Ψάχνω δάσκαλο για μπουζούκι (2013)

Καλησπερα και παιδια και καλως σας βρηκα.
Τελικα ενα παλιο ονειρο εγινε πραγματικοτητα και απεκτησα ενα μπουζουκι.
Αν και τα οικονομικα ειναι πενιχρα,θα ηθελα να κανω καποια μαθηματα σε δασκαλο.
Αν εχετε κατι να προτεινετε θα σας ημουν υποχρεος.Δημητρης,Ηλιουπολη,Αθηνα.

Μιας και είσαι νέος στο όργανο και τα οικονομικά πενιχρά, θα σου πρότεινα να αρχίσεις με μερικά βιντεάκια από το youtube που είναι για αρχάριους και περιλαμβάνουν την περιγραφή του μπουζουκιού, το πως το κρατάμε, πως κρατάμε την πένα αλλά και ορισμένες ασκήσεις για τους πρωτάρηδες… πιστεύω ότι σε πρώτη φάση θα σου είναι αρκετά ώστε να αποκτήσεις μια πρώτη επαφή με το όργανο…

για μετά εδώ είμαστε να καλύψουμε όσο γίνεται εξ αποστάσεως, τις απαιτήσεις εκμάθησης σου (φυσικά χωρίς κόστος).

Βέβαια καλό είναι να μας πεις και τι όργανο πήρες, εξάχορδο ή οκτάχορδο διότι οι ασκήσεις διαφέρουν. Έτσι θα σου προτείνουμε και τα ανάλογα βίντεο στο youtube.

Αυτή είναι η φιλική άποψη μου… είναι κρίμα τώρα στην αρχή εφόσον υπάρχει ανέξοδη λύση να δίνεις τζάμπα χρήματα.

Καλημερα φιλε και σε ευχαριστω για την αμμεση απαντηση.
Πηρα ενα 8χορδο της ταξεως των 280 ευρω,μπορω να πω οι μ αρεσει ο ηχος του.
Επισης πηρα κι ενα βιβλιο του Παγιατη.Ειναι οκ?Να παρω κατι αλλο?
Ξεκινησα σημερα να παιζω τις νοτες απο την ντο στη λα και πανω σαν δευτερο μαθημα που ειχε το βιβλιο.
Απο αυτι δεν ειμαι τελειως κουφος μιας και εχω και μια κιθαρα που παιζω καποια ακορντα για δρομους και σολα ουτε λογος.
Θα σε παρακαλουσα αν μπορεις να μου δωσεις εναν μπουσουλα που μπορω να κινηθω για αρχη,
Να ξεκινησω ας πουμε να προσπαθω την ευδοκια οπως ειδα οτι πολλι αρχαριοι ξεκινανε?
Εχεις να μου πεις καποια λινκς που μπορουενε να με βοηθησουνε?youtube να υποθεσω?
Να πω επισς οτι δεν διαβαζω νοτες…παλευω ομως την ταμπλατουρα…
Και παλι σ ευχαριστω πολυ για την αμμεση απαντηση!

Καλό είναι.

ένα πρώτο βίντεο ως μπούσουλα για την πένα http://www.youtube.com/watch?v=FMQiMWsWofY

προσοχή θέλει μόνο στο σημείο που λέει για το βύθισμα της πένας στην χορδή… είναι λάθος, και αν το συνηθήσεις μετά δύσκολα θα μπορέσεις να αποκτήσεις ταχύτητα διότι το χέρι θα “σκάβει”. Θέλει ένα μέρος της πένας περίπου 3-5 χιλιοστά της πένας. Επίσης καλό είναι μιας και ξεκινάς τώρα, τα χτυπήματα στις χορδές να είναι κοντινά, δηλαδή να μη φεύγει η πένα μακριά από την χορδή. Αυτό στην αρχή θα σου φανεί δύσκολο, αλλά μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες θα δεις ότι η πένα σου θα γίνει γρήγορη.

Επίσης να προσέξεις η πένα να είναι ακριβώς επάνω στις αρθρώσεις του δείκτη και του αντίχειρα (χωρίς να την σφίγγεις υπερβολικά)… κάνε το και πολύ σύντομα θα καταλάβεις γιατί στο λέω (δες π.χ στο βίντεο αυτό http://www.youtube.com/watch?v=lO4KIjIpVY8 [στο 3:03] την πένα του παλαιολόγου και τον όγκο της νότας που βγάζει).

Θα καθήσω αύριο να γράψω ένα ολοκληρωμένο βιντεάκι για τα πρώτα βήματα και θα το ανεβάσω μέχρι την Κυριακή.

Έως τότε μπορεί να δεις και http://www.greek-bouzouki.com/tutorials.php Μαθήματα Μπουζουκιού από τον Καμπανά που πιστεύω είναι μια ολοκληρωμένη σειρά μαθημάτων.

Φιλε μου σ ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες σου.Παρακολουθησα το βιντεακι και ξεκιησα ηδη την ασκηση.
Αν μπορουσες να ανεβασεις οπως ειπες καποιο βιντεακι με τα πρωτα βηματα θα ηταν παρα πολυ μεγαλη βοηθεια.
Θα περιμενω οπως ειπες.Και παλι σ ευχαριστω πολυ.

υγ:Μπηκα εκει που μου ειπες αλλα δεν τρεχει κανενα βιντεο…Κανω κατι λαθος?

Ξεκίνησα ήδη από σήμερα να το γράφω το βιντεάκι… θα με πάρει όμως μερικές μέρες μέχρι να γράψω και να μοντάρω αυτά που θέλω (οπότε δεν θα προλάβω να το έχω έτοιμο αύριο).

Και μένα δεν μου έτρεξαν… δεν ξέρω γιατί… παλιά λειτουργούσε κανονικά… Εάν έχεις γρήγορη σύνδεση, δοκίμασε να κατεβάσεις όλο το dvd (στο δίνει ελεύθερο για κατέβασμα… αν λειτουργεί πλέον και αυτό).

Σεβαστη απολυτα η βοηθεια του Θεοφαλτσου αλλα, αν θες να μαθεις μαζεψε μερικα χρηματα, βρες εναν οικονομικο δασκαλο και ξεκινα.
Ειναι απαραιτητο να εχεις καποιον να σε καθοδηγησει, αλλα και να σε ελεγξει.
Το θεμα ειναι πως αμα μαθεις κατι στραβα εξαρχης, μετα πολυ δυσκολα διορθωνεται.
Μπορει να βρεθουν πολλοι να σου πουν για αυτοδιδακτους, αλλα και ο κοσμος εχει γεμισει απο μπουζουκια στις αποθηκες, και ανθρωπους που κουτσο εμαθαν δεκα τραγουδια.

Φίλε Στράτο, καλά θα είναι να βρει δάσκαλο, κυρίως για να ελέγχει την πρόοδο του αλλά και να του δίνει τις κατάλληλες ασκήσεις βάσει της προόδου του, ΑΛΛΑ έχει πάρει μπουζούκι των 280 ευρώ… άμα κάνει 6 μήνες να μαζέψει άλλα 200 ευρώ για να κάνει 5-10 μαθήματα… πάει πέταξε το πουλάκι…

Από το προφίλ σου, βλέπω ότι είσαι μικρός σε ηλικία… εμείς όταν αρχίσαμε το όργανο δεν μας έδειχνε κανείς… ξέρεις πόσες “κατουρημένες ποδιές” φιλούσαμε για να “κλέψουμε” μια κασσετούλα ενός επαγγελματία μπουζουξή και να την μελετήσουμε; ούτε λάθος μάθαμε, ούτε στάσιμοι μείναμε… ίσα-ίσα μέσω της συνεχούς αναζήτησης… γινόμασταν καλύτεροι…

Τώρα εσείς οι νέοι, τα έχετε όλα… και δασκάλους που δείχνουν δωρεάν μέσω διαδικτύου, και βιντεάκια όλων των μεγάλων παιχτών… αυτά στην εποχή μας, με τα μονοφωνικά κασσετοφωνάκια, ήταν όνειρο νυχτός… καλό είναι λοιπόν να εκμεταλεύεστε ότι σας παρέχετε απλώχερα και δωρεάν.

