Τι πένες χρησιμοποιείτε;

Λαμπρο πριν επεμβεις στην πένα για ριξε μια ματια αν είναι αυτές γιατί νομιζω η πιο φτηνή πένα ξεκινάει απο τα 35$.

1 «Μου αρέσει»

Ναι Πάνο.Το είδα και εγώ πιο πριν τόσο έχουνε.Είναι πανάκριβες έγραψε και όνομα άλλα 5 δολλάρια.Τί να την κάνω οπότε να την έχω να τη βλέπω?Εντάξει παίζεις αλλά δεν βολεύει τόσο πολύ.Έχω συνηθίσει τις πιο μικρές σε μέγεθος.Το πάχος καλό είναι.Πριν την πειράξω θα το σκεφτώ λίγο γιατί είναι κρίμα.

1 «Μου αρέσει»

Αν είναι χαρισμα στην τελική το θεμα είναι να την ευχαριστηθείς οποτε εχεις δικιο.
Είμαι πολυ περίεργος πάντως δω γιατί κοστίζει τόσο.
Θα ειχε ενδιαφέρον να ανεβάσεις ενα ηχητικό η βιντεάκι με κλασικη πενα και με αυτήν.

1 «Μου αρέσει»

Όταν την φτιάξω θα το κάνω οκ.Ίσως είναι και λίγο πιο σκληρή από ότι έχω συνηθίσει αν και το 0.89 ίσως οριακά να την κατατάσσει στις medium.Μπορεί όμως να κάνω και λάθος.

1 «Μου αρέσει»

Νομίζω ότι έχεις δίκιο οριακα medium

2021-01-01-00-40-33

1 «Μου αρέσει»

Μετά από πολλές δοκιμές είπα να παραθέσω τις προσωπικές μου απόψεις για κάποιες πένες που έχω.

1. Mastro Thin (0.50mm)
Η συγκεκριμένη πένα είναι από τις μικρότερες τριγωνικές όπως όλες οι Mastro τριγωνικές.
Είναι αρκετά μαλακή με αρκετά καθαρό ήχο αλλά όπως οι περισσότερες Thin δεν σου επιτρέπουν ούτε δυνατό ούτεε γρήγορο παίξιμο.

2. Mastro Medium (0.71mm)
Ίδιο μέγεθος με την Thin αλλά αρκετά πιο καλή αίσθηση για να παίξεις δυνατά η γρήγορα αλλά δεν θα βολέψει έναν που θέλει να παίξει πολύ έντονα.

3. Mastro Heavy (1.00mm)
Η τρίτη της σειράς με ίδιο μέγεθος και αρκετά πιο σκληρή η οποία δεν της φαίνεται στο παίξιμο (δεν θα την έλεγα κούτσουρο) αλλά δεν μου δίνει και την αίσθηση ότι θέλω να δώσω παραπάνω και δεν ακολουθεί η πένα.
Εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα, όταν θα παίξω πολύ δυνατά η πολύ γρήγορα επειδή πάω προς τα όρια μου το μέγεθος της πένας δεν με βολεύει αρκετά αφού δεν έχω καλό πιάσιμο (grip) μπορεί να μου ‘‘πλαγιάσει’’ ελάχιστα η πένα η να μην την αισθάνομαι αρκετά ή ακόμα η ελάχιστη μύτη της που προεξέχει (αφού είναι πολύ μικρή) δεν είναι αρκετή για να χτυπήσω σωστά τις χορδές.

4. Fender Thin (0.54mm)
Η μοναδική Fender που έχω και ίσως απο τις πιο ακατάλληλες για μπουζούκι.
Ενώ είναι πιο παχιά από την Mastro Thin κατά 0,04mm (που δεν το καταλαβαίνεις ούτε στο χέρι ούτε στο μάτι) λόγω του κλασικού μεγέθους της είναι πιο εύκαμπτη ώστε να μην μπορείς να παίξεις καθόλου σε αντίθεση με την Mastro Thin.

