Χιτζάζ με χρωματική φυσαρμόνικα
http://www.youtube.com/playlist?list=PLA2132D1FC19CD662&feature=view_all
Ουσάκ με διατονική φυσαρμόνικα
http://www.youtube.com/playlist?list=PL62810BF2A833854C&feature=view_all
Stefanos
Χιτζάζ με χρωματική φυσαρμόνικα
http://www.youtube.com/playlist?list=PLA2132D1FC19CD662&feature=view_all
Ουσάκ με διατονική φυσαρμόνικα
http://www.youtube.com/playlist?list=PL62810BF2A833854C&feature=view_all
Stefanos
Μπράβο κύριε Στέφανε από την Σύρα ! Είσαι πολύ ωραίος !
Η φυσαρμόνικα και το ακορντεόν (που αμφότερα τα λατρεύω)
κάνουν ένα πλήρες γλέντι από μόνα τους !
Αλλά αν θέλεις (σόρι για τον ενικό) την προσωπική μου άποψη,
τα προτιμώ να μπαίνουν μέσα στο τραγούδι συνοδευτικά, τόσο,
όσο χρειάζεται για να το στολίσουν με την γοητεία τους !
Και ειδικά στο ρεμπέτικο τραγούδι …
Η φυσαρμόνικα τώρα για κάποιους από εμάς, κλείνει μέσα της
μια γοητεία, που πιθανόν να έχει σχέση με αναμνήσεις παιδικές !
Συμφωνώ απόλυτα και έτσι γίνεται όταν παίζουμε-ερασιτεχνικά πάντα (κιθάρα + φυσαρμόνικα) και τραγουδάμε με παρέα . Απλώς με τα video-μαθήματα θέλω να κάνω γνωστή τη χρωματική φυσαρμόνικα και γενικά τη φυσαρμόνικα.
Στο μικρό ηχητικό απόσπασμα χιτζάζ με συνοδεύει κιθάρα.
http://www.box.com/s/iq6g8y9nq5xzytbcy59e
Ευχαριστώ
Θα ήθελα να πω ότι ο λόγος που ασχολήθηκα με τη χρωματική φυσαρμόνικα ήταν τα παραδοσιακά μας ελληνικά τραγούδια και κυρίως της Μακεδονίας (είμαι Μακεδόνας).
Έψαξα και βρήκα ότι δεκάδες από τα παραδοσιακά μας ελληνικά τραγούδια είναι σε χιτζάζ (κυρίως τα λεγόμενα ʽʼκαθιστικά΄΄ και τα ʽμοιρολόγιαʼʼ )
Δείτε ένα τέτοιο δείγμα εδώ (2 μέρες αφού παρέλαβα τη χρωματική-βέβαια έπαιζα τρομπέτα για 12 χρόνια)
Στέφανε, πολύ σε παρακαλώ, πες μου ειλικρινά,
αυτός ο θαυμάσιος σκοπός είναι με φυσαρμόνικα ;
Κάτι στον ήχο δεν μου ταιριάζει και μέβαλε σε υποψίες η αναφορά σου στην τρομπέτα, που πάλι δεν μοιάζει, κάτι σε κλαρίνο στις χαμηλές μου κάνει ... Είμαι και άσχετη σ
αυτά τα όργανα και νιώθω … :084:
NAI
Η φυσαρμόνικα είναι χρωματική, σε τονικότητα Α , με έκταση 3 οκτάβων.
Είναι αυτή που εικονίζεται στη συνημμένη εικόνα και με την οποία παίζω παραδοσιακές μελωδίες εδώ:
Tότε μπράβο και πάλι μπράβο !!!
