Συζήτηση περί ακρίβειας στα ρεμπετάδικα

Ταξίμι, Σαββατο βράδυ, μπαίνω 1 η ωρα εγω με μια φίλη μου. Οι μουσικοί αρκετά δυνατοί και προβαρισμένοι, Τατασόπουλος σε διαστημικά επίπεδα, υπέροχη βραδιά. Ο λογαριασμός για 2 ποτά κι ενα ποτήρι κρασί απαράδεχτος, συγνώμη κύριοι που έχετε το Ταξιμι και καθε παρόμοιο μαγαζί αν δε το έχετε καταλάβει οτι ο κόσμος τραβάει μεγάλα λούκια εδώ και πολύ καιρό και οχι απο τότε που μέσω των καναλιών ηρθε η κρίση… πάρτε το χαμπάρι και αρκετά τόσα χρόνια που εκμεταλλευόσαστε την αρρώστια μας με την μουσική-μουσικούς.Να κλείσετε ρε, να τα κάνετε σκυλάδικα η να πάτε στο δρόμο, ρεμπετάδικα…χα χα χα χα χα χα χα χα χα. Μα το θεό αν δεν ερχόμουν απο επαρχία , εκτος απο μια φορά που θα πήγαινα να ακουσω το πρόγραμμα δε θα ξαναπάταγα εκεί. Κλείστε τα ρε εκμεταλλευτές και λαμόγια, ψευτοκουλτουριάρηδες…Τους μόνους που λυπάμαι είναι τους μουσικούς και το προσωπικό που θα χάσουν το νυχτοκάματο, το παρακάνατε τόσα χρόνια, βάλτε μυαλο η αλλιώς βάλτε λουκέτο, γιατί με τα τώρα δεδομένα και με τη νοοτροπία σας δεν τη γλιτώνετε.
Υ.Γ Συγνώμη για το ύφος και τη σκληρή γλώσσα αλλά όλοι καταλαβαίνετε το λόγο που είμαι στη πρίζα

Φιλε μου Γιωργη , θα σου πουν οι ανθρωποι πως εχουν “μεγαλα” νοικια , μισθους μουσικων , προσωπικου ,
φωτα , νερα , τηλεφωνα , προμηθεια ποτων και συνοδευτικων , εφοριες κλπ κλπ …
Θα σου πουν πως δε βγαινουν , βεβαια δεν ξερω τι πληρωσες , παντως ο λογαριασμος μαλλον βγαινει πιο
τσιμπημενος απο μια ταβερνα , αλλα και τα παλια χρονια στα λεγομενα μπουζουκια , οπου τραγουδουσαν
ολα τα μεγαθηρια , παλι ετσι ηταν …
Λογικα η Αθηνα στις τιμες της ειναι πιο ακριβη απο την Σαλονικη και αλλες επαρχιακες πολεις , Καρδιτσα κ.α.
Καπου καταλαβαινω τους μαγαζατορες , οταν οι ιδιοι δεν ειναι μουσικοι , εμεις ευτυχως εχουμε εδω τους
δικους μας Μυστακιδη - Σφιγγο που τραβουν κουπι οι ιδιοι και δεν εχουμε τετοιο προβλημα …
Ενα μουσικο σχημα ομως που θα ανεβει απο Αθηνα , εχει κι αυτο τα εξοδα του , οποτε ελαχιστα ανεβαινει
η τιμη … προσωπικα δεν ενοιωσα ποτε οτι με σφαζουν στο λογαριασμο …

Σε καταλαβαίνω απόλυτα Γίωργο.Κι εγώ έχω πάει σε ρεμπετάδικο όπου χρεώνουνε τα 100ml τσίπουρο στην τιμή του 1,2 lt.Λογικό όπως τα λέει η Πελαγία παραπάνω.Αλλά χαλάλι τους γιατί από αυτούς ακούω μουσική που πραγματικά μου αρέσει.Και εγώ προσωπικά δεν μιλάω για όλο το πρόγραμμα τους.Συνήθως όταν πάω σε ρεμπετάδικο,το πολύ να ακούσω 2-3 τραγούδια μερακλίδικα και ωραία.Συνήθως παίζουν τα ίδια και τα ίδια.Αλλά πληρώνω γιατί αυτοί οι άνθρωποι το αξίζουν.Αν το παρακάνουν όμως θα πηγαίνω ακόμα πιο σπάνια από τώρα.

