Ταξίδι μπουζουκιού

Το σοκ που λέει ο Λίγκα δεν αφορά τους 6 βαθμούς διαφορά κλίματος, αλλά τις αρκετές δεκάδες βαθμούς λιγότερο από το κανονικό, που επικρατούν στην «κοιλιά» του αεροσκάφους.

Ποτέ δε μ’ έχουν χρεώσει για μεταφορά οργάνου. Προ μηνός ταξίδεψα Βρυξέλλες μαζί με τριαντατόσους μουσικούς με λαούτα, σαντούρια, βάσεις σαντουριών, χώρια τα πιο μικρά όργανα (βιολιά κλπ.), κλπ., και προκαλέσαμε ένα μικρό μπάχαλο στην Ετζήαν, αλλά τελικά δέχτηκαν να πάρουμε μέσα ό,τι θέλαμε.

παιδια σας ευχαρηστω ολους! ι delta μου ζηταει να πληρωσω θεσει χωρις τους φορους για να το παρω στην καμπινα αλλιος λεει στης αποσκευες. και να ηταν κανενα τις οκας παει στο διαολο αλλα το μπουζουκι το χω κανει παρεγγελεια στον Καρβουνη και δεν το χω παρει ακομα στα χερια μου θα το παρω τελος του μηνα φλεβαρη και μετα θα φυγω αμερικη και εχω τρελο ανχος .

μάλλον είναι λαμογιά της εταιρίας για να βγάλει τα σπασμένα. έχει ξαναγίνει αυτή η ανήθικη πρόταση, αλλά τελικά μπήκε το όργανο τζάμπα. με αυτήν την εταιρία δεν ξέρω.
μια φορά, λόγω αιφνιδιαστικής αλλαγής με μικρότερο αεροσκάφος, έχει μπει αναγκαστικά στις αποσκευές λόγω έλλειψης χώρου. αλλά στα μεγάλα που κάνουν υπερατλαντικά ταξίδια, αντίστοιχα ευρύχωρα είναι και τα ντουλάπια των επιβατών…

Αν μπορέσεις πριν το όργανο να πάρεις στα χέρια σου τη θήκη, και να πας μια μέρα στο αεροδρόμιο, νομίζω ότι έχουν κάτι κουτιά όπου δοκιμάζεις αν χωράει η χειραποσκευή σου στο ντουλαπάκι. Οπότε αν την πάρεις μέσα δεν κάνεις τίποτε παραπάνω από τον κάθε επιβάτη με χειραποσκευή -εφόσον βέβαια χωράει στο ντουλαπάκι. Αυτό να κλείσεις θέση μοιάζει σαν να παρανόησαν, στ’ αλήθεια ή στα ψέματα, ότι θες να κάτσει το μπουζούκι δίπλα σου (και να του σερβίρουν και γεύμα). Εσύ όμως δε θες αυτό, έτσι δεν είναι;

Και γω πιστεβω οτι ειναι λαμογια της ετεριας θα το ψαξω κι’αλλο και θα ενημερωσω. Φιλε liga rosa μοιπως θυμασε να μου πεις σε πια ετερια λες εσυ που να ρωτησω και εγω.

1ον: Αν είναι κουρδισμένο παίζει κανένα ρόλο;
Και 2ον για τις ογκώδεις εννοείς αυτές που είναι σαν βαλίτσα και μέσα έχει κάτι σαν γούνα (θερμομονωτικό;) ;
Επειδή εγώ σχεδόν μια φορά το χρόνο έτσι το βάζω στο αεροπλάνο, ως επί το πλείστον σαν χειραποσκευή, για ποιο λόγο πρέπει να μην είναι τέτοια η θήκη;

Στην Ισπανια που ειχα παει πριν τρια χρονια δεν μου ειπαν τιποτα για το οργανο.Αυτο το κολπο του να πληρωσεις θεση για το οργανο(ειχα και δυο μπουζουκια),το πρωτοακουσα ατην Ολυμπιακη.Εκανα φασαρια και τα πηρα μεσα στο αεροπλανο(ηταν και ακριβα)και τα εβαλα σε θεση μονα τους και επρεπε να τα δεσω και με ζωνη!Αυτες ειναι μαλακιες των ασφαλιστικων εταιριων.

