Αγορά πρώτου μπουζουκιού (2014)

Μετά από αρκετά θέματα που διαβασα από άλλους ως προς την αγορά μπουζουκιού θα ήθελα να μου λύσετε καποιες αποριες και γενικοτερα να με βοηθησετε ωστε να μην κανω καποιο λαθος μιας και ειμαι ασχετος γυρω απο το οργανο. Καταρχην να πω οτι θα ξεκινησω τωρα την ασχολια μου με το μπουζουκι. Ειμαι τελειως αρχαριος δηλαδη. Ουτε νοτες ουτε δρομους ξερω. Το μονο σιγουρο ειναι οτι εχω μερακι να τα μαθω. Και για αυτο θα ηθελα εκτος απο την επιλογη για το οργανο να με βοηθησετε και στο κομματι του δασκαλου.
Πολλοι θα με δουν με μισο ματι για αυτο που θα πω αλλα ειμαι κατασταλαγμενος και θελω να αγορασω και να μαθω οχταχορδο. Οι επιλογες μου απο οσα μπορεσα να καταλαβω ειναι να παω σε γνωστους οργανοποιους αν θελω ενα αξιοπρεπες οργανο που και θα με διευκολυνει στο να μαθω αλλα και θα με ευχαριστει στο ακουσμα. Βεβαια το ποσο που εχω μαζεψει και διαθετω αυτη τη στιγμη ειναι 500-600 ευρω. Μακαρι να μπορουσα να διαθεσω 1500 και να παρω κατι καλυτερο αλλα δυστυχως αυτες ειναι οι δυνατοτητες μου τωρα. Για αρχη δηλαδη πιστευετε οτι με τα λεφτα αυτα ενας αρχαριος θα εχει προβλημα με τετοιων δυνατοτητων μπουζουκι? το προβλημα ειναι οτι δεν εχω καποιο γνωστο να με βοηθησει και ξερω οτι αν παω σε καποιο μαγαζι πιθανον και να με κοροιδεψουν. Αφηστε που δεν θα καταλαβω αν οντως θα ναι καλο το μπουζουκι.
Το αλλο μεγαλο θεμα που κανονικα δεν θα πρεπε να το αναφερω εδω αλλα επειδη εχει αμεση σχεση, ειναι το να μου προτεινετε καποιον δασκαλο που θα μου μαθει οτι χρειαζομαι. Και δεν θελω να μου μαθει μονο τα βασικα (πως να κραταω την πενα, δαχτυλοθεσια κτλ). Θελω ολοκληρωμενα μαθηματα, ασχετα αν δεν εχω σκοπο να γινω επαγγελματιας. Και μεσα σε ολα αυτά δεν ξέρω τι να κάνω πρωτα. Να παω μονος μου και να αγορασω ετσι απλα ενα μπουζουκι απο οργανοποιο? Και να προςπαθηςω να βγαλω ακρη μονος μου για αρχη? Ή να βρω πρωτα δασκαλο και εκεινος με τη σειρα του να με βοηθησει να παρω και το οργανο και συγχρονως να ξεκινησω μαθηματα?
Ελπιζω να μην σας κουρασα. Πιθανον να εχω ξεχασει να αναφερω και καποια πραγματα. Οποτε οποιος εχει καλη διαθεση και θελει να βοηθησει ειμαι εδω για να το συζητησουμε. Ευχαριστω εκ των προτερων

Καλησπερα Πετρο! Καλη αρχη σου ευχομαι και καλες πενιες! Αφου εχεις το μερακι, ολα λυνονται, πιστεψε με!

Στο προκειμενο, τα λεφτα που διαθετεις πιστευω πως ειναι πολυ καλα για ενα αξιοπρεπες οργανο (μην σου πω και πολυ καλο οργανο!).
Θα σου προτεινα να δεις του εξης οργανοποιους, συμφωνα με την θεληση σου για 4χορδο και στην τιμη που ψαχνεις: 1)Δεκαβαλας, διπλα στην Ροτοντα (http://kostas.dekavalas.gr/el/Πού-θα-μας-βρείτε.html), 2)Ροτσκος, που ηταν στην Τουμπα αλλα πηγε στην Πολιχνη (http://www.xiloihos.com/index.php?option=com_contact&view=contact&id=1&Itemid=131&lang=el) και 3) Σταμκος, στο Κορδελιο (http://www.stamkos-bouzouki.com/Contact.aspx).
Πιστευω οι συγκεκριμενοι για 8χορδα ειναι ο,τι πρεπει. Μπορεις να τους επισκεφτεις και να τους πεις οτι σκεφτεσαι να αγορασεις, να κανεις μια ερευνητικη που λεμε, να τους γνωρισεις και να ξαναπας με καποιον που ξερει καλυτερα. Υπαρχουν ακομα πολλοι οργανοποιοι αλλα νομιζω με εφεση στο 3χορδο, οποτε παμε παρακατω.

