Ο φίλος στο σύνδεσμο παρακάτω ψάχνει στοιχεία, το βάζω και εδώ αν μπορεί κάποιος/α να συνεισφέρει στην πληροφόρηση.
https://rebetiko.sealabs.net/viewtopic.php?f=9&t=5545&p=34396#p34396
Ο φίλος στο σύνδεσμο παρακάτω ψάχνει στοιχεία, το βάζω και εδώ αν μπορεί κάποιος/α να συνεισφέρει στην πληροφόρηση.
https://rebetiko.sealabs.net/viewtopic.php?f=9&t=5545&p=34396#p34396
Μάκη για δες αυτό
http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&id=4148
Στο τέλος αυτού του συνδέσμου γράφουν
Ορφανός από πατέρα από πολύ μικρός, έκανε διάφορες εργασίες για να βοηθήσει την οικογένειά του. Στα χτήματα, στα αμπέλια, στα περιβόλια, στις ελιές, στα ελαιοτριβεία… Ένα διάστημα εργάστηκε σαν τσαγκάρης και τελικά σαν αμαξάς. Είχε μια αδελφή, που έγινε καθηγήτρια Γαλλικών.
Εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα αλλά επισκεπτόταν τακτικά τα Φιλιατρά. Έγινε γρήγορα ξακουστός, είχε δικό του συγκρότημα, τραγουδούσε σε διάφορα Αθηναικά κέντρα και γύριζε την επαρχία. Διάλεγε τραγούδια που τον άγγιζαν και του άρεσαν και έγραφε τραγούδια από αληθινά γεγονότα. Έγραψε και γραμμοφώνησε «εκατοντάδες» τραγούδια. Επίσης πουλούσε στίχους που έγραφε. Είχε συμβόλαια με τις εταιρείες Columbia και Odeon. Οι δίσκοι του μεταδίδονταν από το ραδιόφωνο, γίνονταν εμπορικές επιτυχίες και ακούγονταν και από Έλληνες μετανάστες. Σε κάποιους δίσκους του (πχ. Φιλιατρινούλα) αναφέρεται άλλος σαν στιχουργός (όπως συνηθιζόταν, για λόγους οικονομικούς).
Tον Φεβρουάριο 1938 o τότε πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς τον πήρε μαζί του σε επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη, όπου τραγούδησε μανέδες και καταχειροκροτήθηκε.
Ήταν γεροδεμένος, με ξανθά σγουρά μαλλιά και γαλανά μάτια, φωτεινό μέτωπο και ωραίο παράστημα. Ευγενικός, καλόκαρδος, γελαστός, καλλιεργημένος, ευαίσθητος, πονόψυχος, αγαπητός σε όλους.
Είχε αδυναμία στο ωραίο φύλο, που φαίνεται και στους στίχους πολλών τραγουδιών του και ήταν συνεχώς ερωτευμένος. Πολλά τραγούδια του τα έγραψε για κοπέλες που ερωτεύτηκε.
Ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε μια Τριπολιτσιώτισσα που της έγραψε και τραγούδι αλλά σε λίγα χρόνια χώρισαν. Ξαναπαντρεύτηκε αργότερα και απέκτησε δύο κόρες, την Κατερίνα και την Παναγιώτα, που όταν πέθανε ήταν μόλις 1 έτους και 3 μηνών αντίστοιχα.
Τα τελευταία χρόνια της σύντομης ζωής του η φτώχεια, η πτώση των πωλήσεων των δίσκων του και μια ερωτική απογοήτευση τον οδήγησαν σε κατάθλιψη και τό’ριξε στο κρασί. Η υγεία του άρχισε να κλονίζεται. Εισήχθη στο Λαικό Νοσοκομείο και σε λίγες μέρες πέθανε.
Δίσκοι του υπάρχουν ακόμα, σε σπίτια και ιδιωτικές συλλογές. Ανατυπώσεις δίσκων του έγιναν το 1975 (Ρεμπέτικη Ιστορία 1 & 2, - μόνο 2 τραγούδια-). Επίσης το 1983 («Οι μεγάλοι του Δημοτικού τραγουδιού» Νο 6 & 7 -28 τραγούδια-), με πρωτοβουλία του συλλέκτη Δημ.Ράνιου.
40 χρόνια μετά το θάνατό του κυκλοφόρησε το βιβλίο: Κώστα Χ. Καραμπάτσου «Δημ. Περδικόπουλος - Ο μεγάλος του Δημοτικού τραγουδιού. Το έργο, η ζωή, η εποχή, τα τραγούδια του» Εκδόσεις «Αλφειός» Αθήνα 1992.
Στο βιβλίο αυτό δημοσιεύεται και πιστοποιητικό του Δήμου Φιλιατρών με χρονολογία γέννησης το 1909, οπότε το 1952 που πέθανε ήταν 43 χρονών και η χρονιά που ήρθε 20χρονος στην Αθήνα και γραμμοφώνησε τον πρώτο του δίσκο είναι το 1929.
Σύμφωνα με το sealabs το πρώτο τραγούδι του Δ.Περδικόπουλου στην δισκογραφία ήταν το 1934 με το παρακάτω τραγούδι, και όχι το 1929 όπως γράφει ο χρήστης.
“Οι φίλοι μου με ξέχασαν κι οι εχθροί με κυνηγούνε, τώρα που εδυστύχησα αχ με περιφρονούνε”. Στο ούτι ο Αγάπιος Τομπούλης. Πρώτη εμφάνιση του Περδικόπουλου στη δισκογραφία. Δίσκοι Columbia Ελλάδος / DG-2113 / CG-999 , Columbia Ελλάδος / DG-6311 / CG-999 και Columbia Αμερικης 7126-F (Cο. 21918).
Ας αναζητηθεί το βιβλίο του Καραμπάτσου. Όλο και σε κάποιο παλαιοβιβλιοπωλείο θα το πετύχει κανείς.
ΥΓ. Δεν είναι εκδόσεις ΑΛΦΕΙΟΣ αλλά ιδιωτική έκδοση
το βρήκα και το πήρα, ευχαριστώ!
περι
Περδικόπουλου και Ανεστόπουλου.