  1. θα φάει που θα φάει την ταλαιπωρία, μην είναι και τσίτα κουρδισμένο. τα μπουζούκια είναι πάντα στα όρια από άποψη τάσεων.
  2. προτιμάω σκληρή θήκη για προστασία, αλλά όχι από τις ογκώδεις για να πιάνει όσο λιγότερο χώρο γίνεται στην καμπίνα. όσο πιο σκληρή και όσο πιο μικρή είναι, τόσο το καλύτερο.

δεν έχει σημασία ποιά εταιρία ήταν, ούτε που θυμάμαι πια. σημασία έχει με ποιά θα πετάξεις τώρα, και τί καθεστώς επικρατεί όταν θα πετάξεις.

— Νέο μήνυμα προστέθηκε στις 04:32 ::: Το προηγούμενο μήνυμα δημοσιεύθηκε στις 04:26 —

οκ, για δύο μπουζούκια δεν μου φαίνεται τόσο παράλογο, είναι μεγάλος ο όγκος. φαντάσου ο καθένας να έβαζε μέσα δυο βαλίτσες… μιλάμε για περιπτώσεις που το όργανο είναι στα όρια της μίας χειραποσκευής που δικαιούσαι. το μπουζούκι μπορεί να είναι, το κοντραμπάσο μάλλον όχι! εμείς όταν ταξιδεύουμε παρέα, συνήθως χρεώνουμε το όργανο σε κάποιον που δεν έχει χειραποσκευή.

Πόσα βιολοντσέλα, έστω και μέσα στις θήκες τους, «αντέχει η καμπίνα ενός αεροσκάφους; Και σε πόσες θέσεις μπορούν να «καθίσουν»;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε με οδηγία της, από την ερχόμενη χρονιά, να δώσει τέλος στο «μαρτύριο» των μουσικών που αναγκάζονταν να αγοράζουν μία επιπλέον θέση – με πλήρες εισιτήριο – δίπλα τους για να πάρουν στην καμπίνα τα πολύτιμα μουσικά τους όργανα. Ποιος θα άφηνε άλλωστε ένα βιολοντσέλο ή ένα βιολί με υπογραφή Στραντιβάρι (αξίας άνω του ενός εκατ. ευρώ) «ασυνόδευτο», αν δεν έχει τη διαβεβαίωση από την αεροπορική εταιρεία ότι θα το χειριστεί ως πολύτιμο αντικείμενο και όχι ως μία ακόμη αποσκευή, που οι αχθοφόροι μπορούν να πετούν με άνεση στον χώρο αποσκευών;

Αυτό σκοπεύει να αλλάξει λοιπόν (κατατέθηκε αντίστοιχη πρόταση και αναμένεται η ψήφισή της) η Ευρωπαϊκή Ένωση, ύστερα από το πρώτο βήμα που έκαναν οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες. Η οδηγία που μπορεί να τεθεί σε ισχύ από το 2014 θα ορίζει, σύμφωνα πάντα με την πρόταση, πως κάθε εταιρεία θα θεσπίσει ειδικούς όρους για «ειδική» μεταφορά – και όχι υποχρεωτική χρέωση επιπλέον θέσης – για τα μουσικά όργανα, ακόμη και την δημιουργία ειδικών χώρων. Αφήνοντας έτσι το θέμα ανοιχτό στον ανταγωνισμό – ποια εταιρεία, δηλαδή, θα προσφέρει καλύτερους όρους μεταφοράς των πολύτιμων μουσικών συντρόφων.

