Το αστικό λαϊκό τραγούδι στα Γιάννινα στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα

Χαιρετώ την παρέα. καιρό τώρα διαβάζω τις συζητήσεις που γίνονται στο φόρουμ. Πρέπει όλοι να σας συγχαρούμε και να σας υποστηρίξουμε, γιατί μέσα στα χρόνια έχει δημιουργηθεί μια εγκυκλοπαίδεια για το ρεμπέτικο τραγούδι από τις εγγραφές, η οποία αν και αταξινόμητη είναι χρηστική.

Εγώ είμαι αθηναίος, που η μοίρα (δηλαδή πανελλήνιες εξετάσεις) με έρριξε στα γιάννενα. Στο πατρικό μου με λαϊκά τραγούδια διασκεδάζαμε, αλλά σε τούτη δω την πόλη οι κάτοικοί της -νέοι και μεγαλύτεροι- προτιμούν τα δημοτικά. Δεν μπορώ να πω ότι με συγκινούσαν ιδιαίτερα, αλλά τώρα τελευταία για… αισθηματικούς λόγους άρχισα να μπαίνω στο τριπ. Βρήκα λοιπόν ότι υπήρχε και εδώ ένα είδος αστικού τραγουδιού τς πρώτες δεκαετίες του αιώνα. Ξέρει κανένας τίποτα πιο συγκεκριμένο? Μπορεί να θεωρηθεί παράλληλο του ρεμπέτικου/ σμυρναίϊκου τραγουδιού?

αυτά

άγγελος

1 «Μου αρέσει»

Δεν τσιμπήσαμε… Θα ήταν όμως ενδιαφέρον να μιλήσουμε για τα Γιαννιώτικα, τα αληπασαλίδικα, αφού ήδη μιλάμε για τα Σμυρνιώτικα και τα Πολίτικα… Εγώ πάντως, αγνοώντας παντελώς το θέμα, δεν είμαι κατάλληλος να ξεκινήσω κάτι.

1 «Μου αρέσει»

Νομίζω ότι πρέπει να πρόκειται για τα τραγούδια που σήμερα τα ξέρουμε όχι τόσο ως γιαννιώτικα όσο ως ζαγορίσια.


Ωπ! Ψάχνοντας να βρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, έπεσα στο παρακάτω. Ακούστε την παρουσιάστρια στην αρχή: αυτό ακριβώς που έγραψα λέει. Για την εγκυρότητά της βέβαια δε γνωρίζω τίποτε, ωστόσο μου φαίνεται λογικό και πιστευτό.


Όσο για

ένα πολύ γνωστό, στην παλαιότερη μάλλον καταγραφή του (υπάρχουν άπειρες νεότερες, αρκετές με μεγάλες φωνές και κλαρίνα).

3 «Μου αρέσει»