ξερει κανενας τι παιζει με το θεμα των πνευματικων δικαιωματων.αν θες να κανεις επανεκτελεση η να χρησιμοποιησεις σαν σαμπλερ μερος κομματιου τι διαδηκασια πρεπει να ακολουθησεις?οποιος ξερει ας βοηθησει…
Ρίξε μια ματιά στην σελίδα της Α.Ε.Π.Ι. Πιστεύω ότι θα βρεις απάντηση στο ερώτημά σου.
Η διασκευή και το σαμπλάρισμα νομίζω είναι 2 διαφορετικές περιπτώσεις. Η διασκευή είναι ελεύθερη για κομμάτια στο public domain (παραδοσιακά, ή κομμάτια των οποίων ο συνθέτης πέθανε τουλάχιστο πριν 70 χρόνια νομίζω). Το σαμπλάρισμα είναι ελεύθερο για ηχογραφήσεις που και πάλι είναι μιας κάποιας ηλικίας. Π.χ δεν μπορείς να σαμπλάρεις μια φετινή ηχογράφηση του Μπαχ χωρίς να πληρώσεις δικαιώματα, ενώ μπορείς μια ηχογράφηση της δεκαετίας του 30. Η ίδια η σύνθεση θεωρείται public domain.
Δεν είμαι σίγουρος ποια είναι τα χρονικά όρια για λήξη του κόπυραϊτ, η σελίδα της ΑΕΠΙ δεν βοηθά ιδιαίτερα. Υπάρχουν Έλληνες συνθέτες που επέλεξαν να μην αντιπροσωπεύονται από την ΑΕΠΙ.
υπηρχε κάποτε η ΑΕΠΙ…
Επισυνάπτω πρόσφατο άρθρο σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα της μουσικής Χατζιδάκι. Χωρίς να μπορώ να ακόμα να έχω άποψη, το αναφέρω ως θέμα πιθανόν σχετικό με τη θεματολογία μας , ελπίζοντας πως θα γίνει αφορμή για διάλογο.
Η GTP Touring Limited απαντά ότι ο Γιώργος Χατζιδάκις δεν έχει καμία νομική αρμοδιότητα να εγκρίνει ή να απορρίπτει δημόσιες εκτελέσεις των έργων του Μάνου Χατζιδάκι στο εξωτερικό
Μία εξαιρετική παρουσίαση - ενημέρωση περί πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.
Αυτό μου φαίνεται λίγο περίεργο αν και δεν εχω τρόπο να μάθω με βεβαιότητα τι συμβαίνει.
Υποθέτω πως μέρος του έργου του θα ανήκει σε ξένους παραγωγούς. Πχ: η μουσική απο το Top Kapi θα είναι ιδιοκτησία όποιου έχει τα δικαιώματα της ταινίας γιατί συχνά τέτοιες συνεργασίες εξαγοράζονται κατα την παραγωγή, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα. Τότε δεν ξέρω τι συνέβαινε. Απο εκεί και πέρα αυτό που σίγουρα συμβαίνει είναι πως ο κάθε τοπικός φορέας δεν έχει ιδιαίτερη επιρροή εκτός της χώρας που βρίσκεται. Αν δηλαδή εγώ ηχογραφήσω κάτι Αγγλία και χρησιμοποιηθεί παράνομα σε άλλη χώρα, είναι δύσκολο για το Βρετανικό σωματείο μουσικών να επιβάλλει τις κυρώσεις που θα έβαζε στην Βρετανία.
Ειδικά στην περίπτωση Χατζιδάκι, πιό εύκολα παίζεται ελεϋθερα στο εξωτερικό παρά στην Ελλάδα απο οτι ακούω οπότε αναρωτιέμαι αν είναι η μουσική ελεύθερη γιατί δεν μπορεί πρακτικά να την ελέγξει κάποιος εκτός Ελλάδας και όχι γιατί υπάρχουν δικαιούχοι εξωτερικού που αδιαφορούν.