Το Ρεμπέτικο Γλωσσάρι: Αναδιοργάνωση και ανάδειξη

Καλησπέρα σε όλους!

Για όσους δεν το γνωρίζετε, το φόρουμ μας εδώ και πολλά χρόνια έχει δημιουργήσει “Το Ρεμπέτικο Γλωσσάρι”, μία μεγάλη λίστα από λέξεις/φράσεις που απαντώνται σε στίχους ρεμπέτικων τραγουδιών, μαζί με την ερμηνεία τους και την ετυμολογία τους. Μάλιστα, έχει γίνει σημείο αναφοράς αφού πολλά άρθρα, βιβλία και ιστοσελίδες, αναφέρονται σε αυτό για τεκμηρίωση.

Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του είναι ότι δημιουργήθηκε στο Ρεμπέτικο Φόρουμ, ως αποτέλεσμα της δουλειάς, της συνεισφοράς και της έρευνας των μελών του. Αποτελεί δηλαδή απόδειξη του πόσα μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί σαν κοινότητα!

Εδώ πρέπει να κάνω ειδική μνεία στην @elenh. Η Ελένη είναι ουσιαστικά ο άνθρωπος πίσω από όλη αυτή την οργάνωση και τεκμηρίωση της πληροφορίας του Ρεμπέτικου Γλωσσαριού. Η συνεισφορά της στο φόρουμ είναι ανεκτίμητη.

Από την αναβάθμιση του φόρουμ που είχαμε κάνει το 2018, ένας από τους στόχους ήταν να αναβαθμίσουμε και να αναδείξουμε το Ρεμπέτικο Γλωσσάρι. Αφού πειραματιστήκαμε όλον αυτόν τον καιρό με διάφορους τρόπους να το προσαρμόσουμε στην νέα πλατφόρμα και να κάνουμε πιο εύκολη την περιήγηση σε αυτό, τελικά έγιναν οι παρακάτω ενέργειες:

1. Αναδιοργανώθηκε η κατηγορία “Ρεμπέτικο Γλωσσάρι”

Στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης αυτής, δημιουργήθηκε η κατηγορία “Συζήτηση για το Ρεμπέτικο Γλωσσάρι” όπου μετακινήθηκαν όλες οι σκόρπιες συζητήσεις και θα συνεχίσει η συζήτηση για κάθε παλιό ή νέο λήμμα. Στην κατηγορία “Ρεμπέτικο Γλωσσάρι”, θα μένουν από εδώ και στο εξής μόνο τα αποτελέσματα των συζητήσεων αυτών.

Επιπλέον, το ρεμπέτικο γλωσσάρι (για να επιλύσουμε κάποιους τεχνικούς περιορισμούς) χωρίστηκε σε 5 διαφορετικά θέματα:

  1. Αντί Προλόγου
  2. Λήμματα: Α - Λ
  3. Λήμματα: Μ - Ξ
  4. Λήμματα: Ο - Σ
  5. Λήμματα: Τ - Ω

2. Προστέθηκε αλφαβητικό ευρετήριο όλων των λημμάτων

Ίσως η σημαντικότερη ενέργεια που έγινε για να αναδιοργανωθεί το ρεμπέτικο γλωσσάρι. Θα αφήσω τις εικόνες να μιλήσουν από μόνες τους:

3. Προστέθηκε σύνδεσμος στο ρεμπέτικο γλωσσάρι στο μενού του φόρουμ

image


Τι θα πετύχουμε με αυτό:

  1. Είναι πολύ πιο εύκολο να αναζητήσουμε αν μια λέξη υπάρχει στο γλωσσάρι και να ανατρέξουμε στην ερμηνεία της, συμβάλλοντας στην αύξηση της ποιότητας των συζητήσεών μας.
  2. Το ρεμπέτικο γλωσσάρι γίνεται προσβάσιμο σε περισσότερα μέλη ώστε να δώσει κίνητρο για περισσότερες συζητήσεις γύρω από τα λήμματά του. Με τον τρόπο αυτό, ευελπιστούμε να επεκταθεί και να γίνει ακόμα μεγαλύτερο και ποιοτικότερο.
  3. Δίνουμε έναν ακόμη λόγο ώστε η παρέα μας να είναι σημείο αναφοράς για την μουσική που αγαπάμε, το ρεμπέτικο.

Για να τα πετύχουμε αυτά, θέλουμε τη γνώμη σας, πώς θα μπορούσε να αναδειχθεί περισσότερο; τι λείπει; τι θα μπορούσε να διορθωθεί στη δομή του;

Περιμένω τις γνώμες σας :slight_smile:

9 «Μου αρέσει»

Εύγε Χρήστο.

Μπράβο, γιατί το Γλωσσάρι έδειχνε να είναι από τα πράγμαα που είχαν μείνει πίσω στη νέα πλατφόρμα. Στην παλιά, μετά από διάφορες αναδιατάξεις αν θυμάμαι καλά, είχε φτάσει να γίνει εύχρηστο και πολύ συχνό σημείο αναφοράς.

2 «Μου αρέσει»

Ήταν πράγματι εύχρηστο, επειδή δεν περιείχε υπερβολικά μεγάλο αριθμό λημμάτων. Τώρα, με τον διαχωρισμό σε τέσσερα τμήματα θα γίνει ακόμα πιο εύχρηστο. Μπράβο κι από μένα, Χρήστο!

3 «Μου αρέσει»

2 posts were split to a new topic: Πώς κάνω αναζήτηση στα μηνύματα ενός συγκεκριμένου θέματος