Σκέβρωσε το όργανο!

Zhtw thn boh8eia sas paidia!!

Mou skebrwse to gamh… to organo kai den paizetai me tipota.

To bouzouki exei mese ekeino to paparaki pou otan to stribeis upoti8etai pws epanerxetai h manika sthn arxikh ths 8esh. H malak… omws einai pws otan stribw thn bida, to bouzouki skebrwnei perissotero!! Arage xreiazetai kapws na to sprw3w ap’thn allh meria gia na isiwsei. Ti prepei na kanw? ( den borw na gurisw to truss rod ap’thn allh meria giati h bida einai teleiws laska.)

xarhs.

steilte mou prwsopiko sto hgeorgako@hotmail.com

euxaristw apantes

ΝΑ ΤΟ ΠΑΣ ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΑΛΟ ΜΑΣΤΟΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΣΟΥ ΔΙΟΤΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙΣ ΤΕΛΕΙΩΣ.

ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΓΙΑΝΤΕΡΑΣ - ΛΑΡΙΣΑ

Αυτές τις πατέντες με το ραβδί που επαναφέρει το όργανο όταν “πάρει” ποτέ δεν τις είδα με καλό μάτι. Ασε που δεν είναι και τόοοσο πατέντα, αφού χρησιμοποιείται (επιτυχώς;) στις κιθάρες δεκαετίες τώρα.
Αμ το άλλο: Ενα μπουζούκι, που ο κατασκευαστής εξ’ αρχής προϋποθέτει οτι ΘΑ “πάρει” και του προσθέτει το ραβδί-γιατρικό, γιατί να το αγοράσεις δηλαδή;

Τα καλά μπουζουκια ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ και ΠΑΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕ!

Οσο για τον φίλο μας το Χάρη, καλά θα κάνει να ακούσει τον Μπαγιαντέρα. Δεν είναι να βάζεις “χέρι” σε όργανα αν δεν ξέρεις. Εκτός αν θες να μάθεις επάνω του, οπότε αναλαμβάνεις και το ρίσκο να το ξεπατώσεις. Τι να κάνουμε… όλα έχουν το κόστος τους.

ΚΚ

Euxaristw gia tis sumboules sas.

Pantws paidia mou kanate thn kardia periboli.
Milhsa m’enan mastora kai mou zhtaei $400 gia na mou siderwsei to 3ulo! To organo ekane $1000!! Arage den leei me tipota. To allo pou mou eipe na kanw einai na bgalw tis xordes, na gurisw to organo ap’thn anapodh, na to sterewsw panw se duo 3ula kai na balw ena baros peripou 5 lbs ekei pou sunantaei h tastiera to skafos. To exei efarmwsei kaneis auto to kolpo?

yg. Oi kaloi mastores (varlas, kleftogiannhs ktl) bazoune sidero mesa sthn tastiera?

geia xara.

x.

Οχι ρε Χάρη… Μην απογοητεύεσαι. Αλλά μην ενθουσιάζεσαι κιόλας.

Αυτός που σου άρπαξε τα $1000 είναι υποχρεωμένος να σου το “επαναφέρει στην τάξη”. Δεν πρέπει να δώσεις 400 για επισκευή, την ίδια στιγμή που με τα διπλάσια (κάπου $800) παίρνεις τρίχορδο καινούργιο και ΚΑΛΟ, χωρίς πολλά-πολλά μπιχλιμπίδια όμως.

Ουτε είναι δυνατόν να βάζεις αντίβαρα 5 λιβρών!

Οι “καλοί μάστορες” (που βέβαια δεν είναι μόνο ο Βαρλάς κι ο Κλεφτογιάννης) δεν βάζουνε τίποτα άλλο εκτός από ΞΥΛΑ στο όργανο. Δεν χρειάζεται.

Αντε και με ένα καλό μπουζούκι την επόμενη φορά.

ΚΚ

PS.
Ξέρεις τι ανακάλυψες με την περιπέτειά σου;
Οτι δεν υπάρχει τέλειο όργανο!