Για το θεμα του δασκαλου τωρα, ειναι αληθεια πως η σκεψη σου ειναι σωστη κατ’εμε, γιατι δεν ειναι θεμα το αν θα γινεις επαγγελματιας, αλλα να μαθεις σωστα το οργανο. Θα σου προτεινα να επικοινωνησεις με τον Γιωργο Γεωργοπουλο, εξαιρετικο παιδι και απιστευτο μπουζουκι! Και παλι, υπαρχουν πολλοι δασκαλοι, εγω ξερω μερικους για 3χορδο αλλα αν ηθελα να ξεκινησω με 4χορδο και δεν ηξερα που πανε τα τεσσερα, θα πηγαινα στον Γιωργο.
Στο παρακατω βιντεο, εχει στοιχεια επικοινωνιας: https://www.youtube.com/watch?v=h9okzvqLJKw

Αυτα απο μενα, ελπιζω να βοηθησα! Αν θες κατι παραπανω, μπορεις να μου στειλεις και προσωπικο μηνυμα, μιας και ξερω κατι λιγα απο την αγορα της Θεσσαλονικης!

Και παλι καλη αρχη και ολοψυχα καλες πενιες!

Guvs καταρχην σε ευχαριστω για τις συμβουλες σου. Θα επισκεφτω σιγουρα αυτους που μου ανεφερες, που απο οτι ειδα και σε αλλα θεματα προκειται για παρα πολυ καλους οργανοποιους. Πιστευω να βρω κατι αξιοπρεπες στα χρηματα που διαθετω. Οσο για τον δασκαλο επειδη δεν γνωριζω καποιον, θα επικοινωνησω με αυτον που μου ανεφερες γιατι σε αναζητηση που εκανα στο youtube ειδα οτι ειναι παρα πολυ καλος. Ελπιζω να ειναι και καλος δασκαλος. Καθε αλλη βοηθεια ειναι ευπροσδεκτη παιδια.

Η επιλογή οργάνου σε αυτή τη φάση δεν είναι μικρότερης σημασίας απο αυτή του δασκάλου. Θεωρώ οτι βρίσκεσαι σε μια ώριμη ηλικία που και σωστό όργανο πρέπει να κρατάς στα χέρια σου αλλά και επίγνωση του τί πραγματικά θές απο έναν δάσκαλο πρέπει να έχεις. Συνεπώς αν διαθέτεις και την απαραίτητη όρεξη να είσαι σίγουρος πως θα προχωρήσεις σωστά. Τα χρήματα που διαθέτεις την συγκεκριμένη εποχή είναι υπεραρκετά για την αγορά της Θεσσαλονίκης. Συμφωνώ με όσα αναφέρει ο φίλος guvs για τους κατασκευαστές.

μολις τωρα ειδα το θεμα αυτο και θελω να πω οτι ο κυριος παναγιωτης σταμκος ειναι εξαιρετικος ανθρωπος και εχει εξισου εξαιρετικα μπουζουκια θα σε συμβουλευα να παρεις απο εκει με κλειστα ματια

Καλησπέρα παιδιά!
Σκοπεύω κι εγώ να αγοράσω μπουζούκι και προσανατολίζομαι σε τρίχορδο.

Έχω μια απορία όμως ως άσχετος με το είδος…
Βλέποντας κάποια βιβλία με ταμπλατούρες είναι φτιαγμένα (απ ό,τι κατάλαβα) για τετράχορδο που το κούρδισμα διαφέρει.
Πώς παίζονται αυτά τα κομμάτια στο τρίχορδο σε ΡΕ-ΛΑ-ΡΕ ? Πρέπει να ψάξω να βρώ το κατάλληλο πάτημα στη μπασα ΡΕ?

