Το πειραϊκό ρεμπέτικο στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ

Πειραιάς
Μία παράσταση φόρο τιμής στο πειραιώτικο ρεμπέτικο και συγκεκριμένα στην μουσική ομάδα «Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς» (που αποτελούσαν οι Βαμβακάρης, Παγιουμτζής, Δελιάς, Μπάτης) παρουσιάζει στην Πέτρινη Αποθήκη στην προβλήτα του ΟΛΠ η Λίνα Νικολακοπούλου. Την παράσταση διοργανώνουν το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το Ελληνικό Φεστιβάλ.

Η «Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς» σε ιδέα και καλλιτεχνική διεύθυνση της Λ.Νικολακοπούλου, ανεβαίνει την Παρασκευή 6, το Σάββατο 7 και τη Κυριακή 8 Ιουνίου στην Πέτρινη Αποθήκη (Πύλη Ε2), στις 21:00.

Πρόκειται για την πρώτη συνεργασία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με το Ελληνικό Φεστιβάλ – εννέα μήνες μετά την έναρξη της λειτουργίας του θεάτρου.

Στον Πειραιά, τόπο με ιδιαίτερη σημασία για το ρεμπέτικο τραγούδι και στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ, ένα χώρο διατηρητέο μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας, θα ζωντανέψουν η ιστορία και τα τραγούδια των Μάρκου Βαμβακάρη, Γιώργου Μπάτη, Ανέστη Δελιά και Στράτου Παγιουμτζή, ογδόντα χρόνια μετά από την πρώτη εμφάνισή τους με το όνομα «Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς». Θα ακουστούν μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια μιας εποχής που έμεινε στην ιστορία ως Πειραιώτικο Ρεμπέτικο.

Η ιστορία

Ήταν καλοκαίρι του 1934, χρόνια ταραγμένα τόσο πολιτικά όσο και κοινωνικά – με την Ελλάδα σε πτώχευση από το 1932, όταν η «Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς» κουρδίζει μπουζούκια, μπαγλαμάδες και φωνές και ερμηνεύει μερικά από τα ομορφότερα τραγούδια του ρεμπέτικου.

Στη Μάντρα του Σαραντόπουλου, κοντά στην Ανάσταση στη Δραπετσώνα ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Γιώργος Μπάτης, ο Στράτος Παγιουμτζής και ο Ανέστης Δελιάς φτιάχνουν την πρώτη ρεμπέτικη κομπανία που σύντομα θα άλλαζε την φυσιογνωμία του ελληνικού τραγουδιού.

Ο Μάρκος Βαμβακάρης ήταν ο εμπνευστής της και ο Γιώργος Mπάτης εκείνος που την βάφτισε με τον λαμπερό καθαρευουσιάνικο τίτλο «Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς».

Ένα πρωτοποριακό για την εποχή του μουσικό σχήμα, γεννιέται και μαζί του τραγούδια που μιλούσαν για τον έρωτα, τη φτώχεια, το καημό, την απελπισία. Για τη ζωή σε καιρούς δύσκολους.

Ο Μάρκος Βαμβακάρης είναι τότε 29 χρονών, ο Γιώργος Μπάτης κόντευε τα 50, ο Στράτος Παγιουμτζής τα 30 και ο Ανέστης Δελιάς, ο μικρότερος της παρέας, τα 22 του χρόνια. Η «Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς» συναντιέται σε καφενεία και ταβερνεία της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, κατεβαίνει στα βράχια της Πειραϊκής και ερμηνεύει τραγούδια που καθιερώθηκαν ως πειραιώτικα ρεμπέτικα τραγούδια.

Ο Μάρκος Βαμβακάρης είχε έρθει στον Πειραιά το 1917 από την Σύρο κι έμενε αρχικά στα Ταμπούρια. Έπιασε δουλειά στο λιμάνι σαν γαιανθρακεργάτης, μετά λιμενεργάτης και στη συνέχεια, εκδορέας στα σφαγεία του Πειραιά και της Αθήνας. Το 1924 άκουσε πρώτη φορά μπουζούκι κι έβαλε τα δυνατά του να γίνει ο πρώτος παίκτης. Έως το 1933 είχε γράψει πάνω από 50 τραγούδια.

