Παρατηρώ πως κιθαρίστες που εκτιμώ, όπως π.χ. ο Πορφυράκης ή ο Μηταράκης, τον οποίο είχα την τιμή να δω ζωντανά την περασμένη εβδομάδα είναι αρκετά φειδωλοί στη χρήστη της 6ης χορδής σε σχέση με μένα. Πιάνουν τις μπαρέ συγχορδίες πολλές φορές χωρίς την 6η χορδή και εκτός απο την περιστασιακή χρήση της ως μπασο κυρίως τη χρησιμοποιούν για να εμπλουτίσουν τη μελωδία της μπασογραμμής. Τι προσφέρει στο ύφος του παιξίματος η (μη) χρήση της μπάσας Μι; Πότε είναι ταιριαστό να την παίζουμε;
Τη χρεισιμοποιούμε όταν χρειάζεται.
Και αυτό συμβαίνει “συχνά πυκνά “
Γενικά στη λαϊκή κιθάρα αποφεύγουμε την πρώτη χορδή (καντινι) γιατί δεν έχει τόσο καλό ήχο και επίσης σαν έκταση μπαίνει στα χωράφια του μπουζουκιού.
Επίσης “σπάμε” τα μπαρέ, και αυτό βοηθάει από αρκετές πλευρές:
Πρώτον είναι πολύ ξεκούραστο, ειδικά στα ρεμπέτικα που είναι αραιές οι αλλαγές -ένα ακκορντο μπορεί να κρατήσει και όλο το κομμάτι.
Δεύτερον, έχει πιο συμπαγή ήχο και ταυτόχρονα είναι πιο ελαφρύ σαν πιάσιμο, οπότε βοηθάει πολύ στις μπασογραμμες.
Τρίτον, ενισχύει την αντίληψη της κιθάρας χωρισμένης σε δύο μέρη, μπάσα και καντίνια. Αυτό είναι κάτι που γενικά υπάρχει και σε άλλες μουσικές, όχι μόνο στα ρεμπέτικα.
Τώρα συγκεκριμένα για την 6η χορδή, μπαίνει κατά το δοκούν. Είτε με αντίχειρα είτε με δείκτη, αναλόγως. Καμιά φορά είναι πιο ωραίος ο μεσαίος ήχος (4 μεσαίες χορδές) πάρα πολύ μπάσες ή πολύ πρίμες νότες.
Καμιά φορά είναι πιο ωραίος ο μεσαίος ήχος
Μάλιστα! Επιβεβαιώνεται η υποψία μου λοιπόν, γιατί περι υποψίας επρόκειτο μέχρι τώρα. Αυτό το “καμιά φορά ψάχνω να προσδιορίσω, να βρω έναν κανόνα που να εφαρμόσω. Συνειδητοποίησα ότι «τα πολλά λόγια είναι φτώχια» στην κιθάρα. Παρ’ όλο που παίζουν δύο τρία όργανα συνήθως στο λάιβ ρεμπέτικο και ενστικτωδώς σαν μη έμπειρος προσπαθούσα να γεμίζω με τα μπάσα τον ήχο συνειδητοποίησα πως εν τέλει ακούγεται πολύ άχαρο αυτό το παίξιμο.
Όχι απαραίτητα άχαρο, εξαρτάται και από το είδος της κιθάρας. Ας πούμε μια αμερικάνικη ακουστική έχει χαλιά μπάσα που λασπωνουν, ενώ μια λαϊκή κιθάρα έχει πιο καθαρό ήχο. Επίσης κάποια προπολεμικά οχταρακια λόγω μικρού σκάφους έχαναν λίγο στην 1η και στην 6η χορδή, μιλάω βέβαια για τα φτηνά όργανα και όχι για τα προσεγμένα. Βέβαια από την άλλη υπήρχαν και οι 9χορδες με τα έξτρα μπάσα, εκεί γέμιζαν πολύ την χαμηλή περιοχή (Σκαρβέλης, Νταλγκας, Παπάζογλου).
Να συμφωνήσουμε στην αρίθμηση; Νομίζω ότι μιλάτε όλοι για το μπάσο Μι, όμως ο Νικόλας το λέει 1η χορδή κι ο Ντον 6η. Και νομίζω ότι η γενική σύμβαση είναι να μετράμε πρώτη την μπάσα, στην κιθάρα (ενώ σε άλλα όργανα το ανάποδο).
@pepe Ολοι 6η χορδή τη λέμε:
Αναφέρομαι στην μπασα μι, θελω να επεξεργαστω το ποστ για να το διευκρινίσω αλλά μάλλον δεν υπάρχει αυτη η δυνατότητα.
Νομίζω επικρατεί ως 6η χορδή. Και στην κλασική κιθάρα ως 6η αναφέρεται, στις παρτιτούρες μάλιστα συμβολίζεται με το 6 σε κύκλο αν δεν κάνω λάθος!
Άρα όλοι 6η; Καλώς λοιπόν, πάσο. Μάλλον κάτι στραβοείδα. Συνεχίστε και συγγνώμη για την περιττή διακοπή.
Όλοι για την μπάσα μιλάμε (6η), απλά η φλυαρία μου επεκτάθηκε και στο καντίνι (1η).