Πως ονομάζεται αυτό το όργανο;

Live από την Κουρδική Τηλεόραση 1, τον Οκτ του 2009

μπουζούκ έχω την εντύπωση…

ευχαριστώ ΒΡ., έχει τάστα ή μπερντέδες?

Bouzouk (αν δούμε τους τίτλους στην παρουσίαση των μουσικών προς το τέλος αυτού του βίντεο), ή buzuq (εκ του αραβικού) ή bouzouki (εκ του ελληνικού!!!). Αυτός ο μουσικός, Ιssa Hassan, πρέπει να ανήκει στους “εκμοντερνιστές” της παραδοσιακής κουρδικής μουσικής. Στο βίντεο που αναφέρω, αν διαβάσετε τα σχόλια των αναγνωστών θα τους δείτε να τσακώνονται, ποιός λαός έφτιαξε το πρώτο τρίχορδο μακρυμάνικο λαουτοειδές και ποιός (κατώτερης ευφυΐας βέβαια) το αντέγραψε, ονομάζοντάς το πανδούρα, πανδουρίδα, persian kopuz (το λαουτοειδές αυτό στον σλαβόφωνο χώρο λεγόταν κόψα), σάζι, μπουζούκι και δεν ξέρω γώ τι άλλο. Περίεργο που απουσιάζει ο τύπος Ταμπούρ από την “αντιπαράθεση”.

Τώρα είδα την παρέμβασή σου. Μάλλον τάστα πρέπει να έχει, ακούγοντας τον ήχο του και μάλλον μονές χορδές.

Μπερντέδες θα έλεγα ότι έχει και μάλιστα μαύρου χρώματος. Επίσης, στο κοντικό που γίνεται στην αρχή του βίντεο διακρίνεται καθαρά ότι το όργανο έχει 2 διπλές χορδές. Πιθανότατα να το αρματώνει και με τριπλές χορδές, αν κρίνουμε από τον αριθμό των κλειδιών αλλά και από αυτό το βίντεο όπου ο Βούλγαρης παίζει στην ουσία με ίδιας κατασκευαστικής φιλοσοφίας όργανο (δηλαδή μποζούκ) με 2 τριπλές χορδές.

Ναι, μπερντέδες είναι, χαρακτηριστικός ο τρόπος συσσώρευσης του λίπους από τα δάχτυλα όταν το μάνικο φωτίζεται κατάλληλα. Και οι χορδές διπλές.

Εχω υπόψιν και αυτόν τον παίχτη που μάλλον είναι της παλιάς σχολής…

Γνωρίζεται αν το όργανο παίζεται με πένα σαζιού ή μπζουζουκιού;
Ο Ε. Βουλγαρης στο βίντεο “Μορτισσα Σμυρνιά” παίζει με πενα μπουζουκιού αν δεν κανω λάθος.

Δε μπορω να πω με τι παιζει ο Ε.Βουλγαρης…δε διακρινεται στο βιντεο!

Eιμαι κατα 99% σιγουρος παντως οτι στις αραβικες χωρες παιζουν με πενες σαζιου,μα και σαζιου να μην ειναι,σιγουρα ειναι λεπτες.
Το παιξιμο τους εχει καθαρα νοοτροπια σαζιου.