Πληροφορίες για την Γεωργία Βασιλοπούλου

Μήπως μπορεί κανείς να με βοηθήσει να βρω πληροφορίες για την τραγουδιστρια γεωργία βασιλοπούλου; μέχρι στιγμής οι αναζητήσεις μου δεν με έχουν βγάλει πουθενά. Το μόνο που ξέρω είναι ότι είχε κάνει κάποιες ηχογραφήσεις στην Αμερική την δεκαετία του 50’ και ότι είχε συνεργαστεί με τους χαλκιαδες

1 «Μου αρέσει»

Κάποιες ετικέτες δίσκων με την Γεωργία Βασιλοπούλου.

Αφορούν Ελληνικές της ηχογραφήσεις (1946-1952) σε HMV και Columbia. Κάποιες από αυτές κυκλοφόρησαν και στην Αμερικάνικη αγορά.

AO 2755  A DG 6977  A DG 6977  B

7 «Μου αρέσει»

Υπέροχα όλα τα κομμάτια! Ευχαριστώ πολύ για τις φωτογραφίες!
Ωραια θα ήταν να είχαμε και κάποια βιογραφικά στοιχεία…

2 «Μου αρέσει»

https://rebetiko.sealabs.net/display.php?string=βασιλοπούλου

τα τραγούδια της και εδώ επίσης

Δυστυχώς δε μπόρεσα να βρω βιογραφικά στοιχεία…

4 «Μου αρέσει»

Κάθε τι βοηθάει!!! Ευχαριστω😀

Η Γεωργία Βασιλοπούλου γεννήθηκε στη Λυγιά Ναυπάκτου το 1928. Οι γονείς της ήταν αγρότες και κανείς από την υπόλοιπη οικογένεια δεν ασχολήθηκε με τη μουσική. Ήρθε στην Αθήνα το 1945 και διέμενε στην αδερφή της στο Κολωνάκι. Εκεί έκανε ασκήσεις ορθοφωνίας και ερασιτεχνικά τραγουδούσε στο σπίτι δημοτικά τραγούδια.

Ένα πρωί πέρασε από το σπίτι της μια μεγάλη ηθοποιός, που ήταν γειτόνισσά της και ζήτησε να την ακούσει να τραγουδά. Εκείνη έκρινε ότι η φωνή της ήταν καλή και την πήγε στο κέντρο «Όαση». Απ’ αυτό το κέντρο ξεκίνησε την καριέρα της. Συγχρόνως μάθαινε κιθάρα. Στη συνέχεια άρχισαν να τη ζητούν οι δισκογραφικές εταιρίες Columbia και His Master’ s Voice και ξεκίνησε να ηχογραφεί δίσκους 45 στροφών περίπου το 1946.

Έγραψε 26 τραγούδια, όλα το ένα καλύτερο από το άλλο και όλα πρωτότυπα, δηλαδή πρώτες εκτελέσεις. Ο πρώτος της δίσκος ήταν το τραγούδι με τίτλο «Ποια είναι η λυγερή» και το τελευταίο «Μια χήρα πούλαγε κρασί» το 1960. Εργάστηκε στα κέντρα «Ξενύκτης», «Πεταλούδα», «Διάνα», κ.ά. Το τελευταίο ήταν το κέντρο «Ζούγκλα», στην πλατεία Βάθης το 1956-58.

Πήγε σε πολλά μέρη της Ελλάδας τραγουδώντας σε πανηγύρια, γάμους κλπ. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της συνεργάστηκε με αρκετούς εκλεκτούς μουσικούς της εποχής, όπως: Νίκο Καρακώστα, Κώστα Γιαούζο, Γιώργο Ανεστόπουλο, Τάσο Χαλκιά, Βασίλη Σαλέα κλαρινίστες, Γιώργο Κόρο, βιολιστή και τους Γιώργο Παπασιδέρη, Κώστα Ρούκουνα, Γιώργο Μεϊντανά, Κώστα Ζωγράφο και άλλους.

Παντρεύτηκε στην Αθήνα το 1952, τον Θεόδωρο Κορδελίδη, ο οποίος είχε βιοτεχνία γυναικείων ενδυμάτων και τώρα είναι συνταξιούχος. Απέκτησε μια κόρη, τη Βαρβάρα, η οποία δεν ασχολείται με τη μουσική, πλην όμως της αρέσει πολύ και έχει μια μεγάλη συλλογή δίσκων και CD. Την καριέρα της την τερμάτισε στις αρχές της εγκυμοσύνης της, το 1961, γιατί έπρεπε να μένει κλινήρης σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκειά της. Έφυγε από τη ζωή το 2017, σε ηλικία 89 περίπου ετών.

2 «Μου αρέσει»

Γεωργία Βασιλοπούλου

η φωτογραφία εχει ετικέτα (εκτός της Βασιλοπούλου στα λευκά),

“(mittaki georgia- giaouzos kostas- zografos kostas- arapakis giorgos- gkaravelis alekos- panagiotis 1945)”

1 «Μου αρέσει»