Πιο καλά ξύλα για μπουζούκι

Iσως βοηθησει τη συζητηση σχετικα με τα ξυλα…παρηγγειλα σημερα το νεο μου μπουζουκι στον Σπουρδαλακη.
Μετα απο πολλες δοκιμες,επιδειξεις και αναλυση στα ηδη υπαρχοντα οργανα (εκπληκτικη εξυπηρετηση και επικοινωνια) σχετικα με τα ξυλα και τον ηχο τους καταληξαμε στο να φτιαξω το οργανο με ενα σκαφος απο παλισανδρο σκαλιστο και ωριμασμενο (το οποιο ηταν ηδη ετοιμο και μου εδειξε επι τοπου) και καπακι απο κεδρο.
Χαρακτηριστικα μου ειπε οτι κεδρος αποδιδει πιο γεματο,ογκωδη και μπασο ηχο και σχετικα γρηγορα κορυφωνεται η αποδοση του εαν θελω να ακουσω το μπουζουκι μου ωριμο και μεστο σε μικρο χρονικο διαστημα…συναμα μου αναφερε οτι το σκαφος το οποιο επελεξα (ηταν σκαφος πιο στρογγυλο 4χορδου) αποδιδει μπασο ηχο σε σχεση με τα αμυγδαλωτα που υπαρχουν στα τριχορδα…βεβαια σταθηκε στο οτι η κλιμακα μανικιου-καβαλαρη πρεπει να μεινει στα 67,5 εκ. προκειμενου να παραμεινει στις συχνοτητες του το οργανο σωστο και να μην ‘‘μπουμαρει’’ στο μελλον και θολωσει,εαν επελεγα 69 εκ π.χ.

Καλή επιλογή ξύλων bourbou, με το καλό να το παραλάβεις και να μας ανεβάσεις βίντεο.

Σε ευχαριστω Μπαμπη…πιστευω οτι ο Χρηστος Σπουρδαλακης εκανε μια σωστη εκτιμηση του τι θελω ως αποτελεσμα,λαμβανοντας παντα το οικονομικο μεγεθος της κατασκευης και απο την πλευρα μου μου ενεπνευσε απολυτη εμπιστοσυνη πλεον,περα απο τις συστασεις…αναμενω και εγω το αποτελεσμα το οποιο με χαρα θα σας δειξω οταν ερθει η στιγμη… : )

Φιλε arxarios οπως βλεπεις στο κομματι ξυλου σου εχω σημειωσει με δυο κουτακια δυο περιοχες!
Η μια περιοχη κατω δεξια ειναι καθετα τα νερα και η αλλη επανω δεξια δεν ειναι καθετα!
Θα κοψεις ξυλο για το μανικι απο την περιοχη με τα πιο καθετα νερα!

Φαντασου το κατω τετραγωνακι στην επανω πλευρα τοποθετειται η ταστιερα και η κατω πλευρα ειναι που στρογγυλευει το μανικο! Ετσι θα φτιαξεις το μανικι!

Βρε παιδιά, φτιάχνω πρώτη φορά ένα οργανάκι, μάλλον πειραματικό να δω τι θα βγεί, χρησιμοποιώ ένα σκάφος από ένα παλιό μαντολίνο φτηνό που είχα, θα κρατήσω και το καπάκι… Για να κρατήσω χαμηλά το κόστος, λέω να βάλω στο χέρι μια κόντρα από βέγκε μόνο, το οποίο δείχνει αρκετά σκληρό και άκαμπτο ξύλο, αυτό συν την ταστιέρα από έβενο με σφηνωτά τα τάστα για να πάρει την κλίση, δεν εξασφαλίζει ακαμψία, πρέπει να βάλω κι’ άλλες κόντρες;
Άλλη μια ερώτηση: Για την αρνητική κλίση του μπράτσου, αρκούν μόνο τα σφηνωτά τάστα που θα δώσουν μια κλίση, ή απαιτείται και πλάνισμα ελαφρώς προς τα πίσω;

Καταρχήν να έχεις υπόψη σου ότι δεν υπάρχει άκαμπτο ξύλο. Απλώς διαφέρει ο βαθμός ακαμψίας από ξύλο σε ξύλο.

Η επιλογή του βέγγε είναι καλή, αλλά να προσέξεις τα νερά να είναι κάθετα στο επίπεδο του καπακιού όπως φαίνεται στο παραπάνω σχήμα του Δημήτρη,για περισσότερη ακαμψία, και επιπλέον να έχει φάρδος γύρω στα 12 - 15 χιλιοστά.

Η κλίση να έχουμε υπόψη μας ότι δεν δίνεται με τα τάστα αλλά από πριν. Τα ‘‘σφηνωτά τάστα’’ δεν δίνουν πάντα κλίση. Εξάλλου όλα τα τάστα σφηνώνουν.