Και κάτι ακόμη που αφορά όλους τους επιβάτες και το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιχειρήσει να περάσει με την ίδια οδηγία: οι αεροπορικές εταιρείες δεν θα δικαιούνται να χρεώνουν επιπλέον για την αλλαγή λάθος γραμμένου ονόματος επιβάτη στα εισιτήρια, εφόσον η αλλαγή θα γίνεται μέσα σε 48 ώρες από την κράτηση. Και, τέλος, οι εταιρείες θα υποχρεώνονται να προσφέρουν μεγαλύτερη βοήθεια και φροντίδα τους επιβάτες των οποίων η πτήση καθυστερεί. Οι όροι αυτής της φροντίδας αναμένεται – σε πρόταση προς ψήφιση, βεβαίως – να οριστικοποιηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Παύλος Αγιαννίδης, Τα Νέα

http://www.tanea.gr/news/culture/article/5007910/theseis-gia-moysika-organa-tha-problepontai-sta-aeroplana/

ζω στην αμερικη για πολλα χρονια, καθε χρονο ελλαδα, ταξιδευω. ποτε δεν ειχα προβλημα, παντα μεσα το οργανο, σπαστο 2 τονους οπως ειπανε και αλλα μελλοι. Αν σου πουνε να το βαλουνε στα μπαγαζια θα τους πεις οχι, πανω απο τιν θεση σου να το βαλεις και δεν θα σε ενοχλισει κανεις. με τι εταιρεια ερχεσε? καλο ταξιδι.

liga rosa φυσικά και έιναι λαμόγια τι περιμένεισ

Μην πας στο check in με την θήκη μπαούλο, ναι αυτη την μαύρη την σκληρή απο αφρολέξ.
Βάλε το μπουζουκάκι σε μια μαλακή θήκη ,με αυτον τον τρόπο με αφήνουν και πέρνω το μπουζουκάκι μου πάνω ολές τις φορές. Αν η θήκη είναι σκληρή και ογκώδης θα σου πούν με μεγαλύτερη ευκολία οτι δε χωράει στη καμπίνα. Επίσης σημαντικό είναι να είσαι απο τους πρώτους που θα κάνεις check in

Την τελευταία φορά που είχα πάρει το μπουζούκι σε υπερατλαντικό ταξίδι (με την Delta, πριν 3-4 χρόνια) μου είχαν πει να το δώσω με τις βαλίτσες και ότι έχουν ξεχωριστό χώρο για τα όργανα. Συγκεκριμένα στο check in είχα δώσει την βαλίτσα στην υπάλληλο αλλά το όργανο με έστειλε να το δώσω σε κάποιον άλλο υπάλληλο σε άλλο σημείο (για να πάει υποθέτω ξεχωριστά). Το είχα κάνει και δεν παρατήρησα τίποτα περίεργο στο όργανο μετά την άφιξη.

παιδια επειδη πριν λιγο καιρο γυρισα απο το ταξιδι μου στην αμερικη λοιπον εγω ταξιδεψα με air france bissnes class λοιπον στην διαδρομη απο αθηνα γαλλια δεν με αφησανε να το παρω μαζι μου γιατι λεει ηταν ογκδωδες δεν μου μιλουσε και κανεις ελλληνικα και τα πειρα στο κρανιο καθοτι εμαθα οτι ειναι υποχρεομενη να σου μιλουν στην γλωσσα σου μετα την αφιξη μου στην γαλλια στην επομενη πτησει απο γαλλια για αμερικη το πειρα κανονικα και μαλιστα δεν χωρουσε η βαλιτσα με το μπουζουκι απανω στο ντουλαπι και μου λεει μην ανυσηχεις και το εβαλε παρακαλω στην ντουλαπα που βαζουν τα ρουχα τους το ιδιο εγινε και στιν εσωτερικη πτησει που εγινε απο νεα υορκη προς πεσνυλβανια και εκει το πειρα μαζι και γενικος σε ολο το ταξιδι απο πενσυλβανια νεα υορκη και μετα γαλλια και μετα παλλη ελλαδα το χα μαζι μου.

Εγώ μόλις γύρισα (Λονδίνο) από Γενεύη , με easyjet. Πήγαμε 4 με όργανα, για τα 3 κανένα πρόβλημα. Το τέταρτο ήταν τσέλο οπότε έπρεπε να κλείσουμε θέση , πράγμα που εφαρμόζεται παντού πλέον.
Δεν προέκυψε θέμα γενικά αλλά επέμειναν να έχουμε μόνο ΜΙΑ χειραποσκευή οπότε λάπτοπ κλπ έπρεπε να πάνε κάτω.
Ο σχετικός κανονισμός εδώ που αναγράφει και τις επιτρεπτές διαστάσεις. Νομίζω ότι το μπουζούκι είναι λίγο μεγαλύτερο από τις διαστάσεις που επιτρέπουν…

