Το ρεμπέτικο φόρουμ & οι επαγγελματίες του ρεμπέτικου και της παραδοσιακής μουσικής

Καλησπέρα σε όλους,

Σήμερα θέλω να ανακοινώσω δύο αλλαγές στον χώρο μας:

 1. έναν νέο τρόπο να αναδεικνύονται οι επαγγελματίες του ρεμπέτικου και της παραδοσιακής μουσικής μέσα από το φόρουμ
 2. κάποιους νέους κανόνες σε σχέση με την ανάρτηση δημόσιας κριτικής προς ανθρώπους που βιοπορίζονται στον χώρο μας.

Τα τελευταία 27 χρόνια το ρεμπέτικο φόρουμ έχει προσελκύσει στους κόλπους του κάθε είδους ενδιαφερόμενο για το ρεμπέτικο και την παραδοσιακή μουσική. Από τον απλό επισκέπτη που η περιέργεια τον ώθησε να μάθει μερικά καινούργια πράγματα, μέχρι κόσμο που έχει αφιερώσει τη ζωή του στη μουσική αυτή. Στους τελευταίους υπάρχει μια ιδιαίτερη κατηγορία ανθρώπων που όχι μόνο περνάνε άπειρο χρόνο μελετώντας κάποιο κομμάτι της ρεμπέτικης και παραδοσιακής μουσικής, αλλά το έχουν κάνει και επάγγελμα. Είτε ως μουσικοί, είτε ως οργανοποιοί, ή ερευνητές και συγγραφείς. Χωρίς τους σύγχρονους επαγγελματίες του ρεμπέτικου, σίγουρα θα μελετούσαμε τη μουσική αυτή ως ένα μουσειακό είδος και πιθανά δεν θα είμασταν εδώ να τη συζητάμε.

Πολλοί από αυτούς τους επαγγελματίες του χώρου, γράφουν στο φόρουμ μας είτε καθημερινά, είτε πιο περιστασιακά. Ως συντονιστική ομάδα, πιστεύουμε ότι οι επαγγελματίες του χώρου διαθέτουν ένα μεγάλο απόθεμα γνώσης που αξίζει και μπορεί να μοιραστεί και για τον λόγο αυτό θέλουμε να τους δώσουμε ένα ακόμα μεγαλύτερο βήμα μέσα από το ρεμπέτικο φόρουμ. Aπό σήμερα λοιπόν, δίνουμε τη δυνατότητα στους επαγγελματίες να έχουν εμφανή τον ρόλο τους στο προφίλ τους αλλά και στον τίτλο τους.

Οι επαγγελματίες που το επιθυμούν θα μπορούν να έχουν ένα ειδικό διακριτικό (:heavy_check_mark:) στην φωτογραφία προφίλ τους, καθώς και το επάγγελμά τους στον τίτλο τους, ώστε να φαίνεται ο ρόλος τους μαζί με τα μηνύματά τους. Με τον τρόπο αυτόν, οι αναγνώστες θα μπορούν να δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε μηνύματα από επαγγελματίες σε θέματα της ειδικότητάς τους. Παράλληλα, θεωρούμε ότι η μοιρασιά έγκυρης και τεκμηριωμένης γνώσης από τη μεριά του επαγγελματία μπορεί να αποτελεί μια καλή μορφή διαφήμισης και για τους τελευταίους.

Παρακάτω ένα παράδειγμα για το πώς θα εμφανίζονται τα μηνύματα ενός τέτοιου μέλους:

Οι προϋποθέσεις ένταξης στην ομάδα αυτή είναι οι εξής:

Κριτήρια ένταξης στην ομάδα επαγγελματιών:

 1. Το μέλος να έχει λογαριασμό τουλάχιστον 15 ημερών στο φόρουμ
 2. Να διαθέτει ολοκληρωμένο προφίλ:
  α. Το μέλος να έχει το πραγματικό του όνομα στο προφίλ του και όχι ψευδώνυμο
  β. Να διαθέτει φωτογραφία προφίλ
  γ. Να έχει συμπληρώσει την περιγραφή του προφίλ του όπου να αναγράφει την επαγγελματική του ιδιότητα.
 3. Να ανεβάσει ένα νέο θέμα στην κατηγορίαΠαρουσίαση επαγγελματιώνόπου να παρουσιάζει τον εαυτό του, τις υπηρεσίες που προσφέρει, και γενικότερα την επαγγελματική του ιδιότητα.