Σιδερόβεργα στο μανίκι έχω δει δυο φορές:
Την πρώτη σε ένα βουλγάρικο μπουζούκι εργοστασιακής παραγωγής (τιράζ: 5.000!!!) και τη δεύτερη σε ένα ιταλικό μπουζούκι που …μας ήρθε μια φορά στου “Μάκη”, όπου, πέρα απ’ τη μπετόβεργα, είχε σκάφος από γύψο…!!!
Για το συγκεκριμένο μπουζούκι του Χάρη:
Η βίδα όπως κατάλαβες “φέρνει” το μανίκι μπρος-πίσω. Εάν δοκίμασες να τη στρίψεις και στο φέρνει κι άλλο μπροστά, δοκίμασε το ανάποδο στρίψιμο. Οχι πολλές στροφές. Με δυο-τρεις θα καταλάβεις αν υπάρχει αποτέλεσμα.
Οσο για το μάστορα… Εάν το πας σ’ αυτόν που το ‘φτιαξε, είναι υποχρεωμένος να στο επισκευάσει. Εφόσον βέβαια φταίει το μπουζούκι και δεν υπάρχει υποκειμενικός παράγοντας για το σκέβρωμα. Αν δηλαδή το έβαλες να παίξει κάτω απ’ το νερό, τότε θα πρέπει να δώσεις και τα 400$ :):):):slight_smile:
Πάντως, χωρίς να θέλω να σε στενοχωρήσω επιπλέον, χίλια δολάρια για τέτοιο μπουζούκι είναι “τρελά” λεφτά ακόμη και για το εξωτερικό. Ομως, όλοι πληρώνουμε για να μάθουμε…
ΑΝ

ΥΓ. Σε ποια πόλη είσαι;

Euxaristw kai pali.

Briskomai sto Chicago kai paizw tetraxordo bouzouki peripou 6 xronia twra. Prin arxisete ta binelikia, 8a h8ela na pw pws mou aresei kalutera o hxos tou trixordou. Makari na eixa 3ekinhsei me trixordo ap’thn arxh. 3erw bebaia pws pote den einai arga alla 3erw epishs pws mou aresei na petaw kai kanena akornto ka8e toso (pragma ligo duskolo sto trixordo). Opote kai ta duo organa exoun thn xarh tous.

Pantws gia opoion bre8ei sto Chicago kamia Paraskeuh, uparxei mia mikrh kafeteria pou organwnei rebetikh bradua. H orxhstra apoteleitai apo duo trixorda, tzoura, ki8ara kai baglama. Ka8e ligo kai ligaki paizw kai egw mazi tous. To meros legetai “Katerinas” kai brisketai konta sto Irving Park Road kai Devon.

Geia xara,

xarhs.

Αγαπητέ φίλε

Οσο και να σκαλίζεις την βέργα δεν θα βγεί τίποτε , χαλάρωσε την τελείως γιατι η βέργα δεν στέλνει ποτέ το χέρι πίσω ο ρόλος της είναι να το κρατά εμπρός.
Βγάλε τελείως τις χορδές και άστο σε μέρος χωρίς υγρασία για μια δυό εβδομάδες.
Εάν δεν στρώσει θα χρειάζεται πλάνισμα η ταστιέρα έτσι ώστε να ισιώσει εκεί που έχει πάρει , πράγμα που σημαίνει επισκευή σε μάστορα.
Ο μάστορας που το κατασκεύασε είναι υποχρεωμένος να στο φτιάξει τζάμπα γιατί είναι δικό του λάθος , εκτός κι αν το άφησες στο πορτμπαγκαζ κανα μήνα .
Εάν δεν το δεχτεί και χρειαστεί επισκευή σε άλλον φέρτο στην Ελλάδα όταν έρθεις
Και θα βρούμε άκρη με 150$ περίπου για επισκευή.
Μπορεί ακόμα και να αλλάξει η ταστιέρα διχως πρόβλημα για το όργανο.
Τα τετράχορδα σκεβρώνουν πολύ ευκολότερα λόγω των μεγαλύτερων δυνάμεων
Που ασκούνται πάνω τους από τις επιπλέον χορδές.
Πάντως εάν σκέφτεσαι για καινούργιο μην το αγοράσεις εκεί γιατί σε κλέβουν.