Αγαπητοί φίλοι,
Πρώτα απ’ όλα, να πω κρίμα για τον θάνατο του διάσημου αυτού καλλιτέχνη, ο άνθρωπος ήταν νέος και απ’ ό,τι φαίνεται ο θάνατός του έχει ακόμα πολλά μελανά σημεία για να διελευκανθούν. Δεν θα επενέβαινα σε μια συζήτηση για τον Μαζωνάκη καθώς:
- Μιλάμε για μουσική
- Μιλάμε για έναν καλλιτέχνη που εξέφρασε μεγάλη μερίδα ελλήνων
- Μπορεί να μην είναι ρεμπέτικο αλλά πολλά μπορούν να συζητηθούν γύρω από αυτόν.
Από την άλλη, θεωρώ ότι δεν πρέπει να στριμώχνουμε στη γωνία αυτούς που λένε ότι δεν τον γνωρίζουν. Προσωπικά, παρόλο που γνωρίζω την ύπαρξή του και σίγουρα έχω ακούσει τραγούδια του σε κλαμπ ή σε πάρτι φίλων, αν με ρωτήσεις να ονοματίσω τον τίτλο ενός τραγουδιού του, δεν νομίζω να το καταφέρω. Ακόμα περισσότερο, δεν θεωρώ ότι η ευσεβής κριτική προς το καλλιτεχνικό όνομά του δεν αποτελεί ασέβεια προς το πρόσωπο του νεκρού. Μεταξύ μας, αν αυτός που πέθανε, ήταν κάποιο πολιτικό όνομα, από οποιαδήποτε μεριά του πολιτικού φάσματος, δεν θα συζητούσαμε 'καν το αν η κριτική είναι ασέβεια ή μη.
Κοινώς το ότι πέθανε κάποιος δεν μπορεί να σημαίνει αυτόματα ότι βρίσκεται στο απυρόβλητο.
Μετά από αυτή τη μικρή εισαγωγή περί Μαζωνάκη, η επέμβασή μου θα επικεντρωθεί στο κυρίως πρόβλημα που βλέπω σε αυτό το θέμα.
@Panos γιατί τέτοιο μένος για το φόρουμ; Με έκπληξη διάβασα το μήνυμά σου. Με έκπληξη, όχι για κάποιες από τις θέσεις σου σχετικά με το αν και γιατί έχει “ερημώσει” το φόρουμ. Αυτές τις έχουμε συζητήσει πολλές φορές και μεταξύ μας. Αυτό που με εξέπληξε αρνητικά ήταν ο τρόπος έκφρασής σου και το μίσος που έβγαλες προς τον χώρο αυτόν.
Κάποια χρόνια πριν όταν σου είχα προτείνει να γίνεις συντονιστής, θυμάμαι χαρακτηριστικά γιατί το είχα κάνει. Ήσουν ήρεμος, με διάθεση βοήθειας προς όποιο μέλος, με όμορφο, ευχάριστο λόγο. Μου άρεσε πώς ήσουν συμπεριληπτικός προς την αντίθετη άποψη, πώς έδειχνες αυθεντικά την αγάπη σου για το ρεμπέτικο και τον χώρο αυτόν. Σκέφτηκα ότι θα ήσουν μια φρέσκια φωνή στο φόρουμ και θα μπορούσες να βοηθήσεις με τον τρόπο σου στην πολυφωνία εδώ.
- Ναι συμφωνώ μαζί σου, ότι δεν είναι ωραίο να μπαίνει ένα νέο μέλος στο φόρουμ και η πρώτη απάντηση που να λαμβάνει να είναι “τα έχουμε ξαναπεί αυτά”.
- Ναι συμφωνώ μαζί σου, ότι δεν μπορούμε να κάνουμε άδολα δημόσια αρνητική κριτική σε ανθρώπους του χώρου.
