμως την κοινή λογική ότι δε θα διάλεγαένα “χαλασμένο” όργανο για να το προβάλω. Αυτόν τον χώρο που είμαστε όλοι μας φιλοξενούμενοι νομίζω ότι πρέπει να τον προφυλάξουμε απο άμεσες ή έμμεσες διαφημίσεις γι’αυτό και δε θα ήθελα να αντιπαρατεθώ υπερασπίζοντας την δουλειάμου… θα μου φαινόταν σαν διαφημιστική μόλυνση του φόρουμ.
Μπορώ όμως να υποσχεθώ ότι θα γράψω ένα άρθρο τεχνικό αρκετά εκτεταμένο και λεπτομερές σχετικάμε το τρίξιμο που φαίνεται μεν να έχει απλή εξήγηση ωστόσο είναι αρκετά πιο σύνθετο και πολυπαραγωντικό πρόβλημα και γι’αυτό τον λόγο το συναντάμε τόσο συχνά όλοι.

Για τον φίλο atastoπου με παρατήρησε για την μαύρη καρυδιά, θέλω να πω ότι έχει απολύτο δίκαιο αλλά θέλω να εξηγηθώ.
Η γνώμη μου για την μαύρη(εμποτισμένη με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο ) καρυδιά παραμένει η ίδια. Ότι έρχεται σε επαφή με το ξύλο και δεν έχει ουδέτερο pH καταστρέφει την δομή του τελεία και παύλα.Όταν το οποιοδήποτε ξύλο βρεθεί μέσα σε αλκαλικό ή όξινο περιβάλλον καταστρέφεται είτε η κυτταρίνη είτε η ήμικυτταρίνη δηλαδή αλλοιώνεται μόνιμα η κυτταρική του δομή και οι συντελεστές ελαστικότητας και μηχανικής αντοχής.Αυτό δε το λέω εγώ δεν είναι μια υποκειμενική γνώμη, είναι μια αντικειμενική- επιστημονική διαπίστωση η οποία δεν σηκώνει καμία αμφισβήτηση γιατί ανα πάσα στιγμή αποδεικνύεται στο εργαστήριο πειραματικά.
Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια άλλη εξέλιξη στον τομέα του εμποτισμού με μέσο που έχει ουδέτερο pH ,μπορεί να υπάρχει και πράγματι να αποφεύγονται αυτές οι “υαλοποιήσεις”που έφερνε το βράσιμο του ξύλου σε όξινοπεριβάλλον. Μακάρι να υιοθετούνται αυτές οι εξελίξεις γιατί η τεχνολογία μας προσφέρει περισσότερες και καλύτερες επιλογές.
Οι καρυδιές που έχω εγώ είναι βαμμένες με τον παλιό τρόπο με αυτόν που δεν εγκρίνω και ο φίλος atastos έχει απόλυτο δίκιο.Άλλα θα ήθελα νααπολογηθώ:
Μέχρι πρίν 2-3 χρόνια είχαφτιάξει στα 30 περιπου χρόνια δουλειάς 3 μαύρες καρυδιές τις οποίες και θυμάμαι.Η πρώτη ήταν ένα τετράχορδο κατασκευασμένοτο 1983 με κέδρινο καπάκι με το οποίο κατέληξε να κάνει τις περισσότερες ηχογραφήσεις του ο Μανώλης Καραντίνης(όπωςο ίδιος μου έχει βεβαιώσει), ένα δεύτερο είχα φτιάξει για τον Μανώλη τον Πάππο που τώρα πια βρίσκεται κάπου στο Ρέθυμνο και το τρίτο του Γρηγόρη Βασίλα φτιαγμένο περίπου πριν 10 χρόνια το οποίο μάλιστα δεν έχει και δικές μου φιγούρες (έχειένα στάχυ 3/4) αυτα ήταν όλα κι όλα. Τα τελευταια όμως χρόνια υποχώρησα στην πίεση της ζήτησης και φτιάχνω και εγώ ελάχιστες “μαύρες” καρυδιές και δεν αισθάνομαι καθόλου περίφανος γι’αυτο.

