Τεχνικές-καλλωπισμοί παιξίματος μπουζουκιού λίστα

Χαιρετιζω το φορουμ.Πρωτη φορα φετος μου μπηκε το μικροβιο να ασχοληθω με το μπουζουκακι ετσι τσιμπησα ενα 4χορδο και αρχισα να γρατζουναω.Ειμαι πολλα χρονια κιθαριστας οποτε τα περισσοτερα πραγματα δεν χρειαζονται ιδιαιτερο ψαξιμο.Πχ οι χορδες του 4χορδου εχουν τα ιδια διαστηματα με τις 4 πρωτες χορδες της κιθαρας πραγμα που σημαινει οτι τα παντα…ακορντα αρπισματα κλιμακες μπορουν να μεταφερθουν απο το ενα στο αλλο χωρις ιδιαιτερο προβλημα.

Εκει που θελει ψαξιμο και δεν βρισκω σχεδον καθολου πληροφοριες ειναι οι τεχνικες.Προσπαθω χρησιμοποιωντας software οπως πχ το amazing slow downer οχι να βρω τι νοτες παιζονται(αυτο ειναι πολυ απλο) αλλα ακριβως ΠΩΣ παιζονται και για να πω την αληθεια μεχρι στιγμης εκτος απο τις τριλιες και τα slides απο και προς μια νοτα δεν εχω καταλαβει καποιες αλλες τεχνικες…Ακουω λεξεις οπως αποτζιατουρα, ατσακατουρα κτλ κτλ…αλλα δεν εχω ιδεα τι παιζει με αυτα.

Θα ηθελα να ρωτησω λοιπον υπαρχει πουθενα μια λιστα με αυτες τις τεχνικες μαζεμενες (να ξερω ποσες ειναι πχ) η τουλ καποια παραδειγματα με τραγουδια πχ στην εισαγωγη ταδε ο τυπος κανει αποτζιατουρα(δεν θελω εξηγηση απαραιτητα πως γινεται…θα το βρω μονος μου αρκει να ξερω τι ειναι τι).

Ελπιζω να μη σας επρηξα σαν πρωτο ποστ απλα βλεπω οτι για το μπουζουκι δεν υπαρχουν και πολλες πληροφοριες για τις τεχνικες και ειπα να ρωτησω…ευχαριστω προκαταβολικα.

φιλε μου μην ψαχνεις βατραχοπεδιλα στην ερημο!
αν πας σ ενα καλο μπουζουξη και σου τα δειξει -με την εμπειρια που εχεις -θα τα μαθεις στο πι και φι…
τοσο απλο…

Χαχα…βατραχοπεδιλα στην ερημο…αυτο ακριβως καταλαβα και εγω φιλε μου μετα απο λιγο ψαξιμο δυστυχως…ακομα και ενα βιβλιο που επεσε στα χερια μου του πολυκανδριωτη απο ενα γνωστο ,ηταν για χοντρα γελια…ουτε λογος για τεχνικες…αυτη ειναι η Ρε ραστ,αυτη ειναι η Φα ραστ…πολυ κοροιδια πεφτει…απλα επειδη δεν καιγομαι και τοσο ωστε να ψαχνω μπουζουξηδες να μου δειξουν θα τα βγαλω απο οτι φαινεται με την πατροπαραδοτη μεθοδο.Απο δισκους ακουστικα.Trial and Error.

το μπουζούκι έχει αρκετά διαφορετική λογική και τοποθέτηση χεριών σε σχέση με την κιθάρα. επίσης και διαφορετικές τεχνικές, αλλά μην περιμένεις ταξινομημένη λίστα όπως στην ηλεκτρική -από βιβλία δεν θα βγάλεις άκρη σε αυτό το θέμα.
αλλά μπορείς πολύ εύκολα να πάρεις σβάρνα μικρές ταβέρνες και μεζεδοπωλεία με ζωντανή μουσική. αφού παίζεις κιθάρα θα είσαι σε θέση να αποκρυπτογραφήσεις ό,τι κλέψεις από τους μπουζουξήδες -και φυσικά να τους ρωτήσεις ό,τι θέλεις. προτίμησε τρίχορδους μπουζουξήδες με φυσικό ήχο και προσωπικό ρεπερτόριο, και όχι τα τυποποιημένα και διεκπαιραιωτικά παιξίματα σε μεγάλα μαγαζιά με πλέι-λιστ.
καλή αρχή!