Χειρίζεσαι άψογα ένα όργανο που τείνει να εξαφανιστεί και συνεχίζεις
μια παράδοση μ`έναν εξελιγμένο τύπο φυσαρμόνικας την “χρωματική” ! :109:
Αν δε μου το 'λεγαν, ούτε εγώ θα αναγνώριζα ότι είναι φυσαρμόνικα. Θυμίζει πολύ έντονα αρμόνικα (Παπατζής κ.ά. μουσικοί των 78στρ.). Προφανώς Στέφανε έχεις αναπτύξει προσωπική τεχνική, πέρα από τις πεπατημένες της φυσαρμόνικας. Τη βρίσκω απολύτως ταιριαστή για ρεμπέτικα, μπράβο.
Λίγα λόγια έτσι για εγκυκλοπαιδική μόρφωση:
Η χρωματική είναι στην πραγματικότητα δύο φυσαρμόνικες μαζί.
Ετσι μία C χρωματική συμπεριλαμβάνει μια πλήρη C φυσαρμόνικα και μία πλήρη C# φυσαρμόνικα.
Θα παίζει τις νότες της C ματζόρε μέχρι να πιέσεις το μοχλό (SLIDER) ο οποίος μπλοκάρει την φυσαρμόνικα C και εκθέτει τις νότες τις φυσαρμόνικας C#.
Ετσι με τη χρήση του SLIDE η χρωματική έχει όλες τις δυνατότητες που δεν έχει η διατονική .Ομως ουδέν καλόν αμιγές κακού. Το τίμημα είναι ότι η χρωματική δεν έχει τον ίδιο χυμώδη ήχο (Bluesy Sound) αλλά ούτε τη δυνατότητα παιξίματος συγχορδιών της διατονικής .
Έχει όμως πιο δυνατό ήχο γιατί οι θάλαμοι είναι με βαλβίδες (Σε κάθε οπή παίζονται 4 νότες – 2 με το μοχλό εντός φύσημα/ρούφηγμα και 2 με το μοχλό εκτός φύσημα/ρούφηγμα με τις βαλβίδες να μπλοκάρουν τις 2 προηγούμενες νότες).
Δηλαδή σε κάθε τρύπα έχει τέσσερα γλωσσίδια, που ο μοχλός μπλοκάρει τα δύο και ελευθερώνει τα άλλα δύο; Ή είναι δύο γλωσσίδια και ο μοχλός αλλάζει το κούρδισμά τους (σαν τα μαντάλια του κανονακιού);
Κάθε τρύπα 4 γλωσσίδια. Δες τη συνημμένη φωτογραφία στο post #7 αυτού του Thread. Παριστάνεται πολύ καθαρά. Για πραγματική λυμένη για κούρδισμα χρωματική δες στο χρόνο 1:20 το video:http://www.youtube.com/watch?v=IlYyV77gtjc
αλλες ενορχηστρωσεις ,ωραια χρωματα …
Ευχαριστώ για το video
Είχα να το ακούσω από την παιδική ηλικία. Ήδη το προβάρω {είναι σε Am αρμονικό}
Ένα πολύ μικρό απόσπασμα της ίδιας μελωδίας αλλά τώρα με χρωματική τονικότητας C (Η προηγούμενη ήταν σε Α χιτζάζ)
Ξέρει κανείς από φυσαρμόνικες στο φόρουμ;
Ένας φίλος με ρώτησε το εξής:
«Βρέθηκα με μια φυσαρμόνικα ματζόρε, και με το φύσα-ρούφα σιγά σιγά τη μαθαίνω. Θέλω να πάρω και μια μινόρε, και άκουσα ότι υπάρχουν και σε μελωδικό και σε αρμονικό μινόρε. Ποια καλύπτει περισσότερο ρεπερτόριο;»
Ο τύπος δεν είναι ιδιαίτερα ρεμπέτης, θα έλεγα ότι παίζει (στην κιθάρα που είναι το βασικό του όργανο) πιο πολύ «γενικό ρεπερτόριο» ή, ας πούμε, έντεχνο. Εδώ και πολλά χρόνια που τον ξέρω, φέρνει καμιά φορά την κιθάρα σε παρέες, σε κάνα ταβερνάκι ή σπίτι ή εκδρομή κλπ. και παίζει για την παρέα, χωρίς υψηλότερες αξιώσεις.
