Κινηματογραφοσ

Ας προτείνω μια ενοτητα με θέμα τανιες κινηματογραφικές.
Είδε κανεις την τανια “Αποκαλύπτω” του Γκιμπσον, με θεμα τον πολιτισμό των Μάγια;
Αξιζει τον κοπο; Το θεμα, παντως, έχει ενδιαφερον.

Ένας λεβέντης χάκερ είχε ανεβάσει μεγάλο μέρος του έργου… και έτσι πήραμε μια ιδέα. Επί της ουσίας: οι Μάγια παρουσιάζονται ως οι απόλυτα κακοί που έκαναν ανθρωποθυσίες, ήταν σαδιστές, σατανιστές, δεισιδαίμονες και όλα τα άλλα κακά που μπορεί να φανταστεί άνθρωπος.
Και βέβαια καμμιά αναφορά στις γνώσεις αστρονομίας, γραφής, αρχιτεκτονικής, κοινωνικής δομής κλπ, που αποδεικνύουν τον πολιτισμό τους.
Ας ασχοληθεί καλύτερα ο Γκίμπσον με τα ευαγγέλια. Τις υπερσυντηρητικές απόψεις του σερβίρει και την περιορισμένη οπτική του άσπρου - μαύρου, καλού και κακού.
Βέβαια έχει τη συνταγή της επιτυχίας λόγω θέματος και πρόσληψής του από τον ίδιο, αλλά και αρκετή βία (ξεριζωμένες καρδιές, φλέβες…), καλά σκηνικά και καλή επίσης φωτογραφία.

Να΄ναι καλα οι χακερ…

Ευχαριστούμε Ελενη για τις πληροφορίες!
Μη χάνουμε αδικα χρόνο και χρήματα…

Ειδικά γι’ αυτή την περίπτωση, δε χρειάζονται χακεράδες. Όλοι οι Αφρικάνοι που πουλάν CD/DVD διαθέτουν πλούσια συλλογή ταινιών που παίζονται τώρα ή που δεν έχουν παιχτεί ακόμα στα σινεμά. Το Apocalypto, συγκεκριμένα, ξέρω ότι κυκλοφορούσε κανα μήνα πριν παιχτεί, αν και δεν το έχω δει ακόμα. Μάλιστα, είναι πλέον σπάνιο να πέσεις σε κόπια κακής ποιότητας, οι περισσότερες είναι -σχεδόν- άψογες. Το μόνο πρόβλημα με αυτές είναι ο συνήθως απαράδεκτος υποτιτλισμός (εκτός αν μπορείς να παρακολουθήσεις αγγλόφωνη ταινία χωρίς υπότιτλους).

Θα έλεγα οτι ενας χάκερ κανει την καλή αρχη, ανεβάζοντας ταινιες στο διαδίκτυο και απο εκεί και πέρα τα φιλαρακια μας οι Γκανέζοι κλπ. Αφρικάνοι τα αντιγράφουν στα dvd και απλόχερα μας τα μοιράζουν,
εναντι μικρής αμοιβής. :090:

Ελένη, σχετικά με τους λαούς που ανέφερες, αν και είχαν φοβερές γνώσεις όσο αναφορά τις επιστήμες και τις τέχνες, ήταν απίστευτα βάρβαροι και πολλά στοιχεία του πολιτισμού τους ήταν αχαρακτήριστα και αποκρουστικά. Δεν έχω δει την ταινία και δεν μπορω να την χαρακτηρίσω, αλλά δεν θα μου έκανε εντύπωση να δώ ένα λαό που έκανε κανιβαλισμούς, όργια και ανθρωποθυσίες γιατί οποιδήποτε λαογραφικό βιβλίο διαβάσεις τα ίδια θα δείς.
Παρόλαυτα, ήταν στοιχεία του λαμπρού πανάρχαιου πολιτισμού τους οπότε είναι ίσως “αποδεκτά”

Ευτυχώς, σε τέτοιες τις περιπτώσεις υπάρχουν πάντα άλλοι φωτισμένοι (κι όχι βάρβαροι - εν προκειμένω οι Ισπανοί φορείς πολιτισμού), οι οποίοι έρχονται και βάζουν τα πράματα στη θέση στους. Αμ πως…

Υπαρχουν πολλες αναφορές στους πολιτισμους αυτους, ανάλογα με την οπτική γωνια του γράφοντος και την ιδεοληψία του. Ετσι εστιαζει οπου τον συμφερει… Στοιχεια βαρβαροτητας διαπιστώνουμε σε πολλους πολιτισμούς εκείνης της εποχής και όχι μονο.
Ναι… θα συμφωνησω με τον Πανο, ευτυχώς που έφτασαν οι πολιτισμενοι δυτικοί, - μ΄αυτούς τελειωνει η ταινία - και τους “εκπολιτισαν” ασκώντας πραγματική βία και εξαφανίζοντας τους.

Στοιχεία βαρβαρότητας εντοπίζουμε σε όλους - δυστυχώς - τους πολιτισμούς, στην Αίγυπτο, Μεσοποταμία, αρχαία Ελλάδα, Ρώμη κλπ. και όχι μόνο.
Ξεφεύγουμε από τα θέματα του φόρουμ αν επεκταθούμε σε ανθρωποθυσίες που αναφέρονται και στην Αγία Γραφή, σε θεϊκή εντολή προς Ισραηλίτες να εξοντώνουν λαούς κλπ.
Η “πολιτισμένη” Δύση μέχρι το 18ο αιώνα είχε ανθρωποθυσίες, είτε καίγονταν άνθρωποι στην πυρά είτε οδηγούνταν στην γκιλοτίνα. Για να μην αναφέρουμε, βέβαια, το Άουσβιτς, ή το Γκουαντανάμο και το Αμπου-Γκράιμπ της εποχής μας.

Εθελοτυφλεί ο Γκίμπσον αν διογκώνει περιστατικά ανθρωποθυσιών από τους Μάγια, αγνοώντας επιδεικτικά γενικότερα ανάλογα φαινόμενα της αρχαιότητας και - δυστυχώς - όχι μόνο και αποσιωπώντας εντελώς:α) τον καταπληκτικό πολιτισμό τους και β) την ολοκληρωτική καταστροφή αυτού του πολιτισμού από τους Ισπανούς με τη βίαιη επιβολή του καθολικισμού στους Μάγια.