5. Prodigy Κλασσική Μ (κατηγορία medium)
Η Prodigy ούτε στην επίσημη σελίδα της δεν αναγράφει πάχη σε mm αλλά μικρό το κακό.
Η συγκεκριμένη πιθανολογώ είναι για κιθάρα κάτι το οποίο φαίνεται και από τις στρογγυλομένες γωνίες της. Σαν αίσθηση είναι όπως όλες αλλά εμένα δεν με βολεύει στο μπουζούκι. Σαν μέγεθος μεγαλύτερη από τις Mastro.

6. Prodigy Λαϊκή Μ (κατηγορία medium)
Σαν μέγεθος μεγαλύτερη από τις Mastro. Μια χαρά πένα αλλά δεν την νιώθω πάρα πολύ στιβαρή στο χέρι μου. Προτιμώ και από θέμα grip και από ήχο τις Mastro medium / hard. Εμφανησιακά δεν ξέρω αν δίνει κάποιος βάση αλλά βγάζει πολλούς συνδιασμούς & χρώματα.

7. Prodigy Λαϊκή ΜH (κατηγορία medium/hard)
Στην φώτο όπως θα διακρύνετε δεν αναγράφει την λέξη ‘‘ΛΑΪΚΗ’’ αλλά πιθανολογώ είναι από τις παλιές παρτίδες πλέον νομίζω όλες βγάινουν με την λέξη ‘‘ΛΑΪΚΗ’’ πάνω από το MH.
Έχω και τις 2 οπότε μιλάμε για τις ίδιες πένες.
Μέγεθος ίδιος με τις Prodigy M η οποία είναι αισθητά πιο παχιά πένα και για μένα δίνει και καλύτερο ήχο. Κάνει για πολύ δυνατό παίξιμο και γρήγορο. Την προτιμώ από την Mastro Heavy για τον λόγο που έγραψα πιο πάνω. Έχει μεγαλύτερο μέγεθος και έτσι αφήνω μεγαλύτερο μέρος της πένας στην μύτη και δεν έχω ‘‘άστοχες’’ πενιές.

8. Ibanez sand grip medium (0.8mm)
Πολύ ωραία πένα με κλασσικό σχήμα και αρκετά μυτερή γωνία που βολεύει στο μπουζούκι. Τα θετικά της είναι ότι έχει ωραίο καθαρό ήχο και ότι είναι δύσκολο να σου φύγει από το χέρι αφού η μπροστινή πλευρά είναι όλη αντιολισθητική που το νιώθεις με το που την αγγίξεις και από πίσω πάλι έχει αυτή την 'αντιολισθητική υφή σε όλα τα νταμάκια που έχουν χαράξει (για αυτό έβαλα 2 φώτο). Το αρνητικό της για εμένα είναι ότι προσφέρει μικρό χώρο για να χτυπήσεις την χορδή. Ο χώρος που είναι για να παίξει είναι εκεί που ξεκινάει η λέξη ‘‘MEDIUM’’ στην φώτο. Δείχνει αρκετός στην φωτογραφία αλλά στην πράξη πρέπει να συνηθίσεις να πιάνεις από ψηλά την πένα αλλιώς βρίσκει στο υλικό που έχει πιο πάνω, επίσης πρέπει να υπολογίζεις όσο παίζεις να μην μπεί βαθιά η πένα στις χορδές δηλαδή αν παίζει με ανοιχτές στο τρίχορδο θέλει χρόνο για να τα συνηθίσεις αυτά τα 2.

9. Ibanez H6M medium (0.75mm)
Το μέγεθος της είναι μεταξύ Mastro και Prodigy (ίσως το ιδανικό μέγεθος) βέβαια κάποιος θα πει ότι παίζουμε με χιλιοστά αλλά γούστα είναι.
Είναι λιγότερο σκληρή από την Mastro medium και ας έχει 0,04mm περισσότερο πάχος στα χαρακτηριστικά της. Η Mastro λόγω μικρότερου μεγέθους είναι λιγότερο εύκαμπτη.
Παρόλα αυτά δεν υστερεί στο δυνατό παίξιμο ή στο γρήγορο, επίσης μου δίνει τον πιο ωραίο και καθαρό ήχο. Αλλά αν έχεις φίλους και γνωστούς όπως εγώ που δίνουν πόνο στο μπουζούκι τους και παλεύεις να ακουστείς τότε θα χρειαστεί η Mastro Heavy ή η Prodigy ΛΑΪΚΗ MH.

