Τζουρας-σαζι

καλησπερα και καλη χρονια! εχω 2τριχορδα τζουραδες και το ενα θελω να το κανω να εχει χοντρο ηχο σαν σαζι τι χορδες να βαλω για να το κουρδισω φα λα ρε

Δε νομιζω φιλε μου να παιζει σαν σαζι οτι κι αν το κανεις , κι αυτο λογο κατασκευαστικων διαφωρων.Το σαζι δεν εχει ταστιερα, κι ετσι εχει χαμηλο καβαλαρη, δεν εχει καμαρια, και φοραει και λεπτες χορδες. Ασε που οταν λεμε σαζι ενοουμε την διερεση της ταστιερας σε μερη μικροτερα του ιμιτονιου ( μορια). Προκειτε για δυο διαφορετικα οργανα οσο κι αν νομιζεις οτι μοιαζουν

σιγουρα το ξερω οτι δεν ειναι ιδια αλλα αν γινοταν να εκανα μια παρεμβαση

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 21:44 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 21:42 —

ως προς τον ηχο θα ηθελα να αλλαξω να βαζα χοντρες χορδες οπως ντο και φα

γνωμη μου ειναι να αγορασεις ενα σαζακι.Ειναι παμφθηνα σε σχεση με τα δικα μας τριχορδα οργανα.Ειδικα αν παρεις ενα μεταχειρισμενο

Το κλασικό μεγάλο μέγεθος σαζιού, Baglama, που η ψιλή του κουρδίζεται συνήθως Λα ή Σι, παίρνει πολύ πιο ψιλές χορδές από το μπουζούκι, παρόλο που είναι αρκετά πιο μπάσο (το εν λόγω Λα είναι σαν το λα της μεσαίας του μπουζουκιού). Το μήκος χορδής είναι βέβαια μεγαλύτερο, αλλά δεν αρκεί αυτό: είναι και η τάση πολύ μικρότερη.

Δεν ξέρω να μιλήσω με νούμερα, αλλά το χαλαρό κούρδισμα είναι γενικά χαρκτηριστικό του σαζιού, και σ’ αυτό οφείλεται μέρος της ηχητικής του φυσιογνωμίας. Επομένως με πιο χοντρές χορδές δε νομίζω να πετύχεις αυτό που εχεις στο νου σου Γρηγόρη.

Από την άλλη βέβαια, με ψιλές χορδές και χαλαρό κούρδισμα πιθανόν το όργανο να μην έχει καλή ανταπόκριση, λόγω των κατασκευαστικών διαφορών που ανέφερε και ο Κώστας Ζ.

το ξερω ειναι δυσκολο ωσ προς χορδες ντο και φα που ειναι χοντρες κατι θα μπορουσε να γινει. ας πουμε (ντο ρε) (φα λα) και (φα ρε) για κουρδισμα φα-λα-ρε

Βρε παρε ενα σαζι που σε λεω…με 120 ευρω παιρνεις απο του Νακα μαζι με θηκη

Για να κανεις ενα σαζι τζουρα ειναι εφικτο;
Αν οπλισεις το καπακι,κανεις μια τρυπα και του βαλεις ταστιερα και αλλο καβαλαρη;

Κοιτα …αν κατεβασεις και κανα δυο τρια χιλιοστα το καπακι, κι αν του βαλεις και καμαρια, κι αν φτιαξεις και ταστιερα, κι αν αφαιρεσεις τα μορια.Νομιζεις αξιζει ο κοπος?

παιδια εγω θελω να το κανω (ΣΑΝ) ηχο να φερνει σε σαζι με ποιο μπασες χοντρες χορδες

Γρηγόρη, από τη στιγμή που το σάζι έχει πιο ψιλές χορδές δε νομίζω να το καταφέρεις…

καλημερα! εχθες πηρα απο ενα φιλο μου ενα ταμπουρα. εγω παιζω μπουζουκι οχταχορδο. οι μπερντεδες του ταμπουρα ειναι ακανονιστιστει πως θα τους φτιαξω και τι κουρδισμα να κανω στο παιξιμο μου?

Έχεις αποφασίσει, εκτός από τετράχορδο μπουζούκι, να μάθεις και τα διαστήματα της ασυγκέραστης (σχεδόν ασυγκέραστης, για τους περισσότερους ταμπουράδες) ανατολικής μουσικής, αλλά και να μπεις στον “κόσμο” των ανατολικών ντουζενιών; Θα ξέρεις, φαντάζομαι, ότι κάτι τέτοιο δεν είναι και τόσο απλό όσο να κουρδίσεις κάποιο όργανο και να “σιάξεις” τους μπερντέδες του. Αν έχεις πάρει την απόφασή σου, πέστο μας για να αρχίσουμε να σου εξηγούμε. Θα πάρει αρκετό χρόνο.

