Καλησπέρα! Θα έχετε ίσως προσέξει κι εσείς λαουτιέρηδες να χρησιμοποιούν πένες κιθάρας αντί για το κλασσικό φτερό αλλά έχω την υποψία μήπως η πένα της κιθάρας δεν αναδεικνύει το χαρακτήρα το οργάνου με πιστότητα. Θέλουμε ένα λαούτο που θα ακούγεται σαν λαούτο και δεν θα κιθαρίζει ούτε θα μπουζουκίζει σωστά;
Μπορεί βέβαια να είμαι υπερβολικός και οι διαφορές στον ήχο να είναι ανύπαρκτες. Εσείς τι λέτε; Προσωπικά χρησιμοποιώ και τους δύο τύπους πένας γιατί έτσι με βολεύει αλλά όπως προανέφερα αναρωτιέμαι αν αυτό έχει επίδραση στο ηχητικό αποτέλεσμα…
μα φυσικά και πρέπει να παίζεται με φτερό, να ακούγεται και το “τακ” στο καπάκι!
πολλοί που παίζουν λαούτο έχουν κατά βάση κιθαριστικό παίξιμο, είτε επειδή παίζανε κιθάρα πιο πριν είτε επειδή δεν έχουν κάπου να δουν κανονικό λαουτιέρικο παίξιμο. κι εγώ που τα γράφω αυτά, κιθαριστικά ψευτοπαίζω λαούτο.
αλλά και το “χράτς” στις χορδές!
και το κλάτς στην πεναριά
Και καμιά νότα ενδιαμέσως, να θυμόμαστε σε ποιο κομμάτι είμαστε!
και το “πλιτς” από τον ιδρώτα στο πανηγύρι.
ε, το κλατς είναι το τακ του Σαρηγιάννη, όταν έχει και πλιτς!
(που μαζί με το χράτς, το πλιτς και καμμιά ενδιάμεση νότα, συνοψίζουν την απάντηση στον Γαϊδαράκο!)
Πλάκα πλάκα, εγώ πιστεύω ότι ο χαρακτηριστικός κρουστός ηχος του λαούτου, ιδίως με κρητικό παίξιμο, προέρχεται βασικά από την πένα στη χορδή. Σίγουρα πιάνει και καπάκι καμιά φορά (όπως σε όλα τα όργανα με πένα, αλλιώς δε θα βάζανε πεναριές), αλλά όχι συστηματικά.
Και απ’ ό,τι έχω παρατηρήσει (μπορεί όμως και να πέφτω έξω) οι Κρητικοί είναι κυρίως που προτιμάνε τις πιο σκληρές πένες, και μάλιστα διπλωμένες.
Άρα, πρόκειται για εφέ που προκαλείται όχι γενικώς από την πένα λαούτου αλλά από έναν συγκεκριμένο τύπο πένας. (Και από ορισμένη κινησιολογία πενιάς βέβαια.)
Εγώ βολεύομαι με πέννες μαντολίνου, τριγωνικές και σχετικά λεπτές.