Γειά σας θέλω αν μπορείτε και αν ξέρετε το ποιο ήταν το κούρδισμα που είχε στην κιθάρα ο Κώστας Δούσας. ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ, ΗΠΑ 1931, ΚΩΣΤΑΣ ΔΟΥΣΑΣ - YouTube
Η 6η χορδή (μπάσα Μι) σε Ρε, οι άλλες κανονικά, μόνο που γενικά το όργανο είναι κουρδισμένο ένα ημιτόνιο πάνω. Νομίζω δηλαδή, ο Μυστακίδης κουρδίζει διαφορετικά
να σε καλά σε ευχαριστώ πολύ εγώ είχα στο νου μου να κουρβίσω την κίθαρα αν ποτέ πάρω σε 6η χορδή ΡΕ και στην 1η
Ραφαήλ, μου φαίνεσαι λίγο σαν εκείνους που όταν βρεθούν σε δείπνο με μπουφέ, σαστισμένοι από το πλήθος των φαγητών, γεμίζουν ένα ξέχειλο πιάτο από κάθε λογής αταίριαστα πράγματα και στο τέλος μένουν και νηστικοί.
Ο κόσμος των εναλλακτικών κουρδισμάτων σε κάθε όργανο είναι θαυμαστός και μαγικός, αλλά είναι πάντα εναλλακτικά. Αν χάσεις αυτή τη διάσταση, δε θα έχουν να σου προσφέρουν τίποτε. Ξεκίνα να μαθαίνεις ένα πράγμα, π.χ. τον μπαγλαμά που ασχολείσαι τώρα, και αφού στρώσεις μια γερή βάση πάνω στο στάνταρ κούρδισμα (ρε - λα - ρε) επεκτείνεσαι σε ό,τι άλλο σού γυαλίσει: μπαγλαμά με εναλλακτικά κουρδίσματα, μπουζούκι / τζουρά (με στάνταρ κούρδισμα πάντα στην αρχή), κιθάρα (ομοίως) κλπ.
Μην ξεχνάς ότι το όργανο είναι ένα όργανο για να μάθουμε μουσική. Αν στα όργανα πηδάς από το ένα στο άλλο κάθε φορά που αλλάζει ο άνεμος, πώς θα τη μάθεις την έρμη; 'Οπως δε μαθαίνουμε οδήγηση πιάνοντας τη μία μέρα δίχρονο, την άλλη σκέιτ, την άλλη τρακτέρ μεταποιημένο σε ψαρόβαρκα, έτσι και με καθετί άλλο.
το ξέρω έχεις δίκαιο Κύριε pepe το ξέρω εγώ θέλω λίγο απ όλα λάθος μου πρέπει να μελετήσω την μουσική ποιο πολύ απ ότι μπορώ για να βελτιωθώ.
Όχι, δεν θα βελτιωθείς αν μελετήσης «πιο πολύ» μουσική. Θα βελτιωθείς μαθαίνοντας σιγά σιγά και όχι αχόρταγα.
γιατί την κάνει αυτή τη δουλειά άραγε. Ακούγεται εντελώς παραφωνο στα αφτιά μου και εκτός της κλίμακας που παίζει
ευτυχως ο Μυστακίδης “διόρθωσε” αρμονικά την “παρτιτούρα” των 78 στροφων του Δούσσα, γιατι ο Δούσσας εναρμονίζει = ισοκρατεί, με όποια χορδή βόλευε 'κείνη την στιγμη.
το CD Amerika αναφέρεται στην “τσιμπιτή” κιθάρα και ο Μυστακιδης δίνει πληροφορίες και για το κούρδισμα του, για
καθε τραγουδι.
αυτό συμφωνώ έτσι θέλει σιγά σιγά
Ναι, μελωδία λα σαμπάχ και μπάσο ρε! Ο Μυστακίδης το διασκεύασε μάλλον, δεν το διόρθωσε απλά.
για τον Κώστα Δούσα μιλάτε?
μήπως το έκανε έτσι γιά να έχει ποιό βαριά μπουργκάνα?
Αυτό συμβαίνει σε αρκετά τσιμπητά, ήξεραν να χειρίζονται κάποια κλασικά κουρδίσματα σε κάποιους συνηθισμένους δρόμους, αλλά αν καμιά φορά έπρεπε να παίξουν έναν πιο περίεργο (όπως το Σαμπάχ καλή ώρα) πάλι τον γνωστό χειρισμό έκαναν κι ας ήταν εκτός δρόμου τα μπάσα.
Ναι, είχαμε συζητήσει το «Βρε τι μάγκας είμαι εγώ» του Κατσαρού παλιότερα. Το σχόλιο που έκανα τότε ίσως να ταιριάζει περισσότερο στην περίπτωση του Δούσα, η εναρμόνιση με τέταρτες ( συγχορδία λα-ρε αντί λα μινόρε, ή ρε-σολ αντί ρε μινορε) είναι λογική λαούτου.