Σαρανταπέντε λεμονιές (βιβλίο)

Αγαπητοί φίλοι,

Σας παρουσιάζω με ιδιαίτερη χαρά το πρώτο μου βιβλίο στον χώρο του ελληνικού τραγουδιού με τίτλο: «Σαρανταπέντε λεμονιές: μελέτη τραγουδιών»

Μία προσωπική δουλειά που έγινε με μπόλικο μεράκι για το παραδοσιακό τραγούδι, την ιστορία του και τη δισκογραφία μιας άλλης εποχής, για τους λάτρεις του είδους και όχι μόνο.

Για περισσότερες πληροφορίες και τρόπους παραγγελίας δείτε εδώ: 45lemonies.rebetika.eu

Καλή ανάγνωση,

Κώστας Χόνδρος
Ηράκλειο Κρήτης

10 «Μου αρέσει»

Φίλε @hondrosk, καλή επιτυχία στο βιβλίο σου. Εύχομαι να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο! :smiley:

Να πούμε ότι στη σελίδα που αναφέρει ο @hondrosk, υπάρχει και προεπισκόπηση του βιβλίου για όποιον ενδιαφέρεται να “ξεφυλλίσει” ένα κομμάτι του πριν αποφασίσει να το παραγγείλει.

2 «Μου αρέσει»

Καλοτάξιδο να είναι σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης αλλά και του ανθρώπινου νου :slight_smile:

2 «Μου αρέσει»

Καλοπερπάτητο αγαπητέ!

ΥΓ. Ωστόσο το μάτι μου πήρε κάτι: ο Πασαγιάνης γράφει της ΚΑΤΩΓΗΣ, όχι της ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ…

2 «Μου αρέσει»

Σας ευχαριστώ όλους θερμά
Φίλε Ανθιμε έχεις απόλυτο δίκιο, είναι ένα μικρό τυπογραφικό λάθος… (καταραμένο WORD…)

Καλοτάξιδο και απο εμένα. :slight_smile:

2 «Μου αρέσει»

Εύχομαι κι εγώ τα καλύτερα για το καινούργιο βιβλίο. Δύσκολη περίοδος βέβαια, αλλά με τόσο φιλική τιμή πιστεύω ότι θα περπατήσει.

Από το ξεφύλλισμα παρατηρώ ότι δεν πρόκειται για ένα τραγούδι σε διάφορες παραλλαγές, αλλά για διάφορα τραγούδια που αρχίζουν μ’ έναν κοινό πρώτο στίχο.

Καθώς τυχαίνει, Κώστα, να έχω ένα κάπως παρόμοιο βιβλίο, που συλλέγει και συγκρίνει παραλλαγές ενός τραγουδιού αυτή τη φορά, του Μενούση, απ’ όλο τον ελληνισμό, θα σε ρωτήσω το εξής: τι σε παρακίνησε να κάνεις μια τόσο εξειδικευμένη έρευνα; Τραγούδια για τα οποία θα μπορούσε κανείς να κάνει παρόμοια έρευνα υπάρχουν εκατοντάδες, θα μπορούσε κανείς να γεμίσει βιβλιοθήκη μόνο μ’ αυτά (αν υπήρχαν τα αντίστοιχα βιβλία).

(Μη μου ζητήσετε παραπομπή, δεν το 'χω πρόχειρο.)

2 «Μου αρέσει»

Συγχαρητήρια για το βιβλίο!

Ευχαριστώ για τις ευχές.

Η περίοδος όντως δεν είναι καλή για βιβλίο, αν και μπορεί να είναι και μία ευκαιρία για διάβασμα βιβλίων ( εγώ για παράδειγμα στα δυο lockdowns εμπλούτισα τη συλλογή μου με 30 βιβλία και έγγραψα 2).

Το βιβλίο διαπραγματεύεται τις διαφορετικές παραλλαγές ενός τραγουδιού, που εντοπίζεται στις διάφορες περιοχές της χώρας . Συγκεκριμένα έχω εντοπίσει 35 δίσκους από όλη τη γκάμα της δισκογραφίας + 3-4 καταγραφές σε βιβλία όλες με τίτλο ΣΑΡΑΝΤΑΠΕΝΤΕ ΛΕΜΟΝΙΕΣ (εκτός από μία…). Αυτή ήταν και η αφορμή γι’ αυτό το βιβλίο, συν το ότι μάλλον έτυχε να πέσουν στα χέρια πολλοί δίσκοι και άλλα ντοκουμέντα για το συγκεκριμένο τραγούδι που μου κίνησαν το ενδιαφέρον.

Το ξέρω, είναι πολύ εξειδικευμένο θέμα, ίσως και βαρετό για κάποιους. Νομίζω οτι πρέπει να το δεί κάποιος σαν ένα λεύκωμα δισκογραφίας (περιλαμβάνονται 33 εξώφυλλα και ετικέτες δίσκων) με μία δόση λαογραφίας για τον αριθμό 45…

Το γεγονός οτι κράτησα την τιμή αρκετά χαμηλή (μικρό αλλά έγχρωμο βιβλίο) οφείλεται βέβαια στο ο΄τι η δημιουργία του είναι καθαρά θέμα χομπυ, προσωπικής ευχαρίστησης και πολύ ελεύθερου χρόνου αυτή τη περίοδο. Δεν διεκδικώ εύσημα συγγραφέα ή μελετητή του τραγουδιού ή κάτι τέτοιο ούτε βεβαια με ενδιαφέρει το κέρδος από ένα τέτοιο εγχείρημα.

Ευχαριστώ και πάλι!

6 «Μου αρέσει»

Καλοτάξιδο το βιβλίο, καλή σου δύναμη.

Καλοτάξιδο, Κώστα. Πάντα χαίρεται κανείς τις δουλειές που γίνονται από/με μεράκι.

1 «Μου αρέσει»