Τσαμπούνα της Ρόδου

Καλησπέρα σε όλους, έπειτα από πολύ καιρό προετοιμασίας προχωρήσαμε στις πρώτες ηχογραφήσεις αναβίωσης τσαμπούνας της Ρόδου. Μπορείτε να ακούσετε το πρώτο από τα 3 κομμάτια παρακάτω. Σκοπός αυτής της δουλειάς είναι η ενίσχυση της παρουσίας της τσαμπούνας στη Ρόδο αφού το όργανο είχε χαθεί εδώ και πάνω από 75 χρόνια.

4 «Μου αρέσει»

Εξαιρετική πρωτοβουλία, και ωραία εκτέλεση, μπράβο σας!

Ετοιμάζετε και κανένα με λυροτσάμπουνα μήπως;

1 «Μου αρέσει»

Σε ευχαριστώ πολύ Περικλή! Τα επόμενα δύο είναι κι αυτά σκέτα με τσαμπούνα και φωνή. Δεν έχω κάνει κάτι ακόμα με λυροτσαμπουνα, Αν και στην διασκευή που έκανα τον «Βοσκό και το Βασιλιά» , έβαλα λυροτσαμπουνο, με μοντέρνα ενορχήστρωση.

Όλα τα τραγούδια αυτά θα τα κάνω έναν δίσκο, οπότε ακόμα είμαστε στο σταδιο της δημιουργίας, προσπαθω να επιλέξω ωραίο σκοπούς τους οποίους θα παίξω με τσαμπούνα , χωρίς να επαναλαμβάνω ήδη υπάρχοντα τραγούδια.

2 «Μου αρέσει»

Το δεύτερο τραγούδι που κάναμε. Παραλογή θα το χαρακτήριζα γιατί οι στίχοι μοιάζουν με πολλά τραγούδια.

1 «Μου αρέσει»

Ευγε !

και το ΑΙ μου λέει…

<Το “Πινιαύλι” (ή πινιάουλι) είναι ένας παραδοσιακός, ποιμενικός αυλός, ένα πνευστό μουσικό όργανο φτιαγμένο συνήθως από καλάμι (καλαμωτό) ή ξύλο, που μοιάζει με λεπτό φλάουτο ή σουραύλι, και χρησιμοποιείται από βοσκούς και σε δημοτικά τραγούδια για να παίζει μελωδίες, προσφέροντας έναν χαρακτηριστικό, γλυκό ήχο της υπαίθρου. >

1 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα φίλε Σπύρο! Το Πινιαύλι στη Ρόδο (και στα γύρω νησιά) είναι μια γενική ονομασία που χαρακτηρίζει όλα τα ξύλινα πνευστά! Πινιαύλι μπορεί να είναι η φλογέρα του βοσκού, όπως τη λένε στη Κω και στη Κύπρο (πιθκιαύλι) , που κατά πάσα πιθανότητα είναι το ίδιο όργανο ! Στο μέλλον κάτι θα κάνουμε και με αυτό!

Ωστόσο Πινιαύλι λέμε και αυτό που λένε οι Κρητικοί μαντούρα, το μονό καλάμι που βγάζει τον οξύ ήχο της τσαμπούνας. Στη Κάρπαθο τα γυρίσματα της τσαμπούνας λέγονται Πιαυλές.

1 «Μου αρέσει»

να υποθέσω πώς αυτό περιγράφει και τον ήχο της ασκομανδούρας η όχι?