🎵 Τι τραγούδι ακούμε... τώρα!

Λογικά ο κιθαρίστας στο συγκεκριμένο είναι ο Καρίπης. Ήταν ο βασικός κιθαρίστας του Τσιτσάνη τουλάχιστον μέχρι το 1949.

Δεν ήταν ακριβώς έτσι. Υπήρχε και δυνατότητα για μια δεύτερη ή τρίτη λήψη, ώστε να κρατήσουν την καλύτερη. Δεν ξέρω μέχρι πόσες μπορεί να έφταναν, σίγουρα όχι πολλές γιατί κόστιζε, αλλά ούτε και υποχρεωτικά μία κι έξω. Εννοείται όμως ότι αυτό που τελικά κρατούσαν ήταν αυτούσια η ηχογράφηση, ούτε διορθώσεις ούτε προσθήκες.

1 «Μου αρέσει»

Σωστά, ξέχασα να το επισημάνω πριν. Έτσι ήρθαν στο φως οι δεύτερες (απορριφθείσες) εκτελέσεις από Καραπιπέρη, Κατσαρό κλπ.

Η πραγματικότητα είναι κάπου στη μέση.

Ήταν όντως μεγάλο το κόστος ενός δεύτερου «κεριού», τεράστιο αν συνυπολογιστούν τα κόστα αποστολής καινούργιας μήτρας από Λονδίνο, συν τις χρονικές καθυστερήσεις μέχρι να βγεί ο καινούργιος δίσκος στα μαγαζιά και να αρχίσει να πουλιέται. Γιαυτό και έχουμε τόσα πολλά παραδείγματα λαθών που πέρασαν, με ηθελημένη ανοχή γιατί σίγουρα το λάθος εντοπίστηκε, αλλά κατά το κοινώς λεγόμενο «δόθηκε τόπος στην οργή»…

Πάντως, «τρίτες» λήψεις νομίζω πως είτε δεν υπήρξαν καθόλου, ή ήταν μετρημένες στα δάχτυλα δύο το πολύ χεριών, συνολικά για όλη την προπολεμική δισκογραφική περίοδο. Ο Σταύρος ο Κουρούσης ίσως θα μπορούσε να μας βοηθήσει εδώ, με πραγματολογικά στοιχεία.

Και ένας Στράτος.

Μεγάλη φωνή.

2 «Μου αρέσει»

Το άκουσα νωρίτρα στο ράδιο και έκατσα να το προσέξω, ενώ μέχρι εκείνη την ώρα άκουγα μηχανικά, χαλί.

Ωραίο σύγχρονο παραδοσιακοφανές μαχούρ.

Μετά οι παρουσιαστές μάς είπαν το όνομα του ερμηνευτή και συνθέτη: Νίκος Ανδρίκος. Μια ευχάριστη έκπληξη! Είχα ακούσει κι άλλες δουλειές του, αλλά είχα πάντοτε την αίσθηση ότι αυτές κυκλοφορούν μεταξύ ενός περιορισμένου κύκλου με ειδικά μουσικά ενδιαφέροντα. Πρώτη φορά τον ακούω από μεγάλο μέσο, οπότε δεν ήμουν και προετοιμασμένος να τον αναγνωρίσω!

Εύγε φίλε Νίκο @lavtaci !

3 «Μου αρέσει»

Mes Tou Vavoula Ti Gova - In Vavoulas High Heeled Shoe

Κάποιος μού υπέδειξε αυτό το απίθανο μαργαριτάρι του τίτλου, κι ήταν ευκαιρία ν’ ακούσω ένα παλιό κλασικό αγαπημένο τραγούδι.

(Προλάβετε πριν το πάρουν χαμπάρι και το διορθώσουν!)

4 «Μου αρέσει»

Ωραία η Γόβα κι αν έχει γούβες ο δρόμος δύσκολα τα πράματα!

Τρεις ετικέτες με τραγούδια που έγιναν 3 φωνοληψίες.

CG-2738-3

3 «Μου αρέσει»

Αυτό δηλώνεται από το “-3” στο τέλος του αριθμού μήτρας;
Στο “Κάποια μάνα αναστενάζει” με την Χασκήλ, έχει “-ΙΙ” που σημαίνει δεύτερη πλευρά. Απ’ ό,τι καταλαβαίνω όμως, δεν έχει όμως πληροφορία για πρώτη ή δεύτερη λήψη.

1 «Μου αρέσει»

Σωστά Νίκο. Ο αριθμός δίπλα στον αριθμό Μήτρας.