Και κάτι ακόμα… Με τι πένα παίζετε? Κάνει μικρή σκληρή πένα τύπου Dunlop Jazz III ? Υπάρχει κάποιος κανόνας ή εξαρτάται τι βολεύει τον καθένα?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

εγραψα απαντηση και δεν την εμφανισε οπότε ξαναγράφω!
Η Πένα είναι προσωπικό θέμα του καθενός. Να ξερεις οτι με καθε πένα κερδιζεις κάτι και χάνεις κάτι άλλο. Εγώ παίζω με nylon Dunlop 0.73 και δεν μπορώ να παίξω με άλλη πένα. Βγαζω ήχο που μου αρέσει όμως δεν μπορώ να παίξω πάρα πολύ γρήγορα. Με τις πένες Μάστρο εχεις καλύτερο κράτημα (ειναι μικρότερες) με τις πιο σκληρές μπορείς να παίξεις ας πούμε πιο γρήγορα όμως χαλάς τον ήχο. Μπορείς να κάνεις και το άλλο που έχεις 2-3 πένες και ανάλογα με το τραγούδι τις εναλλάζεις

Έχουν περάσει δύο μήνες απο το πρώτο μου ποστ και πραγματικά δεν πίστευα σε πόσο διαφορετική κατάσταση θα βρίσκομαι. Θελω να ευχαριστησω τα παιδια για τη βοηθεια τους και ειδικα τον mih7mit5 που ενδιαφερθηκε και με βοηθησε παρα πολυ. Στην ουσια τωρα, επελεξα να αγορασω μπουζουκι απο εναν απο τους τρεις που μου προτεινατε. Δεν ξερω αν πρεπει να αναφερω ονομα, ομως η επιλογη μου δικαιωθηκε. Πολυ ομορφος ηχος, πολυ καλη αισθηση στο παιξιμο και γενικα δεν λυπηθηκα τα 600 ευρω που εδωσα. Ειμαι απολυτα ευχαριστημενος. Βεβαια οταν το πηρα δεν ηξερα ουτε να το κουρδιζω. Τωρα εφτασα σε ενα σημειο που δεν πιστευα ποτε οτι θα εφτανα. Δεν εννοω φυσικα οτι εγινα μπουζουξης. Αλλα οτι δεν εχω καμια σχεση με την πρωτη μερα. Και για αυτο θελω να ευχαριστησω τον guvs για τον δασκαλο που μου προτεινε. Ο Γεωργοπουλος αγαπαει αυτο που κανει και ειναι προθυμος να σου δειξει τα παντα με πολυ καλη μεθοδο. Αυτα απο μενα. Και ευχαριστω και παλι για τις συμβουλες σας.

Φίλε Petrothess ειλικρινά χαίρομαι πολύ που μέσα απο το φόρουμ βρήκες την απαραίτητη βοήθεια τόσο στην επιλογή οργάνου όσο και στην επιλογή δασκάλου. Το σημαντικό είναι πως έπραξες αυτό που ήθελε η καρδιά σου και παίρνεις ικανοποίηση και χαρά απο την πρόοδο σου επάνω στο όργανο…Εύχομαι να συνεχίσεις με την ίδια όρεξη και κάθε μέρα να σε πηγαίνει άλματα μπροστά!

Εννοειται να μας πεις απο που το πηρες, τι εντυπωση σου εκανε, να ανεβασεις και φωτο απο το οργανο και γενικοτερα να μοιραστεις ο,τι θες μαζι μας. Κατι τετοια ειναι που μας φτιαχνουν!

Έχουν περάσει αισίως 4 μήνες από την πρώτη μου ανάρτηση. Χάρη στη βοήθειά σας αγόρασα το πρώτο μου μπουζούκι και βρήκα δάσκαλο. Είμαι τόσο ικανοποιημένος και από τις δύο επιλογές που όχι μόνο δεν έχασα το ενδιαφέρον μου για το μπουζούκι αλλά μέρα με τη μέρα το αγαπώ περισσότερο. Με ότι αυτό συναπάγεται και ως προς την εξέλιξή μου φυσικά. Έτυχε επίσης να πιάσω στα χέρια μου μπουζούκι γνωστού καταστήματος της τάξεως των 250 ευρώ. Ήταν μέρα με τη νύχτα. Και από ήχο και από αίσθηση στο κράτημα και από ευκολία παιξίματος. Δεν εννοώ φυσικά ότι αυτό που αγόρασα είναι top, αλλά φαντάζομαι αν έδινα 1500 ευρώ τι “εργαλείο” θα έπαιρνα :110:

Ανέβασα και 2 φωτογραφίες για να το μοιραστώ μαζί σας. Είναι αγορασμένο από τον Στάμκο στη Θεσσαλονίκη. Ελπίζω να μην θεωρηθεί διαφήμιση. Δεν έχω τέτοιο σκοπό. Θα έλεγα ότι έχει ελαφρώς πρίμο ήχο. Δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό όμως εμένα μου αρέσει!!!

