ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΚΦΡΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ

Αυτο το θέμα μπορει να έχει το χαρακτήρα της ανταλλαγης αλλα και της συγκέντρωσης πληροφοριών γύρω απο τους εκφραστες του ρεμπέτικου και λαικου τραγουδιου

Ας κάνω λοιπόν αρχή με τα βασικά!

ΡΟΖΑ ΕΣΚΕΝΑΖΥ (1883-1980)
. Ακόμα και η χρονολογία γεννήσεώς της είναι ένα πρόβλημα, που σχετίζεται με την εν γένει πορεία της στο χορό και στο τραγούδι, αφού ήταν ένα από τα μακροβιότερα πρόσωπα του χώρου των καλλιτεχνών. Εάν οι αναμνήσεις τουΜιχάλη Σέμση, γυιού του Δημήτρη είναι σωστές, τότε η Ρόζα πρέπει να είχε μια διαφορά 2-3 χρόνων με τον περίφημο Σαλονικιό, που πρέπει να γεννήθηκε μεταξύ 1881 και 84. Επομένως η Ρόζα θα ήταν γεννημένη μεταξύ 83 και 87. Γεννήθηκε στην Πόλη από γονείς Εβραϊκής καταγωγής και προς το τέλος του προηγούμενου αιώνα, βρέθηκε με την οικογενειά της στην Θεσσαλονίκη. Από μικρή έκανε προσπάθειες να προσεγγίσει τον χώρο του τραγουδιού και του χορού, αλλά συναντούσε την άρνηση της οικογένειάς της. Πάντως είναι βέβαιο ότι γύρω στα 1910 αρχίζει να εμφανίζεται επαγγελματικά σε κέντρα και σε θεατρικές παραστάσεις, κυρίως σαν χορεύτρια και λιγότερο σαν τραγουδίστρια. Αυτή η περίοδος (1910-1925) είναι και η πλέον σκοτεινή της ζωής της, αφού τα επόμενα χρόνια -έκρυβε σαν όλες σχεδόν τις γυναίκες- τον πραγματικό χρόνο γεννήσεώς της, με αποτέλεσμα να μεταθέτει γεγονότα κατά μια 20ετία περίπου. Από τα μέσα της δεκαετίας του 20 έρχεται στην Αθήνα και αρχίζει να τραγουδά στα στέκια των μουσικών της προσφυγιάς και γρήγορα γνωρίζεται με τα ονόματα του χώρου. Το 1928-29 πραγματοποιεί τις πρώτες ηχογραφίσεις τραγουδιών και από το 1930, αρχίζει την συνεργασία της με τους μεγάλους συνθέτες της Σμύρνης και της Πόλης. Πρώτος ο Παναγιώτης Τούντας που εμπιστεύεται μερικά από τα καλύτερα ρεμπέτικά του κι ακολουθούν ο Κώστας Σκαρβέλης, ο Ιάκωβος Μοντανάρης, ο Ιωάννης Δραγάτσης (ή Ογδοντάκης), ο Κώστας Τζόβενος, ο Σπύρος Περιστέρης, ο Κώστας Καρίπης, ο Σωτήρης Γαβαλάς, ο Μανώλης Χρυσαφάκης, ο Βαγγέλης Παπάζογλου και άλλοι. Φυσικά και οι μόνιμοι συνεργάτες της στο πάλκο Αγάπιος Τομπούλης και Δημήτρης Σέμσης, που για χρόνια ήταν καλλιτεχνικό ζευγάρι. Στις 78 στροφές πέρασε περίπου 250 ρεμπέτικα και αμανέδες που μαζί με τα δημοτικά ξεπερνάει τα 500 τραγούδια. Μέχρι την δεκαετία του 60, δηλαδή κοντά στα 80 της, ήταν σε πλήρη φωνητική δραστηριότητα, που διατηρήθηκε για μερικά ακόμη χρόνια. Μόλις γύρω στο 1970-75 χάνει τις δυνατότητες που είχε στη φωνή, αλλά παραμένει μια “αξιόμαχη” χορεύτρια που ξετρελαίνει τον κόσμο στις λίγες εμφανίσεις της σε ειδικές εκδηλώσεις γι`αυτήν ή στην τηλεόραση. Διατήρησε μέχρι το τέλος τις ωραίες ανατολίτικες φορεσιές της (σαλβάρια) που είχε από τα νεανικά της χρόνια. Πέθανε στο σπίτι της, στην Κηπούπολη Περιστερίου στις 2 Δεκεμβρίου του 1980.

Άρη, όλα αυτά που πληκτρολόγησες από κάπου τα διάβασες, δεν περιέχουν βέβαια κάτι αδημοσίευτο. Νομίζω πως το να ξαναγράψουμε απʼ την αρχή τη βιογραφία των καλλιτεχνών ρεμπέτικου και συναφών, δεν είναι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, τουλάχιστον για όσους υπάρχουν δημοσιευμένα στοιχεία. Αυτό που θα πρότεινα εγώ είναι η επικέντρωση στη βιβλιογραφία, ώστε όταν κάποιος θελήσει, να ψάξει και να βρεί αυτά που χρειάζεται. Και βέβαια, όποιος μαθαίνει για μία καινούργια έκδοση, δημοσίευση κλπ. να ενημερώνει σχετικά. Υπάρχει ήδη ανοιγμένο θέμα για τη δουλειά αυτή.

Τελικα Αρουλη θα παντρευτεις? Αν ειναι, να παω να ραψω καινουριο κουστουμακι!

προφανώς Νίκο και δεν έχει ιδιαίτερη αξία απλα να τα συγκεντρώσουμε! το Κύριο είναι αυτό που λες! Απλά και με τα ήδη υπάρχοντα στοιχεια επειδη υπάρχουν σε πολλές περιπτώσεις αντιθέσεις απο δημοσίευμα σε δημοσίευμα, αλλά και επιδη θα ταν νομίζω καλό στο φορουμ να υπάρχουν συγκεντρωμένα στοιχεία, μ αυτη την ενοια το θέμα είναι ετσι πιο ευρυ!

Πάντως αυτό που λες εχει μεγάλη αξία:109: στη λογικη ότι ακόμα και σημερα πολλά στοιχεία παραμένουν αγνωστα ή αδιευκρίνιστα

Γειά χαρά!

Ψάχνω, με μεγάλη λαχτάρα, να βρω βιογραφικά στοιχεία ή φωτογραφίες γιά την Κατίνα Χωματιανού ή Χωματοπούλου, την Μαρίκα Καναροπούλου (Μπρουσαλιά) και τον Χαρ. Μαυρίδη (Ρώσσο). Έχω ψάξει στο Διαδίκτυο. Αν κάποιος/α ξέρει κάτι περισσότερο, κάποια πηγή, συγγενείς κλπ., θα ήμουν ευγνώμων αν μου απαντούσατε.

www.elkibra-rebetisses.blogspot.com
elkibra@hotmail.com