Σχετικά με ταανθρακονήματα:
Απο την πρώτη εφαρμογή έως σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 289 μπράτσα δικά μας με ανθρακονήματα…Άν είχαν πρόβλημα δε θα μας συνέφερε να συνεχίσουμεμε αυτά και πολύ επιγραμματικά παραθέτω κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά :
Το μέσο κράμμα ατσαλιού έχει 200 gigapascal συντελεστή σκληρότητας, τα εξειδικευμένα ανθρακονήματα μπορούν να έχουν έως και 1400(περίπου)giga pascal με βάρος πολύμικρότερο του ατσαλιού. Που σημαίνει πλήθος αυτονόητων πλεονεκτημάτων. Έχουν όμως τα εξής ελλατώματα: Απαιτούν πάραπολύ μεγάλη εξειδίκευμένη γνώση και συνεχή ενημέρωση.Πρώτα απο όλα για την επιλογή της κατάλληλης ίνας που θα οδηγήσει στην γραμμική κατασκευή βέργας συγκεκριμένου σχήματος με την μέθοδο pultrusion.
Δεύτερο μειονέκτημα : Απαιτούν απίστευτη ακρίβεια την εφαρμογή για να μπορέσει κανείς να αντλήσει όλες τιςιδιότητες τους. Φανταστείτε ότι για να πετύχουμε τέτοια εφαρμογή αναγκάστηκα και πήρα ειδικό μηχάνημα cnc ( όχι λίγων χιλιάδων ευρώ) κυρίως για την απόλυτα σωστή τοποθέτηση των ανθρακονημάτων και το απολυτα ομοιομοφο φίλμ κόλλας που απαιτεί η εφαρμογή τους. Είναι μια τεχνογνωσία την οποία συνεχώς προσπαθούμε να εξελίξουμε. Η αλήθεια είναι πως στις πρώτες εφαρμογές (πρίν απο 5 περίπου χρόνια) ίσως να υπήρχαν κάποιες απώλειες τις οποίες και αποκαταστήσαμε στους πελάτες στους οποίους και εκδηλώθηκαν. ΄Ομως το ότι μπορεί να πέσει ένα αεροπλάνο δεν σημαίνει ότι δεν πετάνε τα αεροπλάνα και όποιος νομίζει ότι μπορεί να κρατάει ως λάφυρο συντρίμια απο ένα αεροπλάνο που έπεσε για να αποδεικνύει με αυτό οτι όλα τα αεροπλάνα είναι προβληματικά,πηγαίνει κόντρα στην εξέλιξη του πολιτισμού.
Η εξέλιξη του πολιτισμού μας νομίζω ότι έχει να κάνει με την διάκριση ανάμεσα στο τι είναι οφέλιμο απο την τεχνολογία και μας πάει μπροστά σε αντίθεση με άλλα που μπορεί να ειναι καινούργιες κατακτήσεις τις τεχνολογίας αλλά να μας πηγαίνουν πίσω. Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και να χρησιμοποιούμε την κρίση μας σωστά ώστε να μην γίνουμε άκριτοι οπαδοί τις όποιας “μοντερνιάς”αλλά και να μην καθηλωθούμε σε ξεπερασμένες μεθόδους.

Χαιρετώ όλους τους φίλους και τους λιγότερο φίλους

Υ.Γ. Η δέσμευση για τον άρθρο σχετικά με το τρίξιμο ισχύει ωστόσο θα επικαλεστώ την υπομονή απο όσους μου κάνουν την τιμή να ενδιαφέρονται να ζητήσω μια πιστωση χρόνου λόγω εξαιρετικού φόρτου.

ΧρήστοςΣπουρδαλάκης

1 «Μου αρέσει»