- Ναι συμφωνώ μαζί σου, και το γνωρίζω, ότι κάποιοι επαγγελματίες του χώρου αποφεύγουν να γράψουν στο φόρουμ (όπως και σε κάθε δημόσιο διαδικτυακό μέσο που δίνει τη δυνατότητα του ελεύθερου σχολιασμού), διότι “φοβούνται” την πιθανά και άδικη αποδόμηση της δημοσίευσής τους.
και άλλα πολλά.
Ας πάμε όμως τώρα σε αυτά που δεν συμφωνώ μαζί σου.
Πρώτον, για να το βγάλουμε από τη μέση, εκφράσεις όπως:
ή ακόμα χειρότερα, η ομοφοβική έκφραση:
Ποια είναι τα γραπτά “πουστριλίκια” Πάνο μου; Για εσένα αυτά που ένας “ομοφυλόφιλος” θα έγραφε; Και γιατί υπάρχει πρόβλημα με το τι θα έγραφε και πώς ένας “ομοφυλόφιλος”; Τέλος πάντων καταλαβαίνεις γιατί αυτό είναι απαράδεκτο και δεν έχει καμία θέση στο φόρουμ.
Δεύτερον, μιλάς για το ότι δεν υπάρχει “ελευθερία λόγου” στο φόρουμ.
Και εδώ αυτοαναιρείσαι πλήρως, την ελευθερία του λόγου που εσύ θες τόσο ένθερμα να υποστηρίξεις την καταστρατηγείς γράφοντας με λίγα λόγια ότι κανείς δεν μπορεί να έχει και να εκφράσει -ευσεβώς- την άποψή του περί Μαζωνάκη κάτω από την ανακοίνωση του θανάτου του. Νομίζω ότι κανείς εδώ μέσα δεν μπορεί να παραπονεθεί ότι πραγματικά δεν τον έχουμε αφήσει να εκφράσει με ευγένεια την άποψή του.
Τρίτον, αν τόσο πολύ θεωρείς ότι ο χώρος αυτός είναι αποκρουστικός, έχει ερημώσει και είναι καμμένο χαρτί τότε γιατί έρχεσαι εδώ να γράψεις και να ανακοινώσεις τον θάνατο του Μαζωνάκη; Δεν το έχουμε ακούσει αλλού πιστεύεις και έπρεπε να ενημερωθούμε; ή μήπως το έγραψες περιμένοντας τους ανθρώπους που θα γράψουν μισή αράδα κριτικής στο όνομά του ώστε να επιβεβαιώσεις την πεποίθησή σου ότι το φόρουμ είναι μια κλίκα που δεν αφήνει τους εκτός της κλίκας να εκφραστούν;
Και τι περίμενες άλλωστε; να γράψεις το μήνυμα και όλοι από κάτω να συμφωνήσουν; Αν αυτό θέλεις, μπορείς να το γράψεις στο προφίλ σου στο facebook ή στο instagram. Εδώ στο φόρουμ η λογική είναι εξ αρχής να ακούγονται όλες οι απόψεις και όχι μόνο αυτές που συμφωνούν.
Για τους τρεις αυτούς λόγους (χωρίς να μην υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που δεν αξίζει να συζητηθούν καθώς οι τρεις είναι ήδη αρκετοί), νομίζω δεν μπορείς ποια να έχεις τον ρόλο του συντονιστή εδώ. Αυτό, δεν αποτελεί τιμωρία, απλά είναι προφανές ότι διαφωνούμε σε βασικά πράγματα, από τον τρόπο έκφρασης μέχρι την άποψη περί ελευθερίας λόγου, και κυρίως δεν μοιράζεσαι την ίδια αγάπη για τον χώρον αυτόν.
Σε ευχαριστώ για τα όσα θετικά συνέβαλες όλο αυτό το διάστημα.
Το θέμα δεν θα ανοίξει καθώς πιστεύουμε δεν υπάρχει κάτι άλλο να ειπωθεί εδώ.