Δεν ήξερα καθόλου τι να του πω. Δεν ήξερα καν ότι υπάρχουν φυσαρμόνικες μινόρε, νόμιζα ότι το μινόρε απλώς παίζεται στη ματζόρε φυσαρμόνικα από άλλη βάση, αλλά το ζήτημα μελωδικού-αρμονικού δεν το είχα σκεφτεί. Φυσικά υπάρχουν οι χρωματικές φυσαρμόνικες, όπως στην αρχή της παρούσας συζήτησης, αλλά τις είχε υπόψη του και δε δείχνει να ενδιαφέρεται, ίσως θεωρεί ότι αυτές είναι για όποιον θέλει να ασχοληθεί πιο σοβαρά με το όργανο απ’ ό,τι ο ίδιος.
Κάποια γνώμη;
Πολύ πιτσιρικάς, πριν ακόμα αρχίσω σπουδές, είχα ενδιαφερθεί για φυσαρμόνικα. Είχα ρωτήσει τα πολύ βασικά και έμαθα ότι δύο τύποι υπάρχουν: η διατονική και η χρωματική. Η δεύτερη, φυσικά πληρέστερη μουσικολογικά, έχει και ένα μοχλουδάκι που όταν το πατάς, ανεβάζει ή κατεβάζει (δεν θυμάμαι πια) τη νότα κατά ένα ημιτόνιο, ώστε να καλύπτονται και ματζόρε και μινόρε κλίμακες αλλά και χρωματικές, με τριημιτόνιο δηλαδή. Νομίζω επίσης, ότι σε αντίθεση με τα περισσότερα όργανα που παίζουμε, η φυσαρμόνικα παίζει μόνο μία κλίμακα. Αν θυμάμαι καλά η δική μου ήταν ντο άρα, θα έπαιζε ντο ματζόρε και λα μινόρε. Κάπου, σε κάποιο συρτάρι ή πατάρι, ίσως να υπάρχει ακόμα η (χρωματική) φυσαρμόνικά μου. Περισσότερα, δυστυχώς, δεν μπορώ να συνεισφέρω…
Ναι, αυτά εξηγούνται εδώ παραπάνω στο #10. Αλλά η διατονική είναι όντως ένας μόνο τύπος, δηλαδή μόνο ματζόρε (που παίζει και το μινόρε σε άλλη βάση), ή υπάρχουν και εξαρχής μινόρε;
Έχει κάποια σημασία, γιατί στη ματζόρε φυσαρμόνικα οι φυσητές νότες είναι αυτές της βασικής ματζόρε συγχορδίας, και όλες οι άλλες είναι ρουφηχτές, επομένως μια φυσαρμόνικα Ντο ματζόρε ευνοεί σαφώς να παίζεις σε Ντο ματζόρε. Αλλά δεν ξέρω αν αυτό σημαίνει ότι το Λα μινόρε είναι απλά λιγότερο βολικό ή γενικώς δε γίνεται, και ασφαλώς δε γίνεται λα μινόρε πέρα από το φυσικό.
Απ’ο,τι βλέπω υπάρχουν φυσαρμόνικες σε αρμονικό μινόρε (διαφόρων τονικοτητων φυσικά), που υποθέτω θα έχουν τέτοια διάταξη στο μέσα έξω ώστε να λειτουργεί αρμονικά (εξ ου και το όνομα αρμόνικα).
Αν ξέρει κάποιος να μας πει με σιγουριά, υποθέτω θα έχει το ακκορντο της βάσης στο φύσημα και τα υπόλοιπα ανάποδα (όπως οι ματζόρε). Έτσι είναι πολύ εύκολο να παίξεις την κλίμακα και τα ακκορντα ή της διφωνίες.