Υπάρχει μια εργασία ακριβώς πάνω σ’ αυτό το ζήτημα: αποδελτίωση μουσικών πληροφοριών από τους περιηγητές του 18ου και 19ου αιώνα, του Τάσου Χαψούλα. Δυστυχώς στα γερμανικά. Βλ. εδώ.
Αν κατάλαβα καλά, πρόκειται για πρόγραμμα που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς επιτόπου στη Γεννάδειο, όχι ονλάιν από το σπίτι του. Οι πληροφορίες των περιηγητών χωρίζονται σε 13 κατηγορίες, δύο εκ των οποίων είναι «Λαϊκός πολιτισμός και χειροτεχνία» και «Πολιτιστική ζωή». Όσα αφορουν τη μουσική θα βρίσκονται εκεί μέσα άνευ ειδικότερης σήμανσης. Φυσικά όλη αυτή η δουλειά είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να συγκεντρωθούν σε επόμενη φάση οι πληροφορίες που αφορούν ένα συγκεκριμένο ζήτημα, όπως η μουσική. Αλλά πάντως υπάρχει δρόμος ακόμη.
Έχουμε και τη συζήτηση «Ταμπουράδες και πρώιμα μποουζούκια - Πηγές πληροφοριών», όπου όμως, περιέργως, ελάχιστες από τις παλιές πηγές που αναφέρονται είναι περιηγητές. Αν εξαιρέσουμε τον γνωστό Ρέρμπυ (που σκιτσάρισε το εργαστήρι του οργανοποιού Γάιλα στην Αθήνα στα χρόνια μόλις μετά την Επανάσταση), ανάμεσα στα πρώτα 100 μηνύματα οι μόνες πηγές που μάλον προέρχονται από περιηγητή (και πρόκειται για εικόνες, όχι κείμενο) είναι στο #71.