Πρόταση - Απορία για τσάτ

Φίλοι μου καλησπέρα… Ανοίγω νέο θέμα μιας και το σκέφτομαι Καιρό τώρα και όσο και αν έψαξα δεν βρήκα παρόμοιο θέμα.

Πώς και δεν έχετε φτιάξει ένα Live chat? Θα ήταν πολύ καλό για να μην ανοίγονται θέματα συνεχώς πχ…

Απλή απορία είναι, επίσης μια καλημέρα, καλησπέρα θα μπορούμε να την πούμε… πιστεύω πως δημιουργεί ένα κλίμα πιο Φιλικό προς τα μέλη.

5 «Μου αρέσει»

εύλογη απορία προς τον Webmaster: Χρήστο, πόσα θέματα έχουν ξεκινήσει τον τελευταίο (π.χ.) ένα χρόνο;

σε ό,τι αφορά την πρόταση για live chat φίλε Πετράν, εγώ προσωπικά, τουλάχιστο, δηλώνω ότι δεν μπορώ να διαθέτω χρόνο να διαβάζω καλημέρες και καλησπέρες και να ανταπαντάω. Ο αποδεδειγμένα καλύτερος τρόπος για δημιουργία φιλικού κλίματος, είναι οι μαζώξεις μας. Όμως οι συγκεκριμένες συγκυρίες της εποχής δημιουργούν κάποιες σοβαρότατες πρακτικές δυσκολίες…

5 «Μου αρέσει»

Φίλε @Markikos78 σαν απορία είναι λογική και σεβαστή.

Το παρόν θέμα το έχουμε συζητήσει και παλιότερα και έχει πέσει στο τραπέζι σαν ιδέα αρκετές φορές, αλλά πάντα το ακυρώνουμε με το (ίδιο) απλό σκεπτικό " Το Φόρουμ δεν είναι τσατ". Αυτό σημαίνει ότι όποιος θέλει να κάνει τσατ μπορεί μέσω Π.Μ. όπου μάλιστα μπορούν να υπάρχουν περισσότεροι του ενός αποδέκτες. Παράλληλα υπάρχουν θέματα/νήματα που είναι πιο χαλαρά από πλευράς κανόνων, αλλά και διάθεσης, όπως π.χ. το “Τι τραγούδι ακούμε τώρα” όπου ο καθένας λέει λίγο-πολύ ό,τι του κατέβει, σε μια χαλαρή κατάσταση.
Πέραν τούτου γενικά το στήσιμο και ο σκοπός του Φόρουμ δεν είναι το “chatting” αλλά η ανταλλαγή απόψεων, γνώσεων, εμπειριών κλπ με τη μορφή όμως πάντα του φόρουμ :wink:

3 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα σε όλους, μόλις επέστρεψα από διακοπές και πιάνω ένα - ένα τα θέματα… (καθώς πριν ήμουν από κινητό μόνο…)

Ας τα δούμε ένα - ένα γιατί και εμένα παίζει πολλές φορές στο μυαλό μου η ιδέα του “τσατ” και καλό θα ήταν να τα βάλουμε σε μια σειρά.

Κάποτε υπήρχε! Γύρω στο 2010 υπήρχε και live chat στο φόρουμ, όπου μπορούσαν να συζητήσουν τα μέλη του και να κάνουν χαβαλέ, σε χαλαρό κλίμα. Γιατί δεν υπάρχει πια όμως;

  1. Γιατί στο τσατ “χάνεται” πληροφορία. Κάποια στιγμή, ξεκινάει μια συζήτηση μεταξύ μελών στο τσατ, για πχ: το είδος των χορδών που θα διαλέξουν. Αυτή η συζήτηση δυστυχώς θα χαθεί, εκτός και αν κάποιος φιλοτιμηθεί (και προλάβει να την δει) να την “περάσει” σε κάποιο μήνυμα μέσα στο φόρουμ.

  2. Γιατί στο τσατ γίνονται πιο εύκολα παρεξηγήσεις. Η γρήγορη ανταλλαγή μηνυμάτων (χωρίς να σκέφτεσαι πριν γράψεις) σε συνδυασμό με τον απρόσωπο χαρακτήρα του μέσου, οδηγεί πιο εύκολα σε παρεξηγήσεις μεταξύ των μελών και προβλήματα στις συζητήσεις. Και επειδή είναι και γρήγορο μέσο, πολλές φορές δεν προλάβαινε κάποιος συντονιστής να επέμβει.

