Συνταγές για μη φαγώσιμα

Ειδικά για το λάδι (τηγανόλαδο κυρίως), πολλές φορές έχω πέσει σε ένα κειμενάκι που μας παροτρύνει να το βάζουμε σε ένα μπουκάλι καλά ταπωμένο, πριν το πετάξουμε στα σκουπίδια. Δεν είναι σωστό, γιατί κάποια στιγμή σίγουρα το μπουκάλι ή θα σπάσει, αν είναι γυάλινο, ή θα λυώσει αν είναι πλαστικό και το περιεχόμενο θα καταλήξει στον υδροφόρο ορίζοντα. Η καλύτερη λύση είναι αυτή που εφαρμόζω εγώ, αλλά θέλει και κάποιαν ηλικία: όχι τηγανητά. Και η εναλλακτική, που εφαρμόζω με επιτυχία τα τελευταία χρόνια: σαπωνοποίηση. Λίγη καυστική σοδίτσα χρειάζεται και είναι πανεύκολο.

Πες μου πως γινετε…με ενδιαφερει .
Ευχαριστω.

Συνεχίζω εδώ τη συζήτηση για τηγανόλαδα, σαπούνια κλπ. αφού μπορεί να κολλήσει (θεωρητικά, βέβαια…) συνδυασμένη με κάποιες συνταγές για τηγανητά…

Σαπούνι Κας Λούλας
1kg νερό, 1 kg λάδι, 200 g καυστική σόδα, 30 g αλάτι, δάφνη.
Από βραδύς νερό ζεστό με σόδα, να αναλύσει. Μετά, λάδι με δάφνη, να ανακατευτεί καλά. Όλη τη νύχτα μένει. Αύριο στη φωτιά με το αλάτι. Βράζει ήπια γαι μία ώρα, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Να κρυώσει λιγάκι και ζεστό ακόμα, χύνεται σε καλούπια (π.χ. κουτάκια μαργαρίνης) ή αφήνεται να κρυώσει στην κατσαρόλα του, οπότε πριν σκληρύνει εντελώς κόβεται με μαχαίρι σε κομμάτια.

Αυτά από την κυρία Λούλα (μάλλον δεν ζει πιά, καλά να είναι όπου και αν είναι). Η συνταγή σηκώνει άπειρες παραλλαγές, που τις μαθαίνεις με τον καιρό. Και στο διαδίκτυο υπάρχουν αρκετές συνταγές, συμβουλές κλπ. Τυχόν απορίες θα απαντηθούν με πμ.

Μπράβο! Πραγματικά η καλύτερη λύση για τα τηγανόλαδα! Μια φίλη μου προσθέτει και αιθέρια έλαια και τα κάνει αρωματικά σαπούνια!

Χιλιάδες συνταγές, πραγματικά. Λυωμένα δαφνοκούκουτσα (μούλιασμα προηγουμένως), αποξηραμένα άνθη ξινόδεντρων, ζαφορά…

Παρακαλω να εξετασθει χημικα και η προελευση του θρυλικου και ιστορικου VICKS …
Απο το πρωι με τρωει , ομως εκανα υπομονη , αλλα τωρα που το ρωτησα ξελαφρωσα …
Για την βαζελινη βεβαια δε το συζηταμε , εχουμε φαει τηγανολαδο με το κιλο …
Εξεταστε και τα περιβοητα λιπ-γκλος (ε ρε ποιημα που θα`γραφα) …:092::089::092:

Φίλε Βασίλη, σε αυτές τις “ειδικές” σελίδες (περιλαμβάνονται και οι συνταγές με τα φαγώσιμα), που δεν ασχολούνται με τα κυρίως θέματα του ρεμπέτικου φόρουμ, βάζουμε ότι νομίζουμε ότι ενδιαφέρει τους φίλους στο φόρουμ, προσέχοντας να παραμένουμε σε άγνωστες “σπιτικές” συνταγές, που είτε τις φτιάξαμε μόνοι μας είτε τις ξέρουμε από το σπίτι μας. Η ανεύρεση συνδέσμων από το διαδίκτυο είναι κάτι που και ο καθένας μπορεί να κάνει για τον εαυτό του, όποτε θέλει και για όποιο θέμα θέλει. Καλό είναι να αποφεύγεται εδώ.

Παρακαλώ να τα διαγράψετε…
Από τη συντονιστική ομάδα: Δεν χρειάζεται Βασίλη, απλά να μην παρασυσσωρεύονται…