Πρωτοεμφανιζόμενη ηχογράφηση του Μανώλη Καραπιπέρη

Φατιμέ ζεϊμπέκικο του Μανώλη Καραπιπέρη με αριθμό μήτρας
(CVE-51266-1)
πρωτοεμφανιζόμενη εκτέλεση στο Youtube!!!.

1 «Μου αρέσει»

Ας αναφέρουμε όμως ότι είναι από το βιβλίο “από τον ταμπούρα στο μπουζούκι”, του φίλου μας Σταύρου Κουρούση.

7 «Μου αρέσει»

ευτυχώς το αναφέρει το κανάλι.

“Ελληνική Μουσική”
@EllinikiMousiki

<<Αριθμός μήτρας (CVE-51266-1)
Αυτήν την ηχογράφηση την βρήκα στο CD του βιβλίου “Από τον ταμπουρά στο μπουζούκι” του Σταύρου Κουρούση.>>

1 «Μου αρέσει»

Πολύ νωρίς το έβγαλε τζάμπα στο ίντερνετ, είναι αντιδεοντολογικό. Αυτή η δουλεία έχει στοιχίσει πολύ σε κόπο και χρήματα, είθισται να περνάει κάποιο διάστημα για να βγάλει η έκδοση τα έξοδά της και μετά να ανεβαίνει οπουδήποτε.

1 «Μου αρέσει»

Αυτός το ανέβασε τώρα μόλις, προ 18 ωρών (δηλαδή χτες 10/7/2024). Απορώ πότε πρόλαβε και το πήρε χαμπάρι ο Κοσμάς!

Πάντως κάποιο άλλο από τον «Ταμπουρά», ή μπορεί και το ίδιο σε άλλο ανέβασμα, το είχα ήδη δει εδώ και καναδυό μήνες.

Για να πω την αλήθεια, εκπλησσομαι με τη δεοντολογία. Την πνευματική δουλειά του αλλουνού δεν τη βγάζουμε τζάμπα στο ίντερνετ, εκτός αν θέλει να τη βγάλει ο ίδιος. Αυτός είναι ο κατ’ αρχήν κανόνας. Φυσικά ο κανόνας καταστρατηγείται νυχθημερόν. Αλλά ότι και μέσα στην καταστρατήγηση τηρούνται όροι σεβασμού της πνευματικής δουλειάς (πέρα από την αναφορά των οφειλόμενων κρέντιτς - αυτήν, όσο κι αν δεν την κάνουν όλοι, πάντως δεν έχει χαθεί), δε θα το φανταζόμουν.

1 «Μου αρέσει»

Συμφωνώ, μέχρι που σκεφτόμουν αν θα έπρεπε να είναι εδω ο σύνδεσμος.
Όμως η πνευματικη δουλειά που κουβεντιάζουμε ανηκει στον Καραπιπέρη και πιθανών στη δισκογραφική, αν και λόγω ηλικίας μάλλον δεν ανήκει σε κανέναν.
Η ίδια ελευθερία που επιτρέπει στον οποιοδήποτε να επανεκδόσει αυτό το υλικό, επιτρέπει και την παραπέρα κυκλοφορία του.
Τώρα θα μου πεις, μπορεί κάποιος να πέρασε ώρα στην ψηφιοποίηση.
Είναι η ψηφιοποίηση εντός κανονισμών πνευματικών δικαιωμάτων;

Όχι μόνο στην ψηφιοποίηση. Στην ανακάλυψη! Το ότι υπάρχει αυτό το τραγούδι, όχι μόνο σε μία κόπια κλειδωμένη σε κάποιο κονισαλέο συρτάρι, οφείλεται στον Σταύρο.

1 «Μου αρέσει»

Λοιπόν ναι, η ίδια ηχογράφηση υπάρχει τρεις φορές στο ΥΤ. Ανέβηκε πριν από ένα χρόνο (3,3κ προβολές), ξανά πριν από 6 μήνες (6,6κ), και ξανά χτες (καμιά 500ριά). Οι δύο από τους τρεις παραπέμπουν στον Ταμπουρά. Ο τρίτος, με τις πολλές προβολές, σφυρίζει αδιάφορα παρόλο που το αναφέρουν οι σχολιαστές.


Edit: Βασικά μπορεί και να μην είναι η ίδια ηχογράφηση, αφού στους δίσκους του Σταυρου έχουμε τουλάχιστον δύο, από τον ίδιο Καραπιπέρη την ίδια μέρα. Στυ ΥΤ είδα απλώς ότι υπάρχουν, δεν έκατσα να τις ακούσω συγκριτικά.