Ο Στράτος Παγιουμτζής, γεννημένος στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας, εγκαταστάθηκε στον Πειραιά πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή. Από μικρός κι αυτός, στο μεροκάματο. Ήταν ο βασικός τραγουδιστής της κομπανίας κι έλεγαν για αυτόν ότι «στο λαιμό του είχε φωλιές από αηδόνια».

Ο Ανέστης Δελιάς, γεννημένος στη Σμύρνη, ήρθε στην Ελλάδα το 1920 και εγκαταστάθηκε στη Δραπετσώνα. Γιός του Παναγιώτη Δέλιου, σαντουρίστα φημισμένου σε όλη την Μικρά Ασία, στα 17 του χρόνια έπαιζε κιθάρα. Μπουζούκι έπιασε στα χέρια του το 1930 με την προτροπή του Μάρκου.

Ο Γιώργος Μπάτης γεννημένος, άλλοι λένε το 1885 κι άλλοι το 1890, στα Παλαιά Λουτρά Μεθάνων, ήρθε στον Πειραιά 8 χρονών. Το 1908 στρατεύτηκε και υπηρέτησε ως…το 1920: από την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων το 1912, ως την Μικρασιατική Εκστρατεία. Έμαθε μπαγλαμά στις στρατιωτικές φυλακές που τον έκλειναν τακτικά γιατί λιποτακτούσε. Έπαιζε και τραγουδούσε σε τεκέδες και ταβερνάκια του Πειραιά. Το 1925 άνοιξε το πρώτο του χοροδιδασκαλείο «Κάρμεν», στη Δραπετσώνα και το 1931 ένα καφενείο-τεκέ, το «Ζωρζ Μπατέ», στα Λεμονάδικα του Καραϊσκάκη (Ακτή Τζελέπη), όπου σύχναζαν όλοι οι μάγκες της εποχής. Ήταν η γέφυρα μεταξύ της παλαιότερης και της νέας γενιάς του Πειραιώτικου Ρεμπέτικου.

Ταυτότητα της παράστασης

Ο Στέλιος Βαμβακάρης, ο Γιάννης Κούτρας, ο Απόστολος Ρίζος και ο Ζαχαρίας Καρούνης θα ερμηνεύσουν τα τραγούδια.

Μαζί τους η Εβελίνα Αγγέλου και ο Πέτρος Μάλαμας. Στην παράσταση συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Νένα Μεντή, Σταύρος Μερμήγκης, Αλέξανδρος Τσώτσης

Εξαμελής Λαική Ορχήστρα

Ενορχηστρώσεις: Κώστας Νικολόπουλος

Παίζουν οι:
Μανώλης Πάππος - μπουζούκι
Παναγιώτης Τσεβάς – πιάνο, ακορντεόν
Κώστας Μερετάκης - κρουστά
Παναγιώτης Μανουηλίδης – κοντραμπάσο
Μάνος Σαβιολάκης - κιθάρα, μπαγλαμά, μπουζούκι, πολίτικη λύρα
Κώστας Νικολόπουλος - ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα, κιθαρόνι, μπάντζο

Ιδέα – Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Λίνα Νικολακοπούλου

Σκηνογραφία, Ενδυματολογική Επιμέλεια: Άγγελος Μέντης

Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος

Οπτικό Υλικό Εποχής: Καλλιόπη Λεγάκη, Μαρία Γεντέκου (Portolanos Films)

Οργάνωση Παραγωγής: Αναστασία Ταμουρίδου – ARTος & Θέαμα

Τιμές Εισιτηρίων: 15 γενική είσοδος – 10 ευρώ φοιτητικό

Προπώληση εισιτηρίων : Ταμείο ΔΘΠ, Κεντρικό ταμείο ΕΦ-Πανεπιστημίου 39 -www.greekfestival.gr, με πιστωτική κάρτα στο τηλέφωνο: 210 3272000, στα βιβλιοπωλεία: Παπασωτηρίου, Ιανός, Public.

