Ποντιακή μουσική: παρουσίαση

Τη Δευτέρα 26/1 ο Κώστας Σιαμίδης (από τους καλλίτερους πόντιους λυράρηδες) παρουσιάζει το νέο του δίσκο στον Ιανό,στις 8μμ. Θα χορέψει και το συγκρότημα του συλλόγου “Αργοναύτες Κομνηνοί” .

Σε συνεργασία με τον Ποντιακό Σύλλογο Αργοναύται Κομνηνοί, τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου στις 20.00, στο πατάρι του ΙΑΝΟΥ (Σταδίου 24) θα γίνει η παρουσίαση της νέας δισκογραφικής δουλειάς του Χρήστου Αντωνιάδη – αφιέρωμα στον Χρήστο Χρυσανθόπουλο - με τίτλο «Πισάγκωνα δεμένος».
Ογδόντα χρόνια μετά, τα εγγόνια των προσφύγων του '22 τραγουδάνε ακόμα ποντιακά. Ο άρρηκτος δεσμός τους με εκείνους που έφυγαν, μονόδρομος! Η πρώτη προσφυγική γενιά αναλώθηκε στη μάχη της επιβίωσης και η δεύτερη σε εκείνη της κοινωνικής καταξίωσης. Στην τρίτη γενιά των προσφύγων δεν μπορεί και δεν μένει άλλος δρόμος όσον αφορά στο «γονιδιακό» της χρέος, από εκείνον της διαιώνισης της πολύτιμης πολιτισμικής παρακαταθήκης που άφησαν πίσω τους οι εκδιωγμένοι του '22 και πριν απ’ αυτούς οι προηγούμενες γενιές του ποντιακού ελληνισμού.
Με τον Κώστα Σιαμίδη στη λύρα και τον Γιώργο Στεφανίδη στο τραγούδι, ο Χρήστος Αντωνιάδης έγραψε -για τον ολοένα διευρυνόμενο κύκλο των μυστών της αυθεντικής ποντιακής μουσικής- τραγούδια που εξακολουθούν να αναβλύζουν ακόμη και σήμερα από την αστείρευτη πηγή της ποντιακής ψυχής. Άνθρωποι με διαφορετικές αφετηρίες και διαδρομές, όμως με κοινό παρονομαστή την αγάπη τους για την ποντιακή μουσική και την αγωνία τους για την τύχη της.
Για την τύχη της αυθεντικής ποντιακής μουσικής και το σημερινό μεταβατικό της στάδιο θα μιλήσουν ο στιχουργός Χρήστος Αντωνιάδης, ο ανθρωπολόγος Νίκος Μιχαηλίδης και ο μουσικολόγος Παύλος Τσακαλίδης. Συντονίζει η δημοσιογράφος Σοφία Ιορδανίδου.

Τη νέα δουλειά του Χρήστου Αντωνιάδη ανέλαβε η δισκογραφική εταιρεία ΠΡΟΤΑΣΙΣ, γνωστή για την ποιοτική της παρέμβαση στα μουσικά δρώμενα της χώρας.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με έναν πυρρίχιο από το χορευτικό του Συλλόγου
Αργοναύτες Κομνηνοί

Είσοδος Ελεύθερη

Αθάνατε Χρήστο Χρυσανθόπουλε!!!
Μαζί με τον μεγάλο Χρύσανθο (Θεοδωρίδη), δείτε http://www.youtube.com/watch?v=tIsCUJeJ1ps&feature=channel_page
και http://www.nme.com/video/id/nxM-24l_-TI/search/xrysanthos
:109::109::109:

Η βραδιά στην κατάμεστη αίθουσα του ΙΑΝΟΥ τη Δευτέρα ήταν πραγματικά καταπληκτική!
Ακούστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις από αξιόλογους ανθρώπους για το τι είναι δημοτική παράδοση και τι σημαίνει αυτό σήμερα όπως και για το μέλλον της ποντιακής διαλέκτου (αλήθεια το ξέρατε ότι στο σύλλογο “Αργοναύτες Κομνηνοί” στην Καλλιθέα, εκτός από μαθήματα μουσικής και χορού γίνονται και μαθήματα ποντιακής διαλέκτου??).
Τελικά ότι απομένει ως πολιτισμός σ΄αυτόν το τόπο είναι η προσπάθεια κάποιων μερακλήδων…

Η ποντιακή παράδοση νομίζω ότι είναι πολύ αξιόλογη. Και ιδιαίτερα στο μουσικό της κομμάτι, αν εντάξουμε όμως και το χορευτικό μέσα σε αυτό. Παρότι υπάρχει σοβαρή υποχώρηση του ποντιακού στοιχείου από τους δεσμούς που έχει με την παράδοσή του, ιδίως τα τελευταία χρόνια. Όμως ταυτόχρονα γίνονται και προσπάθειες προώθησης όχι μόνο της ποντιακής μουσικής, αλλά και άλλων εθίμων κατά βάση από πολιτιστικούς συλλόγους.
Παρότι μη πόντιος με ελκύει πάρα πολύ η ποντιακή μουσική, που μου αρέσει να την ακούω και σε άκυρες στιγμές (αν υπολογίσει κανείς ότι όχι μόνο τα ποντιακά αλλά όλη η παραδοσιακή μουσική θεωρούνται από την πλειοψηφία ευχάριστα μόνο σε γλέντια). Όμως θεωρώ ότι το βιντεάκι σου Σονια είναι λίγο μη χαρακτηριστικό μιας και όταν ακούω ποντιακά από ένα όργανο, προτιμώ αυτό να είναι ο κεμετζές.:78:

Φυσικά και το χαρακτηριστικότερο των οργάνων της ποντιακής μουσικής έκφρασης είναι η ποντιακή λύρα!

Υπάρχουν όμως και άλλα, όπως το αγγείο, το γαβάλ, ακόμη ακόμη, σε κάποιες περιχές χρησιμοποιούνταν ο ζουρνάς, το κλαρίνο…

Και δική μου προτίμηση είναι η λύρα και μάλιστα η παραδοσιακή

Προσωπικά λοιπόν, επέλεξα το βίντεο αυτό, γιατί είναι ένα παραδοσιακότατο ποντιακό άκουσμα, αντιπροσωπευτικό της περιοχής της Ματσούκας του Πόντου, σκοπός μάλιστα παιγμένος από τον δεξιοτέχνη, παρ’ όλο το νεαρό της ηλικίας του, Γιώργο Σιαμίδη.

Επιπλέον, αποδεχόμενη την παρατήρηση περί λύρας, ακούστε

http://www.youtube.com/watch?v=bXsOHNselME:089: