Χορδές: άνετο παίξιμο ή προστασία οργάνου

Γεια σας φιλοι μετα απο χρονια
Εχω ενα τριχορδο του Ματσικα το οποιο επιασα στα χερια μου ξανα τους τελευταιους 6 μηνες.
Παιζω συνηθως σε εξωτερικο χωρο 3 ωρες τη μερα,εξι μερες την εβδομαδα με αποτελεσμα λογω του οτι προσπαθω να παιξω δυνατα και ισως λογω λαθος τεχνικης τα χερια να εχουν γινει χαλια.Αλλο κεφαλαιο αυτο
Στο θεμα μας τωρα
Το οργανακι εχει σκευρωσει και εχει ερθει μπροστα.Ο Ματσικας που το ειδε θελει ενα μηνα για την επισκευη αλλα επειδη τωρα πια ζω στο εξωτερικο και συγκεκριμενα Αυστραλια δεν ειχα το χρονο να του το αφησω το περασμενο καλοκαιρι.
Ο Ματσικας λοιπον αν καταλαβα καλα μου προτεινε αφου δεν θα το φτιαξω ακομα να βαζω 10αρες και οχι 9αρες χορδες πραγμα που μου φανηκε περιεργο μιας που με την απλη λογικη οι 10αρες θα ασκουν μεγαλυτερες δυναμεις στο οργανο.Ισως και να κανω λαθος βεβαια.
Ο προβληματισμος μου ειναι ο εξης.
Πως μπορω να κανω το παιξιμο μου πιο ανετο και παραλληλα να προστατεψω και το οργανο?
Απο την μια με 9αρες θα εχω πιο μαλακο παιξιμο αλλα θα χανω σε ενταση
Απο την αλλη με 10αρες θα εχω ενταση και ισως δεν θα ειναι αναγκη να βαζω δυναμη στο παιξιμο και να ζοριζω τα χερια μου
Υπαρχει και η επιλογη να κατεβαζω το κουρδισμα ενα ημιτονιο αλλα με τι χορδες?

WP_20161202_15_29_57_Pro.jpg
Με 9αρες και κουρδισμα ενα ημιτονιο χαμηλοτερα

Τρίχορδο μπουζούκι έχεις;
Μήπως επάνω έχει 11αρες τώρα, για αυτό σου είπε για 10αρες;

Λαθος μου
11αρες ειχα και μου ειπε για 10αρες
Αλλωστε 9αρες δεν εχει ο Ματσικας
Θα πρεπει να ξαναγραψω το θεμα απο την αρχη

δεν ξέρω αν με ξεγελάει η φωτογραφία, αλλά έχει σκευρώσει αρκετά το οργανάκι σου. κανονικά μπαίνουν 11άρες, άντε το πολύ 10άρες στο μπουζούκι -9άρες και 8άρες είναι για ηλεκτρική κιθάρα. στην αυστραλία υπάρχουν αρκετοί μπουζουξήδες, δεν υπάρχει κάποιος μάστορας; αν το μπουζούκι έχει βέργα, μπορείς να το σετάρεις και σε μαγαζί για κιθάρες.
πρόσεξε πάρα πολύ τα χέρια σου, πιθανότατα λόγω σκληρού οργάνου και λάθος τεχνικής έχεις πάθει ζημιά (τενοντίτιδα ή επικονδυλίτιδα). απευθύνσου σε γιατρό πριν γίνει χρόνιο πρόβλημα, και αν δεν παίζεις επαγγελματικά κάνε μια διακοπή μέχρι να το θεραπεύσεις. λογικά θα σου πεί ο γιατρός για πάγο, για ανακούφιση βάζε λάδι άρνικας (όχι αλοιφή).
καλό θα ήτανε να βρείς κάποιον καλό παίχτη να σου δείξει σωστή τεχνική, γιατί η ένταση στην πενιά δεν βγαίνει με σφίξιμο και δύναμη αλλά αντίθετα με χαλαρότητα στον καρπό και σε όλο το χέρι. αυτό ισχύει και για το αριστερό, βρες την ελάχιστη δύναμη που χρειάζεται για να βγεί ήχος και μην βάζεις παραπανίσια.

+1 για το χέρι και τον γιατρό.Πρόσεξε το άμεσα το θέμα. Επίσης όπως βλέπω κι εγώ το όργανο είναι αρκετά σκευρωμένο.Δεν μπορώ να σου δώσω κάποια συμβουλή για το θέμα της πενιάς γιατί κι εγώ χαμηλά παίζω δυστυχώς.Θέλει όμως προσοχή και -κατά την γνώμη μου- δάσκαλο ή κάποιον που ξέρει να σε βοηθήσει ώστε να παίζεις πιο δυνατά. Αν δεν έχεις τεχνική να σου δείξει την σωστή δηλαδή κι αν την έχεις έστω να σου δείξει ασκήσεις και να σου πει 2-3 πράγματα.