Τώρα πια στο 2020, προστίθεται και ένας ακόμη λόγος που δεν έχουμε βάλει κάποιο live chat στο φόρουμ:

Καθώς υπάρχουν πολλά γρήγορα μέσα επικοινωνίας, όπως το Facebook και άλλα παρόμοια, όπου υπάρχουν πολλές ομάδες που ασχολούνται με το ρεμπέτικο και την παραδοσιακή μουσική, το ρεμπέτικο φόρουμ επιλέγει συνειδητά να διαφοροποιηθεί από αυτά. Όχι γιατί δεν είναι καλές όλες αυτές οι ομάδες (το φόρουμ έχει πολύ ισχυρή παρουσία πια στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης), αλλά γιατί υπάρχει η ανάγκη για πιο “αργές” συζητήσεις, για ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων και για διατήρηση της γνώσης. Πράγματα που μέσω Facebook δεν μπορούν να γίνουν.

Προσπαθούμε ειδικότερα να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο σε αυτό το στυλ συζητήσεων, και να ενισχύσουμε με αυτόν τον τρόπο το φόρουμ μας που τα τελευταία χρόνια είχε “πέσει” σε κίνηση.

Όντως, θα μείωνε ίσως τα θέματα που ανοίγουν, αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος μας. Το ανάποδο μάλιστα, θα θέλαμε να αυξηθούν τα θέματα που ανοίγουν. Το φόρουμ έχει πολύ καλή αναζήτηση πια και δεν περιοριζόμαστε από κάποιο όριο χώρου… οπότε… όσο περισσότερα θέματα ανοίγουν, τόσο το καλύτερο! :sweat_smile:

Ναι, θα συμφωνήσω απόλυτα! Μετά από κάθε μάζωξη το κλίμα στο φόρουμ είναι τελείως διαφορετικό. Έχει μια μαγεία να βλέπεις τους ανθρώπους πίσω από τα κείμενα που γράφουν στα θέματα του φόρουμ…

Και εδώ, θα θέσω την ερώτησή μου… Μήπως λόγω συγκυριών, υπάρχει η ανάγκη να αλλάξει κάτι στους παραπάνω λόγους; Μήπως η ανάγκη για πιο “άμεση επαφή” μεταξύ μας στους καιρούς της πανδημίας (και χωρίς την πιθανότητα διοργάνωσης μάζωξης στο άμεσο μέλλον), να είναι μεγαλύτερη από τους παραπάνω λόγους που δεν έχουμε δημιουργήσει κάποιο live chat;

Το φόρουμ μας υποστηρίζει τη δυνατότητα ενοποίησης με κάποιες πλατφόρμες chat (πχ το Discord, ή το plugin Babble) και μέσα από αυτή την ενοποίηση έχει τη δυνατότητα να στέλνει αυτόματα νέα θέματα που έχουν δημιουργηθεί στο φόρουμ, και σε κάποιες πλατφόρμες έχει και κάποιες έξτρα δυνατότητες (πχ να μετακινεί μηνύματα από το chat στο φόρουμ για να συνεχιστεί η συζήτηση εκεί…).

Πραγματικά θα ήθελα τις απόψεις σας πάνω στο θέμα, λαμβάνοντας όμως σοβαρά υπόψη τους παραπάνω προβληματισμούς.


Από 25/8/2019 μέχρι 25/8/2020, έχουν ανοίξει 559 νέα θέματα.

5 «Μου αρέσει»

συμφωνώ με τους προλαλήσαντες όσον αφορά την εφήμερη λειτουργία του τσατ και την διαχρονική λειτουργία του φόρουμ. για το ερώτημα που βάζει ο χρήστος, αναγνωρίζω ένα δίκιο. θα το σκεφτώ όταν βρω λίγο χρόνο…

5 «Μου αρέσει»

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας, μου λύθηκε η απορία, σε καμία περίπτωση δεν εννοώ να γίνει το φόρουμ FB η οτιδήποτε άλλο μέσω κοινωνικής δικτύωσης… θα έχανε την μαγεία του έτσι και πραγματικά εδώ μέσα έχω βρει συμπυκνωμένη γνώση και πολλές πληροφορίες.