πηγή: in.gr

Στον Πειραιά, στον τόπο που γεννήθηκε το ρεμπέτικο τραγούδι, και στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ [Πύλη Ε2], ένα χώρο διατηρητέο μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας, θα ζωντανέψουν η ιστορία και τα τραγούδια των Μάρκου Βαμβακάρη, Γιώργου Μπάτη, Ανέστη Δελιά και Στράτου Παγιουμτζή, ογδόντα χρόνια μετά από την πρώτη εμφάνισή τους με το όνομα «Τετράς, η ξακουστή του Πειραιώς». Tο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το Ελληνικό Φεστιβάλ παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση «Τετράς, η ξακουστή του Πειραιώς», σε ιδέα και καλλιτεχνική διεύθυνση της Λίνας Νικολακοπούλου, στην Πέτρινη Αποθήκη, στην προβλήτα του ΟΛΠ την Παρασκευή 6, το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Ιούνη. Έναρξη 9 μ.μ.

Ηταν καλοκαίρι του 1934, χρόνια ταραγμένα τόσο πολιτικά όσο και κοινωνικά - με την Ελλάδα σε πτώχευση από το 1932, όταν η «Τετράς, η ξακουστή του Πειραιώς» κουρδίζει μπουζούκια, μπαγλαμάδες και φωνές κι ερμηνεύει μερικά από τα ομορφότερα τραγούδια του ρεμπέτικου. Στη Μάντρα του Σαραντόπουλου, κοντά στην Ανάσταση στη Δραπετσώνα, ο Μάρκος Βαμβακάρης, Γιώργος Μπάτης, ο Στράτος Παγιουμτζής και ο Ανέστης Δελιάς φτιάχνουν την πρώτη ρεμπέτικη κομπανία που σύντομα θα άλλαζε τη φυσιογνωμία του ελληνικού τραγουδιού. Ο Μάρκος Βαμβακάρης ήταν ο εμπνευστής της και ο Γιώργος Mπάτης εκείνος που την βάφτισε με το λαμπερό καθαρευουσιάνικο τίτλο «Τετράς, η ξακουστή του Πειραιώς». Ενα πρωτοποριακό για την εποχή του μουσικό σχήμα γεννιέται, και μαζί του γεννιούνται όμορφα τραγούδια που μιλούσαν για τον έρωτα, τη φτώχεια, τον καημό, την απελπισία. Για τη ζωή σε καιρούς δύσκολους.

Ο Στέλιος Βαμβακάρης, ο Γιάννης Κούτρας, ο Απόστολος Ρίζος και ο Ζαχαρίας Καρούνης θα ερμηνεύσουν τα τραγούδια αυτών των θρύλων. Μαζί τους η Εβελίνα Αγγέλου και ο Πέτρος Μάλαμας. Στην παράσταση συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Νένα Μεντή, Σταύρος Μερμήγκης, Αλέξανδρος Τσώτσης. Ενορχηστρώσεις: Κώστας Νικολόπουλος. Παίζουν οι: Μανώλης Πάππος - μπουζούκι, Παναγιώτης Τσεβάς - πιάνο, ακορντεόν, Κώστας Μερετάκης - κρουστά, Παναγιώτης Μανουηλίδης - κοντραμπάσο, Μάνος Σαβιολάκης - κιθάρα, μπαγλαμά, μπουζούκι, πολίτικη λύρα, Κώστας Νικολόπουλος - ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα, κιθαρόνι, μπάντζο. Σκηνογραφία, ενδυματολογική επιμέλεια: Αγγελος Μέντης. Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος. Οπτικό υλικό εποχής: Καλλιόπη Λεγάκη, Μαρία Γεντέκου.

Πηγή: Ριζοσπάστης

Ας προστεθεί και μια πληροφορία που λείπει από το παραπάνω κείμενο:
Τιμές εισιτηρίων
15?
10? (φοιτητικό)
5? (κάρτα ανεργίας, ΑμεΑ)

//youtu.be/7RMoqZ-CjNI

Ρε παιδιά ο Γιάννης Κούτρας δεν είχε πεί κάποτε “κάλιο αργά παρά ρεμπέτικο” αναφερόμενος στο ελληνικό ρόκ που τότε είχε έρθει στη “μόδα”.Τώρα πώς συμμετέχει σε μια παράσταση με θεμα το ρεμπέτικο.Δεν αρνούμαι το δικαίωμα κανενός αλλά εδώ είναι αυτό που λέμε ότι πρέπει να προσέχουμε τι λέμε ,ιδίως δημόσια.

//youtu.be/eZRxGmgsKRE