Τέλος να πω ότι η αγαπημένη μου είναι η Ibanez H6M καθώς και Mastro M & H μαζί με Prodigy ΛΑΪΚΗ ΜΗ.
Πιο πάνω και σε παλαιότερα μηνύματα έχουν αναφερθεί ξανα οι συγκεκριμένες οι Ibanez και μάλλον δεν είναι τυχαίο.

Υ.Γ.1 Λέω καθαρά την άποψη μου ως ερασιτέχνης
Υ.Γ.2. Όλες οι πένες είναι διαθέσιμες σε Ελληνικά καταστήματα

10 «Μου αρέσει»

Σ’ευχαριστούμε για το ριβιού!
Από όλες αυτές, οι κλασικές τριγωνικές Ibanez (hikizume-Η6Μ) είναι σταθερά οι αγαπημένες μου. Έχουν το πιο ποιοτικό υλικό και βγάζουν πραγματικά τον ήχο του οργάνου χωρίς αίσθηση πλαστικού.
Τις μυτερές καθώς και τις πολύ σκληρές δεν τις προτείνω, επεμβαίνουν πολύ στον ήχο του οργάνου. Οι Mastro και οι Prodigy δεν μου άρεσαν, κυρίως λόγω υλικού και λίγο λόγω πάχους. Δοκίμασε και τις Extra Laouto, μου έκαναν καλή εντύπωση.
Το μικρό μέγεθος και η μικρή επιφάνεια κρούσης δεν θα έπρεπε να είναι πρόβλημα γιατί η πένα πρέπει να χαϊδεύει τις χορδές και όχι να σκάβει και να μπλοκάρει. Αυτό ισχύει και στο δυνατό παίξιμο με γεμάτες, ίσα-ίσα που βοηθάει το χέρι να παραμείνει χαλαρό και να μην σκληραίνει ο ήχος.

2 «Μου αρέσει»

Νίκο της extra laouto που της βρήκες ? Γιατι δεν τις έχω δει στο διαδίκτυο.

Από το κατάστημα, νομίζω ο Μάνθος κάνει αποστολές. Εξάλλου από Δευτέρα ανοίγει ξανά αν δεν κάνω λάθος.

1 «Μου αρέσει»

Το σκεφτόμουν σήμερα κατά την μελετη μου και τελικά αυτό κάνει την Ibanez sand grip πενα “μελετης” (και όχι μονο) αφού εκτός την μελετη της άσκησης με αναγκαζει κατά έναν τρόπο να φτιάχνω και την πενια μου ώστε να βρίσκει την χορδή με την ελάχιστη επιφάνεια της πενας.
Βέβαια θέλει αρκετή δουλειά όπως όλα.

2 «Μου αρέσει»

Η πένα πρέπει να σκάβει σε κάποιο βαθμό -όχι υπερβολές βέβαια εννοείται.
Αν χτυπάει μόνο με την μυτούλα ο ήχος βγαίνει “στενός”.

Ένα σημαντικό που πολλοί αμελούν, είναι η κάθε πενιά, πάνω ή κάτω, να χτυπάει και τις δύο χορδές. Ακούγεται αυτονόητο, αλλά δεν είναι.
Πολλοί παίχτες δίνουν μια φορά προς τα πάνω μετά το χτύπημα, με αποτέλεσμα να έχουν παίξει στην ουσία μόνο τη μία χορδή.

3 «Μου αρέσει»

Στα πλαίσια των δοκιμών να κάνω μια ενημέρωση για κάποιες νέες πένες που πήρα πρόσφατα.

Extra Laouto (0.73mm)
Πολύ ωραία πένα με ήχο πολύ κοντά στην Ibanez H6M που θα βολέψει πολλούς που παίζουν με Fender, αφού έχει μεγαλύτερη επιφάνεια και πιο κλασικό σχήμα.

Dolphin (Δελφινακι 0.75mm)
Άκουσα διάφορους παίκτες να την αναφέρουν έτσι και την αγόρασα. Θα την έλεγα αδελφάκι της H6M σε μέγεθος, ήχο και αίσθηση. Αν τις τοποθετήσετε την μια πάνω στην άλλη σκάνε ακριβώς.

