Τα Κουρδίσματα (Nτουζένια) του Μπουζουκιού και του Ταμπουρά: Χαρτογράφηση των Παραδοσιακών Μορφών στην Ιστορική τους Διαδρομή

Mια ανανεωμένη μορφή της εργασίας μου σχετικά με τα κουρδίσματα (ντουζένια) του μπουζουκιού και του ταμπουρά, στην οποία έχουν ενσωματωθεί και νεότερα ανακαλυφθέντα στοιχεία.

https://78strofes.gr/2025/11/09/τα-κουρδίσματα-ντουζένια-του-μπουζου/

12 «Μου αρέσει»

Σταύρο πολλά συγχαρητήρια για τη δουλειά σου, τα βιβλία και ότι μοιράζεσαι απλόχερα.

1 «Μου αρέσει»

Περίφημο άρθρο, θέλω να πιστεύω σταθμός, στην παράδοση του αδέσποτου μπουζουκιού. Θυμάμαι πολύ καλά εκείνο το άρθρο στην κλικα, πολύ πριν γνωρίσω προσωπικά τον Κουρουση, που μου άνοιξε μια κερκόπορτα σε κάτι άλλο. Μια βαθειά μουσική ανάλυση και παρατήρηση, πάνω στις ρίζες του παραδοσιακού μπουζουκιού. Ο Κουρουσης είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά. Πέρα από βαθύς γνώστης και λάτρης της ιστορίας και της λαογραφίας, έχει και το σημαντικό στοιχείο που λείπει από πολλούς αναλυτές του ρεμπέτικου, τη μουσική γνώση. Εφόδιο της καλής γνώσης της κλασσικής μουσικής και στοιχείο κλειδί για να μπορέσει να κάνει κάποιος τις ιστορικές συνδέσεις και να αρχίσει να κατανοεί το θόλο και μυθικό πλεγμένο παρελθόν της λαϊκής μας μουσικής.

Σταύρο ευχαριστούμε πολύ, δεν επαναπαύεσαι και συνέχεια βρίσκεις καινούρια στοιχεία. Και είναι πολύ σημαντικό ότι τα μοιράζεσαι.

1 «Μου αρέσει»