Πελαγία μου πως δουλεύουν τα μαγαζιά και το κόστος που εχει ενα σχήμα το ξερω απο πρώτο χέρι αφού κι εγώ χρόνια εχω περάσει απο αρκετά μαγαζιά, και εννοείται οτι δεν κάνω προβοκάτσια στο μαγαζί γιατί λίγο πολύ όλοι ιδιοι είναι,αυτό που θέλω να επισημάνω είναι οτι επειδή η μουσική μας είναι εξειδικευμένη και στηρίζεται απο εμάς με αυτες τις δυσκολες μέρες που περνάμε πρέπει να αλλάξουν άμεσα την στρατηγική τους γιατί οσο και να γουστάρουμε σε λίγο δεν θα μπορούμε πάνω απο ελάχιστες φορές να πάμε και αντε μετά αυτός να το κρατήσει ανοιχτό το μαγαζί. Ετσι κι αλλιώς απο το 98 που ξεκίνησα να παίζω όλοι οι μαγαζάτορες κλαιγόταν ε απο τοτε, είναι πάγια η τακτική

Ξερεις Γιωργη μου με ποιο σκεπτικο μιλω ?

Οταν παμε σ` ενα αξιοπρεπες μπαρακι - καφετερια και δινουμε για μια σοκολατα
απο 4,5 μεχρι 6 ευρω και για ενα ποτακι (μαρτινακι) με πατατακια διπλα 9 ευρω
και περισσοτερα ακομη για ενα μοχίτο , να μην αναφερω αλλα , τοτε η τιμη των
12 ευρω για το ποτηρι ποτου (Παρακευουλες και Σαββατα) σε ρεμπεταδικο , με
κοτζαμ προγραμμα και ξελαρυγγισμα των συντελεστων , μεχρι τις πρωτες πρωινες
ωρες , ε δε λεει φιλαρακι μου καλό … ΧΑΛΑΛΙ στους ανθρωπους …

Και πιες ενα ποτακι , κανενας δε σε υποχρεωνει να παρεις δευτερο …

Ακουσε με , τα συκα συκα , μια και εισαι και της δουλειας , η δουλεια σας για μενα
δεν πληρωνεται , ειναι ξεζουμιστικη 100% και ανθιγυεινη …

Και χώρια του καθενος πελατη το μακρυ και το κοντο , σαν την υποφαινομενη
πες και κεινο , πες και τ`αλλο και δωστου να κανουν γουστα οι ανθρωποι …:089:

Γιώργο εγώ πιστεύω ότι με τα σημερινά δεδομένα 11 ευρώ για ένα ποτάκι είναι μια χαρά. Ρε συ τόσα πληρώναμε και στην Παλιά Μαρκίζα το … πότε έπαιζε εκει ο ΔΡΟΜΟΣ ρε?:082: Δεν πιστεύω ότι είναι τραβηγμένο. Και στην τελική όπως σου είπε και η Πελαγία πιες ένα ποτό όχι δεύτερο δεν σε υποχρεώνει κανείς. Εγώ πάλι το χειμώνα με άλλο πράγμα στράβωσα. Πήγα στον Πίκο Παρασκευή να δω τον Νικολάκη τον Σαράντη και μου είπανε αν κάτσεις τραπέζι πρέπει να πάρεις μπουκάλι ή αλλιώς θα πληρώσεις ελάχιστη κατανάλωση. Τί λέτε ρε? Ήμουνα θαμώνας στο μαγαζί αυτό. Από τότε δεν ξαναπάτησα. Στο ταξίμι που πήγα προχτές με μία παρέα ούτε ελάχιστη κατανάλωση ούτε τίποτα και ήταν και Σάββατο. Εντάξει το ποτό 11 αλλά είπαμε τιμές 2006.