Η κλίση επιτυγχάνεται με δύο τρόπους:

  1. Καθώς κολλάμε την ταστιέρα πιέζουμε το μπράτσο προς τα πίσω και όταν κολλήσει μένει η κλίση. Αυτός ο τρόπος χρειάζεται αρκετή εμπειρία.
  2. Καθώς ετοιμάζουμε το μπράτσο, πριν να τοποθετήσουμε το καράολο, από ένα σημείο και πέρα αρχίσουμε να το χαμηλώνουμε προοδευτικά προς τή μεριά την μεριά του καράολου. Στη συνέχεια προσαρμόζουμε το ξύλο για το καράολο και ομαλοποιούμε την κλίση στο σημείο του καράολου. Στο τέλος κολλάμε την ταστιέρα. Η ταστιέρα καλό θα είναι να έχει πάχος γύρω στα 7 χιλιοστά έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα διορθώσεων στο τέλος, ή σε περίπτωση σκευρώματος.

Προσοχή κατά το χαμήλωμα του μπράτσου να διατηρήσουμε το επίπεδό του για να μην παρουσιαστεί στρέψη.

χαιρετε,μια ερωτηση, θελω να αγορασω ενα μεταχειρισμενο μπουζουκι απο ενα φιλο,μου ειπε οτι το καπακι ειναι απο κεδρο,ειναι καλο ξυλο για καπακι;γιατι τα πιο πολλα που διαβαζω εχουν ελατο,ποια η γνωμη σας;

εχω ένα μπουζούκι με κέδρινο καπάκι κατασκευής Καρελλά. Προσωπικά μου αρέσει πολύ. Έχει λαμπερό/δυνατό ήχο σε όλο το φάσμα και ιδιαίτερα στα μπασα και στα μεσαία. Βέβαια αυτό είναι και θέμα κατασκευής συνολικά, οπότε είναι δύσκολο να πεις αν αυτό οφείλεται καθαρά στο υλικό του καπακιού. Το κάθε όργανο έχει τον δικό του ήχο. Το αν σου αρέσει ο ήχος του συγκεκριμένου οργάνου, είτε είναι από κέδρο, είτε έλατο είναι καθαρά δικό σου θέμα. Σε πολλούς δεν αρέσει το κέδρινο καπάκι γιατί το έχουν συνήθως οι κιθάρες και το χρώμα του ήχου διαφέρει από το κλασσικό μπουζούκι.
Αν δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις κάνε το κόπο να πας σε κάποιον οργανοποιό, αν έχει κάποιο μπουζούκι έτοιμο με κέδρο για να το ακούσεις και να το συγκρίνεις εκεί με παρόμοιας ποιότητας όργανο, του ίδιου κατασκευαστή, με ελάτινο καπάκι.

καταλαβα φιλε ευχαριστω,το οργανο ειναι του σταμκου,ειναι απο την σειρα η οποια το καπακι δεν εχει καμια φιγουρα,ειναι σκετο,δεν ξερω αν την εχετε υπ οψιν σας,το οργανο ειναι σε πολυ καλη κατασταση,γενικα σαν οργανα ειναι καλα;η συγκεκριμενη σειρα.

Μιλάω απο προσωπική εμπερία. Τα όργανα του Στάμκου είναι εξαιρετικής κατασκευής είτε μιλάμε για φθηνότερα είτε για ακριβότερα. Είμαι κάτοχος τόσο κέδρινου όσο και ελάτινου. Ο ήχος είναι διαφορετικός. Ο κέδρος διακρίνεται για την οξύτητα και την λαμπερότητα του. Ο έλατος παράγει ήχο πιο γλυκο και “διακριτικό”. Δεν αρέσει σε όλους ο κέδρος. Έχει όμως πλέον και φανατικούς οπαδούς. Είναι καθαρά θέμα προτίμησης ήχου. Εν κατακλείδι, τα κέδρινα του Στάμκου αποτελούν εξαιρετική επιλογή. Περισσότερα θα βρείς σίγουρα σε ανάλογες παλιότερες συζητήσεις.

ο κέδρος είναι ωραίο ξύλο, δίνει μια “στρογγυλάδα” στη νότα. αλλά δεν έχει εξέλιξη/ωρίμανση όπως το έλατο, και γι’αυτό δεν προτιμάται σε ακριβά όργανα. επίσης μπορείς να βρεις καλό κέδρο σε χαμηλή τιμή, σε αντίθεση με το έλατο που οι τιμές ανεβαίνουν αρκετά για καλά και παλαιωμένα κομμάτια.
για φτηνά όργανα μαζικής παραγωγής (όπως αυτό που σε ενδιαφέρει) νομίζω είναι καλή επιλογή, μια που έτσι κι αλλιώς δεν θα είχες τα οφέλη του έλατου.

φιλε lga rosa ευχαριστω για την απαντηση,τωρα,το οργανο κοστισε 750 ευρω περυσι,για τα δικα μου δεδομενα δεν το λες και φτηνο(ισως για τα δικα σου να ειναι),οταν λες μαζικης παραγωγης τι εννοεις;δεν ηξερα οτι ο κεδρος δεν ωριμαζει με τα χρονια,ο ηχος του παντως ειναι εξαιρετικος(ετσι ακουγεται στα αυτια μου χωρις να εχω ακουσει πολλα οργανα),στα χρηματα που μου το δινει(500 ευρω)δεν εχω ακουσει κατι καλυτερο απο μια μικρη ερευνα αγορας που εχω κανει,ειμαι αναμεσα σε αυτο το οργανο και στο πιο φτηνο του Σταμκου που ειναι στα ιδια χρηματα,φιλε mih7mit5 ευχαριστω.

