Mesk-The Traditional Teaching System of Turkish Music

Κάτι σχετικό με τη συζήτηση για τη μουσική παιδεία στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Τα παρακάτω άρθρο αναφέρεται στον παραδοσιακό τρόπο εκμάθησης της μουσικής, το λεγόμενο mesk:

Εύα

Πολύ ενδιαφέρον! Όχι μόνο το κύριο θέμα, ο τρόπος με τον οποίο πέρναγε η (άγραφη) μουσική από γενιά σε γενιά σε παλαιότερους χρόνους, αλλά και οι πληροφορίες και στοιχεία για το πώς χειρίστηκε, για να εξυπηρετήσει καλύτερα τους στόχους της, η ελίτ επί Τουρκικής Δημοκρατίας τη λαϊκή μουσική. Που, δηλαδή, ο θεός να την κάνει λαϊκή, έτσι που την διαστρέβλωναν…

είναι όντως πολύ ενδιαφέρον άρθρο και συνδέεται και με προηγούμενα που έχουν αναφερθεί εδώ (δεν βρίσκω σχετικό άρθρο πάλι για την “πειραγμένη” παραδοσιακή μουσική )

Νομίζω πως κάθε πολιτική και οικονομική εξουσία σε κάθε ιστορική περίοδο εξωραίζει ότι την βολεύει, αφανίζει ότι την ενοχλεί κλπ

Πάντως ακόμα κι αν απαγορεύτηκαν ή υποτιμήθηκαν κάποια είδη μουσικής στην Τουρκία για μία ιστορική περίοδο, τελικά οι μουσικές αυτές (ασίκηδες, δερβίσηδες, κλασική οθωμανική μουσική) δεν εξαφανίστηκαν.
Προφανώς άλλαξε ο τρόπος διδασκαλίας και από βιωματικός έγινε ωδειακός.
Σήμερα φυσικά οι μουσικές αυτές προβάλλονται ως κατεξοχήν Τούρκικες (μέχρι και “μπαλέτα” δερβίσηδων κάνουν περιοδείες)

Υπάρχει επίσης η άποψη πως οι πρώτοι μουσικολόγοι στις επιτόπιες έρευνές τους σε παραδοσιακές μουσικές όπου γής, είχαν την τάση να “επιβάλουν” αυτό που εκείνη θεωρούσαν ορθό για την μουσική παράδοση την οποία ερευνούσαν.

Αυτός είναι ο συνήθης κανόνας, υπάρχουν όμως και φωτεινότατες εξαιρέσεις. Όταν, λίγο πριν τον 2ο πόλεμο, το τουρκικό καθεστώς κάλεσε τον Μπέλα Μπάρτοκ για επιτόπιες μουσικές έρευνες με μεγάλες προσδοκίες, η επιστροφή του έγινε αθόρυβα και χωρίς να δημοσιευτεί κάτι ενδιαφέρον, γιατί ακριβώς, δεν βρήκε εκείνα για τα οποία το καθεστώς τον είχε καλέσει. Και δεν καμώθηκε πως κάτι βρήκε.

μπερδεμένο το paper αυτό! μιά μιλάει για τη παράδοση του meşk, ο τρόπος εκμάθευσης της αυληκής μουσικής (sanat musiği) και αμέσως μετά για τους περιπλανόμενους ασίκιδης της ανατολίας. και οι πηγές πολύ λίγες! νομίζω οτι είναι μια φοιτητηκή εργασία που λίγο πολύ κάνει το θέμα corba…