2 «Μου αρέσει»

Γενικά επικρατεί αβεβαιότητα όσων αφορά την ηθική και τους κανόνες/νόμους σε τέτοιες περιπτώσεις.
Εδώ προφανώς προσέξαμε την αδικία γιατί πρόκειται για μουσική σχετική με την σελίδα.
Ευτυχώς η δυστυχώς όμως, αρχεία ήχου παίρνουν τον δρόμο τους ανεξέλεγκτα χωρίς να μπορεί ουσιαστικά να παρέμβει κάποιος. Η ιδέα της αγοράς ηχογραφημένης μουσικής τείνει να είναι πλέον ιδεολογική.
Έχουμε και περιπτώσεις όπως τον Eskiplak στο YT ο οποίος εδώ και καιρό, ότι καταχωνιασμένη TRT ιστορική ηχογράφηση πιάνει στα χέρια του, την ανεβάζει δωρεάν στο κανάλι του.
Απο τη μία σκέφτομαι πως πιθανών να υπάρχει μια δόση παρανομίας αν τα πνευματικά δικαιώματα ακόμα ανήκουν στους δημιουργούς, απο την άλλη έχω λιώσει να ακούω ότι ανεβάζει ο άνθρωπος γιατί πρόκειται για σπάνιο υλικό που δεν ειναι διαθέσιμο σε εμπορική μορφή.
Είναι καλό οι δημιουργοί να μην έχουν τον έλεγχο της πνευματικής τους ιδιοκτησίας;
Είναι όμως καλό να επιλέγουν να μην διαθέσουν τόσες ιστορικές ηχογραφησεις που για όποιον έχει το βίτσιο να τις ακούει είναι χρυσάφι;

Είσαι άραγε νομικά και ηθικά καλυμμένος να μπουκάρεις στο εκτροφείο του αλλουνού και να ελευθερώσεις ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον;

Η απάντηση μάλλον είναι ότι το νόμιμο δεν ταυτίζεται με το ηθικό. Αλλά και το ηθικό χωράει οπτικές, ενώ ο νόμος είναι ένας για όλους.

Ο νόμος υπάρχει αλλά είναι είναι αδύνατον να εφαρμοστεί. Ο νόμος λέει πως κάθε φορά που θα παίξουμε το “Όνειρο Δεμένο” στο κουτούκι, πρέπει να πάρουμε αδεια απο τον Ξαρχάκο και να του καταβάλλουμε οτι του αναλογεί απο το νυχτοκάμματο.

Η δική μου θέση είναι περίεργη γιατι είμαι σεσσιονάς στο επάγγελμα αλλά και καταναλωτής.

Θυμάμαι τον Θεοδωράκη να χαρίζει πειρατικά cd δικά του και να λέει στην τηλεόραση ότι θέλει να χαρίσει τη μουσικη του. Ως καταναλωτης προφανώς χειροκροτώ, αλλά ο σεσσιονάς του που πήγε και έγραψε, δεν έχει δικαίωμα λογου;

Νομίζω λείπει η κατανόηση απο τον καταναλωτή. Πλέον αυτός που αγαπά τη μουσική έχει ηλεκτρονικά αποθηκευμένες ώρες ήχου που μάλλον δεν αγόρασε.

Ο φίλαθλος που αγαπά την ομάδα έχει διαρκείας. Ο αναγνώστης που αγαπά τον συγγραφέα θα αγοράσει το νέο του βιβλίο.

Κάτι δεν πάει καλά με εμάς…

Ηταν στο πρωτο βιβλιο, εχει χρονια που βγηκε. Και υπαρχει και αλλο-αλλα εκει.

Εσενα δε σε βλεπει, ουτε σε διαβαζει (του μιλας δλδ), μονααχα σε ακουει. Και αυτο πολλες φορες γιατι βλεπει τον τραγουδιστη μονο, που τον πληρωνει στις συναυλιες του καλυτερα απο ολους τους αλλους μαζι. Γι’αυτον παει. Και αφου το βρισκει και τζαμπα, ολα καλα…

1 «Μου αρέσει»

Καμιά αβεβαιότητα όσον αφορά τους νόμους.
Μεγάλη σιγουριά για την μη εφαρμογή τους.

(Δεν θέλω να πω περισσότερα, γτ είναι ειδικό το θέμα κ απαιτεί τεράστια ανάλυση κ το θρεντ δεν προσφέρεται. )

5 «Μου αρέσει»