Αν πληρούνται αυτά, μπορεί να στείλει μήνυμα στον @chrispanag ή σε έναν από τους συντονιστές (@alk, @Panos, @alko101, @admin) ώστε να ενταχθεί στην ομάδα των επαγγελματιών.

Η συντονιστική ομάδα διατηρεί το δικαιώμα να αρνηθεί σε κάποιον να βρίσκεται στην ομάδα αυτή αν παραβιάζει κατ’ εξακολουθήση τους κανόνες του φόρουμ ή η συμπεριφορά του δεν ταιριάζει στις αξίες της κοινότητάς μας.

Για όλους εμάς, το φόρουμ είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος όπου μοιραζόμαστε τις καλές αλλά και τις άσχημες εμπειρίες με οργανοποιούς, δασκάλους, αλλά και οποιονδήποτε άλλο επαγγελματία γύρω από το χώρο της ρεμπέτικης και παραδοσιακής μουσικής. Όμως, καθώς αναγνωρίζουμε ότι τα γραπτά μένουν και αυτά που γράφονται έχουν πιθανά πραγματικές συνέπειες για τους ανθρώπους που βιοπορίζονται από το επάγγελμά τους, οι κριτικές από σήμερα θα πλαισιώνονται από κάποιους κανόνες. Στόχος δεν είναι να λογοκρίνουμε κανέναν, αλλά να προσπαθούμε οι κριτικές να είναι καλόπιστες και χρήσιμες για τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας, δείχνοντας σεβασμό προς τον μόχθο του επαγγελματία. Θεωρούμε ότι οι παρακάτω κανόνες είναι λογικοί και αρκετά ισορροπημένοι προς όφελος όλων των μερών.

Κανονισμός περί κριτικής σε επαγγελματίες

Αν κάποιο μήνυμα κατά την κρίση της συντονιστικής ομάδας, παραβιάζει έναν από αυτούς τους κανόνες, τότε το μήνυμα θα διαγράφεται αυτομάτως και θα αποστέλλεται στο μέλος ο συγκεκριμένος κανόνας που παραβίασε στην κριτική του, ώστε να μπορεί να την ξαναγράψει αν θέλει, ανασκευάζοντάς την ώστε να τηρεί τους κανόνες.

 1. Οι δημόσιες κριτικές προς επαγγελματίες (μουσικούς, δασκάλους, οργανοποιούς κτλ), και ιδιαίτερα οι αρνητικές, θα πρέπει να είναι από πρωτογενείς εμπειρίες.

  Για παράδειγμα:
  :white_check_mark: Έπαιξα με το μπουζούκι του Χ οργανοποιού και δεν μου άρεσε γιατί…
  :white_check_mark: Πήγα στο μαγαζί του Υ οργανοποιού και δεν μου φέρθηκε σωστά γιατί…
  :x: Ένας φίλος μου/ο ξάδερφός μου/ο μπατζανάκης μου μου είπε ότι…
  :x: Έχω ακούσει πολλούς να λένε ότι ο Ζ επαγγελματίας…

 2. Όπως και σε οποιαδήποτε άλλο μέλος, οι κριτικές θα πρέπει να γίνονται με σεβασμό προς το πρόσωπο του επαγγελματία ακόμα και αν αυτές είναι αρνητικές. Προσωπικοί χαρακτηρισμοί οποιουδήποτε είδους δεν θα γίνονται δεκτοί.

  Για παράδειγμα:
  :white_check_mark: Δεν μου άρεσε ο τρόπος εξυπηρέτησης του κυρίου Χ διότι…
  :white_check_mark: Πολλά μπουζούκια του κυρίου Υ έχουν κατά τη γνώμη μου μουντό ήχο διότι…
  :x: Ο κύριος Χ είναι αλήτης/απατεώνας/άχρηστος/…
  :x: Τα μπουζούκια του κυρίου Υ είναι άχρηστα, μα πώς δεν έχει κλείσει;

 3. Σκοπός μιας δημόσιας αρνητικής κριτικής δεν πρέπει να είναι να προκαλέσει κακό στον επαγγελματία. Αν αυτό είναι δυνατόν, θα ήταν καλό να αναφέρεται τι θα μπορούσε να βελτιώσει ο επαγγελματίας για να αλλάξει προς το καλύτερο.