Επίσης, το αυτοδίδακτος είναι τιμή και δεν σημαίνει ότι άμα πάει σε δάσκαλο (ειδικά τώρα στην αρχή), σώνει και καλά θα μάθει σωστά… ξέρεις πόσες απόψεις υπάρχουν;;;;; όσοι και οι δάσκαλοι…
Για παράδειγμα θα σου πω ότι το χέρι της πένας δεν πρέπει να ακουμπάει στο καπάκι. Ο Πάππος δεν το ακουμπάει, ο Τρίγκας το ακουμπάει… αν πάει σε έναν από τους δύο, θα του δείξει με διαφορετικό τρόπο από τον άλλο… κατάλαβες ότι το να πας σε δάσκαλό δεν σημαίνει και πως ότι σου δείχνει είναι και σωστό επειδή εκείνος έχει την ικανότητα να το κάνει έτσι…

Επίσης πιστεύεις ότι άμα πας σε δάσκαλο και αντί για 10 τραγούδια μάθεις 100 θα σε κάνει μπουζουξή;;; ΛΑΘΟΣ… ο δάσκαλος δεν σου δίνει συνέχεια έτοιμο φαγητό… σου μάθαίνει τις συνταγές (τεχνικές και μεθόδους) και σε αφήνει να μαγειρεύεις μόνος… αν δεν έχεις αυτί και δεν έχουν λυθεί σωστά τα χέρια, όσα τραγούδια και να σου δείξει… ή δεν θα τα παίζεις σωστά λόγω του ότι δεν πάνε τα χέρια ή δεν θα βγάλεις ποτέ άλλα τραγούδια, γιατί δεν θα έχεις αυτί και δεν θα έχεις μάθει τον τρόπο να τα βγάζεις…

Βέβαια για να μη παρεξηγηθούμε κι όλας… κάποια στιγμή πρέπει να βρει δάσκαλο για να βελτιωθεί… αλλά τώρα στην αρχή καλό είναι να αρχίσει από βιντεάκια…

Τώρα εάν κάποιος Αθηναίος δάσκαλος, φιλοτιμηθεί να του κάνει δωρεάν μαθήματα (Εάν ήταν Αλεξανδρούπολη, ευχαρίστως να του έκανα)… μπράβο του… έως τότε καλό είναι να αρκεστεί σε αυτά που μπορεί να φτάσει το χέρι του… άλλωστε πολλοί που ξεκινάνε μετά από 6-8 μήνες το παρατάνε… οπότε εάν (εγώ του εύχομαι να το συνεχίσει) το σταματήσει, τουλάχιστο δεν θα έχει ξοδέψει πολλά χρήματα…

Ok το κατεβασα τελικα ολο το dvd.Θα περιμενω εναγωνιως και το video σου.
Σ ευχαριστω πολυ παντως,πραγματικα οι συμβουλες σου ειναι σημαντικες και εμψυχωτικες!
Προς το παρον ειμαι στο δευτερο μαθημα του βιβλιου οπου κανω εξασκηση σε μια κλιμακα.

Συγγνώμη για τη σφήνα στην κουβέντα αλλά αν ξεκινούσα τώρα μπουζούκι, και διάβαζα αυτή τη συζήτηση, το πιθανότερο θα ήταν να το παρατήσω. χαλαρώστε λίγο, λαϊκή μουσική προσπαθούμε να μάθουμε βρε παιδιά.!
υ.γ. ο Πάππος στη διδασκαλία του ποτέ δεν είπε μην ακουμπάτε το καπάκι…

Χαλαροί είμαστε Μπότη. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε έναν άνθρωπο που θέλει να μάθει, και ο καθένας προτείνει αυτό που νομίζει.

Επίσης δεν είπα τι λέει ο Πάππος στους μαθητές του για τον χειρισμό του χεριού της πένας… ένα παράδειγμα έδωσα (σχήμα λόγου ήταν).

Το μην ακουμπάει το δάχτυλο στο καπάκι το λέω εγώ και εκατοντάδες άλλοι (ίσως και ο Πάππος). Άλλος που το ακουμπάει μπορεί να πει στους μαθητές του, να το ακουμπούν.

Προσωπικά, οι δικοί μου μαθητές έχουν μάθει και δεν το ακουμπούν καθόλου. Ακόμη και σε αργά ταξίμια το χέρι είναι στον αέρα. Αυτό τους δίνει ευλεξία στον χειρισμό της πένας και ευκολία στην εναλλαγή αργού σχήματος με περαστικές εκρήξεις.

Πιστεύω ότι στον φίλο hotcarver1 προτείνω την ασφαλέστερη και οικονομικότερη αυτή τη στιγμή λύση για το ζήτημα που τον απασχολεί.

Εγώ πάντως, θα ετοιμάσω στον hotcarver1 το βιντεάκι που του υποσχέθηκα και αν θέλει τα ακολουθεί αυτά που θα αναφέρω μέσα.

Και εύχομαι κάποιο από τα μέλη του φόρουμ που είναι στην Αθήνα να προσφερθεί να του κάνει κάποια μαθήματα δωρεάν.