Υ.Γ. Θα μεταφέρω αυτά τα μηνύματα γιατί ουδέ μία σχέση έχουν με το σχήμα.

Εννοείται Κωστα και Πελαγία οτι χαλάλι για τους μουσικούς γιατι αυτά που άκουσα στο μαγαζί και σε άλλα που πηγαίναμε ( η παλιά μαρκίζα πρέπει να ηταν το 2007 νομίζω) είναι ανεκτίμητης αξίας, και οπωσδήποτε δεν τα κλαίω γιατί δεν είμαι τόσο φιλοχρήματος ( ετσι κι αλλιώς έχω δώσει αρκετά σε εξόδους άκυρες που εκεί όντως πήγανε κλαμένα…:112:). Ο σκοπός που εγραψα αυτη τη παρατήρηση ήταν επειδή θεωρώ οτι τα μαγαζιά αυτά πρέπει επειγόντως να αλλάξουνε νοοτροπία γιατί τα πράγματα θα ειναι οριακά σε λίγο, υπάρχει και η μέθοδος του εναλλακτικού κέρδους, με πιο χαμηλές τιμές ο Γιώργος και κάθε Γιωργος αν μένει Αθήνα κάθε βδομάδα θα δίνει το παρών και θα χτυπάει κάρτα στο μαγαζί,(η είμαστε πωρωμένοι η δεν είμαστε…:)) αν του πιάσουν το ποπό :092:απ το καλημέρα θα πάει μια το μήνα και άν…έχω άδικο σ αυτό το θέμα?
Υ.Γ και για όνομα του θεού Ρεμπετάδικα είναι ,ρεμπέτικα παίζουν, το ήρθες θα σε σφάξω στο λογαριασμό ΔΕΝ κολάει με τη μουσική μας, τα κομμάτια βγήκαν απο φτωχό και λαικο -βιοπαλαιστή κόσμο και αυτόν εκφράζανε.

Τοτε επελεξε ταβερνακια , οπου παιζουν δυο οργανακια (κιθαρα-μπουζουκι)
ναι φας να ευχαριστηθεις , να πιεις και να ακουσεις τις πενιες σου σεμνα και ταπεινα …

Τα αλλα πολυπληθη μουσικα σχηματα εστω κι αν ερμηνευουν ρεμπετικα , εχουν αλλα
κοστολογια και στον μαγαζατορα και κατ`επεκταση και στην τσεπη του πελατη …
Γνωστο απο αρχαιοτατων χρονων , μη την ψαχνεις αδικα φιλε και τραβα αν θες
και στους δυο μηνες μια φορα , καλο στην τσεπη σου θα κανεις …

σημειωση = δεν μπορεσα να σου δωσω να καταλαβεις ενα πραγμα , στα χρονια σου
οταν ημουν και ακομα πιο μικρη , τους Τσιτσανηδες , Μπελλου , Παπαιωαννου κλπ
τους ακουγαμε στα λεγομενα “μπουζουκια” , οπου οι τιμες ηταν τσουχτερες κι εκεινα
τα χρονια , με την δυναμη της δραχμης και τωρα φιλαρακι να μη σου πω πως ειναι
και φθηνοτερα …
Η “σφαγη” γινεται στις πιστες , οπου εκει σημερα προσκυνουν οι νεολαιοι , το μεγαλυτερο
ποσοστο και βγαινουν τα νυχτοκαματα της Βανδη , Καρα , Ρεμου (ονοματα στην τυχη) …

