Τι εστι μπερναμπουκο?

[LEFT]Εχω παρακολουθησει συζητησεις σχετικα με αυτο το ξυλο και εδω στο φορουμ (κυριως απο πελατες του Χρηστου Σπουρδαλακη) και σε ενα αλλο φορουμ που δινει βαση περισσοτερο στην κιθαρα. Αυτο που θα ηθελα να ρωτησω ειναι ποιες ακριβως ειναι οι ιδιοτητες αυτου του ξυλου σαν ηχειο οσον αφορα το μπουζουκι. Εγω στο δικο μου οργανο εκτος του απλα πολυ ωραιου ηχου που εχει, δεν εχω παρατηρησει κατι διαφορετικο. Επισης αν καποιος γνωριζει κατι παραπανω για την προελευση και την σπανιοτητα αυτου του ξυλου θα ηθελα να με διαφωτισει, ετσι για την ιστορια…!
[/LEFT]

εδω λεει μερικα πραγματα ο σπουρδαλακης,τσεκαρε και το βιντεο στο τελος

http://www.klika.gr/cms/index.php/ar8rografia/synentefkseis/239-christos-spourdalakis.html

Pernambuco ή Pau-Brasil ή Music Tree, ([i]Caesalpinia echinata).

[/i]Χρησιμοποιείται ευρέως για την κατασκευή του σκάφους οργάνων της οικογένειας του βιολιού.

Κινδυνεύει με εξαφάνιση. Κάπου είχα διαβάσει πριν λίγο καιρό ότι απαγορεύτηκε η υλοτόμησή του (δεν μπόρεσα να ξαναβρώ το σχετικό άρθρο οπότε η πληροφορία ελέγχεται ως προς την εγκυρότητά της).

Έχει πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικά με αυτό το ξύλο, κάνε μια αναζήτηση αν θέλεις περισσότερες λεπτομέρειες.

Είναι είδος βραζιλιάνικου παλίσανδρου και έχω διαβάσει ότι χρησιμοποιείται κυρίως για τα καλά δοξάρια της οικογένειας του βιολιού.

Ο Σπουρδαλάκης είχε (ή έχει ακόμα) κάποια λίγα σκάφη από Μπερναμπούκο και είναι ο μόνος που έχω ακούσει να έχει χρησιμοποιήσει
το συγκεκριμένο ξύλο για κατασκευή μπουζουκιού. Ένα με σκαφτές ντούγιες που είχε πέρυσι, είναι το πιο ωραίο μπουζούκι που έχω δει ποτέ αλλά
δεν έχω άποψη για τον ήχο. Μέσα στην έκθεση οργάνων που έχει κάνει αντίλαλο και συντονίζουν και τα 20 κρεμασμένα όργανα που έχει και δεν μπόρεσα να καταλάβω την διαφορά. Θυμάμαι ότι μου είχε πει ότι είναι πολύ δύσκολο να δουλευτεί αυτό το ξύλο.

Το περναμπούκο εμφανίστηκε στην Ευρώπη για εντελώς διαφορετικό λόγο: Λόγο του καφεκόκκινου χρώματος το χρησιμοποιούσαν για να παρασκευάσουν βαφές υφασμάτων. Σύντομα διαπιστώθηκε απο κατασκευαστές δοξαριών οτι έχει το κατάλληλο συνδιασμό ελαστικότητας και βάρους για δοξάρια. Δυστυχώς μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό του ξύλου που κόβεται είναι κατάλληλο για δοξάρια, έτσι λοιπόν ο δοξαράς έπρεπε να επιλέξει το ξύλο προσεκτικά, πριν γίνει…βαφή…
Αφού όμως το ξύλο αυτό πλέον κόβεται μόνο για δοξάρια, αναγκαστικά σήμερα χρησιμοποιούνται και λιγότερο καλά κομμάτια…

Γενικότερα, τα παλαιότερα δοξάρια έχουν φτιαχτεί μόνο με κατάλληλο ξύλο ενω αρκετά σύγχρονα…με ότι βρεθεί…

Το προχωρημένο της ώρας και οι μπύρες που συνόδευσαν τον αγώνα του Champions League :102: βοήθησαν να βαφτίσω το δοξάρι σκάφος :230:. Διορθώνω λοιπόν για να μην :082:τον κόσμο.