όχι, δεν το λες φτηνό για ένα εργαστήριο που ξεκινάει από χαμηλά και δίνει βάση στην οικονομία. κι εγώ μαζί σου, δύσκολα μαζεύουμε τα χρήματα… αλλά επίσης δεν κρίνω τα όργανα από την χρηματική τους αξία!
μαζικής παραγωγής εννοώ με έτοιμα σκάφη, έτοιμες φιγούρες, εύκολες και γρήγορες τεχνικές και χημικά λούστρα. ε, μπαίνει κι ένας φωνακλάδικος καβαλάρης και μια μεγάλη τρύπα και το όργανο αποκτά ένταση. έτσι βγαίνουν πολλά και φτηνά όργανα, που όμως χάνουν σε χαρακτήρα και επισκευασιμότητα.
δεν έχω πρόβλημα με αυτό, έχω όμως όταν πλασάρεται σαν παραδοσιακό/χειροποίητο (πλάκα-πλάκα ακόμα και ο μάτσικας στο σάιτ του “χειροποίητα όργανα” γράφει, τουλάχιστον αυτός είναι γνωστό ότι είναι βιοτεχνία).
στα λεφτά που το πήρες πάντως κι εφόσον σε ικανοποιεί ο ήχος, προφανώς έκανες καλή επιλογή και σου εύχομαι να το χαρείς!
νίκος

φιλε Νικο σε ευχαριστω,παντως ακομα δεν το εχω παρει,το ψαχνω πολυ ομολογουμενως γιατι τα χρηματα δυσκολα μαζευονται οπως αναφερεις,απο τα γραφωμενα σου βγαινει οτι και ο Σταμκος εχει γραμμη παραγωγης,ηξερα οτι ο Ματσικας ειναι βιοτεχνια και οχι οργανοποιος,ακουσα καποια οργανα Ματσικα δεν με ενθουσιασαν οπως του Σταμκου,για εμας φιλε που δεν μπορουμε να παρουμε π.χ. Καρβουνη(δεν εχω διαθεση για διαφημηση αλλα ακουσα ενα οργανο και την “ακουσα”)μια χαρα νομιζω θα βολευτουμε με ενα οργανο του Σταμκου,τα οργανα του αρχιζουν απο τα 500 ευρω δεν μπορω να δωσω πιο πολλα.

σε καταλαβαίνω, κι εγώ στην ίδια φάση είμαι. απλά δεν υπάρχουν μόνο οι (αναντίστοιχα) πολυδιαφημισμένοι οργανοποιοί αλλά και άλλοι (όπως πχ ο γρηγόρης στεφανίδης που είχε αναφέρει ο μπάμπης παλιότερα).

Φίλε αν κατάλαβα καλά είσαι μεταξύ μεταχειρισμένου και καινούργιου στην ίδια τιμή. Εάν είναι έτσι, το όφελος των 250? για μόλις ενός έτους όργανο είναι σημαντικότατο. Στην θέση σου θα έπερνα το μεταχειρισμένο.

σωστός ο παίχτης

φιλε mih7mit5 ακριβως,το διλλημα εχει τεθει ετσι ακριβως,500 ευρω διαθεσιμα για καινουργιο οργανο η μεταχειρισμενο μεγαλυτερης αξιας,ετυχε να βρω το συγκεκριμενο οργανου του Σταμκου,σκαφος καρυδια καπακι κεδρος και μανικι φλαμουρι(νομιζω),φυσικα θα το ψαξω λιγο ακομα και σε αλλους μαστορους(Ζαρανης,Προκος),μεχρι να καταληξω,του Σταμκου μ αρεσει η χροια του οργανου,θα ακουσω κι αλλα.

Παιδιά, σε ένα υφιστάμενο θέμα μπήκε πρόσφατα μία ερώτηση, σχετικά με καταλληλότητα συγκεκριμένου ξύλου για καπάκι σε όργανο. Δόθηκαν κάποιες απαντήσεις (εμπεριστατωμένη πραγματεία για την “καταλληλότητα του κέδρου ως καπάκι σε όργανο, συγκριτικά με άλλα ξύλα” δεν γινόταν να δημοσιευτεί) και η υπόθεση εξελίχτηκε σε κουβεντούλα σχετικά με αγορά οργάνου, πάνω σε πασίγνωστα και πολυσυζητημένα επί μέρους θεματάκια. Θα παρακαλέσω όλους τους εμπλεκόμενους στη συζήτηση, να μην κουράζουν τους αναγνώστες μας με λεπτομέρειες που ξεφεύγουν από το αρχικό ερώτημα της καταλληλότητας συγκεκριμένων ξύλων στην οργανοποιεία.

//youtu.be/Yg-VUaitZAI