Τουρκική σημειογραφία σε υπολογιστή

μια μικρή βοήθεια παρακαλώ:

Προσπαθώ να βρω τρόπο να δακτυλογραφήσω στον υπολογιστή παρτιτούρες χρησιμοποιώντας την Τουρκική γραφή, δηλαδή Ευρωπαϊκό πεντάγραμμο με διάφορες διέσεις και υφέσεις.
Είμαι κάπως εξοικειωμένος με το Sibelius το οποίο όμως δυστυχώς δεν περιέχει όλα τα σημεία αλλοίωσης του συστήματος αυτού, αν και φαίνεται να δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να προσθέσει δικά του σύμβολα (αλλά δεν έχω ιδέα πως).
Το Finale δεν το έχω ακουμπήσει ποτέ , γνωρίζει κανείς αν περιέχει τέτοια σύμβολα;

καμιά ιδέα γενικότερα για το θέμα;

Ευχαριστώ

Υποθέτω πως το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις είναι η εισαγωγή συμβόλων όπως η ύφεση τεσσάρων κομμάτων (ύφεση με μία γραμμή κατά μήκος του στελέχους του σημείου αλλοιώσεως) και η δίεση πέντε κομμάτων (ίδια με τη δίεση του ενός κόμματος με την προσθήκη μιας ακόμα γραμμής ανάμεσα στις δύο υπάρχουσες). Έτσι τουλάχιστον τις απεικονίζει ο Ευγένιος Βούλγαρης στο γνωστό του βιβλίο για το Αστικό Λαϊκό Τραγούδι στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου (το διευκρινίζω γιατί δεν ξέρω αν ανάμεσα στις διάφορες σχολές ανατολίτικης μουσικής υπάρχει καθολική αντιστοιχία των συγκεκριμένων συμβόλων με τον αριθμό των κομμάτων που θα βαρυνθεί ή θα οξυνθεί ο κάθε φθόγγος).

Όσον αφορά το Sibelius, αυτό που θα σου πρότεινα να κάνεις είναι να δημιουργήσεις composite symbols. Να συνδυάσεις δηλαδή σύμβολα που ήδη υπάρχουν στο πρόγραμμα, π.χ. την ύφεση και τη γραμμή υπό γωνία (angled line), για να δημιουργήσεις αυτό που χρειάζεσαι. Είναι λίγο μπελαλίδικο στην αρχή αλλά αν φτιάξεις μια φορά τα σύμβολα που σου λείπουν τότε θα μπορείς να τα έχεις πάντα στη διάθεσή σου.

Επειδή είναι δύσκολο να εξηγήσω γραπτώς πώς γίνεται κάτι τέτοιο (άσε που στον υπολογιστή του σπιτιού δεν έχω το Sibelius για να τσεκάρω τη διαδικασία βήμα-βήμα), δες το παρακάτω βίντεο που δίνει ένα παράδειγμα δημιουργίας σύνθετου συμβόλου:

Creating composite symbols in Sibelius 6

Καλή επιτυχία!

Υ.Γ. 1: Για το Finale δεν ξέρω να σου απαντήσω, το 'χα λειτουργήσει παλιά αλλά δεν μου άρεσε και το παράτησα.

Υ.Γ. 2: Να προσθέσω επίσης πως η παραπάνω διαδικασία δεν εξασφαλίζει ότι τα σύμβολα που θα δημιουργήσεις θα ερμηνεύονται από το πρόγραμμα κατά το playback. Αν θες κάτι τέτοιο, τσέκαρε ένα πρόσθετο με την ονομασία Quarter-Tone Playback plug-in. Δεν το 'χω λειτουργήσει ποτέ βέβαια, οπότε δεν ξέρω αν αποδίδει επιτυχώς όλα τα κόμματα.

Ένα απο τα πιό πληρη προγράμματα για τούρκικη σημειογραφία είναι το http://www.mus2.com.tr/en/ …προσωπικά δε το χρησιμοποιώ αλλά έχω ακούσει τα καλύτερα λόγια…ειδικά για το πολύ καλό support του.

Ν.

Η ομάδα πετάει, αυτό μόνο έχω να πω!

Φίλε Peloponnisios:
Κατάφερα να φτιάξω την ύφεση 4 κομμάτων, την οποία νομίζω μπορώ να προσθέσω στο …κουτί…με τις υφέσεις έτσι ώστε να την κολλάω κατευθείαν στο ύψος της νότας χωρίς να θέλει κεντράρισμα κάθε φορά, αυτό θα το δω το βράδυ.

τώρα στις διέσεις θα παίξει άλλη πατέντα αλλά είμαι αισιόδοξος, λίγο συναρμολόγηση θέλει!
Για midi player και ακουστική απόδοση διαστημάτων στον υπολογιστή, λίγο με νοιάζει να πω την αλήθεια, αν μπορώ θα το βάλω να τα παίζει συγκερασμένα και να αγνοεί τα σημεία αλλοίωσης 1 κόμματος.
Θα γράψω εξελίξεις σύντομα

1000 ευχαριστώ!

Φίλε multi_kulti, σε ευχαριστώ, θα κοιτάξω την ιστοσελίδα το συντομότερο. φαίνεται πραγματικά καλό σύστημα.

Ξεθάβω αυτό το παλιό θέμα γιατί μόλις απέκτησα το mus2, λογισμικό παρτιτούρες, εξειδικευμένο στην Τουρκική σημειογραφία. Από την πρώτη ματιά βλέπω ότι είναι σίγουρα λιγότερο εξελιγμένο από το sibelius αλλά περιέχει όλα τα απαραίτητα σημεία αλλοίωσης που δεν έχει το sibelius. Το midi player του έχει έναν πολύ καλό ήχο από κανονάκι και από ότι καταλαβαίνω, αποδίδει και ακουστικά ασυγκέραστα διαστήματα με λεπτομέρεια και επιλογές για τον χρήστη.
Νομίζω ότι καλύπτει πολύ καλά αυτό το είδος,σίγουρα δεν θα ήταν η πρώτη μου επιλογή για δυτική μουσική αλλά αυτό νομίζω είναι ξεκάθαρο ήδη στην αγορά.

Το Mus2 ήρθε με ένα δεύτερο πρόγραμμα το οποίο βρίσκω εξαιρετικό. To Mus2okur το οποίο μόλις εγκατέστησα, είναι ένα πρόγραμμα που περιέχει ένα συνδυασμό δυνατοτήτων και εφαρμογών πάνω στην εκμάθηση Οθωμανικής μουσικής. Το μέρος Academy περιέχει θεωρία Μακάμ με παραδείγματα διαστημάτων, ρεπερτόριο και διαφορετικούς ήχους. Το μέρος Encyclopedia είναι ότι λέει η λέξη, περιέχει βιογραφικά και γενικές πληροφορίες, υπάρχει επίσης το μέρος Accompaniment με το οποίο δεν έχω παίξει ακόμα… Απο ότι καταλαβαίνω, γίνεται συνεχής εμπλουτισμός των αρχείων του από τους δημιουργούς του.

το Mus2 το αγορασες?

Ναι…
είναι περίπου το 1/10 της τιμής που χρεώνει το Sibelius…