Σχετικά με τα δυο κομμάτια συνηθίζεται πιο πολύ σε τζουράδες. Κολλάνε δυο κομμάτια ξύλου και σκάβουνε μετά κανονικά. Ο βασικός λόγος είναι αν δεν μπορούνε να βρούνε τόσο μεγάλο ξύλο για το σκάψιμο. Έχω δει όργανα σκαφτά από δύο κομμάτια αλλά αυτό που ανάμεσα τους βάζεις άλλο ξύλο το μαύρο εδώ (έβενος όπως λέει) δεν το είχα ξαναδει. Αισθητικά μου αρέσει πάντως. Τα ξύλα φαίνονται σαν να είναι book matched και δίνει ωραίο αποτέλεσμα. Το σκάφος και εμένα για μουριά μου κάνει. Ωραίο οργανάκι. Ο καβαλάρης είναι απλό να μπει στη θέση του. Μέτρα από το κόκκαλο ως το 12ο τάστο (κατα μήκος της ταστιέρας). Η απόσταση από κόκκαλο έως τον καβαλάρη πρέπει να είναι το διπλάσιο μήκος από αυτό που μέτρησες. Τον καβαλάρη βάλτον εντελώς παράλληλα με τα τάστα και όχι με κλίση. Η διόρθωση (intonation) σε μπαγλαμάδες δεν είναι συνήθως απαραίτητη. Για να τσεκάρεις αν είναι εντάξει η θέση του καβαλάρη, κουρδισε με το κουρδιστήρι την ελεύθερη νότα σωστά. Πάτα στο 12ο τάστο και δες αν είναι σωστή. Αν δεν είναι σωστή, μετακινείς λίγο τον καβαλάρη (όχι πάνω από χιλιοστό) και ξανατσεκάρισε και πάλι. Ο καβαλάρης έχει μετατοπιστεί φαίνεται και από το σημάδι στο καπάκι. Βάλτο στην θέση του και μέτρα την απόσταση, λογικά θα είναι εντάξει στην σωστή απόσταση.
Κάνε τα αυτά και ρίξε μας και ένα δείγμα ήχου να ακούσουμε.
Αφού βέβαια ξανακουρδίσεις. Η μετακίνηση του καβαλάρη αλλοιώνει το κούρδισμα.
Πιο απλό είναι να συγκρίνεις τη νότα της οκτάβας (12ο τάστο) με την αρμονική της οκτάβας (ακουμπάς ελαφρά τη χορδή στο ύψος του 12ου τάστου χωρίς να το πατάς, παίζεις, και βγαίνει μια αδύναμη νότα, η οποία χαρακτηριστικά συνεχίζει και αφού πάρεις το δάχτυλό σου). Ανεξάρτητα πού είναι κουρδισμένη η χορδή, υπάρχει κάποιο σημείο που αν το βρεις και φέρεις εκεί τον καβαλάρη η αρμονική 8βας θα συμφωνεί με την κανονική πατητή νότα.
(Μάλιστα αυτό το σωστό σημείο υπάρχει ακόμη και αν το όργανο έχει πάθει σκεβρώματα και στρεβλώματα, συνεπώς η μέθοδος είναι ασφαλέστερη από το μέτρημα του μήκους.)
Από τα σχόλια σου συμπεραίνω ότι μάλλον το παράκανα με τη μετριοφροσύνη μου… ![]()
Το ήξερα με τις αποστάσεις. Περιμένω να βρω χρόνο να πάρω χορδές αλλά καλύτερα να το δει οργανοποιός πρώτα.
Να το ακούσετε είναι κομμάτι δύσκολο διότι δεν παίζω. Αλλά όταν βάλω χορδές και περάσω από σέρβις θα προσπαθήσω να μάθω κάτι από ΥΤ και να το ανεβάσω…![]()
Το χρωστάω σε όποιον αφιέρωσε χρόνο να με βοηθήσει και έχει περιέργεια να το ακούσει.
θα μάθεις αργότερα.
προς το παρόν βάλε άλλον να παίξει!
Κι’αυτό κομμάτι δύσκολο! ![]()
Αλλά θα βρω μια άκρη…
Τα νέα που υποσχέθηκα:
Ο Πέτρος ο Ζαράνης μου είπε ότι το όργανο δεν έχει σκευρωσει.
Έχει όμως μια ‘‘γεωμετρική/σχεδιαστική ατέλεια’’ και ο καβαλάρης είναι λίγο πίσω, το οποίο σαφώς επηρεάζει τον ήχο.
Επίσης ο καβαλάρης ήταν αρκετά πλατύς το οποίο “χαμήλωνε” τον ήχο και επίσης σήκωνε και λίγο κατέβασμα.
Οπότε μίκρυνε (πλάτος) και χαμήλωσε τον καβαλάρη, άλλαξε χορδές και έτριψε λίγο κάποια τάστα.
Και πάλι πολλά ευχαριστώ σε όλους σας και ιδιαίτερα στον Πέτρο.
Και ένα ηχητικό όπως υποσχέθηκα (ευχαριστώ Πέτρο!).
ΥΓ: Ψάχνω μια (ημι)σκληρή θήκη φτηνή, μεταχειρισμένη. Εάν γνωρίζει κάποιος ας μου στείλει μήνυμα.
Ωραίος ο μάστορας.Άμεση εξυπηρέτηση.Ευχαριστούμε για την ενημέρωση αλλά φυσικά και για το ηχητικό.Να χαρείς το οργανάκι σου.
Και ωραία ξηγιέται στο ύφος παιξίματός του!