Παιδιά, 11 euro το ποτό στην Ελλάδα (με τις σημερινές συνθήκες ειδικά), δεν μου ακούγεται ιδιαίτερα λογική τιμή.
Συνήθως γύρω στα $10 με $14 είναι το ακριβότερο που πληρώνω για ποτό στο Manhattan, με live music κλπ.
Περίπου ίδια τιμή δηλαδή… Αν τώρα πάρουμε υπ’όψιν και τη διαφορά στα μεροκάματα, δε νομιζω ότι ειναι πολύ “νορμαλ” για τον ελληνα πελάτη τα 11euro/ποτό.

όταν με 11 ευρώ μπορείς να κάτσεις από τις 11 μέχρι τις 5 να ακούς ζωντανή μουσική, δεν είναι ακριβά κατά τη γνώμη μου!

Να μην σου χρεώνουν ακριβά τα ποτά.Να είναι σε κανονικές τιμές αλλά να έχει είσοδο στο μαγαζί.

Η, ακομα καλυτερα, τα δυο πρωτα ποτα δωρεαν και αν δεις οτι το προγραμμα ειναι ΑΥΤΟ που γουσταρεις , τα επομενα ας εχουν και 15 ευρω, αφου θα 'χεις βρει αυτο που θες δεν θα σε πειραξει να το πληρωσεις…Καλη η ιδεα?

ας μου εξηγήσει κάποιος πως γίνεται συνέχεια να ανεβαίνουν οι τιμές, να μικραίνουν οι μερίδες, να μένουν ίδια τα νυχτοκάματα ή και να πέφτουν ακόμα, να μη μιλήσουμε για ένσημα… και δεν μιλώ μόνο για τους μουσικούς, μην ξεχνάμε τους σερβιτόρους, τους μάγειρες, τους λαντζέρηδες, τις καθαρίστριες, τους ηχολήπτες -συχνά το ίδιο πρόσωπο, ε; είπαμε, τα κέρδη δεν μοιράζονται, μόνο οι ζημιές!
έτσι κι αλλιώς δεν ευχαριστιέμαι “ρεμπέτικο” με σκυλέ ήχο, λουλούδια και κιτς διακόσμηση, με ταλαιπωρημένους εργαζόμενους που περιμένουν τον κάθε ξεχασμένο πελάτη να αποφασίσει να ξεκουμπιστεί μπας και σχολάσουν πριν ξημερώσει. ούτε βρίσκω λόγο (και ευρώ) να πληρώνω είσοδο και ακριβές μπόμπες.
υπάρχουν ακόμα απλά μαγαζιά που θα ευχαριστηθώ μουσικούλα, και δεν θα νοιώσω ούτε δολλάριο, ούτε βάρος στους εργαζόμενους. επίσης υπάρχουν σπίτια το χειμώνα και πλατείες το καλοκαίρι!!!

Σωστά!!! +1000

Τα μαγαζια στα οποια αναφερεσαι liga rosa δεν ειναι ρεμπεταδικα , τελεια και παυλα …
Ειναι “χοροπηδαδικα” , εκτος κι αν στην Αθηνα συμβαινουν αλλα πραγματα …

Εμεις εδω , εχουμε ρεμπεταδικο “μονο” την Πριγκηπεσσα , με ποτο και συνοδευτικα ,
ολα δε τα αλλα , ειναι ταβερνακια με δυο οργανα (μπουζουκι και κιθαρα) , οπου τρως
πινεις και ακους , πληρωνοντας μια μεση τιμη 15 ευρω το ατομο , αλλα “με φαγητο” ,
κρασι χυμα , ρετσινα , τσιπουρο κ.λ.π.