Αν απλά θέλεις να γρατζουνίσεις και ένα οργανάκι ακόμα, έτσι να δούμε πώς παίζει, τότε κούρδισε τέταρτη - πέμπτη, στις νότες που νοιώθεις ότι τις αντέχει το όργανο (μάλλον θα είναι δύο ή περισσότερα ημιτόνια κάτω απ’ τα ρε και λα) και τακτοποίησε με το μάτι τους μπερντέδες να βρίσκονται σε αποστάσεις ημιτονίου, έχοντας για οδηγό κάποιο μακρυμάνικο όργανο με τάστα, με κλίμακα όσο κοντύτερα μπορείς προς την κλίμακα του ταμπουρά του φίλου.

μου αρεσει ο ηχο! το θεμα ειναι πως θα φτιαξω τα ημιτονια το να παρω το μπουζουκι διπλα και ακουω τα πατηματα κια να φτιαχνω τους μπερντεδες?

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 11:59 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 11:56 —

ο ταμπουρας εινια με 7 κλειδια το ρε λα ρε πιστευω εινια το πιο τεριαστο κουρδισμα για να παιξω.

Αν έχεις σωστό αφτί, έτσι θα το κάνεις. Αλλοιώς, μπερντέ – μπερντέ με χρωματικό κουρδιστήρι αλλά θα σου πάρει χρόνο.

Αν θέλεις να κουρδίσεις ρε λα ρε, προσοχή μήπως είτε σπάσουν οι χορδές είτε έρθει το μπράτσο υπερβολικά εμπρός και προξενήσει ίσως και ανεπανόρθωτη ζημιά.

εφόσον ζητάς δυτική διαίρεση, υπάρχουν στο διαδίκτυο on line μηχανές υπολογισμού όπου συμπληρώνεις το επιθυμητό μήκος κλίμακας (*) και αριθμό τάστων (αν δεν ξέρεις πόσα θες βάλε κάτι “μεγάλο”, π.χ. 40)

(*) το (καθαρό) μήκος ταλάντωσης της χορδής, η απόσταση ανάμεσα στα κόκκαλα των καβαλαραίων (ή καβαλάρη και “προσκέφαλου” ή “μαξιλαριού” αν προτιμάς)

όπως αυτές:

http://www.stewmac.com/FretCalculator

υπάρχει και στο φόρουμ κάποια ανάρτηση με ένα αρχείο υπολογισμού (.xls) αλλά δεν κατάφερα να το βρω.

Περίμενε, Γρηγόρη, μη βιαστείς!!

Αυτό που σου φαίνεται ακανόνιστο, υπάρχει πιθανότητα να ειναι όντως ακανόνιστο. Το πιθανότερο όμως είναι να είναι κανονισμένο που απλώς δεν το αναγνωρίζεις.

Η κλασική διαίρεση ενός σαζιού ή ταμπουρά είναι: 12 ημιτόνια στην οκτάβα, και μερικά εξ αυτών σπασμένα σε δύο (σάζι) ή τρία (ταμπουράς) μικρότερα διαστήματα. Επομένως, όπου έχεις πολλούς μπεντέδες συγκεντρωμένους κοντά-κοντά, κάποιοι από αυτούς αντιστοιχούν σε συγκερασμένες νότες και κάποιοι όχι. Δεν έχεις παρά να παίζεις με τους ναι και να αγνοήσεις τους όχι. Υπο κανονικές συνθήκες οι 12 είναι συγκερασμένοι και άρα ταυτίζονται πλήρως με τους αντίστοιχους του μπουζουκιού. Αν δεν συμβαίνει αυτό, τότε το όργανό σου δεν είναι ασυγκέραστο, είναι απλά -όπως είπες- ακανόνιστο, κοινώς ξεκούρδιστο. Μη βιαστείς όμως να συμπεράνεις ότι σίγουρα αυτό συμβαίνει.

ειναι δυσκολο αυτα γιατι πρεπει να μου δειξει καπιος θα απευθειθω σεν ενα που ξερω. κατι αλλο αμα μια οχταβα με κανονικα ταστα π.χ του μπουζουκιου?

Πάμε πάλι, μάλλον κάποιες λέξεις ξέχασες.