Επομένως όσοι είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν να μάθουν μπουζούκι, θα πρότεινα να δώσουν κάτι παραπάνω και να αγοράσουν ένα αξιοπρεπές όργανο. Ειλικρινά δεν θα το μετανιώσουν.

Αυτά τα ολίγα είχα να πω… Θα χαρώ να μου πείτε τη γνώμη σας ή οτιδήποτε άλλο θέλετε εσείς!!! :slight_smile:

http://tinypic.com/r/26457ar/8
http://tinypic.com/r/2yuf0c9/8

Φίλε Πέτρο το όργανο είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ για τα χρήματα του! Ο Παναγιώτης ο Στάμκος πλέον δεν χρειάζεται ούτε συστάσεις ούτε και διαφήμιση για τα όργανα που κατασκευάζει…Ποιοτικός ήχος και σκάσιμο απο το συγκεκριμένο όργανο, το οποίο είχα την ευκαιρία να το δω και να το ακούσω απο κοντά! Να είσαι πάντα καλά, να το χαίρεσε και να προοδεύεις!

Καλησπέρα κι από εμένα παιδιά.

Απ’ό,τι κατάλαβα αυτό είναι το θρεντ στο οποίο οι Πέτροι ρωτάνε τι μπουζούκι να πάρουν οπότε ας το κάνω κι εγώ:)

Υποθέτω ότι οι απαντήσεις στις ερωτήσεις μου μπορεί να βρίσκονται ήδη κάπου στο φόρουμ και απλά δεν μπόρεσα να τις βρω στο γρήγορο ψάξιμο που έκανα. Σ’αυτή την περίπτωση σας ζητάω συγνώμη και μπορείτε απλά να μου υποδείξετε το αντίστοιχο λινκ.

Σκέφτομαι λοιπόν να μπω κι εγώ στον κόσμο του μπουζουκιού κ ψάχνω το πρώτο μου όργανο το οποίο θα ήθελα να είναι τρίχορδο. Τα θέματα που με απασχολούν είναι τα εξής:

  • Επειδή ζω στην Ολλανδία σκέφτομαι απλά να παραγγείλω ένα όργανο μέσω ίντερνετ. Πόσο μεγάλο ρίσκο μπορεί να είναι αυτό; Διαβάζω π.χ. στο φόρουμ για διορθώσεις που μπορεί να χρειάζονται κτλ. Κατά πόσο μπορεί να αφορά αυτό κάποιον εντελώς αρχάριο σαν εμένα;
  • Πόσα λεφτά να διαθέσω για την αγορά; Είναι προτιμότερο ένα “ακριβό” βιομηχανικό ή ένα “φτηνό” χειροποίητο; Από ποια τιμή και μετά οι διαφορές στον ήχο είναι πολύ μικρές για να τις αντιληφθεί ένα “άμαθο” αυτί σαν το δικό μου;

Αυτά σαν γενικές απορίες. Φυσικά αν έχετε και συγκεκριμένες προτάσεις για μαγαζιά ή όργανα (κατά προτίμηση που να κάνουν αποστολές στο εξωτερικό) θα με βοηθούσε επίσης πολύ.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων και ελπίζω να τα λέμε συχνά στο μέλλον.

Καλησπέρα Πέτρο και καλωσήρθες.

Για την δεύτερη ερώτηση σου, θα σου πρότεινα να κάνεις μια αναζήτηση με λέξεις "“αγορά μπουζουκιου”. Δες και εδώ, εδώ. Θα βρεις πολλές μα πολλές συζητήσεις! Προσωπική μου άποψη, μπορείς να πάρεις όργανο με 400, 500 Ε (ίσως λίγο παραπάνω, δες παρακάτω) , από οργανοποιό και θα είσαι μια χαρά. Ρίξε μια ματιά και στους οργανοποιούς για να πάρεις μια ιδέα.

