Ρόζα Εσκενάζυ

Διάβασα με ενδιαφέρον όσα γράφτηκαν εδώ και ξαναδιάβασα το site του Κυριακού.
Σε συνέχεια του προηγούμενου μηνύματος μου:

και το documentary που ετοιμάζουμε θέλω να σας πληροφορήσω ότι η έρευνα συνεχίζεται για ορισμένες περιόδους της ζωής της, ιδιαίτερα την περίοδο της Γερμανικής κατοχής. ΟΙ πληροφορίες που έχουμε για την περίοδο αυτή είναι τόσο συγκεχυμένες και αντικρουόμενες ιστορικά και λογικά που δεν μπορούμε ακόμα να καταλάβουμε την αλήθεια.
Για τα ερωτήματα και τις απορίες που εγέρθηκαν στο thread, σας παραθέτω απαντήσεις που προέκυψαν από την έρευνα μας:

  1. Ο Χρίστος Φιλιππακόπουλος είναι θαμμένος στον διπλανό από της Ρόζας τάφο
  2. Ο Αλμπέρτος Εσκενάζυ φέρει μεν το ίδιο επώνυμο (η συχνότητα του επωνύμου Εσκενάζυ στους ανά τον κόσμο Εβραίους είναι παρόμοιο με την συχνότητα τού επωνύμου Παπαδημητρίου ή Παπαϊωάννου στους Έλληνες) αλλά δεν έχει καμία οικογενειακή σχέση με την Ρόζα.
  3. Εσκενάζ ονομάζεται στην Εβραϊκής λογοτεχνία της Μεσαιωνικής περιόδου η περιοχή μεταξύ των ποταμών Λίγηρα (Loire) και Ρήνου (Γαλλία και Γερμανία) και αργότερα όλοι η περιοχή της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης. Οι περιοχές της Νότια και δυτικά της Γαλλίας (Ιβηρική χερσόνησος) ονομάζονται Σ(ε)φαρά(δ)ντ. Οι Εβραίοι στην περιοχή τηε Ανατολικής και Βορείου Μεσογείου ονομάζονται Ρωμανιώτες από το (Ανατολική Ρώμη) και όταν μετά των διωγμό των Εβραίων από την Ιβηρική Χερσόνησο και την Ιταλία, εγκαταστάθηκαν οι διωχθέντες από την Σ(ε)φαρά(δ)ντ στις υπό Οθωμανική κατοχή περιοχές των Βαλκανίων ονομάσθηκαν Σεφαραδίτες.
  4. Έχουμε στα χέρια μας μια δίωρη (εκπληκτική) συνέντευξη με την χήρα του Χρίστου Φιλιππακόπουλο, Βούλα. Μια εκπληκτική αρχοντική μορφή που διηγείται την περίεργη (σύμφωνα με τις κοινές νόρμες της κοινωνίας μας) σχέση μεταξύ των τριών. Όπως λέει σε κάποιο σημείο “περιμέναμε μα την Ρόζα στο πρακτορείο τον Χρίστο να φθάσει, σαν τις “δύο ορφανές” που περίμεναν τον άγγελο τους…”
  5. Ο γιός της Ρόζας, Παράσχος, ήταν παντρεμένος δύο φορές. Από τον πρώτο γάμο με Ελληνοαμερικανίδα γεννήθηκαν δύο παιδιά (ο Γιάννης και η Ρόζα) που έφυγαν κάπου την δεκαετία του 50 στην Αμερική με την μητέρα τους και κάθε προσπάθεια να ανακαλύψουμε τα ίχνη τους απέτυχε. Από την δεύτερη σύζυγο που ζει ακόμα στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας γνωρίσαμε μια κόρη. Σημειωτέον ότι η δεύτερη κόρη του Παράσχου απέτρεψε συνέντευξη με την Βασιλική. Ο λόγος για αυτό δεν μας έγινε πλήρως γνωστός. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες γύρω από τον δεύτερο γάμο αλλά δεδομένου ότι υπεισέρχονται στον θολό χώρο των προσωπικών ή όχι δεδομένων προτιμώ να μην τους παρουσιάσω. Ο Παράσχος που πέθανε σχετικά νέος (στα τέλη της δεκαετίας του 80) ήταν υψηλόβαθμος αξιωματικός της αεροπορίας.
  6. Η Ρόζα βαφτίστηκε Χριστιανή από επέμβαση του Χρίστου 3 χρόνια πριν πεθάνει, γεγονός που αφήνει την ιστορία του γάμου της με τον Γιάγκο Ζαρντινίδη την δεκαετία του 30 λίγο στον αέρα. Ως γνωστόν εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε πολιτικός γάμος στην Ελλάδα, οι γάμοι τελούντο σε θρησκευτικούς χώρους και τα δύο μέλη του ζεύγους όφειλαν να είναι του ιδίου δόγματος. Είναι επίσης γνωστό ότι η Ρόζα έκανε λευκό γάμο στις ΗΠΑ την δεκαετία του 50 για να μπορέσει να παραμείνει και να δουλέψει εκεί για περισσότερο χρόνο.
  7. Τα λεγόμενα του Χριστιανόπουλου περί εγκατάλειψης απέχουν πολύ της πραγματικότητας. Είναι αλήθεια ότι η Ρόζα προσβλήθηκε από Αλτζχαϊμερ στα τελευταία χρόνια της ζωής της, έτρεφε μια υπερβολική αγάπη για ζώα (γάτες κυρίως) που τα τάιζε καθημερινά. Χάθηκε μια φορά για τρεις μέρες αλλά βρέθηκε σώα αν και πλήρως καταβεβλημένη (μαρτυρίες ανθρώπων που ήταν πολύ κοντά της). Αλήθεια πως είναι δυνατόν να αποκαλεί το σπίτι της καλύβι; και τόσες άλλες ανακρίβειες; Ποιοι δικοί της την πέταξαν σ’ ένα καλύβι στην άκρη της Αθήνας; Κίτρινος τύπος είπαμε;
  8. Πελαγία και Μπάμπη θα σας ήμουν ευγνώμων αν ερχόσασταν σε επαφή μαζί μου στο mail asaargm@gmail.com όπως επίσης και οποιοσδήποτε άλλος που μπορεί να έχει στοιχεία ή υλικό.