Καλησπερα!
Θα ηθελα να μου δωσετε τα ‘‘φωτα’’ σας οσον αφορα την προστασια του μπουζουκιου αλλα και για την περιποιηση του τωρα το καλοκαιρι.Πολυ ιδρωτας και δεν μπορω να βλεπω το μπουζουκακι ετσι.Ακουγετε υπερβολικο αλλα ετσι ειναι.Θα πρεπει να το καθαριζω καθημαρινα?Χρειαζεται ισως καθε καποιο διαστημα να του βγαζω τις χορδες για να το καθαριζω?Αυτα…
καλησπερα φιλε!καλο ειναι να εχεις ενα πανακι στην θηκη και να σκουπιζεις(και την ωρα που παιζεις ακομα) ταστιερ και μανικι απο πισω.η και ολοκληρο το οργανο οπου χρειαστει.τωρα,για τις χορδες,κοινη γνωμη ειναι να μη βγαινουν ολες μαζι απο το οργανο,οταν τις αλλαζεις δηλαδη να τις αλλαζεις μια μια!εγω μια φορα το χρονο συνηθως τις αφαιρω ολες και καθαριζω την ταστιερα με υγρη πετσετα!το σημαντικο ειναι να μην αλλαξει η θεση του καβαλαρη!!!τωρα για το καθαρισμα και τα δαφορα λαδια και κολπα θα σου πουν οι συμφορουμιτες πιο αναλυτικα!μπορεις να περνας λεπτο πανι κατω απο τις χορδες και να καθαριζεις ετσι ταστο ταστο!
Εγω εχω τεραστιο προβλημα με τον ιδρωτα. Σα μουλαρι που λενε… Ο μονος τροπος να ειναι ανεκτο στο οργανο και σε εμενα ειναι ο εξης: ΠΑΝΤΑ πανακι την ωρα που παιζω, για το οργανο και τα χερια. Με το που τελειωσω εχω παρει ενα λαδακι της dunlop και το περναω και σκουπιζω αμεσως. Κατι σωζεται απο αυτο…
Πολυ καλα θα ψαξω.Μπορει το οργανο να παθει ζημια απο αυτο το προβλημα?..Και εαν ναι μεγαλο ή μικρο?Τωρα με το καινουργιο οργανο εχω αγχωθει αρκετα…σαν τα ματια σου που λενε :258:
Αν παθει κατι δεν ειναι μεγαλο. Τωρα, αυτο που εχω εγω ειναι σαν μικρο μπουκαλακι, το οποιο εχει στην ακρη του ενα σφουγγαρακι-βαμβακι. Μολις τελειωσω το περναω απο τις χορδες μεχρι να “πιασει” και υστερα το σκουπιζω καλα. Αυτο σωζει λιγακι. Αλλα οι χορδες οσο πιο πολυ ιδρωνεις, τοσο πιο πολυ ξεφτιζουν. Γιαυτο πανακι και κατα την διαρκεια απαραιτητα.
Το λάδι της dunlop είναι νομίζω μόνο για τον καθαρισμό και την συντήρηση της ταστιέρας,την ίδια δουλειά κάνει και το ελαιόλαδο.
Με τίποτα μην αφήσετε όργανο σε πορτμπαγκάζ αυτοκινήτου το καλοκαίρι,θα το κλάψετε…
Παιδιά ναι, οπωσδήποτε. Και όχι μόνο το καλοκαίρι άλλωστε.
Πριν δυο μήνες, δεν ήταν ντάλα καλοκαίρι αλλά πάντως είχε βάλει ζέστη και ήλιο, ήμουν με κάτι μουσικούς από τη Νορβηγία και την Εσθονία (και την Ιταλία αλλά αυτοί ήταν αλλιώς) στη Σαντορίνη. Κάποια στιγμή τέθηκε ένα ζήτημα πού θα αφήσουμε τα όργανα, στο αυτοκίνητο ή μαζί μας. Οι Έλληνες και Ιταλοί λέγαμε στους Βόρειους ότι ένα αυτοκίνητο μέσα στο καταήλι μπορεί να ανεβάσει 50-60 βαθμούς. Οι Βόρειοι δεν εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα. Ε και; είπαν.
Τελικά συνειδητοποιήσαμε ότι δεν καταλάβαιναν τι σημαίνουν αυτές οι θερμοκρασίες, αφού η πιο ακραία ζέστη που μπορεί να έχουν δει στα μέρη τους είναι μετά βίας ένα 25άρι!