Ευχαριστω να σαι καλα.Σε αυτη τη φαση δεν με χαλανε τα τυποποιημενα διεκπαιρεωτικα παιξιματα.Να φανταστεις το πρωτο τραγουδι που θελησα να βγαλω δεν ηταν καποιο κλασσικο ρεμπετικο αλλα η πρωτη φορα της Κουμιωτη με Πλεσσα.Δεν κλεινω προς τον κλασσικο ρεμπετικο τροπο παιξιματος ουτε με χαλαει αλλα ουτε τρελλαινομαι κιολας.Μεχρι στιγμης ξεσηκωνοντας τραγουδια η φρασεις απο τραγουδια που μου αρεσουν δεν εχω προβλημα αλλα θα ηθελα να εχω καποια ποιο σφαιρικη αποψη του τι υπαρχει…παντως στο μπουζουκι απο οτι εχω δει το δεξι χερι ειναι το μεγαλο στοιχημα…Οπως και να εχει ακολουθω vintage λυσεις(μαγνητοφωνακι και …rewind:088:η software) και βλεπουμε.

Δε γνωρίζω το συγκεκριμένο βιβλίο, αλλά γενικά το να γίνεται πολύς λόγος για δρόμους και λίγος για τεχνικές δεν είναι κοροϊδία: απλούστατα, οι δρόμοι αποτυπώνονται πολύ πιο εύκολα και σαφέστερα στο χαρτί παρά οι τεχνικές. Είμαι βέβαιος ότι ακόμα και σήμερα θα υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι μπουζουξήδες που όχι απλώς δεν ξέρουν τι είναι η αποτζατούρα αλλά που δεν ξέρουν καν να εξηγήσουν τις δικές τους πενιές ή να τις παίξουν σε αργή κίνηση. Αλλά ακόμα και όσοι έχουν πιο συστηματοποιημένη γνώση, δεν πολυασχολούνται με το ζήτημα των ονομασιών.
Προτείνω κι εγώ να προχωρήσεις κατευθείαν στο πρακτικό μέρος:, ακούω, βλέπω, κλέβω και δοκιμάζω.

Ψάξου και λίγο στο Γιουτιουμπ. Πολλοί μοιράζουν τζάμπα μαθήματα με ήχο, εικόνα και συνήθως και λόγια, σε ποικίλα επίπεδα…

Παιδιά, ένας γενικός μπούσουλας, πριν ξεκινήσουμε να αναζητούμε συγκεκριμένα τις τεχνικές, θα ήταν να κατηγοριοποιήσουμε το παίξιμο του μπουζουκιού. Κάτι τέτοιο θα ξεκινήσω εδώ, σημειώνοντας ό,τι με έχει προβληματίσει στο παίξιμο ως τεχνική, αυθόρμητα, τώρα γράφοντας και το διορθώνουμε-εμπλουτίζουμε-κράζουμε-αλλάζουμε όλοι μαζί. Αυτό δεν θα δώσει ίσως τις απαντήσεις, αλλά ίσως κατευθύνει τις ερωτήσεις σε περισσότερες διαστάσεις.

ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ
Κατεύθυνση πένας (πάνω κάτω), γωνία πένας ως προς τις χορδές, πλευρά πένας, δύναμη κίνησης καρπού (αυξομείωση έντασης), κίνηση καρπού ή όλου του χεριού, σημείο κρούσης πένας πάνω στη χορδή (κοντά στον καβαλάρη-κοντά στην τρύπα-κοντά στα τελειώματα της ταστιέρας), τρίλιες-τρέμολο-αποτζιατούρα-μπουζουκοπενιές (δηλ. εδώ είναι το ερώτημα του φίλου), ομαλή αλλαγή χορδών (απλή μετάβαση ή arpeggios), τονισμός

ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΧΕΡΙ
Θέση χεριού στο μπράτσο, καθετότητα/θέση δακτύλων, ένταση πίεσης στην ταστιέρα, θέσεις κλιμάκων-δρόμων (positions), δακτυλοθεσία, ταχύτητα, glissanti (γλιστρήματα), hammer-on, pull-of (όροι δανεισμένος από ηλεκτρική κιθάρα), θέσεις συγχορδιών-αναστροφές,

ΓΕΝΙΚΑ
Συγχρονισμός δεξιού-αριστερού, αφομοίωση ταστιέρας, ανοιχτές χορδές-συνηχήσεις, συνδυασμός όλων των παραμέτρων για διαφορετικό ήχο, προσωπικό ύφος, εκφραστικότητα, απόδοση κομματιού με 100% πιστότητα-διασκευή κομματιού, μεταφορά άλλου ρεπερτορίου στο μπουζούκι, σωστή θέση σώματος, άνεση, αναπνοή την ώρα του παιξίματος

Mια καλη μεθοδος που δουλευει-τουλαχιστον για μενα- ειναι να κανεις reverse engineering σε μερη απο ταξιμια που σου αρεσουν(περισσοτερο απο τραγουδια)…με αυτο τον τροπο εχω βρει τουλαχιστον δυο τρεις διαφορετικους τροπους που χρησιμοποιουν τα hammers πχ η διάφορα μοτιβα που χρησιμοποιουνται συχνα…μετα παιρνω πχ μια κλιμακα που θελω να μαθω και την παιζω -εκτος απο το κλασικο πανω κατω πενα-με καθε μια τεχνικη η μοτιβο ξεχωριστα…οταν αρχιζω να τα εκτελω ικανοποιητικα αρχιζω να τα συνδιαζω.Ετσι το αποτελεσμα ειναι καλο μεν αλλα επειδη δεν υπαρχουν ονομασιες το βρισκω δυσκολο να τα ταξινομησω ακομα και στο δικο μου το μυαλο…

μπράβο ρε μπάμπη, καλή καταγραφή, μπούσουλας και αφορμή για σκέψη.
θα προσέθετα το χαλαρό δεξί, την κλίση του καρπού, την ενσωμάτωση του ρυθμού στο δεξί,
τις καρφωτές νότες στο αριστερό (ενναλάξ με ανοιχτή), τα λεγκάτα (συνεχή hammer-on και pull-of),
την καθαρότητα του παιξίματος, την αφαίρεση στη μελωδία, την παραχώρηση προτεραιότητας στη φωνή (όσον αφορά ένταση και πλήθος νοτών), τα πρώτα μου ήρθαν στο μυαλό.

νομίζω ξώφαλτσα δώσαμε και λίγο πιο συγκεκριμένα πράγματα πάνω σε αυτά που ρωτάει ο dreamdancer11.

Μπράβο ρε Μπάμπη,μπράβο και Νίκο,για την κατάθεσή σας.

Υ.γ.Αφαιρεθέντος του μπραβόκουμπου.

Γεια σας παιδιά, καλό Πάσχα.Το θέμα το πήρα χαμπάρι με τρομερά μεγάλη καθυστέρηση, ελπίζω να δώσω μια απάντηση στο φίλο μου dreamdancer11. Ξεκίνησα κι εγώ από κιθάρα (ηλεκτρική) στο Λύκειο το 1982 περίπου. Όταν αρκετά αργότερα ασχολήθηκα συστηματικά με το 8χορδο και 6χορδο μπουζούκι, ανακάλυψα τη μέθοδο του Δ. Μπουκουβάλα ‘’ μπουζούκι η τεχνική του και η διδασκαλία της’’ με κασέτες τότε για αυτοδιδασκαλία με τον ίδιο το δάσκαλο να τις δείχνει στο μπουζούκι. Μέσα σ’ αυτή βρήκα λεπτομερέστατη μελέτη σ’όλη την τεχνική του μπουζουκιού, με αμέτρητες ασκήσεις. Πιστεύω οτι θα βρείς ακριβώς αυτό που ψάχνεις όπως κι εγώ και με συστηματική μελέτη θα φτάσεις σε πολύ καλό επίπεδο.