"Ιταλός από την Cuma και Έλληνας από την Κύμη"

Σε αυτό το ερευνητικού χαρακτήρα φιλμάκι με πρωταγωνιστές τον “Ιταλό από την Cuma” και τον “Έλληνα από την Κύμη”, βρήκα συγκεντρωμένες πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες, οι οποίες έχουν αναφερθεί και στο φόρουμ κατά καιρούς με ή χωρίς στοιχεία.

Θέλω “αυθαίρετα” να εκφράσω τη χαρά μου γι’ αυτό που είδα και, επιπλέον, τη χαρά μου για ένα δημιουργό που σέβεται το προηγούμενο έργο του και το τιμά με το επόμενο. Χωρίς ελπίζω να φανώ υπερβολικός λόγω παρορμητισμού.

Ο μόνος μου προβληματισμός (γνωρίζοντας ότι κατά κάποιο τρόπο προβληματισμός = ξενέρωμα) αφορά το ζήτημα της αντικατάστασης της παλιάς θρησκείας από τη νέα (και αφορά, διευκρινίζω, τις ιστορικές συνθήκες αυτής της αντικατάστασης και όχι το ρόλο που παίζει σήμερα η ελληνική πολιτεία…).
Με λίγα λόγια, είναι αληθινό το φάντασμα της αρχαιοελληνικής πνευματικής ελευθερίας ή έχει να κάνει με την ελευθερία αποκλειστικά των δουλοκτητών στις μεταξύ τους σχέσεις και στην εξουσία τους επί των δούλων;
Οι εκφάνσεις της αρχαίας θρησκοληψίας (θα ρίξει ο Δίας κεραυνό και θα μας κάψει όλους που τον πιάνω στο στόμα μου) είναι “προτιμότερες” από τις εκφάνσεις της θρησκοληψίας που την ακολούθησε;
Οι “βάρβαροι” δούλοι που αλληλοσφάζονταν ως μονομάχοι στις ρωμαϊκές αρένες τι χρωστούσαν στη δωδεκαθεϊστική θρησκεία των αφεντικών τους και σ’ όλες τις αιρέσεις της;
Ήταν δυνατόν η επικούρεια φιλοσοφία να δημιουργήσει και μιά επικούρεια κοινωνία, ή αναγκαστικά θα περιοριζόταν σε ένα κύκλο φωτισμένων προνομιούχων;
Κλπ Κλπ: η αλληλουχία των ερωτημάτων θα μπορούσε να συνεχίζεται στο διηνεκές, αφορώντας, επαναλαμβάνω, ο προβληματισμός αυτός τους ιστορικούς όρους αυτής της αρχαίας μετάβασης κι όχι τους ιστορικούς όρους του μισελληνισμού του σύγχρονου ελληνικού κράτους…

Είδα την ταινία η οποία δεν έχει καμία σχέση με τη μουσική του ρεμπέτικου, αλλά απλά αναπαράγει την καθεστωτική ιδεολογία της δεκαετίας του 80 και το παίζει και εναλλακτική: λεξιπενία που θα θεραπευτεί με τη μελέτη των αρχαίων, τσάμικο του Σαββόπουλου, καμάκι. Και αφού τη ζημιά την έκαναν από τότε που ήμουν μαθητής επανεισάγοντας την αρχαία γλώσσα στα μαθήματα του γυμνασίου αντί απλά της μελέτης αρχαίων κειμένων σε μετάφραση, δεν καταλαβαίνω γιατί ακόμα παραπονιούνται για λεξιπενίες.

Αναρωτιέμαι τι θα ένιωθαν οι Ιταλοί και κυρίως οι Ιταλίδες, ο εγγλέζος καθηγητής του αμερικάνικου πανεπιστημίου και οι υπόλοιποι που συνεργάστηκαν νομίζοντας ότι πρόκειται για κάποιο σοβαρό ντοκυμανταίρ βλέπωντας ολόκληρη την ταινία. " Θα πάρουν τους πάπυρους οι αμερικάνοι και θα μας τα λεν όπως θεν αυτοί". Προσωπικά εμπιστεύομαι τους αμερικάνους κλασσικούς φιλόλογους περισσότερο από το Μπαμπινιώτη. Ο φιλόλογος του ελληνικού πανεπιστημίου κουβαλάει ένα τεράστιο φορτίο ιδεολογίας αιώνων την οποία μετέπειτα αναπαράγει διδάσκοντας, και το θέμα της σπουδής του έχει χρησιμοποιηθεί πάμπολλες φορές για πολιτικούς σκοπούς στη χώρα του, σε αντίθεση με τον αμερικάνο.

εννοώ κάτι τέτοιο

(αν θεωρηθει διαφήμηση το κόβετε φυσικά!!!)

Μπράβο στον Παραδοξολόγο που ανέβασε το ντοκυμοντέρ.