3 «Μου αρέσει»

Αν υπήρχε τσατ δε νομίζω ότι θα το χρησιμοποιούσα, αλλά παρά ταύτα θα ήμουν υπέρ:

  1. Το ότι το φόρουμ δεν είναι τσατ και δε θέλει να γίνει δεν αλλάζει αν σε μια συγκεκριμένη, περιορισμένη γωνιά του φόρουμ υπάρχει και τσατ. Παρόμοια όπως παλιά είχαμε τα μπλογκ: το φόρουμ δεν ήταν μπλογκ αλλά είχε και μπλογκ κάπου. Ίσα ίσα, μερικά πράγματα που δημοσιεύονταν στο κυρίως φόρουμ ενώ δεν ταίριαζαν, είχαν τη δυνατότητα να μεταφερθούν σε μπλογκ και εκεί να ταιριάζουν. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με ό,τι δεν ταιριάζει στο κυρίως φόρουμ αλλά ταιριάζει στο τσατάδικο.

  2. Τα πμ δεν είναι το ίδιο. Στο τσατάδικο πετάς μια καλημέρα κι όποιος τη δει. Στα πμ την απευθύνεις σε συγκεκριμένο/ους αποδέκτη/ες. Επίσης, με πμ λες και όσα δε θες να βγουν δημόσια, άρα στο τσατ λες άλλα.

  3. Δεν τίθεται σύγκριση με τις μαζώξεις. Δε θα γίνουμε φίλοι μέσω του τσατ, απλά …θα τσατάρουμε (=προφανώς άλλο πράγμα από το να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι και να 'χουμε όχι μόνο φαί και κρασί αλλά και τα όργανα).

  4. Από την άλλη βέβαια, το να χαθεί μια πληροφορία είναι όντως ένα θέμα.

5 «Μου αρέσει»

Φίλε @pepe με κάλυψε απόλυτα αυτό το ποστ σου. Απλά εγώ δεν το έχω αρκετά με τον γραπτό λόγο :smiley:

Παιδιά (δηλαδή, όχι μόνο Χρήστο), αν θέλετε να ξεκινήσει κάποιου είδους τσατ, ας το ξεκινήσουμε. Αλλά υπό έναν όρο: όποιος θέλει να συνομιλήσει στο τσατ, πρέπει να το ψάξει και να επιλέξει να μπή σ’ αυτό, να μην είναι δηλαδή ο χώρος του τσατ μόνιμα μπροστά μας, με τις τρέχουσες συζητήσεις φόρα παρτίδα.

2 «Μου αρέσει»

Να ρωτήσω ρε παιδιά, αφού δυνατότητες επικοινωνίας υπάρχουν μπόλικες, είτε συζήτηση μέσω των νημάτων είτε μέσω προσωπικού μηνύματος κτλ που έχουν ήδη αναφερθεί, η δημιουργία τσατ που ακριβώς θα αποσκοπήσει;
Θέλω να πω ότι πιο χαλαρές συζητήσεις συμβαίνουν ήδη, κάπου κάπου, αφού τις ‘‘κολλάμε’’ μέσα στα νήματα. Από κει και πέρα τι απομένει ώστε να ειπωθεί σε τσατ;
Όχι ότι με καίει το θέμα αλλά αν το βασικό περιεχόμενο είναι καλημερο-καληνύχτες (αφού τα ''σοβαρότερα λέγονται αλλού) τότε θα έχει νόημα;


Edit: Φάνηκε σαν να μην δίνω βάση σε αυτό: προφανώς είμαι υπέρ στο να γνωριστούμε καλύτερα τα μέλη αλλά για αυτό υπάρχει καλύτερο από τις μαζώξεις!;

1 «Μου αρέσει»

αν είναι να μπει τσατ, θα μπει στην πρώτη σελίδα. αν είναι να το κάψουμε ας μην μπει καθόλου. ας είναι όμως εμφανείς οι “κανόνες” του παιχνιδιού. πχ ότι οι ερωτήσεις γίνονται σε νήματα (καινούρια ή ήδη υπάρχοντα), κανόνες συμπεριφοράς, κλπκλπ.
κατά τα άλλα, ας μπει όπως παλιά που δεν λειτουργούσε και άσχημα για κάποιο διάστημα. και για να πούμε κάνα νέο όσοι γνωριζόμαστε, και για να γνωριστούμε οι νέοι, ακόμα και οι μαζώξεις καλύπτουν μόνο τους αθηναίους που ευκαιρούνε.

1 «Μου αρέσει»

Στη βάση αυτή, θυμίζω ξανά (και ελπίζω να μην επιβεβαιωθώ) ότι μάζωξη πολύ δύσκολα θα καταφέρουμε να οργανώσουμε μέσα στο επόμενο 6μηνο…

2 «Μου αρέσει»

Ισχύει, ειδικά αν ξεκινήσει καλή συζήτηση εύκολα μπορεί να ξεφύγει και να ερωτηθούν/ειπωθούν θέματα που θα ταίριαζαν σε νήμα.

