Τουμπέλεκι τούρκικου τύπου

Καλησπέρα παιδιά , αναζητώ τουμπελέκι τούρκικου τύπου όχι αραβικό προς αγορά για συνοδεία με την παρέα και για να μάθω παραδοσιακούς ρυθμούς, θα μπορούσε καποιος γνώστης να μου προτείνει κάτι που να μην ακούγετε σαν ντενεκές, θέλω να διαθέσω μέχρι 100 ευρώ υπάρχει κάτι σε δέρμα ή μονο μεμβράνες? , Επίσης έχω άνθρωπο στην Τουρκία να μου φέρει αλλα δεν ξέρω τι να ζητήσω και αν αξίζει τελικά (ειναι μουσικός και φιλος παίζαμε μαζί) και επίσης αν η τελικά η μονη επιλογή ειναι σε χειροποίητο και τι τιμές παίζουν?

Χωρίς να είμαι ειδικός στο θέμα τα χάλκινα τουμπελέκια στην Ελλάδα ξεκινούν γύρω στο ?60. Για αλουμινένια δε θα σου μιλήσω καν, αν και μετά από ψάξιμο μπορεί να βρεις κάποιο που να βγάζει σωστό ήχο. Το πιο σημαντικό όμως από εκεί και πέρα είναι η μεμβράνη που θα βάλεις πάνω (όπως σε όλα τα κρουστά). Είναι θέμα τιμής και γούστου. Βλέπεις το ηχόχρωμα αλλάζει δραματικά ανάλογα το υλικό και την ποιότητα της μεμβράνης. Επομένως η επιλογή δική σου. Ελπίζω να σε βοήθησα έστω και στο ελάχιστο!

αρα το υλικό χαλκος/αλουμινιο παιζει ρόλοστον ήχο λες, ωραία μεμβράνες ομως δεν μπόρεσα να βρώ κάπου, εχει κανεις καμιά ιδέα;

Κατά κανόνα (και παράδοση) τα τούρκικα είναι χάλκινα (όπως τα λέγανε παλιότερα μπακιρένια) που συνήθως μάλιστα είναι και βαμμένα σε χρυσό ή ασημί χρώμα και αρκετά από αυτά έχουν και σχέδια πάνω, σφυρηλατημένα. Τα αραβικά από την άλλη είναι χάλκινα κυρίως αλλά επενδεδυμένα με πλαστικό ή δέρμα.

Όσον αφορά τώρα τις μεμβράνες. Κατά πλειοψηφία θα βρεις πλαστικές. Τα αραβικά έχουν στάνταρ πλαστική, τα τούρκικα έχουν είτε δερμάτινη (ζωικής προέλευσης) είτε πλαστική. Το δέρμα βγάζει πιο ζεστό ήχο, αλλά έχει ευαισθησία στην υγρασία και στις αλλαγές της θερμοκρασίας (για αυτό αποφεύγεται να παίζεται σε ανοιχτούς χώρους). Η πλαστική μεμβράνη δεν επηρεάζεται σχεδόν καθόλου από τις κλιματικές συνθήκες με αποτέλεσμα να μπορείς να παίζεις παντού, χωρίς να χάνεις το κούρδισμα σου. Το μειονέκτημα είναι ο “flat” ήχος που έχουμε όλοι στα αυτιά μας. Εάν παίζεις επαγγελματικά (βλέπε μικρόφωνο κλπ) ότι μεμβράνη και να έχεις θα ακούγεται λίγο-πολύ το ίδιο. Η αλλαγή φαίνεται μόνο σε φάσεις ηχογράφησης και όταν παίζεις τελείως ακουστικά (βλέπε σε παρέα με φίλους). Μεμβράνες μπορείς να βρεις σε καταστήματα που πουλάνε είδη μουσικής, σε διάφορα μεγέθη (διάμετρος, πάχος κλπ).

ψαχνω κατι τέτοιο (ηχο) https://www.youtube.com/watch?v=wHYA2Dg5jAQ

Νομίζω ότι με ένα ηλεκτρικό κουβερτάκι δε θα έχεις πρόβλημα. Αρκεί βέβαια να μπορείς να βρεις ρεύμα!

Αλουμινένιο,ελαφρύ και όχι θεόβαρο μπακιρένιο.Σωστά ψάχνεις για κάτι τέτοιο.Πρέπει να πειραματιστής πια μεμβράνη (πλαστική) τακιμιάζει με το όργανο.Ο τρισμέγιστος τουμπερλεκτζής (κατ ΄εμέ και της παρέας μου) μπάρμπα Μαθιός Μπαλαμπάνης με τέτοιο έπαιζε.https://www.youtube.com/watch?v=avUJKhf47jI

Στα καταστήματα μουσικών οργάνων στην οδό Αλιπέδου στον Πειραιά θα βρεις.

Κατα Βαση με πλαστικη μεμβρανη και με λιγο παραπανω κουρδισμα θα παρεις τον ιδιο ηχο ειτε απο αυτο που λες αραβικο ειτε απο το λεγομενο τουρκικο. Απο οτι καταλαβαινω θες απλα λιγο παραπανω τον στεγνο / πλαστικο ηχο που βγαζει χωρις καθολου αυτο της ας πουμε “καμπανας” Το δερμα θα σου δωσει πιο βαρυ ηχο και δεν νομιζω να σου αρεσει.
Απο εκει και περα επειδη ειναι θεμα τεχνικης και τι θες να βγαλεις! Μη το ψαξεις μακρια τουρκιες και ιστοριες δεν θα βρεις κατι διαφορετικο η ιδιαιτερο απο αυτα που εχουν εδω.

παιδιά ευχαριστώ για τις απαντήσεις, επικοινώνησα με ένα πολυ καλο μου φίλο που ζει παλιά παιζαμε μαζί, του ζητησα να μου βρεί ενα μπακιρένιο τουρκικο και του έστειλα το βίντεο να ακουσει τον ήχο , είπε οτι θα μου φερει… Θα σας πω σε λίγες μέρες!

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 01:30 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 01:19 —

ποπο πολυ ωραιος!!