Παιδιά ενα καλό απορροφητικό πανάκι νομίζω οτι είναι αρκετό για να καθαρίζεται ο ιδρώτας απο τι χορδές και γενικά απ’ όλο το όργανο. Γενικά να είστε πολύ προσεκτικοί με όλα τα καθαριστικά - γυαλιστικά σκευάσματα του εμπορίου γιατί το καθένα απο αυτά έχει συγκεκριμένη και αποκλειστική χρήση. Τα προϊόντα της Dunlop, που προσωπικά έχω δοκιμάσει, τα θεωρώ κορυφαία - ιδίως ένα απο αυτά που περιέχει κερί (carnauba wax) και βοηθάει στην περιποίηση του ξύλου και του βερνικιού…
Δεν ξερω κατα ποσο ομως αφηνει τοσα πολλα “ιχνη” πανω στο βερνικι και το ξυλο, οσο πιο πολυ στις χορδες. Οι οδηγιες ειναι να το σκουπιζουμε κατευθειαν, ετσι δεν ειναι; Πως βοηθαει το ξυλο και το βερνικι;
Φίλε guvs γενικά αναφέρθηκα στα προϊόντα της συγκεκριμένης εταιρείας ως προϊόντα καθαρισμού. Το κερί κάνει γενικά καλό μετά απο ένα συνολικό καθαρισμό του οργάνου. Δεν συνίσταται φυσικά για καθημερινή χρήση…Εξάλλου θεωρώ πως η καθημερινή χρήση τέτοιων προϊόντων δεν είναι ότι το καλύτερο για το όργανο…Αυτό που εγώ εφαρμόζω είναι α) Καθημερινό στεγνό καθάρισμα (χειμώνα - καλοκαίρι) β) σε κάθε αλλαγή χορδών καθάρισμα ταστιέρας και σκάφους με τα αντίστοιχα προϊόντα της αγοράς.
Εννοεις και καποια λαδια που υπαρχουν για το καπακι, κλπ; Εγω δεν θα προτιμουσα να βαλω τιποτα στο καπακι παντως. Αυτο που λες ισχυει και νομιζω ετσι ενδυκνειται ο καθαρισμος, με χορδες και μη.
Θεωρώ ότι που και που επιβάλετε καθαρισμός και του καπακιού. Τα “επώνυμα” προϊόντα της αγοράς όπως προανέφερα είναι πολύ καλά για το σκοπό αυτό. Κάτι που έμαθα απο την ενασχόληση μου με τις κιθάρες είναι πως το καπάκι - όταν μιλάμε για συμπαγές ξύλο όπως κατά κανόνα το βρίσκουμε στα μπουζούκια - απαιτεί σημαντική περιποίηση (εννοείται με μέτρο) για να διατηρήσει την ελαστικότητα του, έτσι ώστε δονούμενο να αποδώσει τον ήχο του…Νομίζω οτι αυτό το όξινο μίγμα σκόνης και ιδρώτα που επικάθεται επάνω στο όργανο τώρα το καλοκαίρι μπορεί μακροχρονίως να υποβαθμίσει το όργανο τόσο αισθητικά όσο και ηχητικά…Εξάλλου δεν είναι μόνο ο ιδρώτας το πρόβλημα… Είναι όλο το πακέτο υψηλών θερμοκρασιών, υγρασίας (αλλού υψηλής αλλού χαμηλής), σκόνης, air condition, κτλ, που σε συνδυασμό με την αμέλεια μας μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα.
Το ελληνικό καλοκαίρι είναι δύσκολο για τα όργανα μας τί να κάνουμε…
ΥΓ. Συνιστώ μια μικρή έρευνα στο Internet σε κατα κανόνα ξένα site για να διαπιστώσετε την σημασία που δίνουν κυρίως οργανοποιοί και μουσικοί καλλιτέχνες στο θέμα συντήρηση - καθαρισμός οργάνων και κυρίως στο θέμα της υγρασίας - θερμοκρασίας και αποθήκευσης!
Σχετικα με το προβλημα τπυ ιδρωτα το καλοκαιρι σκεφτηκα
κατι απλο. Να βαζω στο χερι μου λιγο ταλκ πριν ξεκινησω να παιζω.
Μπορω να σας πω οτι σωθηκα. Το χερι γλυστραει ανετα και ο ιδρωτας
πηγε περιπατο.
Το μονο που δεν ξερω ειναι αν το ταλκ προκαλεσει καποι προβλημα στο μπουζουκι.
Αν ξερει καποιος ας μας δωσει τα φωτα του. Ευχαριστω.
Μιας και βλέπω πως υπάρχει ήδη σχετικό θέμα, συνεχίζω εδώ, αν και η ερώτησή μου δεν αφορά μπουζούκι.
Έχω εδώ και τρεις μήνες περίπου μια λάφτα, παίζω περίπου 2 φορές την βδομάδα, και πριν 1-2 βδομάδες συνειδητοποίησα ένα ελαφρύ αποτύπωμα στο καπάκι, το οποίο πιθανολογώ πως προήρθε από την επαφή με το ιδρωμένο δέρμα μου. Αναφέρομαι στο κιτρινωπό αποτύπωμα χαμηλά κεντρικά και αριστέρα της λάφτας, όπως φαίνεται στην φωτό (εκεί δλδ που ακουμπάει ο πήχης).
Θεωρείτε πώς μπορεί κάτι τέτοιο να αποτελέσει θέμα στον ήχο; Ίσως είναι χαζή η ερώτηση, αλλά είμαι άσχετος στο θέμα οργανοποιίας και ξύλων.
Η λάφτα είναι κατασκευής Saadettin Sandi, το καπάκι είναι από έλατο και δεν έχει περασμένο κάτι από πάνω του, από όσο μπορώ να καταλάβω.
Και ναι, όντως η συγκεκριμένη λάφτα πάσχει από… υπερδοσολόγηση μπερντέδων Ειδικά για αυτούς που φαίνονται στην φωτό, ίσως να βγάλω μερικούς κάποια στιγμή, παραείναι κοντά μεταξύ τους. Αλλά αυτό είναι άσχετο θέμα.