Ισχύει και αυτό δυστυχώς, πράγματι το τσατ είναι ένα β’ημα να πούμε και δυο κουβέντες παραπέρα, αν και μάλλον πάλι οι συνήθεις ύποπτοι θα συμμετέχουν κυρίως.

1 «Μου αρέσει»

Θέλετε να ψηφίσουμε;

1 «Μου αρέσει»

Ναι θα μπορούσαμε! Προτού ψηφίσουμε όμως, ας δούμε, επί της ουσίας, τί θα εισάγουμε στο φόρουμ στην περίπτωση θετικής ψήφου. Η πλατφόρμα που χρησιμοποιεί το φόρουμ μας (το Discourse) διαθέτει ένα δημοφιλές πρόσθετο για τσατ το οποίο ονομάζεται Babble.

Μόλις αυτό εγκατασταθεί στο σύστημά μας, θα εισάγει τα εξής νέα χαρακτηριστικά:

  1. Το εξής νέο εικονίδιο στην αρχική σελίδα το οποίο θα είναι εμφανές μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη:

  1. Πατώντας το παραπάνω εικονίδιο, ανοίγει το παράθυρο του τσατ

Εκεί μπορεί κανείς να συμμετέχει σε συζήτηση με άμεσα μηνύματα σε μία ή και διαφορετικές κατηγορίες ή ομάδες. Επίσης, μπορεί να στείλει προσωπικό μήνυμα σε κάποιο άλλο μέλος.


Στα θετικά του πρόσθετου αυτού είναι ότι τα μηνύματα στην πραγματικότητα αποθηκεύονται σε ένα “κρυφό” θέμα από το οποίο εμείς οι συντονιστές/διαχειριστές, μπορούμε να διαχωρίσουμε μηνύματα και να τα μεταφέρουμε σε κάποιο κανονικό θέμα συζήτησης.

Μπορείτε να δοκιμάσετε το τσατ αυτό επισκεπτόμενοι το δοκιμαστικό του site και κάνοντας απλά μια εγγραφή.

https://discourse-babble.com/

2 «Μου αρέσει»

Πάρα πολύ παραστατική λέξη! Μπλα μπλά, που λέμε εμείς…

1 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα και από εμένα.

Θα ήθελα να προτείνω και εγώ κάτι σχετικά με το chat.

Υποθέτω πως είναι σχεδόν σίγουρο ότι με το chat θα χαθεί πληροφορία και το φόρουμ είναι ο ορισμός της πληροφορίας.

Η πρόταση μου είναι το φόρουμ να μείνει ανέπαφο ως έχει και να σχηματιστεί μια ομάδα στο messenger του facebook που έχει τα εξής θετικά:

  1. Δεν θα είναι τόσο απρόσωπο αφού ο σκοπός του τσατ είναι να γνωριστούμε καλύτερα.
  2. Η πληροφορία δεν θα χάνετε αφού το ιστορικό του δεν έχει ταβάνι.
  3. Οι mods θα μπορούν να επέμβουν και κατόπιν εορτής αφού δεν χρειάζεται να τα δουνε live τα οποία μηνύματα.
  4. Μπορεί να πεταχτεί από το γκρουπ ανά πάσα στιγμή όποιος δημιουργεί προβλήματα αφού οι mods παραμένουν mods
  5. Μπαίνει ένα κουμπί στο homepage του φορουμ όπου ο καθένας θα αιτείται προσθήκη στο messenger group δίνοντας το όνομα του.

Θεωρώ έτσι δεν θα χαθεί ούτε πληροφορία αφού μπορεί να μεταφερθεί από όλους μας και όποτε θέλουμε στο φορουμ και επίσης δεν θα χαθει η “ομορφια” του φορουμ που είναι η εγκυκλοπαιδια για όλους μας.

μα είναι άλλο το φόρουμ και άλλο το φβ. πρώτον δεν έχουν όλοι φβ, δεύτερον μπορεί να χρησιμοποιούν άλλα username, και τέλος δεν έχει καμία σχέση η ομάδα του φβ με το ίδιο όνομα.

2 «Μου αρέσει»

Έχεις ασχοληθεί ποτέ να αναζητήσεις μια πληροφορία σε παλιά συζήτηση στο μέσαντζερ; Είναι αυτό που λέμε «δεν το 'χασα, απλώς δεν το βρίσκω».

2 «Μου αρέσει»

Πλέον το messenger έχει search και γίνεται λίγο πιο εύκολο, τώρα όσον αφορά όσους δεν έχουν messenger θα είναι ένα θέμα.

1 «Μου αρέσει»