Σε κάθε περίπτωση όμως, το να επιτραπεί ή όχι ένα μουσικό όργανο στην καμπίνα είναι στην κρίση του κυβερνήτη οπότε …ποτέ δεν ξέρεις. Σε μια πολύ γεμάτη πτήση μπορεί να μην το επιτρέψουν…

Το λαούτο μου, με θήκη Σερεμέτη, είναι μετρημένο σκοπίμως έτσι ώστε να χωράει σε ντουλαπάκι. Υποθέτω ότι και άλλοι θηκάδες θα έχουν υπόψη τους αυτό το κριτήριο. Εξάλλου, ακόμη κι αν το μήκος είναι λίγο παραπανήσιο, χωράει (εφόσον πλάτος και βάθος δεν περισσεύουν), όταν δύο διπλανά αριθμημένα ντουλαπάκια είναι στην πραγματικότητα ένα μεγάλο χωρίς ενδιάμεσο χώρισμα.

Ξέρει κανένας τι πολιτική ακολουθεί η Aegean; Θα ταξιδέψω προς Ολλανδία με το όργανο και η συγκεκριμένη εταιρία υποστηρίζει μεταφορά οργάνων αλλά με διαστάσεις χειραποσκευής (55x40x23 - μόνο κανένα βιολί δηλαδή και αυτό με το ζόρι), ενώ για μεγαλύτερα θέλει λέει να κρατήσω δεύτερη θέση για το όργανο…
Έχει μεταφέρει κανείς όργανο με την Aegean; Περίπτωση να το βάλω στο αμπάρι φυσικά και δεν υπάρχει.

Πριν από δύο χρόνια σε κάποιο ταξίδι που έκανα με τη συγκεκριμένη εταιρεία, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχα μού είπαν ότι ισχύουν αυστηρά οι διαστάσεις τής χειραποσκευής και ότι θα έπρεπε να πληρώσω επιπλέον θέση (για το ούτι μου). Όταν όμως έφτασα εκεί έκανα το ανήξερο και τούς διαβεβαίωσα ότι έχω ξαναταξιδέψει άπειρες φορές χωρίς κανένα πρόβλημα, με αποτέλεσμα να το περάσω κανονικά ως χειραποσκευή.
Η θήκη ήταν σκληρή-μπαούλο τού Σερεμέτη.

μόλις τσέκαρα την aegean, το μπουζούκι ταξίδεψε πήγαινε-έλα κανονικότατα μαζί μου, χωρίς κανένα εμπόδιο από την εταιρία. είχα σκληρή πλαστική βαλίτσα, από τις κλασικές για τετράχορδο (επειδή ο καφετζόπουλος κολυμπάει εκεί μέσα, το είχα τυλίξει με μία μπλούζα -βοηθάει και στην υγρασία). δεν ήταν από τις υπερμεγέθεις με το μονωτικό υλικό, αυτές δεν ξέρω αν θα περνάνε.
πάντως στον πηγαιμό πέρασε χωρίς πρόβλημα και ένας τύπος με κιθάρα σε μαλακή θήκη, με καλή προστασία όμως. σαφώς πιο μεγάλο μέγεθος αλλά πιο λεπτή από του μπουζουκιού. επίσης γνωστός μου έχει ταξιδέψει με λαούτο σε μαλακή θήκη (που επίσης είναι πιο λεπτό από ένα μπουζούκι).
όλα αυτά με aegean, επίσης στην easyjet δεν είχα ποτέ πρόβλημα τόσα χρόνια. γενικά στα airbus A320 χωράνε άνετα.

Όσες φορές ταξίδεψα με αεροπλάνο, όταν ήμουν φαντάρος στην Κύπρο, ποτέ δεν είχα πρόβλημα με το μπουζούκι.και με την Cyprus και με την ολυμπιακή και με κάποια που δεν τη θυμάμαι. Πάνε και κάτι χρόνια…
Προς θεού ποτέ όργανο στις αποσκευές!!!
α ξέχασα και το C130…