  Για παράδειγμα:
  :white_check_mark: Ο κύριος Χ δεν με εξυπηρέτησε σωστά, την επόμενη φορά θα ήταν καλό να προσέξει να…
  :white_check_mark: Πολλά μπουζούκια του κυρίου Υ θα ήταν καλύτερα αν είχαν πιο καλοφτιαγμένο…

 4. Οι αρνητικές κριτικές θα γράφονται μία φορά. Είχες κάποια αρνητική εμπειρία με κάποιον επαγγελματία; Μπορείς φυσικά να το γράψεις στο φόρουμ. Αλλά όχι την ίδια αρνητική κριτική κάτω από κάθε νήμα που αναφέρεται στον ίδιο επαγγελματία. Αν θέλεις και υπάρχει λόγος να υπενθυμίσεις κάτι που έχεις πει για κάποιον μπορείς να αναφερθείς με σύνδεσμο στην κριτική που είχες γράψει παλιότερα.

 5. Αφήνουμε πάντα την πιθανότητα να κάνουμε λάθος στην κριτική μας. Απόλυτες κριτικές δεν ταιριάζουν με τη φιλοσοφία του φόρουμ. Επιπλέον, αφήνουμε πάντα την πιθανότητα ο επαγγελματίας αυτός να έχει βελτιωθεί από την τελευταία εμπειρία που είχαμε με αυτόν.

  Για παράδειγμα:
  :x: Όλα τα μπουζούκια του κύριου Χ έχουν μουντό ήχο…
  :white_check_mark: Όσα μπουζούκια του κυρίου Χ έχουν περάσει από εμένα έχουν κατά τη γνώμη μου μουντό ήχο…
  :x: Κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος από τον κύριο Υ
  :white_check_mark: Βάσει της δικής μου εμπειρίας εκείνη τη φορά δεν ήμουν ευχαριστημένος από τον κύριο Υ

Επιπλέον των κανόνων αυτών, προτού γράψουμε την κριτική μας, σκεφτόμαστε ότι παρ’ όλη την αρνητική εμπειρία που είχαμε με τον Χ επαγγελματία, ο επαγγελματίας αυτός βιοπορίζεται από το συγκεκριμένο επάγγελμα, και ό,τι γράφουμε παραμένει στο διαδίκτυο για χρόνια και μπορεί πιθανώς να στιγματίσει την καριέρα του. Δεν είμαστε εδώ για να θάψουμε τους επαγγελματίες, αλλά για να βοηθήσουμε την κοινότητά μας.

Τέλος, παρ’ όλο που το φόρουμ επιτρέπει το δικαίωμα στην ανωνυμία, σκεφτόμαστε το ενδεχόμενο να γράψουμε την κριτική μας επώνυμα (υπογράφοντας με το ονοματεπώνυμό μας στην κριτική που κάνουμε, αν δεν έχουμε ήδη το όνομά μας να αναγράφεται στο προφίλ μας). Η συντονιστική ομάδα θα είναι πιθανώς πιο επιεικής στην εφαρμογή κάποιων εκ των παραπάνω κανόνων αν η κριτική είναι επώνυμη.

Όποτε κρίνουμε αναγκαίο, μπορεί να εφαρμόζουμε τους παραπάνω κανόνες και σε παλιότερα μηνύματα (διαγράφοντας ή επεξεργάζοντάς τα).

Ελπίζουμε ότι αυτές οι αλλαγές θα βοηθήσουν στην εύρυθμη λειτουργία του χώρου μας αλλά ακόμα περισσότερο πώς θα βοηθήσουν να συγκεντρώσουμε ακόμα περισσότερη γνώση στον χώρο μας, και θα κάνουν τις συζητήσεις μας πιο πλούσιες και πιο ενδιαφέρουσες για όλους!

Σας ευχαριστούμε όλους που κάνετε τον χώρο μας καλύτερο,

Εκ του συντονισμού,
Χρήστος

14 «Μου αρέσει»

Εκτιμάω την προσπάθεια για βελτίωση του φόρουμ, ελπίζω να αναζωογονήσει και να τροφοδοτήσει τις συζητήσεις μας.
Βέβαια μες στην παρέα, δεν ξέρω πως θα ένιωθα ως απλό μέλος χωρίς αστεράκια και τικ (ειδικά αν γύριζα στον καιρό που πρωτομπήκα πριν 15 χρόνια). :grinning:

2 «Μου αρέσει»