Στη Χασκήλ και στο “Κάποια μάνα αναστενάζει”, όπως πάλι σωστά γράφεις, το “-ΙΙ” υποδηλώνει την μία από τις δύο πλευρές του δίσκου. Το “-ΙΙ” είναι στον αριθμό Κυκλοφορίας και όχι στον αριθμό Μήτρας.

Στον παρακάτω δίσκο βλέπουμε ότι το τραγούδι έχει το “-ΙΙ” .
74100-ΙΙ.

Όμως σε άλλους δίσκους που κυκλοφόρησε έχει το -Ι.

GO-3796-

Πληροφορίες για πρώτες, δεύτερες ή τρίτες ηχογραφήσεις για το “Κάποια μάνα αναστενάζει”, δεν έχουμε.

2 «Μου αρέσει»

Σ’ευχαριστω Φώτη! Αναλυτικός και ακριβής, όπως πάντα.

1 «Μου αρέσει»

και με βίντεο:

Απλά και ωραία:

Δεν μου αρέσει να ψάχνω τα λάθη, αλλά έχουν ιστορικό ενδιαφέρον όταν προκύπτουν.
Το ακριβώς ανάποδο απ’ ό,τι στο “Κάποια μάνα αναστενάζει” με την Χασκήλ, όπου κλείνουν τα συνοδευτικά και το μπουζούκι μένει μετέωρο για επανάληψη, συμβαίνει στην “Καλόγρια” του Παπάζογλου με την σολιστκή κιθάρα να κλείνει και την συνοδευτική να προετοιμάζει μια επανάληψη που δεν έγινε ποτέ.
Εδώ όμως κλείνει ομαλά το κομμάτι, σε αντίθεση με τον Τσιτσάνη που βαράει ακόμα μια αμήχανη νότα. Λογικό αφού ο σολίστας έχει φόρα, ενώ αντίθετα ο τεμπίστας έχει εποπτεία όλης της κομπανίας.

1 «Μου αρέσει»

στίχοι Κ. Βίρβου
μουσική Α. Καλδάρα
τραγουδάει ο Τσαουσάκης
1952

Μουσικοί

Κιθάρα: ΧΡΥΣΙΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ,
Μπαγλαμάς: ΧΡΥΣΙΝΗΣ ΠΑΝΟΣ,
Μπάσο: ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΠΥΡΟΣ, Μπουζούκι: ΚΑΛΔΑΡΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, Μπουζούκι: ΚΟΜΝΗΝΟΣ ΠΑΝΟΣ

Ημερ.Ηχογράφησης :

22/11/1952

Ποιός ειναι βρε παιδιά ο
ΚΟΜΝΗΝΟΣ ΠΑΝΟΣ?
εγω Βασίλη Τσιτσάνη ακούω .
ποτε πρόλαβε αυτος ο Κομνηνός να μαθει να παιζει σαν Τσιτσάνης?

Δηλαδή οι μήτρες των άλλων δύο λήψεων είχαν πάρει τον ίδιο αριθμό πέρα από αυτό το ξεχωριστό τελευταίο ψηφίο; Σαν να λέμε ότι ο αριθμός μήτρας είναι στην ουσία αριθμός τραγουδιού, και περαιτέρω αριθμούνται και οι λήψεις;

Όπως το περιγράφεις Περικλή.

Μάλιστα. Επομένως αν ο αριθμός μήτρας έχει -1 ή -2 ή, σπανιότερα, -3, σημαίνει την αντίστοιχη λήψη, ενώ αν δεν έχει τίποτε σημαίνει ότι έγινε μία μόνο;

Αλήθεια, γιατί γράφαν όλες αυτές τις πληροφορίες στην ετικέτα; Τι τον νοιάζει τον καταναλωτή ο αριθμός μήτρας και λήψης; Εδώ δεν έβαζαν χρονολογία έκδοσης (ακόμη και σήμερα μάλλον κατ’ εξαίρεση βρίσκουμε χρονολογία στους δίσκους), χώρα παραγωγής, και βάζουν αυτές τις απίθανες λογιστικές λεπτομέρειες;

Υπήρξε ποτέ άνθρωπος, εκτός από τους συλλέκτες τα τελευταία χρόνια και όσους από εμάς τούς παρακολουθούμε, που να είχε οποιαδήποτε ωφέλεια, να έμαθε κάτι χρήσιμο βρε αδερφέ, από την ύπαρξη αυτών των πληροφοριών;

Οι δίσκοι 78στρ. δεν είχαν δικό τους εξώφυλλο, οπότε όλες οι πληροφορίες έπρεπε να αναγράφονται στην ετικέτα. Σκέψου τα βιβλία, που έχουν ένα σωρό πληροφορίες (ISBN κλπ) στις πρώτες σελίδες ή στο οπισθόφυλλο.

1 «Μου αρέσει»