Τραγούδια του Βαμβακάρη

Καλήμερα, θα ήθελα να ασχοληθώ περισσότερο με τραγούδια του Βαμβακάρη αυτόν τον καιρό αλλά δεν ξέρω από που να αρχίσω. Θα μπορούσε κάποιος να μου προτείνει μια λίστα με τραγούδια του που Όχι μόνο είναι χαρακτηριστικά στη δισκογραφία του αλλα να έχουν και ενδιαφέρον από άποψη μελέτης στο μπουζούκι?

Θα πω κάτι που μπορεί να ακουστεί περίεργο, αλλά μπορείς να αρχίσεις να τα ακούς με χρονολογική σειρά. Ξεκινάει από τα πιο “απλά” πάνω σε παλιους χαβάδες και δίστιχα, και σιγά σιγά φτιάχνει πιο δικές του μελωδίες και στίχους. Κάποια στιγμή (μαλλον με την λογοκρισία αν δεν κάνω λάθος) μπαίνει ο Περιστέρης και μεταπολεμικά ο Τσιτσάνης, οπότε πάλι έχουμε αλλαγή στο στυλ, παίξιμο και εισαγωγές.
Όπως και να ξεκινήσεις, δώσε ιδιαίτερη βάση στα οργανικά του, κυρίως στα λίγα ταξίμια που μας άφησε. Καλή ακρόαση!

3 Likes

Εγώ θα έλεγα ξεκινά από τα “κλασικά” του! Φραγκοσυριανή ματόκλαδα και σιγά σιγά προχωράς.

1 Like

Εγώ πάλι θα ξεκίναγα ακούγοντας, όχι ζητώντας λίστες από άλλους. Θα έφτιαχνα τις δικές μου λίστες βασισμένες στα γούστα μου, θα ξεκίναγα και θα άφηνα για αργότερα ό,τι μου έρχεται δύσκολο.

1 Like

Τα βασικά τα έχω μάθει. Ξέρω περίπου γύρω στα 15 κομμάτια Και ήθελα να δω πως να συνεχίσω. Ευχαριστώ πάντως!!

Έχω ακούσει μεγάλο μέρος της δικογραφίας του Βαμβακάρη και έχω ήδη μάθει κάποια ανάλογα με τα γούστα μου . Θα ήθελα να έχω όμως και κάποιον μπούσουλα για να μαθαίνω και κομμάτια που έχουν ίσως λίγο περισσότερο ενδιαφέρον από εκπαιδευτικής/ τεχνικής άποψης.

Η αλήθεια είναι ότι τα τραγούδια του Μάρκου προσφέρονται για εκμάθησή, γιατί έχουν πολύ καθαρά χαρακτηριστικά. Είναι δηλαδή ο ορισμός του χασαπικου, ο ορισμός του ζεϊμπέκικου, ο ορισμός του Χιτζάζ κλπ!
Πες μας τί θα σε ενδιέφερε να μάθεις ώστε να σου προτείνουμε κάποια αντίστοιχα τραγούδια.

1 Like

Δεν έχω πρόβλημα, και χασάπικα και ζεϊμπέκικα.

τί να πω, με εξαίρεση ελάχιστα που χάνει τον ρυθμό (φραγκοσυριανή), ή παίζει κάτι παραπανίσιο (μαύρα μάτια), όλα είναι υπόδειγμα καθαρότητας (με βρωμιά όμως!) και ύφους…

1 Like

Από κάπου στο φόρουμ είχα κατεβάσει αυτή τη λίστα: Βαμβακάρης δισκογραφία.xls (69,5 KB)

Περιλαμβάνει τα κομμάτια που έχει γράψει ο ίδιος (μόνος του ή σε συνεργασίες) και όσα είναι άλλων αλλά τραγουδάει ο Βαμβακάρης. Ταξινόμηση κατά εταιρείες, και εντός της κάθε εταιρείας κατά χρονολογία.

Δεν απαντά άμεσα στο ερώτημα «από πού να ξεκινήσω», αλλά τουλάχιστον οριοθετεί το πεδίο.

Δεν έχω ελέγξει πόσο πλήρης είναι ή αν έχει λάθη. Ούτε τι θέση παίρνει στο ζήτημα των αμφισβητούμενων πατροτήτων (π.χ. τραγούδι στο όνομα άλλου που πιθανολογείται ή και μαρτυρείται ότι το έγραψε ο ΜΒ). Πάντως γενικά νομίζω ότι είναι ένας καλός μπούσουλας.

4 Likes

Τέλεια Ευχαριστώ πολύ!