Τώρα για την πρώτη ερώτηση. ρίξε μια ματιά εδώ. Τα όργανα κατά τα ταξίδια (ειδικά αεροπορικά) ταλαιπωρούνται. Θα σε καθοδηγήσει αναλυτικά ο οργανοποιός (ή το κατάστημα) που θα επιλέξεις πως θα το παραλάβεις , τι θα κανεις για να επανέρθει κτλ. Αυτό λύνεται πάντως. Επειδή ζεις στην Ολλανδία και οι κλιματολογικές συνθήκες είναι διαφορετικές από εδώ, καλό θα είναι να συνεννοηθείς πάλι με τον οργανοποιό έτσι ώστε να το λάβει υπόψιν στην κατασκευή ή να σε συμβουλέψει κατάλληλα. Και αυτό λύνεται.

Γενικά, καλό είναι να κάνεις κάποια τηλέφωνα σε οργανοποιούς και να κουβεντίασεις μαζί τους, πέρα από τις συζητήσεις μας εδώ…κ για ότι χρειαστείς, εδώ είμαστε…

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

Μάλλον το καλύτερο είναι να περιμένω το επόμενο ταξίδι μου στην Ελλάδα για να επισκεφτώ κάποιους οργανοποιούς από κοντά και να διαλέξω ένα (απ’ότι κατάλαβα στη Θεσ/νίκη έχει πολλούς). Έτσι και καλύτερη επιλογή θα κάνω, και θα ταξιδέψει το όργανο μαζί μου στην επιστροφή αντί να σταλεί ταχυδρομικώς.

Το κακό είναι ότι έχω ήδη επιστρέψει από τις καλοκαιρινές μου διακοπές και η επόμενη επιστροφή στα πάτρια εδάφη θα είναι μάλλον τα Χριστούγεννα:240:. Μέχρι τότε υπομονή…

Δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα αποστολής οργάνου στο εξωτερικό. Όλοι οι οργανοποιοί, είτε λίγο είτε πολύ “δουλεύουν” με το εξωτερικό και ξέρουν τον τρόπο να στείλουν με ασφαλή τρόπο τις κατασκευές τους σε οποιοδήποτε μέρος της γής…Βέβαια μια επικοινωνία για εξακρίβωση λεπτομερειών δεν βλάπτει. Απο εκεί και πέρα, σίγουρα στην αγορά υπάρχουν πολύ καλά χειροποίητα όργανα με 500-600? τα οποία καλύπτουν και με το παραπάνω τις απαιτήσεις ενός αρχάριου (και όχι μόνο).

Θετικό αυτό. Θα πρέπει μάλλον να επικοινωνήσω απευθείας με κάποιους οργανοποιούς. Απλά σκέφτηκα ότι θα ήταν καλό να ρωτήσω πρώτα στο φόρουμ για μια πιο “αντικειμενική” γνώμη, αφού ο οργανοποιός, όσο καλός και να είναι, θα έχει σε κάποιο βαθμό στο μυαλό του και τον “στόχο” της πώλησης και του κέρδους.

Δεν νομίζω ότι θα ήταν ευγενικό να ζητήσω προτάσεις για συγκεκριμένους οργανοποιούς ή όργανα καθώς απ’ό,τι έχω καταλάβει:

[ul]
[li]Πολλοί οργανοποιοί συμμετέχουν ενεργά στο φόρουμ ως μέλη[/li][li]Υπάρχει εξαντλητική λίστα με γνώμες για όλους[/li][/ul]
Κρατώ οπότε το συμπέρασμα ότι αν διαθέσω 500-600 ευρώ για ένα χειροποίητο όργανο, το αποτέλεσμα δύσκολα θα με απογοητεύσει, και αρχίζω το ψάξιμο.

Ευχαριστώ και πάλι για τη βοήθεια.

Καλό είναι να περιμένεις κατά τη γνώμη μου, αφού θα έρθεις σχετικά σύντομα στην Ελλάδα. Όχι τόσο για το ταξίδι, αλλά για να δεις από κοντά κάποια όργανα και να κουβεντιάσεις με τον οργανοποιό. Άσε που ίσως να μπορέσεις να πάρεις το όργανο ως χειραποσκευή που είναι σίγουρα καλύτερα.
Τώρα για τους οργανοποιούς…Εκμεταλεύσου το χρόνο που μεσολαβεί μέχρι τα Χριστούγεννα και άρχισε να διαβάζεις!Για οργανοποιούς, όργανα κτλ. Εδώ θα βρεις κάτι σχεδόν για όλους. Αλλά οι γνώμες ειναι πολλές, θα κρίνεις κ μόνος σου όταν έρθει η ώρα.
Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν πολλοί, στην Αθήνα ακόμη περισσότεροι, αλλά υπάρχουν και σε πολλα άλλα μέρη, οπότε…καλό ψάξιμο!