Τσαμπούνες και γκάιντες: 12ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΚΙΝ/ΦΟΥ 2021

Στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθήνας θα προβληθούν μία μεγάλου και τέσσερις μικρού-μεσαίου μήκους ταινίες γύρω από τους ασκαύλους: ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΑΣΚΑΥΛΟΥ στην οποία συμμετέχω, τόσο στο πανί όσο και ως επιστημονικός σύμβουλος (βλ. και εδώ στο φόρουμ), και θα την παρουσιάσω στη φυσική προβλή (Κυριακή 28 Νοεμβρίου 6:00 μμ κιν/φος Άστορ, Αθήνα), και Γκάιντες λαλούν, Ο Τίγρης από τ’ Απεράθου, Η ιερή Γκάιντα, Γκάιντες στα Πιέρια όρη (διαδικτυακά - δείτε το πρόγραμμα).

Το πρωί της ίδιας μέρας, 11πμ-2μμ, συμμετέχουμε στο πάνελ συζήτησης «Άσκαυλοι, μέθεξη στην παράδοση» (θα μεταδοθεί διαδικτυακά), μαζί με μια ομάδα εθνολόγων, εθνομουσικολόγων και δημιουργών κάποιων από τις ταινίες που θα προβληθούν.

Η ιστοσελίδα του φεστιβάλ: Ethnofest - Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας

Το πρόγραμμα των φυσικών και διαδικτυακών προβολών και των συζητήσεων: https://www.ethnofest.gr/wp-content/uploads/2021/11/ETHNOFEST-12_Program_GR_WEB.pdf

8 «Μου αρέσει»

Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές και σε σένα προσωπικά! Είμαι σίγουρος για το επίπεδο της δουλειάς σας, θα προσπαθήσω να τα παρακολουθήσω σύντομα (έστω και διαδικτυακά).

3 «Μου αρέσει»

Ωραία, μπράβο.

Στην περιγραφή του πάνελ λέει

ο άσκαυλος, το παραδοσιακό και ιερό, σε πολλά μέρη, μουσικό όργανο με τις πολλές ονομασίες: γκάιντα, τσαμπούνα, ασκομαντούρα, αγγείον, άσκαυλος.

Δε θα ήταν πιο σωστό να μιλάμε για οικογένεια οργάνων; Με γκάιντα και τσαμπούνα σαν αρκετά διαφορετικούς κλάδους της οικογένειας; Δεν είναι απλά θέμα ονομασίας αλλά οργανολογικό.

Σωστή διόρθωση. Είχε επισημανθεί, αλλά λίγο αργά και δεν πρόλαβε να περαστεί.

1 «Μου αρέσει»

Αυτό το νήμα έκλεισε αυτόματα μετά από 365 ημέρες. Δεν επιτρέπονται πια καινούριες απαντήσεις.