Zozef (0.67mm)
Πολύ ωραία πένα με ίσως την πιο ωραία αίσθηση στα δάχτυλα λόγω υλικού. Αυτό που δεν μου άρεσε είναι ότι είναι ελάχιστα μεγαλύτερη από Ibanez και δελφινακι και τα 0.67mm είναι αισθητά όταν παίζεις με τις προαναφερομενες.
Βέβαια δεν θυμίζει μαλακές πένες που είναι απαγορευτικες για γρήγορο παίξιμο αλλά δεν νομίζω να βολεύει αν παίξει κάποιος με παρέα δυνατά κάπου.

Πάντως εντυπωσιαστηκα και από τις 3 που μου άρεσαν αρκετά.

Βάζω και μια φώτο όλες μαζί για να δείτε τα μεγέθη.

11 «Μου αρέσει»

Την πένα δελφινάκι τη δοκίμασα και εγώ.Από όσες έχω δοκιμάσει αυτή με τα χρώματα της ταρταρούγας πιστεύω έβγαζε τον πιο καλό ήχο.

2 «Μου αρέσει»

Πολύ ενδιαφέρον συζήτηση.
Μήπως μπορεί να προτείνει κάποιος ένα μαγαζί (e-shop) που να μπορώ να παραγγείλω - τουλάχιστον τις πιο δημοφιλείς - με αποστολή σε Αθήνα και ίσως και εξωτερικό;

Ευχαριστώ

Καλημέρα Steve,
Το https://bouzoukistas.gr/ έχει όλες τις πένες που αναφέρονται σε αυτό το νήμα.
Έχω κάνει κάποιες παραγγελίες από το ηλεκτρονικό τους κατάστημα (αποστολή σε Αθήνα) και έμεινα πολύ ευχαριστημένος.

2 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ.

ΥΓ: Αυτό το Ρεμπετ των δασών πάντως, κορυφή!

1 «Μου αρέσει»

Πολυ εξυπηρετικοί! Μια φορά παρήγγειλα με ελληνική διεύθυνση και η αποστολή ηταν άψογη.
Για αποστολές στο εξωτερικό η μεταφορική (Γερμανίας), δυο φορές χάθηκε το δέμα στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης.
Σ’αυτό όμως έφταιγαν οι Γερμανοί!!!

Να προσθέσω και το musicland.gr που αν δεν κάνω λαθος εχει την μεγαλύτερη ποικιλία.

1 «Μου αρέσει»

Εκει γεμισα ενα “καλαθακι” για να τις δοκιμασω αλλα τους λειπουν το δελφινι και μια αλλη.
Τωρα βεβαια, για να λεμε την αληθεια, μια χαρα μπορεις να βρεις τις αντιστοιχες πενες στο εξωτερικο… αλλα εφοσον διαβασα ολα τα (υποκειμενικα) σχολια απο σοβαρους παικτες και υπαρχουν καποιες συγκλισεις αποφασισα να δοκιμασω τις συγκεκριμενες. Εχωντας απολυτη επιγνωση οτι στο επιπεδο μου το τελευταιο πραγμα που πρεπει να με απασχολει ειναι η πενα!! :rofl:

1 «Μου αρέσει»

Ας γράψω και εγώ τις εμπειρίες μου ύστερα από χρόνια

Έχω καταλήξει σε

Ibanez 0.75 τριγωνικές
Τα πάνε καλά σε όλο το μήκος του οργάνου και βγάζουν έναν ήχο προς το μαντολίνο(που μου αρέσει)

Λευκές τριγωνικές από Κατσιφη, πάχος πρέπει να είναι 0.70(εμπειρικά)
Βγάζουν πολύ ωραίο καθαρο ήχο, ωραίο τρέμολο παρά την οξεία γωνία, ελάχιστα περισσότερα πρίμα από την Ibanez αλλά σε καμία περίπτωση σαν λεπτή πένα

Prodigy λαϊκή MH, για όπως λέει και το φτωχομπουζουκο “το καημένο που του σπάω κάθε τόσο τις χορδές”
Για πολύ κοπανημα αν θέλεις ένταση, αλλά χωρίς κοπανημα ακούγεται μουντό το όργανο