Πάντως φίλε το(α) χέρι(α) σου και τα μάτια σου!!! Πρέπει να τα προσέχεις και να απευθυνθείς για καλό και για κακό σε γιατρό. Better safe than sorry που λένε κι οι ξένοι.

Δεν πρεπει να εχει βεργα.Θα την ειχα δει οταν το περναγαν στον ελεγχο του αεροδρομιου.Ετσι ειχα δει και της κιθαρας μου
Οταν ειχα 11αρες στο οργανο εσπαγα σχεδον καθε μερα μια χορδη.Οσο για την τεχνικη θα απευθυνθω στο θειο της γυναικας μου που ειναι μουσικος και καθηγητης.
Οποτε το οργανο θελει τριψιμο να ερθει στα ισα του ε;
Καποιο λενε πως βαζουν πιο χοντρα ταστα και το μανικο περνει κλιση και ισιωνει.
Για τις χορδες και την ενταση τι γνωμη εχετε;

υπάρχουν διάφοροι τρόποι για ξεσκεύρωμα, ας το αποφασίσει ο μάστορας. αν έχει βέργα θα δεις μια αλενόβιδα μέσα από την τρύπα ή πάνω στο καράολο.
μην κυνηγάς την ένταση μόνο, δες την ποιότητα και πότε αυτή αρχίζει να χαλάει άμα κοπανάς στο παίξιμο. δεν μπορείς να σκεπάσεις παρέες που φωνάζουνε χωρίς ενίσχυτή, καμιά φορά ούτε με αυτόν. παίζεις επαγγελματικά ή για με τους φίλους σου;
οι χορδές δεν έχουν τόσο άμεση σχέση με την ένταση όσο νομίζεις. στην κιθάρα άλλαξα σε 10άρες από 11άρες και δεν ένοιωσα σημαντική διαφορά στην ένταση. μήπως το όργανό σου είναι χαμηλόφωνο έτσι κι αλλιώς; κάθε πότε αλλάζεις χορδές;

Στην ουσια παιζω μονος μου στο δρομο.Busking.Ειναι πολυ καλη εμπειρια και με καλα χρηματα.Προσπαθω να παιζω χωρις ενισχυτη σε εμπορικους δρομους , αγορες , σε σταθμους τραινων σε ειδικο χωρο για live κλπ.Στο εξωτερικο ο μουσικος του δρομου χαιρει μεγαλης εκτιμησης απο τον κοσμο.Και δεν μιλαω για τους Ελληνοαυστραλους μονο.Ασε που πολλοι δεν καταλαβαινουν οτι παιζω μπουζουκι και Έληνικη μουσικη.Απο την αλλη συναντω Αυστραλους που οχι μονο γνωριζουν τι κραταω αλλα και τι παιζω.Γνωριζουν το ρεμπετικο,την ιστορια του,τα τραγουδια του και την φιλοσοφια του.Μαγαζια και τετοια δεν γουσταρω ακομα.Πολυ εκμετάλλευση προς τους νεους μεταναστες απο μαγαζατορες και μουσικους.Ή θα σε θελουν τσαμπα οι μεν ή θα σε παρουν στην ορχηστρα με ψιχουλα οι δε

ακριβώς όπως τα λες, μεγάλο σχολείο ο δρόμος. και πού να ήσουνα στην μελβούρνη, απ’όπου ξεκίνησε η απόδημη κομπανία! όσο για τους αετονύχηδες μαγαζάτορες και μαέστρους, το νού σου…
δυστυχώς εκεί έχει σημασία η ένταση, αλλά πάνω απ’όλα η υγεία. κι εγώ αντιπαθώ τους ενισχυτές στον δρόμο, με την σωστή τεχνική (και το κατάλληλο όργανο) θα έχεις την ένταση που χρειάζεσαι.

Για την ακριβεια τον Αυγουστο εγινε στη Μελβουρνη το πρωτο ρεμπετικο φεστιβαλ και το ρεμπετικο εχει ανεβει.Λιγο αργα βεβαια αλλα ετσι ειναι αυτα.Βοηθαει που εχουμε ερθει και αρκετοι νεοι μεταναστες
http://www.caravanmusic.com.au/gigs/melbourne-rebetiko-festival/
Για Αδελαιδα ουτε λογος.Πολυ γαβ γαβ εδω ρε παιδι μου.Δεν μπορουμε να ακουσουμε μια καλη πενια
Υπαρχουν καλοι μουσικοι αλλα θες ο κοσμος θες οτι ειναι επαρχεια,ειναι πολυ πισω.Πολυ φορμολη
Θα δω για αρχη μηπως κατεβασω 1-2 χιλιοστα τον καβαλαρη μεχρι να φτιαξω το μανικο τελικα

το καλυτερο βρες ενα με βεργα.

απλό αλλά ενδιαφέρον φαίνεται το φεστιβάλ. οι μπάντες είναι όλες από αυστραλία;

Ολες απο Μελβουρνη.Και μαλιστα απο 2ης και 3ης γενιας.Εχω ακουσει πολλα για τον Χρηστο Μπαλτζιδη