Τραγούδι του Ανατολικού Αιγαίου και της Μικράς Ασίας

Άλλη απορία του ιδίου ψάλτου (:084:) με αυτόν του προηγουμένου νήματος.

Βηξ:

Μήπως ξέρει κανείς αν, πού και πώς θα μπορούσα να βρω ψηφιοποιημένη την ηχογράφηση αυτού του τραγουδιού από την Σαμίου το 1965, με ντόπιους Αγιασώτες (του Αναγνωστηρίου;);
Εκείνη η ηχογράφηση είχε δημοσιευθεί σε μιά έκδοση της Γαλλικής σειράς Ethnologie Vivante, σε μορφή LP, και έκτοτε, απ’ όσο ξέρω, πουθενά αλλού.

Σημ.: Έβαλα το ερωτηματικό στον τίτλο, γιατί έχω την εντύπωση ότι ο σκοπός έχει ευρύτερη διάδοση στο Αιγαίο.

Πολύ δύσκολο! H Ethnologie Vivante δεν έχει επανεκδοθεί, και το αυθεντικό ΛΠ είναι εξαντλημένο. Πάρε ένα δείγμα της ηχογράφησης, αλλά ολόκληρη δεν ξέρω αν βρίσκεται πουθενά. Εκτός αν επικοινωνήσεις με το Σύλλογο της Δ. Σαμίου και τους το ζητήσεις.

Ναι, και στην Κάσο.

Ευχαριστώ Περικλή. Τα ξέρω όλα αυτά, και την αδυναμία να βρεις το βινύλιο και το δειγματάκι στο site για τη Σαμίου.
Για το προηγούμενο που έψαχνα, μέχρι την εταιρεία έκδοσης είχα ρωτήσει (φυσικά χωρίς αποτέλεσμα), όπως το είχα γράψει κιόλας. Για τούτο, να πάρ’ η ευχή, ούτε αυτό μπορώ να προσπαθήσω. 'Ετσι κι αλλιώς, έγραψα εδώ αφού έσκασα να ψάχνω.
Τώρα για το πεδίο διάδοσής του, εκτός από το Βορειο-Ανατολικό Αιγαίο και τη Δωδεκάνησο όπου απαντάται σίγουρα, έχω την εντύπωση ότι το βρίσκουμε και Δυτικώτερα (π.χ. Σποράδες), χωρίς να είμαι απόλυτα βέβαιη.

Κοίτα, αφού υπάρχει το δείγμα πάει να πει ότι στο Σύλλογο τον έχουν ψηφιοποιήσει το δίσκο. (Δεν είναι απλώς ένα λογικό συμπέρασμα: είναι ούτως ή άλλως ένα γεγονός που μου είχαν πει οι ίδιοι όταν εγώ έψαχνα κάτι αντίστοιχο.) Βρες τους και πες τους ότι για κάποιο σημαντικό λόγο, ερευνητικό ή οτιδήποτε, παρακαλείς να σου το δώσουν. Δε χάνεις τίποτε.

Για τις Σποράδες δεν ξέρω τίποτε σχετικά…