[QUOTE=Μπότης;228033]Συγγνώμη για τη σφήνα στην κουβέντα αλλά αν ξεκινούσα τώρα μπουζούκι, και διάβαζα αυτή τη συζήτηση, το πιθανότερο θα ήταν να το παρατήσω. χαλαρώστε λίγο, λαϊκή μουσική προσπαθούμε να μάθουμε βρε παιδιά.!
υ.γ. ο Πάππος στη διδασκαλία του ποτέ δεν είπε μην ακουμπάτε το καπάκι…[/QUOT

Ο Μανώλης όποτε θέλει το ακουμπάει,και όποτε θέλει όχι.Γιατί είναι Μανώλης.Το θέμα είναι πως θες να παίζεις.Δ
ηλαδή αν παίζεις ρεμπέτικα προπολεμικής εποχής,δεν θα έχεις πρόβλημα.Αν θες να παίξεις και άλλα πράγματα όμως,(ρεμπέτικα μεταπολεμικής εποχής,λαικά ,έντεχνα,κ.λ.π.) , θα πρέπει να μάθεις και τον τρόπο του να παίζεις χωρίς να ακουμπάς.Βέβαια αυτά είναι λίγο σχετικά γιατί υπάρχουν και εξαιρέσεις.Αυτός όμως είναι ο κανόνας.

Φίλε nikosn αν λες κανόνα το να μην ακουμπάς το καπάκι θα διαφωνήσω μαζί σου. Βέβαια δεν λέω ότι είναι κανόνας να το ακουμπάς. Ο κάθε παίχτης έχει τα χούγια του. Όπως λέει και ένας ΦΙΛΟΣ: κάποιος στο μπιλιάρδο θα σε βγάλει μονοστεκιά με σκουπόξυλο.

Φίλε hotcarver εννοείται μην τα παρατάς με τίποτα!!!

Φίλε hotcarver, ζητώ συγνώμη που δεν θα σου έχω το βιντεάκι πριν από το άλλο Σαββατοκύριακο, αλλά ο φίλος που θα με βοηθήσει να τραβήξουμε τα πλάνα με την κάμερα είναι διαθέσιμος από Παρασκευή και μετά… άλλωστε αυτές τις μέρες έχω να ηχογραφήσω και 4 ρεμπέτικα τραγούδια που έγραψα… οπότε μάλλον θα αρχίσω το βιντεάκι το Σάββατο…

Εάν έως τότε έχεις κάποια απορία, εδώ είμαι.

Αν θες να παίξεις και άλλα πράγματα όμως,(ρεμπέτικα μεταπολεμικής εποχής,λαικά ,έντεχνα,κ.λ.π.) , θα πρέπει να μάθεις και τον τρόπο του να παίζεις χωρίς να ακουμπας.[/QUOTE]

Φίλε μου Μπότη είμαι πολύ σαφής. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΤΡΟΠΟΥΣ.

Τώρα σε παραδέχομαι. Δεν χρειάζεται βέβαια να ανοίξουμε πάλι το θέμα νομίζω ότι έχει σχεδόν εξαντληθεί και υπάρχουν αρκετές σημαντικές απόψεις που μπορεί να διαβάσει ο hotcarver στο φόρουμ και να βοηθηθεί.

Όσο μπορεί να βοηθηθεί κάποιος από γραπτά κείμενα και βιντεάκια.

Να ευχαριστησω ολους για τις πολυτιμες συμβουλες τους!Μετανιωνω απλα που δεν το ξεκινησα νωριτερα…Τεσπα ποτε δεν ειναι αργα…Οποια συμβουλη παιδες πολυτιμη και πραγμαικα σας ευχαριστω οσους βοηθατε νεα ατομα οπως εγω με ορξη να μαθουν.

φιλε μου , διδάσκω μπουζούκι στην Κυψέλη . Λόγω της οικονομικής ύφεσης και σεβόμενος το μεράκι αυτών που θέλουν να μάθουν μπουζούκι χρεώνω το μάθημα 14 ευρώ την ώρα.Ελπίζω σε μία επικοινωνία γιατί με το youtube και τα λοιπά περισσότερο θα μπλεχτείς

14 ευρώ την ώρα νομίζω είναι μια πολύ οικονομική πρόταση.Θα μπορούσες να μας πεις δυο λόγια για σένα και τα προσόντα σου ως δάσκαλος (σπουδές,γνώσεις,εμπειρία κτλ);

Θέλετε να πείτε τα υπόλοιπα μέσω πμ;