Συναυλία «δυο λύρες, δυο φωνές».

Την Δευτέρα, 1 Αυγούστου στις 9:30 μ.μ. στο Εμπόριο (πρώην Δήμος Μουρικίου),λίγα χιλιόμετρα έξω από την Πτολεμαΐδα,στο ξενοδοχείο “Άψης”

Σωκράτης Σινόπουλος – πολίτικη λύρα
Derya Turkan – kemence
Κατερίνα Παπαδοπούλου – τραγούδι
Dilek Turkan – τραγούδι

Οι σημαντικότεροι δεξιοτέχνες της Πολίτικης λύρας της Ελλάδας και της Τουρκίας Σωκράτης Σινόπουλος και Derya Turkan συμπράτουν με δυο από τις σπουδαιότερες γυναικείες φωνές της παραδοσιακής μουσικής των δύο χωρών Κατερίνα Παπαδοπούλου και Dilek Turkan.
Η συναυλία αποτελείται από δύο θεματικές ενότητες. Στην πρώτη, ο Σωκράτης Σινόπουλος και ο Derya Turkan εμφανίζονται ως ντουέτο και παρουσιάζουν οργανικούς σκοπούς Ρωμιών και Τούρκων συνθετών της λόγιας μουσικής της Πόλης συνομιλώντας και αυτοσχεδιάζοντας με τον ιδιαίτερο και μοναδικό ήχο της πολίτικης λύρας. Οι δυο τους συνεργάζονται πάνω από δέκα χρόνια και καρπός αυτής της συνεργασίας είναι το CD «Γράμμα από την Πόλη» το οποίο κυκλοφόρησε το 2001 σε Ελλάδα, Τουρκία και Αμερική και έλαβε εξαιρετικές κριτικές. Η πολύχρονη συνεργασία τους είναι φανερή στο μουσικό αποτέλεσμα του ντουέτου που χαρακτηρίζεται από ουσιαστική και βαθειά επικοινωνία. Στην δεύτερη ενότητα, οι δύο μουσικοί σχηματίζουν κουαρτέτο με την Κατερίνα Παπαδοπούλου, - η οποία χειρίζεται με άνεση τα ιδιαίτερα τοπικά ιδιώματα των μουσικών παραδόσεων της Μικράς Ασίας (Καππαδοκία, Πόντος, Σμύρνη, Πόλη) και υποστηρίζει το ρεπερτόριο αυτό σε πληθώρα προσωπικών συναυλιών και ηχογραφήσεων αλλά και συνεργαζόμενη με τους σημαντικότερους τραγουδιστές και μουσικούς του χώρου – και την Dilek Turkan η οποία ειδικεύεται στην εκτέλεση του πολύ απαιτητικού ρεπερτορίου της λόγιας μουσικής της Πόλης καθώς και των λαϊκών μουσικών παραδόσεων της Ανατολίας.

Πολύ ενδιαφέρουσα μοιάζει η συναυλία και μπράβο στους διοργανωτές της. Ποιοί είναι; Κρίμα που θα τη χάσω. Ζιλ, αν μπορούσες να παρέμβεις ώστε να ανέβει κόπια της ηχογράφησης στο διαδίκτυο… (εκτός φυσικά αν έχει προγραμματιστεί έκδοση σχετικού σιντιού για διάθεση μέσω του εμπορίου).

Διοργανωτής είναι ο Χρήστος ο Άψης που του ανήκει το ξενοδοχείο.Αν δεν κάνω λάθος γνωρίζονται με τον Σωκράτη και την Κατερίνα,οπότε τους φέρνει στο μέρος μας.Επίσης ο Σινόπουλος και η Παπαδοπούλου θα ξαναέρθουν στην Πτολεμαίδα μετά από 20 μέρες,δηλαδή 20 η Κατερίνα και 21 ο Σωκράτης.Το Σάββατο η Κατερίνα θα τραγουδήσει στην χορευτική παράσταση του Συλλόγου Μικρασιατών Πτολεμαίδας “Η Μικρά Ασία”(θα χορεύω και θα τραγουδήσω λιγάκι κι εγώ,φυσικά δεν υπάρχει σύγκριση,η Κατερίνα είναι Θεά) και την Κυριακή θα είναι και ο Σωκράτης και θα γίνει συναυλία με μικρασιάτικα τραγούδια.Ο Σωκράτης και η Κατερίνα είναι top στο είδος.

καλή επιτυχία

Καταρχήν το μέρος καταπληκτικό!Η ατμόσφαιρα υπέροχη!Ευτυχώς για εμάς τους παράξενους δεν είχε πολύ κόσμο αλλά είχε όσο έπρεπε.Ήμασταν αυτοί που ξέρουμε από καλή μουσική και ψαχνόμαστε.Ευτυχώς!Τέτοιοι μουσικοί πάντα μας εντυπωσιάζουν.Οι λύρες άπαιχτες!Οι φωνές άπαιχτες!Τα τραγούδια υπέροχα!Βιντεάκι θα ανεβάσω αύριο!Και είμαστε τυχεροί γιατί θα τους ξαναέχουμε κοντά μας σε 20 μερούλες!Για τον Σωκράτη δεν μπορώ να πω τίποτα!Είναι τρομερός!Derya Turkan και Dilek Turkan πάρα πάρα πολύ ωραίοι.Αλλά η Κατερίνα…όποιος δεν την έχει ακούσει από κοντά απλώς χάνει.Θεά!Πάντως μου έκανε τρομερή εντύπωση το παίξιμο τους.Δεν έχω ακούσει ποτέ τίποτα καλύτερο.Και η συναυλία κράτησε μόνο 2 ώρες.Μέρες ολόκληρες θα μπορούσα να τους απολαμβάνω…