Υπαρχουν και καποια , που υπαγονται σαυτο που περιγραφεις , ειναι με μικρες πίστες και σαυτα , “ναι” , εχει και λουλουδια και ηχο δυνατο και τιμες υψηλες , αλλα οποιος
αγαπα το αυθεντικο ρεμπετικο δεν τα ζυγωνει …

δυστυχώς στην αθήνα αυτό συμβαίνει και στα πολυδιαφημισμένα μαγαζιά που παίζουν οι καλοί παίχτες, τα κομμάτια που μας αρέσουνε. βέβαια ο χώρος, οι συνθήκες και ο ήχος επηρεάζουν την διάθεση των μουσικών και το τελικό αποτέλεσμα… δεν έχει καμία σχέση το παίξιμο των ίδιων μουσικών σε μια πίστα (χάλια) και σε μια ταβέρνα (ωραίο, αναλόγως τη βραδιά), πόσο μάλλον σε ένα οργανοποιείο που απλά δοκιμάζουν όργανα και τα πίνουν παρέα με τον μάστορα -καθόλου σπάνιο το τελευταίο!

Καλά λες Πελαγία αλλά εγώ θα προτιμούσα για παράδειγμα η Πριγκηπέσσα να είχε φαγητό και μια μικρή πίστα για να χορεύει ο κόσμος.Δεν γίνεται να παίζει μερακλίδικα τραγούδια και να μην μπορεις να χορέψεις.Είναι σαν να είσαι τραγουδιστής και να σε φιμώνουν.Δεν μιλάω για λουλούδια και αηδίες!Και καλό θα ήταν οι τιμές να είναι λογικές!Κατανοώ φυσικά τις τεράστιες δυσκολίες που έχουν αυτά τα μαγαζιά!Καλό θα ήταν όμως και αυτοί να κατανοήσουν τις δυσκολίες που περνάει η τσέπη μας.Και έχω απαιτήσεις από τέτοια μαγαζιά(τους μουσικούς κυρίως) γιατί είναι τα καλύτερα!

Και στην Καλυβα και το Μινουι παλαιοτερα που διεθεταν μικρες πιστες , δεν ειχε φαγητο Αποστολε …
Πολλα απο αυτα δεν διεθεταν ουτε καν κρυο πιατο με ποικιλια τυριων , αλλαντικων και καμμια αλοιφη …
Μονο ποτο , ξηρους καρπους και φρουτα …

Αλλο πραγμα τα ταβερνακια , το ειπαμε , να μη το ξαναλεμε , διαλεγεις και παιρνεις …

Και η απο παλαιοτατων χρονων φιλοσοφια των “ματσούρηδων” (οι εχοντες τα πακετα) , πηγαιναν
πρωτα στις καλυτερες ταβερνες , ετρωγαν , συζητουσαν και μετα τις 1.00 μ.μ. ερχονταν ν`ακουσουν
πενιες και να γλεντησουν (εριχναν και τις στροφες τους) , ανοιγαν σαμπανιες , εσπαζαν πιατα κ.λ.π.

Πολύ απλά δεν γίνεται. Ασ φτηνήνουν όλα τ άλλα (ενοικια, ασφαλιστικές εισφορές, φορολογία,κτλ) και κατεβάζουμε τις τιμές.
Τώρα για πίστες και λοιπά είναι πρακτικά τα προβλήματα.

Το ξέρω Δημήτρη.Γι’αυτό και είπα πως κατανοώ τις τεράστιες δυσκολίες που έχετε.Αν το πάρουμε με την λογική μόνο για το μεροκάματο σας,ο κόσμος πρέπει να πιει πολύ.Εγώ που έρχομαι μερικές φορές στο μαγαζί σου,έρχομαι συνήθως καθημερινές για να μην έχει και πολύ κόσμο.Τελευταία φορά που ήρθα ήμασταν πολύ λίγοι μέσα στο μαγαζί.Το θετικό είναι πως απόλαυσα καλύτερα την μουσική που παίζατε με σχεδόν καθόλου φασαρία.Αρνητικό όμως για εσάς ο λίγος κόσμος.